..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > silgi




24 Aðustos 2005
Deneme - Yanýlma Sýnavý  
geçmiþ yýllarda çýkan sorular...

silgi


Hayat bir romaný okuyup beðenmek, hayat aç karnýna sigara içmek, hayat bir þarkýyý yarýsýndan söylemeye baþlamak, hayat nefret etmek, okkalý küfürler savurmak, hayat otobüs beklemek, sevmediðin adamý görmezlikten gelmek, hayat bir dostu sýkýca kucaklamak


:BJHGC:


Ýdealist veya kazanma adýna her þeyi yapma heveslisi öðrencilerde bir huy vardýr: Her boktan bir anlam çýkarýrlar. Bu bok niye sarý, bu bok neden sert, bu neden cývýk… Halbuki düz bir mantýkla düþünse zor þey, anlaþýlmaz konu yoktur. Konuyu anlatýrsýn sikindirik sikindirik sorular sorarlar. Hani bir de para verdi ya onu burnundan getirecek illaki. Onu niye öyle yazdýn, þunu þöyle desek olmaz mý, beni siker misiniz, yok yan yattý, çamura battý, olmadý, örnek uymadý, yanlýþ oldu, benim götüm kaþýnýyor gibi. Ýþte o tip öðrencilerin bir amacý vardýr. “Hocam, ben buradayým, beni fark edin, ben çalýþýyorum haberiniz olsun, hani siz bize gaz verirsiniz ya ben o gaza gelenlerdenim.” demek isterler ve genellikle bu tipler kýz öðrencilerdir. Aslýnda diyalog þöyle geliþir öz be öz Türkçe ifadesiyle: “Hocam hocam, ben cevaplayabilir miyim?” “hayýr evladým, cevaplayamazsýn. Len boklu, bu soruyu cevaplasan ne olacak. Sýfatý bildin diyelim, götün göðe mi erecek? Ben seni kandýrýyorum, bunlarýn hepsi hikaye. Bunlar yok hayatta, oymak-oyulmak var, kalmak gitmek var, sonu yok bu ilerin, sýfat bitse zamir baþlar, zamir bitse, biyoloji, o bitse matematik, o bitse fizik, o bitse tarih, o bitse o bitse o bitse….çok beklersin hayat bunlar deðil. Hayat bir romaný okuyup beðenmek, hayat aç karnýna sigara içmek, hayat bir þarkýyý yarýsýndan söylemeye baþlamak, hayat nefret etmek, okkalý küfürler savurmak, hayat otobüs beklemek, sevmediðin adamý görmezlikten gelmek, hayat bir dostu sýkýca kucaklamak, hayat dersten üç dakika erken çýkmak, hayat bir þarkýyý yarýsýna kadar dinlemek, hayat… gibi edebi söylenmelerden ibaret. Tabii sen bunlarý anlama kapasitesine sahip deðilsin. Öyleyse, yaz baþlýk; Sikme ve Sikilmenin Yöntemleri. Eðer seni biri sikerse göt olursun, sen birini sikersen göt edersin. Birbirinizi sikerseniz anlam bakýmýndan karþýlýklý yani iþteþ olur ki ikinizden de artýk hayýr gelmez. Yaz, uyarý: sikme sayýlmasý için mutlaka duhul etmenin gerçekleþmesi gerekir.” “Peki ya hocam ben o karmaþada stresten, heyecandan siktim mi sikildim mi bilmiyorum, hangi seçeneði iþaretleyeceðim?” diyorsan kesin doðru cevap þudur; götünde bir darp emaresi var mý, gözetmene çaktýrmadan sol elinin orta parmaðýyla hafifçe dokun eðer aðrý, sýzý varsa hiç tereddüt etmeden “sikildim” seçeneðini iþaretleyebilirsin. Seçeneklerde ÖSYM bunu direkt olarak vermeyebilir. O zaman sikiþten etkilenen varlýk 1. tekil kiþiyi yani BEN’i iþaretleyeceksin. Pek sorulmasa da geçmiþ yýllarda bazen istenmiþ olan grup yapmanýn þartlarý ve sonuçlarýyla da bilgi vermem gerekiyor. Bu da sonuç itibariyle; hep etkilenen varlýk yani nesne hep sen olmak zorunda kaldýysan bir sene boyunca seni sikmiþler demektir ki tam þapa oturduðunun kanýtýdýr. Onu anlaman sonuç belgesi aldýðýnda ortaya çýkar ve ister istemez dudaklarýndan ‘vay be bizi bir sene sikmiþler’ lafý dökülür. Kýsacasý neyi iþaretlersen iþaretle.






     Bu arada o konuþup dinlemeyenleri sene sonunu ÖSYM’yi beklemeden ben sikecem haberiniz olsun. Götünüz kaþýnmasýn gene…!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: garbýn....
Gönderen: Elçin Kayacan / Ankara/Türkiye
6 Ekim 2005
hocamm ne bu þiddet bu celal! garbýn afaký....ný...ný:))) bence bol yeþil tüketmek lazým... her çeþit yeþil ot rahatlamak için... ne dersin?

:: apiþanzi...
Gönderen: çaðdaþ çetinkaya / Ýzmir/Türkiye
5 Eylül 2005
valla ben apýþanzi. cüret etmekse yetenek, olsun sana helal-ý götürgeç. otturgaçlý göttürgeçli bir hayata, emmeli gömmeli bir ret. rettt




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Eyyyy!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþkýn Aþrabý Þarabýn Aþký [Öykü]
Minyatür Fahiþe [Öykü]
Hay Bir Kunduz [Öykü]
Matematik [Öykü]
Lucifer'in Þarkýsý [Öykü]
Yaþadýklarýmý Seçtim Yazmak Ýçin [Öykü]
Kýsaca [Öykü]
Aþk ve 31 [Eleþtiri]


silgi kimdir?

daðýnýk ve kýrýlgan

Etkilendiði Yazarlar:
Vüs'at Bener, B.Karasu, Y.Atýlgan, O.Atay, E.Ayhan, Ý.Özel, E.Cansever J.L.Borges, J.Cortazar, C.Meriç, AH Tanpýnar!


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © silgi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.