..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Cafer ÞAHÝN




4 Ekim 2009
Kýzlarýn Cep Telefonlarýný Toplatalým  
Kýzlarýn Cep Telefonlarý

Cafer ÞAHÝN


Gençlerimiz özellikle de genç kýzlarýmýz tamamen suni ve sanal bir alemin girdabýndalar.Durumlarý gerçekten vahim ve S.O.S alarmý veriyor!


:BHJB:
Hayýr, bu yazýyý alel-acele uçup gözlerden bir hayli ýrak olduðum bir okyanus ötesi ülkede yazmýyorum.

Sonra, tayyare biletim ve pasaportum cebimde, hazýr kýta vaziyetinde bir hava limanýna tünemiþ bir halde de yazmýyorum, hem Vallahi hem Billahi…

Sonra Sürç-ü Zýman (Zýman, Kürtçede dil anlamýna geliyor, Sürç-i Lisan diyoruz ya her seferinde bu defa da bir deðiþiklik, bizden de açýlýma bir katký hatta deðiþik bir açýlým olsun.) yanlýþlýkla bir kýsým lakýrdýlar etmiþ de deðilim çok þükür.

Ýþin doðrusu açýk seçik hiç evelemeden- gevelemeden diyorum ki;

Ey Millet, gelin hepimiz çok hayati bir konuda ittifak edelim yürüyüþ yapalým, lambalarýmýzý açýp kapatalým, yüzlerimize boya sürelim, eþeðe ters binelim, afiþler, pankartlar dövizler mesajlar, e- postalar ve bilumum ses duyurma, ses getirme yöntemleriyle güçlü bir kamuoyu oluþturup Kýzlarýn cep telefonlarýný toplatalým…

Baþýma ne denli büyük bir bela sardýðýmýn idrakindeyim. Ama madem toplumun nezdinde, okurlarýmýzýn her beklentisinin yazýlmasýnýn lazým geldiði ve vacip olduðu bir mesleðin icracýlarý yani mademki birer “Yazarýz” biz de hakikatleri hiç kývýrtmadan, eðip bükmeden ve týrsmadan yazarýz biz!

Deðilmidir ki, DALGALARIN BÝZE DOKUNACAÐINI VE GEREKÝRSE BAZEN KUVVETLE ÇARPACAÐINI BÝLE BÝLE DENÝZ KENARINDA EV YAPMIÞIZ BÝZ…

Düþünsenize memleket sathýnda yüz binlerce genç kýzýmýzýn hayatta en deðerli eþyalarýnýn ellerinden alýnmasýný teklif ediyorsunuz, üstelik toplumu bunun için alenen kýþkýrtýyorsunuz.

Neyse genç kýzlarýn bizi ele geçirdiklerinde ne gibi korkunç cezalarla infaz edeceklerini düþünürken bile kýzgýn sacýn üzerine serpilen leblebilik nohutlar gibi titrediðimi bir anlýðýna unutup sadede geleyim…
Hem þu iyice incelmiþ Araf çizgisini neden þimdi incelttiðimi soracak ve bana nasihat ve sitemde bulanacak yazar arkadaþlarýmýn endiþe ve kaygýlarýný da aktarmayý unutmadan…

Özellikle Þevket Beyin þu meyanda bir serzeniþini duyar gibi oluyorum, Sadýk (Sato ) beyin de hakeza: Ya “Þairim” daha gençsin, vah, tüh, canýndan bu kadar mý bezdin, bir Amerikan bayraðý alýp Ýran halkýnýn içine dalýp bayraðý sallasaydýn bundan daha az bir risk alýrdýn”

Eh ne yapalým aldýk bir kere… Bildiðimiz doðrularý yazmayalým mý yani, Sato Bey? Ýyi de, Sato Bey kim, nereli? Nasýl biri? Kaç yaþýnda? Ne gibi özelliklere sahip? Gibi suallerle muhatap olacaðýmý bile bile Onunla ilgili þimdilik bir açýklama yapmak istemiyorum… Nevi þahsýna münhasýr enteresan bir kiþi iþte… Kaldý ki konumuz da o deðil zaten.

Neyse konumuza dönecek olursak, kýzlar hakikaten de her zaman ve her yerde sanal ve suni bir âlemin girdabýnda…

Evde, arabada, okulda, caddede, maðazada, cafe"de, sinemada…

Karþýdan karþýya geçerken bile bazý kýzlarýmýzýn elleri tuþlarda kulaklarý þarkýlarda…

Erkekler hiç mi telefonlarýný ikide bir kontrol etmiyorlar diyebilirler kýzlarýmýz velâkin, erkekler de telefonlarýný ara sýra yoklayýp aramalara ve mesajlara bakýyorlar ama baktýktan sonra ya ceplerine yahut çantalarýna kapatýp çalma veya mesaj sinyali alýncaya kadar bekliyorlar, üstelik çok genç olanlarý hariç kýzlar kadar müzik falan da dinlemiyorlar…

Ama kýzlarýmýz telefon çalsa da çalmasa da mesaj sinyalleri gelse de gelmese de ne yazýk ki gözlerini asla ve kat"a telefonlarýndan ayýrmýyorlar…

Çevrelerinde olan bitenleri gözlemlemek konusunda yani gerçek hayatýn devranýna þahitlik etmek hususunda çok yetersiz kalýyorlar…

Oysa telefonlarýný kýsa bir anlýðýna da olsa ceplerine, çantalarýna býrakýp çevrelerine dikkat kesilseler, kâinatýn bin bir tür renklerini ve hayatýn envai çeþit güzelliklerini idrak edip daha dakik, canlý ve zinde olacaklar… Ne gözlerinde yanma ve gencecik yaþlarýnda gözlük, ne kafalarýnda bin batman demir gibi bir aðýrlýk hissi, ne ruhlarýnda tarifi olmayan bir býkkýnlýk ve tedirginlik…

Þair Orhan Veli"nin dizelerine yansýdýðý gibi;

“Deli eder insaný bu dünya,
Bu gece, bu yýldýzlar, bu koku
Bu tepeden týrnaða çiçek açmýþ aðaç"

Mesela kýzlar bindikleri otobüsün camýndan þöyle bir dýþarý baksalar yahut yürüdükleri yolda dikkatlerini biraz da çevrelerine yöneltseler, Þairin tarif ettiði nice ilginç ve büyüleyici güzellikler müþahade edecek kesintisiz müzikle iyice yorulup uðuldayan kulaklarý daha doðal ve hoþ sedalarla yankýlanacak...

Altmýþlý- yetmiþli senelerde býrakýn cep telefonlarýný isimleri bile yoktu.O zamanýn kýzlarý iletiþimden büsbütün yoksun olduklarý için kendilerine baþka meþgaleler bulurlar onlarla oyalanýrlardý.
Mesela bol bol oya, nakýþ yapar çeyiz yapmakla ilgili maharetlerini sergilerlerdi...

Biraz tembel olanlarsa yalnýz kaldýklarýnda küçük ebatlý ve resimli aþk fotoromanlarý okuyup, akþamlarý radyodan görüntüsüz film denilebilecek "Radyo Tiyatrosu" dinlerlerdi. Arkadaþlarýyla buluþtuklarýnda ise karþýt kýzlarýn dedikodularýný yapar þuh kahkahalarýyla ortalýðý çýnlatýrlardý.

Onlarýn cep telefonu gibi bir dertleri olmadýðý için öyle kah mutlu kah mutsuz kendince yaþayýp giderlerdi. Zira öyle olaðanüstü bir icadýn býrakýn cismini ismi bile olmadýðý için onlarýn böyle bir beklentileri de haliyle yoktu.

Ama onlarýn zamanýnda da cep telefonlarý olsaydý da cepleri yasaklamak yoluna gidilseydi, onlar da bilfiil ayaklanýp memleketi toz -duman ederlerdi.

Belki günümüz genç kýzlarý gibi çok aðýr bunalýmlara girmezlerdi lakin gene de haklarýný söke söke alacak illegal protestolara ve grevlere yeltenip telefonlarýna geç de olsa kavuþurlardý.

Netice itibarýyla hiçbir makul gerekçe beni bu düþüncemden alýkoyamaz diyor ve sonuçlarýna katlanmayý göze aldýðým teklifimi bir kez daha yineliyorum:

KIZLARIN CEP TELEFONLARINI TOPLATALIM

Hiç deðilse kýsa bir süreliðine,

Onlarýn iyiliði için

Burada genç kýzlarýmýza da bir mesajým var...

Bakýn kýzlar deðerli kardeþlerim;

Sakýn delici- kesici aletleri ve balta sapý, kazma sapý gibi bilimum silahlarý, elinize ne geçerse kapýp gelmeyin, inanýn sözlerimin en baþýnda þaka yaptým.

Yani ben en acele tarifeden bir ucak bileti alýp hiç tahmin edemeyeceðiniz bir dýþ düvele kapak atmýþ bulunuyorum

Neyse çook uzaklarda olduðum ve uçaklar dolusu bacýlarýmýn gelip beni infaz etme ihtimali bulunmadýðý için yerimi de gönül rahatlýlýðýyla söyleyeyim söyleyeyim;

Bakýn ben þey yani Karayipler'deyim

Oh be...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Selamün Aleykürt
'Prim Ödülü' de Verebilir Misin Ey Devlet Baba?
First One Olan, Ana mýdýr Yar Mýdýr?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Höyüðün Arkasý
Saman Alevi Þiirler
Ba" de Harab Ul Afra
'Kaðýt Bebekler Kraliçesi'nin Hazim Sonu ve Bugünkü Ünlülerin Benzer Halleri
Hayat ve Mazi
Barýþ Manço'yu Anarken
Benim Asgari Ücretlim Ýþini Bilir
Ali Ekberçiçek
Bir Reklam: Benim Adým Kemal
Elimde Kalem Var

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kafa Kaðýdý [Þiir]
Aþk Serenadý [Þiir]
Benimle [Þiir]
Ayasofya Açýlacak [Þiir]
Cunta Dede [Þiir]
Gandi Kemal [Þiir]
Deli Kýza Serenat [Þiir]
Gurbet Biter [Þiir]
Aðýr Aþklar [Þiir]
Geri Dönmek [Þiir]


Cafer ÞAHÝN kimdir?

Dünyaya edebi ýþýltýlar saçmak için gelen biri olmak harikulade bir duygu,söz saltanatýnýn sultaný olmak,mülk saltanatýnýn sultaný olmaktan daha üstün ve muteberdir ÞAÝR-YAZAR CAFER ÞAHÝN Malatya'nýn yetiþtirdiði en önemli Þair ve Yazarlardan biri olarak kabul edilen Cafer ÞAHÝN, Hekimhan ilçesinin Kurþunlu Beldesine baðlý Güçlü(Eski adý Zahmettn)Köyünde doðdu. . . Ýlköðrenimini köyünde tamamlayan Þahin, daha sonra Malatya Ýmam-Hatip Lisesine devam etti ve bu okuldan mezun oldu. Kazandýðý Açýköðretim Fakültesi Ýktisat Bölümüne devam etmek yerine, kendisini tez zamanda büsbütün sanata adamak yolunu seçti. . . Genellikle serbest vezin tarzýnda þiirler yazan ve þiirleri usta iþi eserler olarak nitelenen Cafer ÞAHÝN, az olmakla beraber kafiyeli þiirler de kaleme almýþ ve bu tarz þiirlerde de baþarýsýný kanýtlamýþtýr. . . Þiirlerini GÖLGEMLE SÖYLEÞÝ ve NE BÝLÝYORSAN ANLAT adlý þiir kitaplarýnda toplayan Þair, bunun yanýsýra Deneme, Hikaye ve senaryo çalýþmalarýnda da bulunmuþ ve bu çalýþmalarýný þimdilik sanal ortamda pek çok sanat ve edebiyat sitelerinde yayýmlamýþtýr. . . 2001 yýlýnda ilk defa katýldýðý bir Makale Yarýþmasýnda Türkiye Ýkinciliði derecesiyle çok önemli bir baþarýya imza atmýþtýr. Edebiyat dünyasýna "YÜREÐÝMÝ ÝYÝ SAKLA" adlý þiiri gibi, sevilmenin de ötesinde bütün Türkiye'de adeta birer marka olmuþ þiirler kazandýran Yazarýn iki adet yayýmlanmýþ, biri Þiir, biri de deneme olmak üzere basýma hazýr iki kitabý bulunmaktadýr. . . çeviri Cafer Sahin MALATYA CURRENT AUTHOR POET POET-WRITER CAFER ÞAHÝN Malatya is known as one of the authors raised the most important poet and Cafer Sahin, Hekimhan spot in the town of Lead Strong (Zahmettn old name) was born in the village of . . . Falcon completed primary education in the village, then continued in Malatya Imam-Preacher High School and graduated from this school was. Rather than to continue winning the Open Education Faculty of Economics Department, chose to devote himself to art . . . Generally, the thesis also entirely free-verse poems written in the style and ingenious works of poetry known as Cafer Sahin, at least, although had written poems and rhyme in poetry of this kind of success has proved . . . NARRATIVE INTERVIEW and what I know my shadow's poems by the poet gathers books of poetry, as well as the trial, the story and screenplay, and this work is found in the studies of art and literature of many sites published in a virtual environment . . . Article Competition for the first time in 2001 with the participation of Turkey has achieved a significant degree of second place. Letters to the world "GOOD SAVE my heart" as his poem, almost a brand in Turkey was to be loved beyond all winning author of two published poems, one poem, one of which has two books ready for printing, including the trial . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Divan Edebiyatý þairleri,Cumhuriyet dönemi þairlerinden,Necip Fazýl,Cahit Külebi,Attila Ýlhan vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cafer ÞAHÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.