..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Týp > Levent Ümit Temiz




25 Mayýs 2002
Hipertansiyon  
Levent Ümit Temiz
Tansiyonunuz 140/90 ýn üstünde mi ?


:EEFB:
Kan basýncýnýn, eriþkinlerde, Dünya Saðlýk Örgütü tarafýndan normal kabul edilen 140 / 90 mmHg deðerlerinin üstüne çýkmasý halinde hipertansiyon söz konusudur.
Hipertansiyonlu hastalarýn pek çoðunun baþlangýçta, hemen hiçbir yakýnmasý yoktur. Hipertansiyonu olan hastalardan bazýlarý, özellikle sabahlarý uyandýktan sonra, ense bölgelerinde dolgunluk ve aðrý hissedebilirler. Bunun dýþýnda çarpýntý, baþdönmesi, yorgunluk, göðüs aðrýsý, nefes darlýðý, burun kanamasý, görme bozukluklarý gibi yakýnmalar da hipertansiyonlu hastalarda olabilir.
Hipertansiyonun % 90 ýnda sebeb belli deðildir.% 10 kadarýnda ise altta bir böbrek hastalýðý veya hormonal bir hastalýk yatar.
Sebebi kesin bilinmeyen hipertansiyona, esansiyel hipertansiyon, primer hipertansiyon ve halk arasýnda da asabi tansiyon gibi adlar verilir.
Genellikle 30 ila 50 yaþlar arasýnda ortaya çýkar. Genetik yatkýnlýk söz konusudur.Yani hipertansiyonlu kiþilerin çoðunun, birinci dereceden yakýn akrabalarýnda hipertansiyon tespit edilir. Ancak bu durum, hipertansiyonlu bir kiþinin yakýnlarýnda, mutlaka hipertansiyon görüleceði anlamýna gelmez. Hipertansiyon oluþumunda fazla tuz alýmýnýn da etkisi vardýr. Hipertansiyonu olan kiþiler, fazla tuzlu gýdalar yediklerinde tansiyonlarý daha da yükselir. Bu durum, özellikle tuza duyarlý bazý hipertansiyon hastalarýnda belirgindir. Buna karþýlýk, kayýsý, muz, patates gibi potasyumdan zengin gýdalarýn alýnmasý hipertansiyonu azaltýcý bir etki göstermektedir.
Hipertansiyonlu hastalarda sigara kullanýmý varsa, gerek kalp krizi gerekse inme riski çok artmaktadýr. O sebeble sigara mutlaka býrakýlmalýdýr.
Alýnan alkol miktarý ile kan basýncý arasýnda da lineer bir iliþki vardýr. Bir baþka deyiþle, ne kadar çok alkol alýnýrsa tansiyon da o kadar yükselecektir. Günde iki kadehten fazla alkol alanlarda, alkol almayanlara oranla hipertansiyon iki kat daha sýk görülmektedir. Ayrýca alkol alýmý, hipertansiyonun ilaçla kontrolünü de güçleþtirmektedir.
Hipertansiyonlu hastalar kilo vermelidir. Þiþmanlýk, hipertansiyona zemin hazýrlayan çok önemli bir baþka faktördür. Kilo vermek ve ideal kiloya inmek tansiyonun normal sýnýrlara düþmesine yardýmcý olur. Gerçekten de vücut aðýrlýðýnda 1 kg lýk bir azalma tansiyonda yaklaþýk 1 mm Hg düþme yapmaktadýr.
Hipertansiyonlu hastalar aþýrý çay, kahve ve kolalý içeceklerden de kaçýnmalýdýr. Bu tür içeceklerde bulunan kafein, kan basýncýný geçici olarak 5-10 mm Hg kadar yükseltebilmektedir.
Mümkün olduðunca stresten kaçýnýlmalýdýr. Aþýrý üzüntü ve sýkýntýlar hipertansiyonun ortaya çýkmasýný kolaylaþtýrabilir.
Aþýrý sedanter, hareketsiz yaþam tarzý da doðru deðildir. Düzenli olarak haftada iki üç kez, yarým ila bir saatlik yürüyüþler, hafif aerobik egzersizler, tansiyonun düþmesinde ve kiþinin kendini daha saðlýklý hissetmesinde son derece faydalýdýr. Hipertansiyonlular, aðýrlýk kaldýrma tarzýnda yapýlan egzersizlerden ise kaçýnmalýdýr.
Hipertansiyon, hiçbir þikayete yol açmasa dahi, mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmelidir. Aksi halde kalp krizleri, felçler, kalp ve böbrek yetersizliði gibi tehlikeli sonuçlar doðurabilir.
Not: ABD Birleþik ulusal komitesine göre, eriþkinlerde hipertansiyon sýnýrý 130/85 olarak belirlenmiþtir.                    

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: teþekkür
Gönderen: ömer akþahan / izmir
7 Mayýs 2003
hipertansiyon yazýnýzý okudum.çok yararlý buldum.kendimi de sýnamýþ oldum.çok teþekkür ederim. sevgilerimle

:: ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLÝ
Gönderen: Arzu Baytekin Mumcu / Istanbul
26 Eylül 2002
Bu yazýyý okur okumaz keþke dedim; keþke bu yazýyý 2 sene evvel okuma þansým olsaydý, belki o zaman eþsiz insan olan babamý kurtarma þansým olurdu.Çünkü 14/9 tansiyondan fazlasýnýn sorun olduðunu bilsek de 25 tansiyonun ölümle dans olduðunu bilmiyorduk.Babam "ben alýþýðým bu tansiyona" derdi,2000 in o en sýcak günlerinde babam maalesef beyin kanamasý sonucu bizlere veda etti.Lütfen herþeyi okumaya çalýþalým,bilim teknik de olsa,týbbi makale de olsa..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn týp kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Guatr (Tiroid bezi büyümesi)
Diabetes Mellitus (Þeker Hastalýðý)
Osteoporoz ( Kemik Erimesi )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Altýn Pati (Mayra’ya) [Þiir]
Sevdiðim [Þiir]
Sessiz Bekleyiþ [Þiir]
Unutmuþum [Þiir]
Ölüm Uzatma Elini [Þiir]
Karanfil Korkusu [Þiir]
Bu Yabancý Þehrin Yaðmurunda Hasretimsin Sen [Þiir]
Affediþ [Þiir]
Zor Olan [Þiir]
Aþýða Öðütler [Þiir]


Levent Ümit Temiz kimdir?

1960 Ýstanbul doðumlu. Ýç hastalýklarý uzmaný, Þiir kitabý : \'Merhaba\', 2000 Mayýs

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli Kanýk, Cahit Sýtký Tarancý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ümit Temiz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.