..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Kâmuran Esen




23 Nisan 2002
Ýstanbul Sizin Olsun  
Kâmuran Esen
Benim gibi küçük bir kasabada mý yaþýyorsunuz? Zaman zaman çevrenizden sýkýlýyor musunuz? Kasabanýzýn olanaksýzlýklarýndan yakýnýyor musunuz? Veya ne bileyim daha büyük


:HJGC:
Benim gibi küçük bir kasabada mý yaþýyorsunuz? Zaman zaman çevrenizden sýkýlýyor musunuz? Kasabanýzýn olanaksýzlýklarýndan yakýnýyor musunuz? Veya ne bileyim daha büyük þehirde yaþamak, büyük þehrin olanaklarýndan yararlanmak istiyor musunuz? Bu sorulara verdiðiniz cevap “evet” ise, size þöyle bir Ýstanbul’a gitmenizi öneririm. Þöyle bir gitmek yetmez. Birkaç gün kalacaksýnýz, büyük þehrin yoðun kalabalýðýnda ve trafiðinde, önemli iþlerinizi halletmek için koþturacaksýnýz.....Ýþte o zaman yaþadýðýnýz küçük kasabanýn güzelliðini anlayacak, küçük yerlerde yaþamanýn rahatlýðýný farkedeceksiniz. Çünkü insanlar, bazý þeylerden uzak kalýnca ancak onlarýn güzelliðini anlayabiliyor .

Geçenlerde üç-dört günlüðüne Ýstanbul’ a gitmiþtim. Þarkýlara, türkülere, þiirlere konu olan Ýstanbul’a. Orhan Veliler’in , Yahya Kemaller’in þiirlerinde anlattýðý Ýstanbul’a. Hani diyordu ya Orhan Veli; “Ýstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalý.” diye..... Sað olsaydý eminim Ýstanbul’u dinlemek istemezdi þimdi. Ýstanbul’un güzelliði o þiirlerde ve þarkýlarda kalmýþ. Onun güzelliklerini görebilmek, sezebilmek öyle zor ki. Peki ya sýkýntýlarý ve zorluklarý? Ýþte bunlarý her yerde ve her zaman hissedebiliyorsunuz.

Bir defa, büyük þehir yutuyor sizi. Uzayda bir nokta gibi hissediyorsunuz kendinizi. Kim olduðunuzun , ne olduðunuzun ne siz farkýndasýnýz, ne de baþkalarý farkýnda. Kasabanýzda, karþýlaþtýðýnýz herkesle selâmlaþmanýn ve ayaküstü sohbet etmenin eksikliðini hissediyorsunuz. Ayný apartmanda oturan insanlar birbirini tanýmýyor, selâmlaþmýyor. “Yere baksan yer ýrak; göðe baksan gök ýrak.” misali. Yüzlerce insanla karþýlaþýyorsunuz, hepsi yabancý. Ne “merhaba” d iyen var; ne de gülümseyerek hafif baþýný eðen bir Allah’ýn kulu...... Selâm vermek bu kadar mý zor?..........Ýnsanlar birbirinden öyle uzak ki. Hepsi iç içe, ama aralarýnda daðlar var gibi. Duygusal olarak, birbirlerine yaklaþamýyorlar. Kalabalýkta yalnýzlýðý yaþýyorlar. Siz de o kalabalýkta kendinizi yalnýz hissediyorsunuz. Ýnsanlýk iliþkileri kopmuþ çoktan. “Ölüyorum” deseniz, bir bardak su veren çýkmaz. Sanki dilini bilmediðiniz yabancý bir ülkede gibisiniz.

Hele hele maðazalarýn veya çeþitli iþ yerlerinin isimlerinin genelde yabancý kelimeler olduðunu görünce, þaþkýnlýðýnýz iyice artýyor. Benim gibi yabancý diliniz de yoksa, vay halinize!... Kalabalýktan ürküyor, gürültüden, hele hele yoðun trafiðinden bunalýyorsunuz. Yaþadýðý küçük kasabada istediði yerde, karþýdan karþýya geçmeye alýþmýþ biri olarak þaþýrýp kalýyorsunuz. Trafik iþaretlerinin, görevlilerin sizi yönlendirmesini garipsiyorsunuz. Kalabalýk yaya kaldýrýmýnda size omuz vurup geçenlere bakakalýyorsunuz.

Galleria’da bir kahve molasý vermek için oturup, çantanýzý oturduðunuz sandalyenin arkasýna taktýðýnýzda; duyarlý bir güvenlik görevlisi gelip uyarýyor sizi: “ Bayan! Çantanýzý elinize alýn.” Renkli ýþýklara kendini kaptýrýp annesinden uzaklaþan küçük bir çocuðu izliyor ayný memur. Ve anneyi uyarýyor nazikçe: “Hanýmefendi! Çocuðunuzla ilgilenin lütfen.”.....Allah Allah! Sanki savaþ alaný veya bir âfet bölgesindeyiz. Demek ki her an tetikte, her an size gelebilecek bir tehlikeyi bertaraf edecek bir pozisyonda olmanýz gerekiyor. Bu durumda, Ýstanbul’un güzelliklerini yaþamak imkânsýz hale geliyor. Ürktüm. ” Ben meðer ne kadar rahatmýþým kasabamda.” Dedim.

Garajlara gidiyorsunuz, kalabalýk sizi ezecek gibi. Kasabada büyümenin ve yaþamanýn rahatlýðýna alýþmýþ biri olarak gene þaþýrýyorsunuz. Otobüs muavinleri gelip valizinize yapýþýyorlar. “Abla nereye gidiyorsun?” diye soran sorana. Kimi “Bursa’ya mý ? ” kimi “Ankara’ya mý ? ” kimi “Ýzmir’e mi ? ” diye valizinize saldýrýyor. Valiziniz kapanýn elinde kalýyor. Sinirlendim. “Yok kardeþim.” dedim. “Sizin dediðiniz hiçbir yere gitmiyorum. Ýzin verirseniz Bolu’ ya gideceðim.” Ýnanýn öyle sinirlendim ki; Ýzmir veya Bursa’ya gidecek bile olsam, olara inat gitmeyeceðim. (Karadenizli Temel gibi.) .....Kalabalýkta karþýlaþtýðýmýz erkeklerin bir bayana nezaketen yol vermesine alýþýk olduðumdan, ayný nezaketi orada da bekledim. Nerde!.....Yol vermek þöyle dursun, ittirip, dirsekleyip geçiyorlar sizi. Kendinizi aptallaþmýþ hissediyorsunuz.

Bindiðiniz taksi þöförleri kurt gibi. Sizi aldatmanýn yollarýný arýyorlar. Gideceðiniz yeri söylediðinizde , “Nereden gidelim?” diye soruyorlar. Sizin yabancý olup olmadýðýnýzý, kandýrýlmaya müsait olup olmadýðýnýzý anlamak için yapýyorlar bunu. Siz de boþ bulunup “Kardeþim ben yabancýyým, bilmiyorum.” derseniz, yandýnýz. Artýk en uzak, en dolaþým yollardan götürür, dolaþtýrýr dururlar sizi. Böylece yabancýlýðýnýzý fýrsat bilip, ceplerine fazla parayý indirirler.

Ýþte ben birkaç günlük Ýstanbul seyahatimde bunlarý yaþadým. Ýstanbul’un güzelliklerini göremedim, sezemedim. Sýkýntýlarýný ise dolu dolu yaþadým. Kasabamdaki rahat, mütevazi yaþantýmý özledim. Çok sevdiðim kasabamý daha fazla sevmeye baþladým.

Kasabama döndüðüme, hemen bir komþum seslendi pencereden:

”Kâmuran Haným! Nerelerdeydiniz kaç gündür? Yokluðunuz hemen belli oldu.”

Ertesi gün gittiðim bakkal gülümseyerek:

“Rahatsýz mýydýnýz yoksa? Son günlerde uðramadýnýz hiç.” Dedi.

Ayný gün baþka bir komþum, kim olduðumu hatýrlattý:

”Hocaným! Kaç akþamdýr ýþýðýnýz yanmýyordu.Nerdeydiniz?"

Yokluðumun farkedilmesi gururumu okþadý. Kasabamýn, trafik yoðunluðu olmayan tek caddesinin tadýný çýkardým doyasýya. Ýstediðim yerde karþýdan karþýya geçtim.Yaya kaldýrýmda, itilip kakýlmadan yürüdüm. Yolda karþýlaþtýðým herkesi, sevinçle ve sevgiyle selâmladým. Birçoðuyla ayaküstü sohbet ettim.

Eðer içinizde küçük þehirlerde yaþamaktan sýkýlanlar, büyük þehirde yaþamaya özenenler varsa , iþte Ýstanbul orada. Buyursunlar, gitsinler. Gitsinler ki, küçük þehirlerin sýcaklýðýný, güzelliðini, rahatlýðýný anlasýnlar. Benim hiçbir yere gitmeye niyetim yok. Varsýn Ýstanbul onlarýn olsun, ama kasabam benim. Çünkü burayý çok seviyorum.

1993 / Mudurnu

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bir baþka daha...
Gönderen: Nida / ist
4 Kasým 2003
Diðerinde saklý bir baþka gizem var... Gerçekten öte bir düþ! Koklamayý bilmekle alakalý ve tatmayý, kýzkulesinde aþký...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fatma Nine'nin Günlüðü - 9
Can Dündar'a Neden Küstüm?
Rahatýmýzý Bozan Birileri Olmalý Yanýmýzda
Fatma Nine'nin Günlüðü - 8
Sinir Olduðum Tipler - 6
Üþür Yalnýzlýðýmýz
Evli Erkeklere - Ukalâca Deðil, Naçizane - Öðütler
Küçük Yerde Yaþamanýn Zorluklarý
Çocuklarýmýzý Anlayabilmek
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.