..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Divan > Muhittin Turan




2 Þubat 2009
Türk Edebiyatý'nda Þimdiye Kadar Saklý Kalan Bir Þair: Behrî  
Muhittin Turan

:BIIA:
Türk Edebiyatý'nýn bir kolu olan Divan Edebiyatý'dan- eskilerin deyimiyle- 'taharrî ve tecessüs' ettiðim bir yazma eseri sizinle paylaþmak isterim. Bu eser çok yeni denilebilecek bir zamanda araþtýrmacýlarýn istifadesine sunuldu. Hayatý ve kiþiliði hakkýnda pek muhtasar bilgiye sahip olduðumuz bu gönül erinin eseri 'Behrî Divaný'dýr. Bu yazýda halk kültürüyle beslenmiþ olup ayný zamanda Saray Edebiyatý (Enderun Edebiyatý, Klasik Türk Edebiyatý, Divan Edebiyatý, Eski Türk Edebiyatý vb. isimlerle de anýlýr.) terbiyesi de gören ve eserini bu minvalde iþleyen bir Alevi-Bektaþi þairin dilinden ve kaleminden dökülen sözlere kýsaca dikkat çekmeye çalýþacaðým.

Kelime manasý "uzaklýk; felâket; ümidin boþa çýkmasý" olan Behrî mahlaslý þairimizin nerede ve ne zaman doðduðu hakkýnda kaynaklarda herhangi bir bilgi mevcut deðildir. Bir divaný ve muhtelif yerlerde cönkleri mevcuttur. Yaþadýðý ve iþtiyak duyduðu topraklarý,
Behri Rum-ý sadýkýz ikrarýmýz hep hazrete
Lutf u cudundan iriþdük bunda al-i devlete
þeklinde yâd eder Behrî.

Kendisi Bektaþi kültürünü en iyi ama meçhul kimliðiyle anlatmaya çalýþan bir þairdir.

Bilindiði gibi Bektaþi þairleri 13. yüzyýldan itibaren daha çok kýrsal kesimde, köy ve beldelerde ikamet etmiþler; halkýn alt tabakalarýna nüfuz ederek onlarýn dertlerini, neþelerini eserlerine iþlemiþlerdir. Þairimiz Behrî de böyle bir þairdir. 19. yüzyýlda kýrsal kesimde yaþayan Bektaþi þairleri, Divan þairleri gibi divan tertip etmek iþine giriþmiþlerdir. Onlar gibi þiir yazabileceklerini göstermek istemiþlerdir. 18. yüzyýldan sonra Alevi-Bektaþi ozanlarýndan büyük illerde yaþayanlarýn divan düzenleme geleneðine baðlandýklarý, 19. yüzyýlda ise bu geleneðin geçerlik kazandýðý, elimizde bulunan divanlardan anlaþýlmaktadýr. Bunda pek de muvaffak olamayan þairler önceki sadeliklerini de kaybetmiþlerdir. Behrî’nin cönkle veya birkaç nefesle iktifa etmemesinin sebebi, dönemin þartlarýna göre þair sayýlmak için divan sahibi olmak gerektiði düþünülürse ortaya çýkacaktýr.

Ýçerdiði bilgiler, görgüler, kavramlar vb. Alevi-Bektaþi Edebiyatý'nýn daha muhkem bir zemine nüfuz etmesini saðlamýþtýr. Bu edebiyatýn teþekkülünden bu zamana dek, geçirdiði aþamalarýn tarafsýz bir þekilde ortaya konmasý açýsýnda üzerinde durulmasý gereken bir eserdir diye düþünüyorum.

Hemen her fýrsatta Hz. Ali ve On Ýki Ýmam’a olan baðlýlýðýný dile getiren Behrî, bu yolda canýný ve her þeyini feda etmeye hazýrdýr.

Kulluk ile bab-ý lutfun bekleyüp þam u seher
Behri ol þahýn visalin özle hacet kânýdýr
...

Bab-ý lutfun bekle Behri ol þehinþahýn yürü
Dâmenin tut sýdkýla kulluk idüp ol ittiba'
...

Asitanýnda o þahýn kulluk it Behri yürü
Bar-gahýnda yüzün yerde özünü eyle hâk
...

Behri þahýn hâk-i payine hemin
Kulluk itmekdir bana hep hasb-i hal

Din, tasavvuf, peygamberler, dört halife, On Ýki Ýmam, Al-i Aba, sahabelre, ahiret , iman, Hac vb. kavramlarý Alevi-Bektaþi muvahecesinde ele almýþtýr. Meselâ, Alevi-Bektaþi inancýnda büyük yer sahibi, On Ýki Ýmam’dan sonra itibar gören bir güruh olan On Yedi Kemerbest, baþýndan itibaren Ýslâm’ýn yayýlýp güçlenmesi için Hz. Ali ve Ehl-i Beyt’e yardýmcý olanlara verilen isimdir. Bu güruhu Behrî sanatýný en iyi þekilde kullanarak þu sözlerle tebcil eder:

Güruh-ý fazl-ý dergah-ý hakikat içre gel Behri
Girenler iþ bu erkana kemer-beste miyan oldu
...

Bununla beraber yine bu kültürde bevvab, aþinâ, sahib-nazar, sahib-liva, ser-çeþme, fütüvvet, besmele 'bâ' noktasý, ebrar, ferraþ, ikrar ... gibi kavramlarý en iyi þekilde açýklamaya çalýþýr.

Biz çaker-i güruh-ý piþvayýz
Ýkrara kaviyiz ahde vefayýz

diyerek mensup olduðu kültüre baðlýlýðýný gösterir. Behri tevekkül sahibidir:

Kýl tevekkül hanedanýn eþiðine yaslanýp
Ol mürüvvet madenidir halini eyle arz
...

Bilindiði üzere vahdet-i vücut düþüncesinde elif Allah’ý simgeler. Behri bu bilgiyi kalemine þu sözlerle dökmüþtür:

Olar harf-i ehadiyyet cemalin seyr idenlerdir
Bularýn ruy-ý vechi zatý mirat-ý Huda oldu

Behri bu bilgiye baþka bir beytinde þu sözlerle devam ederken, Hacý Bektaþ-ý Veli'nin tasavvufi mahiyetli bir eseri olan ve Prof. Dr. Esad COÞAN ile Prof. Dr. Abdurrahman GÜZELtarafýndan tetkik edilen "Makâlât"ý Behri tarafýndan unutulmaz:

Kuþatdý dürlü hilatý kýýldý mirat kendüye zatý
Ýriþdi ruy-ý Yâr'e fark idenler bu Makalat'ý

Hz Muhammed (S.A.S)'in dünyaya geliþini, bütün varlýða bir hayat bahþolunmasý þeklinde dile getirmiþtir:

Felek seyyareler ihya olup envara gark oldu
Yetiþti taze can her mürdeye ol hatt-ý Hâlýk'dan
...

Behri Hz. Muhammed (S.A.S)'in "ilmin kapýsýdýr" dediði damadýný þu sözlerle yâd ederek ona olan iþtiyakýný dadile getirmiþ olur:

Behri oldum sýdkýla ol þaha kul
Men gulam-ý Haydarý'yam Haydar'ý
...

Behri bir Hz. Ali ve onun fikrini taþýyanlarýn aþýðýdýr:

Esselam ey Þir-i Merdan-ý Huda seyr-i Ali
Esselam ey kutb-ý âlem Hacý Bektaþ-ý Veli

Aþaðýdaki beyitte de Hz. Ali’nin bütün mevcudâta bakýþý zahir ve batýna canlýlýk getirir.

Olardan irdi eþyaya nazar ihya olup cümle
Bulardýr nur-ý dide cisme can ruha gýda geldi

Behri hemen her beytinde Hz. Ali, On Ýki Ýmam ve Hacý Bektaþ-ý Veli'yi zikreder ve onlara baðlýlýðýný hem perçinlemiþ, hem de tekra tekrar itiraf etmiþ oluyor:

Ali'dir devlet-i tac-ý ademdir
Ali'dir seyyd ol ruy-ý hazret
...

Hazret-i Þah-ý Velayet Haydar'ý
Enbiya vü evliyanýn serveri
...

Tacdar-ý evliyasýn yâ Ali
Mihter-i ser-enbiyasýn yâ Ali
...

Þafi-i beþer Þir-i Huda'dýr ol
Sultan-ý bargaha livadýr ol
...
Behri Hz. Ali'nin Kerbela'da þehid edilen oðlu Hz. Hüseyin'i de teessürle anar:

Þah Hüseyn-i Kerbela'dýr ol erenler serveri
Nur-ý ayn-ý Mustafa vü Murtaza'nýn cevheri
...

On Ýki Ýmam'ý da uzun nazým þkilleriyle anar Behri. Hz. Ali Allah'ýn arslanýdýr; Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Hz Muhammed (S.A.S)'in gözlerinin nurudur;Zeynel Abad ilahi füyuzatýn sahibidir; Muhammed Bâkýr kerem kaynaðýdýr; Sâdýk gayb âlemindeki imamlarýn önderidir; Kâzým kudret hazinesidir; Ali Rýza Horosan þehrinin þehinþahýdýr; Takî yol gösterendir; Nakî sýrlarýn mahzenidir; Hasan-ý Askerî Hak'tan gelen füyuzatý þerh eder, açýklar; Mehdî ise On Dört Masum'un þâhýdýr.

"Sanatlý söz" anlamýna gelen mazmûn kavramý ile þiirlerini bitirdiðini söyler:

Ýnayet canýndan ger mazmuna hitam oldu
Zihi sultan-ý âdil virdi nusret ol kerem-kaný

Daha nice varlýklar Behri'nin dilinde sanatlý bir sözle canlýlýk bulmuþtur. Behri gönlünün derinliklerinden gelen sadakat duygusuyla hareket etmiþ, onu hayatýnda tatbik etmiþ bir þahsiyet olarak karþýmýzda durmaktadýr. Behri kendinden önceki þairlerdende etkilenmiþ, hatta onlara eserinde yer vermiþtir. Mevlana, Feridüddin Attar vb. þair ve mutasavvýflar dýþýnda Dara, Eflatun gibi tarihi ve efsanevi þahsiyetlerden de yararlanmýþtýr.
Ben bu yazýmda Alevi-Bektaþi bir kimliðe sahip olan Behrî'nin siz dostlarca, Divan Edebiyatý adýna müphem kalmamasýný istedim. Divanýndan ve cönklerinden, ummanda bir damla mesabesinde örnekler vererek onu tanýtmaya çalýþtým. Gönül ister ki Türk Edebiyatý'nda el deðmemiþ ve tedkik edilmemiþ eser kalmasýn. Bu sayede tarihimiz, çok zengin bir kültürü bünyesinde barýndýran edebiyatýmýz daha da saðlam adýmlarla ileriye yürüyecektir.
Saygýlarýmla...
Muhittin TURAN








.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Behrii
Gönderen: halefii / , Türkiye
22 Haziran 2009
Ben Süleyman Demirel Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayým. Behri Divanýnýn edisyon kritikli çalýþmasýný yapmak istiyorum. Araþtýrma yaparken sizin bu yazýnýzý gördüm. Behri ile ilgili bu bilgilere nereden ulaþtýnýz ve Behri Divaný Edisyon kritikli olarak çalýþýlmýþ mý bana bilgi verirseniz çok sevinirim. Teþekkürler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Türk Dili Ýçin Bir "Ýmdat" Diyecek Sadâ Yok Mu? - 2 [Ýnceleme]
Türk Dili Ýçin Bir "Ýmdat" Diyecek Sadâ Yok Mu? [Ýnceleme]


Muhittin Turan kimdir?

Türk Dili ve Edebiyatý sahasýnda inceleme ve araþtýrma yapan biriyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Ýskender Pala, Muharrem Ergin, Mehmet Fuad Köprülü ve Faruk Kadri Timurtaþ


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhittin Turan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.