..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > mehmet




19 Mayýs 2009
Gerçekten Ýstanbul'un Taþý Topraðý Altýnmýþ...  
mehmet
Ýstanbul'un taþý topraðý altýndýr. Bu doðrudur ancak biz o güzelim Ýstanbul'un kýymetini bilmiyoruz. Takýldýðýmýz , gezdiðimiz yerler hep Taksim, Beþiktaþ, Ortaköy... Buralar da çok güzel yerler ama gerçek Ýstanbul olarak nitelendirdiðimiz yerler deðil. Gerçek Ýstanbul dediðimiz yerler Fatih'tir, Eminönü'dür, Eyüp'tür, Üsküdar'dýr. Ve Fatih'i Fatih yapan, Süleymaniye'yi Süleymaniye, Eyüp'ü Eyüp yapan yani Suriçi'ni deðerli kýlan camiileridir. Camiilerin ilçelere, bölgelere isimlerini vermesi de ne kadar doðru bir tespit koyduðumuzu göstermektedir. Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Yeni Camii, Þehzadebaþý Camii gururla savunabileceðimiz nadide eserlerimizdir. ( Bu arada bir inþaat mühendisi adayý olarak, Üstat Mimar Sinan Hoca'ya da bizlere býraktýðý mükemmel eserlerden ötürü þükranlarýmý sunarým. Allah rahmet eylesin.) Ýstanbul'u Ýstanbul yapan göðü delercesine yükselen bu camiilerin minareleridir ve bu minarelerden þahlanarak Boðaz'ý inleten Ezan sesleridir.


:AFFI:
GERÇEKTEN iSTANBUL'UN TAÞI TOPRAÐI ALTINMIÞ...


Ýstanbul'un taþý topraðý altýndýr. Bu doðrudur ancak biz o güzelim Ýstanbul'un kýymetini bilmiyoruz. Takýldýðýmýz , gezdiðimiz yerler hep Taksim, Beþiktaþ, Ortaköy... Buralar da çok güzel yerler ama gerçek Ýstanbul olarak nitelendirdiðimiz yerler deðil. Gerçek Ýstanbul dediðimiz yerler Fatih'tir, Eminönü'dür, Eyüp'tür, Üsküdar'dýr.

Ve Fatih'i Fatih yapan, Süleymaniye'yi Süleymaniye, Eyüp'ü Eyüp yapan yani Suriçi'ni deðerli kýlan camiileridir. Camiilerin ilçelere, bölgelere isimlerini vermesi de ne kadar doðru bir tespit koyduðumuzu göstermektedir. Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Yeni Camii, Þehzadebaþý Camii gururla savunabileceðimiz nadide eserlerimizdir. ( Bu arada bir inþaat mühendisi adayý olarak, Üstat Mimar Sinan Hoca'ya da bizlere býraktýðý mükemmel eserlerden ötürü þükranlarýmý sunarým. Allah rahmet eylesin.) Ýstanbul'u Ýstanbul yapan göðü delercesine yükselen bu camiilerin minareleridir ve bu minarelerden þahlanarak Boðaz'ý inleten Ezan sesleridir.

Fatih Camii'nin o sessiz, insaný dinginleþtiren avlusunda, abdestini bir güzel þýrýl þýrýl akan suyla alýrsýn. Ve Osman Þahin Hoca Efendi'nin o güzel sesiyle bir Sabah Namaz'ý kýlarsýn ki ne yorgunluk kalýr bedeninde ne de stres... Ya da Eyüp Camii'nde Eba Eyyüp El-Ensari Hazretlerini ziyaret ettikten sonra kuþlarýn sesleri arasýnda Haliç'ten gelen rüzgarýn serin esintisini sýcacýk ortamýyla unutturan Eyüp Camii'ne girersin. O küçük ama Cihana bedel Camii'de iki rekat, tadýný hiç unutamýyacaðýn namazýný kýlarsýn. Gözlerinin yaþarmasýyla daha da anlam kazanan Fatiha'sý ile nefis Kýyam; ardýndan tesbihatýyla ve Secde'ye ulaþma beklentisinin getirdiði heyecanla mükemmel Ruku ve beklenen an, Secde. Alnýn secdeye temasýyl vucudun tazelenir, kanýn daha bi hýzlý akar, titrersin, içini garip bir mutluluk sarar ve ayrýlmak istemezsin. Namaz bu güzel hislerle ve Allah'a teslimiyetin huzuru ile geçer. Ýmam'ýn selamýyla tamamlanýr. Rahatlamýþsýndir, huzurlusundur, sað gözünden süzülmüþ ve çenende bir pýrlanta misali parlayan gözyaþý damlasý ifade edebilir ancak duygularýný. Ve Dualarla tamamlarsýn Namazýný. Dingin ama canlý, huzurlu ama heyecanlý bir þekilde ayrýlmak istemediðin halde Camii'den ayrýlýrsýn.

Camii'den çýktýn mý, kahvaltý için Haliç kýyýsýndan güzel yer yoktur. Seher vaktinin mucizevi özelliði olan o tertemiz hava ciðerlerin doldurur, sinüslerini açar; Capcanlý kesilirsin. Sabahýn erken saatlerinde miskin miskin uyuyup sersem sersem kalkacaðýna dipçik gibi baþlarsýn güne. Artýk o keyifle, havanýn da iþtah açýcý ve ferahlatýcý temizliði birleþti mi o kadar güzel bir kahvaltý yaparsýn ki tadý damaðýnda kalýr, hele sohbet edeceðin arkadaþlarýn varsa ne ala... Sürekli çaylar tazelenir, keyifli muhabbet yýllar sonra bile hatýrlanacak mükemmel anýlar býrakýr sizlere...

Evet, Ýstanbul bu kadar güzeldir. Taksim'in Ýstiklal'in o boðucu, hangi ülkede olduðunu insana anýmsatamýyacak derecede yabancýlaþmýþ havasý mý Ýstanbul'dur; yoksa Ezan sesiyle insaný kendinden geçiren Süleymaniye Camii mi? Eþsiz güzelliði ile yabancýlarýn "Blue Mosque" diye andýðý masmavi, güzeller güzeli Sultanahmet Camii mi?

Siz ne düþünürsünüz bilmem ama ecdat Ýstanbul'un fethinden sonra o camiileri boþ kalsýnlar diye inþa etmemiþtir. O camiiler bu halkýn müslüman olduðunun, bu halkýn Peygamberimiz'in (s.a.v) müjdelediði, övdüðü o komutanýn (Fatih Sultan Mehmet Han ), o askerin torunlarý olduðunun göstergesi ve teminatýdýr. O Camiileri doldurmalý kendi kendimizi gereksiz yere bu mutluluktan mahrum etmekten kurtarmalýyýz. Ýnanýn bana mutlululuk budur.

Sizlere tavsiyem Ýstanbul'u gezin ancak gezileriniz Camii merkezli olsun. Þöyle ki Yapacaðýnýz gezi mahali yakýnlarýnda muhakkak bir Camii bulunur ki rahat rahat namazýnýzý kýlasýnýz. Bu Camiinin güzel ve cemaati bol Camiilerden biri olmasý tavsiye olunur. Namazlarýnýzý bu eþsiz Camiilerde kýlarsýnýz ve Vakit aralarýnda Ýstanbul'u gezersiniz. Allah'a borcunuzu ödemenin huzuruyla rahatsýnýzdýr. O zaman Allah'ýn bizlere sunduðu mükemmel nimet Ýstanbul'un tadýna varacaksýnýz. Ýstanbul gerçekten farklýymýþ diye düþüneceksiniz. Ve diyeceksiniz ki "Gerçekten Ýstanbul'un taþý topraðý altýnmýþ..."

Mahzenden...
Mehmet MEÞÝN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


mehmet kimdir?

sevgili sanat ve ilim aþýklarý, sadece kalbimden dökülenleri gündemle yoðurarak sizlere sunuyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmet, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.