..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Suçbilim > Türk Þad Köktürk




21 Eylül 2006
Suç ve Ceza Ýliþkisi Bakýmýndan Ýdam Cezasý  
Ýdam cezasý üzerine kriminolojik ve sosyolojik tahliller

Türk Þad Köktürk


Para cezasý, hafif veya aðýr hapis cezasý, müebbet hapis cezasý ve idam cezasý… Bütün bunlar suçun içeriðine göre verilmelidir. Çünkü bütün bu cezalarýn var olmasýnýn sebebi bu cezalarý gerektirecek suçlarýn varlýðýdýr. Bu suçlar yok olmadýkça bu cezalar da ortadan kalkamazlar.


:GEFI:
Devlet, asayiþi saðlamak ve halkýnýn can ve mal güvenliðini korumak amacý ile kanun koymaya, bu kanunlar çerçevesinde suç saydýðý fiilleri iþleyenleri yargýlamaya ve cebren cezalandýrmaya yetkilidir. Suçlularý cezalandýrmak yüzyýllar önce yalnýzca “kötülüðe karþý koymak” maksadý ile gerçekleþtirilirdi. Ancak ilerleyen zaman suç ve ceza bilimi olan “kriminoloji”yi ortaya çýkarmýþtýr. Bu bilim suçu, suçluyu ve cezayý incelemekte ve toplumda suçun nasýl engellenebileceðini araþtýrarak toplumsal huzurun kurulmasýna yardýmcý olmaktadýr. Kriminoloji açýsýndan kesin olan bir þey vardýr ki bu da cezanýn suça göre belirlenmesi gerektiðidir. Bir suçlu cezalandýrýlýrken suçlunun özellikleri, hangi suçu neden ve nasýl iþlediði, topluma kazandýrýlmasýnýn mümkün olup olmadýðý göz önünde bulundurulmalýdýr. Buna göre günlerce aç kaldýðý için bir ekmek çalan kiþi ile kiþisel eðlence anlayýþý için bazý nesneler çalan kiþilerin ikisi de hýrsýz olsa da bunlara verilecek cezalar farklý olmalýdýr. Ayný þekilde tahrike uðrayan ve göztepe escort ani bir cinnet sonucu karþýsýndaki kiþiyi tabanca ile vurarak öldüren kiþi ile vahþî bir þekilde bir kiþiyi iþkence ederek, yavaþ yavaþ öldüren sapýk ruhlu insanýn ayný kefeye konulmasý imkansýzdýr. Bu kiþilerin ikisi de suçludur ve katildir. Ancak alacaklarý cezalar arasýnda fark bulunmasý zarurîdir. Verdiðimiz bu örneklerle anlatmak istediðimiz husus þudur ki cezalar suçlara göre belirlenirler. Para cezasý, hafif veya aðýr hapis cezasý, müebbet hapis cezasý ve idam cezasý… Bütün bunlar suçun içeriðine göre verilmelidir. Çünkü bütün bu cezalarýn var olmasýnýn sebebi bu cezalarý gerektirecek suçlarýn varlýðýdýr. Bu suçlar yok olmadýkça bu cezalar da ortadan kalkamazlar. Oysa bazý AB ülkelerinde ve buna paralel olarak Türkiye’de idam cezasýnýn kaldýrýldýðýný görmekteyiz. Suçbilimsel olarak baktýðýmýzda idam cezasýnýn kaldýrýlmasýnýn yanlýþlýðýný birkaç basit þekilde anlamak mümkündür. Bunun için yukarýda anlatmýþ bulunduðumuz üzere idamý gerektirecek suçlarý incelememiz gerekecektir.

Ýdam, suçlunun hayatýna son verilmesidir. Þu durumda idam cezasý verilen kiþi, düzelme imkâný bulunmayan, topluma kazandýrýlmasý imkânsýz kiþidir. Örneðin bakkaldan ekmek çalan bir çocuk henüz geliþimini tamamlamamýþtýr ve bu çocuðun idamý topluma fayda saðlamaz. Verilecek uygun cezalarla bu çocuk zaman içerisinde düzeltilebilir ve topluma kazandýrýlabilir. Ancak kriminolojide “doðuþtan suçlu” olarak tabir edilen kiþiler vardýr ki bunlarýn düzeltilmesi olanaksýzdýr. Bunlar sapýk ruhlu insanlardýr. Herhangi bir sebep bulunmasa dahi suç iþlerler. Zevk için adam öldürenler, seri katillerin birçoðu bu gruptandýrlar. Bu tip insanlarýn düzelip topluma kazandýrýlmasý olanak dahilinde deðildir. Para cezasý bu þahýslarý suç iþlemekten alýkoymayacaðý gibi hapse atýlmalarý durumunda hapiste de suç iþlemeye kalkýþacaklar ve hapisten çýktýktan sonra kaldýklarý yerden devam edeceklerdir. Bu sebeple bu tip þahýslara verilecek ceza “idam” cezasý olmalýdýr.

Devletin varlýðý ve bütünlüðü aleyhinde suç iþleyen kiþilerin zamanla düzeldiði görülmemiþtir. Hapis cezasý bu kiþiler üzerinde etki yaratmaz. Çünkü yýllarca içlerinde barýndýrdýklarý devlet düþmanlýðý bilinçlerinden öte bilinçaltlarýna iþlemiþtir. Bu kini oradan söküp atmak mümkün deðildir. Bu tip suçlular psikolojik yöntemlerle dahi düzeltilemezler. Çünkü psikolojik tedavi ile netice almanýn ilk þartý hastanýn bunu arzu etmesidir. Oysa devlet düþmanlarýnýn devlete yönelik suç iþleme arzusu tamamen kendi iradeleri ile ortaya çýkmýþtýr. Devleti yýkmak, bölmek, baþka bir devletin egemenliðine sokmak vb. amaçlarý güderler. Bu kiþiler seri katillerden ve sapýklardan çok daha tehlikeli bir suçu iþlemeyi kafaya koymuþ canilerdir. Bir seri katil beþ yahut on kiþiyi öldürmüþ olabilir. Oysa bir devlet düþmaný milyonlarca kiþinin oluþturduðu ve bu milyonlarca kiþinin güvenliðini saðlayan devleti yýkmak gayreti göstermekle, bütün millete karþý suç iþlemektedir. Daða çýkmýþ bulunan terörist, bir askerimize kurþun sýktýðýnda, o askere karþý “kasten adam öldürme” suçunu iþlediðinden baþka milyonlarca Türk’e karþý da taksirle suç iþlemiþ olmaktadýr.

Devlet sýrlarýný yabancý devletlere ifþa eden bir kamu görevlisi açýkça vatan ihanet suçunu iþlemektedir. Bu kiþi ya þahsî menfaati dolayýsýyla, yahut da baþka bir ýrka mensup olmanýn verdiði duyguyla Türk devletine zarar verecek bu eylemi gönül rahatlýðý ile gerçekleþtirmektedir. Böyle kiþilerin de hapse atýlarak yahut para cezasýna çarptýrýlarak topluma kazandýrýlmasý elbette mümkün deðildir.

Devlet ve millet aleyhinde suç iþleyenler, vatan hainleri ve düzelmesi mümkün görünmeyen caniler topluma kazandýrýlamayan kiþilerdir. Bu kiþiler yaþadýklarý süre boyunca topluma zarar vermektedirler. Zarar veremedikleri vakitlerde de sadece tüketmektedirler. Þu hâlde bu tip suçlularýn yaþamasýnýn yararý deðil, aksine zararý vardýr. Bunlara müebbet hapis de verilemez. Çünkü müebbet hapis cezasý verilen kiþinin düzelme olanaðýnýn bulunmadýðý devletçe de kabûl edilmiþ olur. Toplumun nefretini üstüne çeken ve düzelmeyeceði devlet tarafýndan da kabûl olunan vatan haini suçlularýn müebbet hapiste dahi olsa yaþamasý halkýn devlete güvenini zedeler. Adalete olan inancý kýrar. Bu durum insanlarý umutsuzluða sevk edeceði gibi “kendi adaletini kendi saðlama” yoluna da kaydýrabilir. Bütün bunlar bir devlet için korkunç sonuçlardýr. Bu sonuçlarla karþýlaþmamak için tek çýkar yok bulunmaktadýr. Canilere ve bilhassa vatan hainlerine idam cezasý!

Avrupa devletlerinde idam cezasýnýn kaldýrýlmýþ olmasýný Türkiye’ye medeniyet örneði gibi gösterenler var.. Bunlar ciddiye alýnacak iddialar deðildir. Bugün Avrupa Birliði devletlerinde idam cezasý yoktur ancak Avrupa’dan çok daha geliþmiþ bulunan Amerika Birleþik Devletleri’nde vardýr. Üstelik bu sembolik bir varlýk deðildir. ABD’de birçok suçlunun idam cezasý ile cezalandýrýldýðýný ve bu cezalarýn infaz edildiðini haberlerde sýkça görüyoruz. Buna bakarak kim kalkýp da ABD’nin çaðdýþý bir devlet olduðunu söyleyebilir? Ýngiltere’de dahi bir çocuk katili için idam cezasýnýn geri getirilmesi günlerce basýn-yayýnda tartýþýlmýþtý. Türkiye’de vukû bulan terörizm hadisesi gibi bir durumun Ýngiltere’de gerçekleþmesi hâlinde Ýngiltere Krallýðý’nýn idam cezasýný hýzla geri getireceðinden ve suçlularý idam edeceðinden þüphe duymak mümkün müdür? Peki bu durumda hâlâ terör belâsýný baþýndan atamamýþ olan Türkiye’de idam cezasýnýn kaldýrýlmasý hangi gerekçe ile izah edilebilir? Adýný anarak sayfalarýmýzý kirletmek istemediðimiz o mâlûm terörist baþý kürdün yaþamasýnýn Türk Devleti’ne ne gibi bir yararý vardýr? Çýkýp da bunu açýklayabilecek bir babayiðit yok mudur?

Lafý dolandýrmadan söylemek gerekirse, idam cezasý Türkiye için gereklidir. Ýdamýn kaldýrýlmasýnýn medeniyetle, çaðdaþlýkla, insan haklarý ile ilgisi yoktur. Bu olsa olsa körü körüne taklîdin ürünüdür. Yasama organý bu durumun farkýna varmalý ve yeni hazýrlanmýþ Türk Ceza Kanunu’na idam cezasýný eklemelidir. Bunu söylerken gerekliliði bilmekten baþka, arzumuzun gerçekleþeceðine dair bir umut da taþýmak isterdik. Ancak maalesef böyle bir umudumuz da, mevcut yönetimler sað olsun, bulunmamaktadýr.

Suç ve ceza iliþkisinde ýrkýn rolü ve ýrklara göre suçlar konusu da idam cezasýnýn uygulanmasýnda göz önünde bulundurulmasý gereken bir unsurdur. Zira farklý ýrklarýn farklý suçlara yatkýn olduðu bilinen bir gerçektir. Ancak bu konuyu daha sonra farklý bir yazýda ayrýntýlý olarak ele almak üzere bahsi burada kapatýyoruz. Dileðimiz Avrupa’yý maymun misâli taklit eden yöneticilerle deðil de kararlý, azimli, cesur ve hepsinden önce “akýllý” devlet adamlarý ile yönetilen bir Türkiye’de yaþamaktýr. Çok þey mi istiyoruz?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: zümrüt tanrýöven / Eskiþehir/Türkiye
4 Kasým 2007
Bugün sayfalarý gezinirken özellikle ismine takýlýp açtým ve isminizin ahengine kapýldým:) yalnýz ne de iyi bir þey yapmýþým. tamamiyle a'sýndan z'sine sizinle ayný fikirdeyim bu yazýda ve ne yazýktýr ki bunu anlayamamlarýnýn acý gerçekliðini izlemek beni her dakika daha da sinirli bir insan haline getirdi:( Bunun için çok þey söyleyebilir ama sadece bunu dile getirdiðiniz ve böylesine güzel bir yazýda ortaya serdiðiniz için teþekkür ederim.

:: korkunç
Gönderen: Özcan Doðan / Antalya/Türkiye
4 Kasým 2007
tek kelimeyle faþizm... insanlarý doðuþtan suçlu saymak, bazý "ýrk"larý doðal oalrak suça eðilimli görmek ancak faþist bir düþünceyle mümkün olabilir; ama geç kaldýnýz; elli yýl önce söylendi ve yapýldý bunlar; bunlarý söyleyip yapanlarýn nasýl bir sona uðradýklarýný da biliyoruz; faþizm heryerde faþizmdir...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Türk Duasý [Þiir]
Atayurtta Sabahlamak [Þiir]
Mavi Ejder [Þiir]
Çanakkale'de Erler [Þiir]
Tarihin En Büyük Kahramanýna [Þiir]
Türk'ün Kaderi [Þiir]
Sýr [Þiir]
Vurun Beni [Þiir]
O Günleri Özlemek [Þiir]
Üç Mayýs'ýn Altmýþýncý Senesi [Þiir]


Türk Þad Köktürk kimdir?

Türk'üm Türkçüyüm Atatürkçüyüm

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Türk Þad Köktürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.