..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Varoluþçuluk > Neþe Karakoyun




13 Ocak 2010
Gülsüm...  
Neþe Karakoyun
Gülsüm dilsiz, sara hastasýdýr. Hayat onun için büyük bir bilmecedir. Var olmak, zaman ve ölüm...


:BBFC:
Bugün yaðmur yaðacak, hazýrlýklý olmalý. Her þey hazýrlanmalý titizlikle. Öyle kolay yaðmayacak hemen, bekleyecek… Eksiksiz olmalý hazýrlýklar. Bulutlara, yýldýrýmlara yaraþýr. Nazlarýnýn üzerine þerbet gibi dökülmeli genç kýzlarýn. Duydunuz deðil mi yaðmur yaðacak bugün; ama öyle hemen deðil…

Çok tanýdýk bakýyor deli tay Gülsüm’ e. Dünkü Gülsüm iþte bu. Devamlýlýk, bir oyun deðil. Belleðin durmayan arayýþý… Yeniden kapýlarýný açýþý her gün, ayný dar yoldan kývrýlarak geçip hayat oluþu.

Taylarýn altýný temizlerken, hep söylemek istediði ama bir türlü dilinin ucundan akýtamadýðý þarkýyý sadece mýrýldanýr Gülsüm. Hafif bir ton, az dozda acý sezilir sesinden. Konuþurken de hatýrlayamaz sözcükleri pek ama mýrýldanmak uzun bir mektup gibidir dünyaya.

Sabahýn erken baþladýðý bu coðrafyada, kadýn için daha da erken bir saat iþler. Gülsüm pek anlamaz saatlerden, ilkokulda da bir türlü öðrenememiþti yelkovaný, akrebi. Aþaðýlanmak ya da gerisinde durmak hayatýn, çok küçük yaþlarda öðretilir insana. Oysa insan büyüyünce de öðrenemez zamaný. Kendine uydurduðu dakikalara hapsolurken, baþka bir çizgide, tepeden bakar zamana. Öyle uzaktýr ki, ölümü herkes için büyük bir sürprizdir. Ölen ilk kiþiymiþ gibi gösteriþler katýlýr aðlayýþlara.

“Eðer öðretilmeye çalýþýlan zaman ve ölümse,
Orada biraz durmalý belki de.”

On üç kuzu, dört keçi, yedi inek, beþ tay… Gülsüm sýralarýný hiç þaþýrmaz. Hepsinin ayrý damak tadý vardýr. Kimisi küspeli sevmez, kimisi kepekli. ,Uygun adým hazýrlar, hiç de gocunmaz açlýðýndan. Doyurmak, küçük bir anlamý yakalamaktýr varlýða dair. Arada sýrada böyle þeyler olur, çok nadirdir ama yine de sayýlardan kolay tutar Gülsüm bunlarý aklýnda. Küçük bir kýzken yaralý bir kuþ bulmuþ, avucundan su içirmiþti. O günde bir anlam koymuþtu cebine. Bunu da unutmuyor. Bazen açýldýðý anlar vardýr hayatýn. Saatleri belirsizdir, bazen yýldýzlarý bekler bazen sabahý. Gölgeli zamanlarý pek sevmez, ikiyüzlü bir aydýnlýk korkulacak öyküler doðurur çünkü. Çatlaklarla talan eder bilincinde olunmayan bilinçleri. Hayatýn; sade, küçük, kýsa zamanlý ve dolaysýz yollardan sýrlarýný paylaþtýðýný bilir ama anlatamaz Gülsüm, mýrýldanýr sadece.

Bazen yaþlý babasý ile kendisine büyük gelen, soðuk, sert yollara düþer. Ortasýnda beyaz bir çizgi ilerler yolun hep. Bazen kesik kesik oluverir. Bir an bununla nereye gidileceði merakýyla duymaz, görmez, hissetmez olur Gülsüm. Çizgi, doðru bir çizgi, beyaz bir çizgi, kesik bir çizgi… Bunu nasýl mýrýldanacaðýný düþünür ama ritmi bulamaz bir türlü. Birden irkilir kolunun acýsýyla, beyaz bir kamyon hýþýmla dumanýný savurur, babasý da anlayamadýðý o küfürleri.

Beyaz çizgiler bitince kalabalýðýn baþladýðýný öðrenmiþtir. Önce azar azar sonra bir anda çoðalan gözler, ayaklar, eller, sesler,sorular… Renklerle çok yorulur Gülsüm. Rengin gözüne gülmesi, dokundukça hayalleþmesi, anladýðýný sandýkça baþkalaþmasý… Þaþkýnlýðý büyür git gide. Kimse kendisine benzememektedir. Nesneler, duranlar, asýlanlar, yapýþtýrýlmýþlar, atýlmýþlar, kývýrcýklar, kýsalar ,kýrýklar… Nerede, ne olduðunu anlayabileceði o köþesi, bilincinin hangi kuytusunda pineklemekte, uyanmalý artýk, korkuyor kaybolmaktan, kaybolduðu günler dizlerinde kayýþlarla uyanýyor. En acýsý mýrýldanamýyor aðzý bantlýyken.

Fazla yemek yiyemez Gülsüm, ama çelimsizliði iðreti durmaz üstünde. Öylece verilmiþ bir ayna gibi ama bir o kadar da kendi olarak südur eder ruhundan. Tatlarý ayýrt edemez, kafasýný fazla yormaz bu nedenle. Ardýþýk hareketlerle kaþýk aðza götürülür, boþaltýlýr, çiðnenir, yine ayný kaþýk ayný yere geri götürülür. Uzun beyaz çizgi doydukça kesikleþir, kaybolur geceyle bir en sonunda.

Ýkindi vakitleri o sesi duyunca hayvanlarý meraya götüreceðini de bilir Gülsüm. Babasý öðretmiþtir o sesi, duyunca hayvanlarý götürüp sonra yine ayný sesle geri döner. Baþlarda korkar Gülsüm, akrep ve yelkovan girer rüyalarýna. Zaman, zamana uyum, zamanlar, zamanlýk, zamansýzlýk…
Ya öðrenemezse sesi, ya vaktinde dönemezse?
“Zaten çok da önünde deðil hayatýn
Bir adým daha çekilir kenara.”


Kayalýklardan atlayýp uzun beyaz çizgiyi arar Gülsüm ara ara. Öyle çok kaya, öyle uzun çizgiler görür ki, öðrenemediði zaman, bilmediði bir mekanda nedensizce tükenir. Kafasýný kayalara vurduðunu bilmeye baþlar bir anda sonra. Elleri ayaklarý kendinin deðildir artýk. Aðzýndan nehirler akar. Sarsýldýkça tatlý bir sýcaklýk yayýlýr bedenine.

Saatler, akrep, yelkovan, o ses, kayalar, beyaz çizgi, baba…



Küçük bir kilere oturturlar bazý günler Gülsüm’ü. Kayalýklar canýný yakmasýn diye. Köþesine iliþtirildiðini bilir hayatýn. Bunu da öðrenmiþtir. Böyle gecelerde biraz vakit geçer ve bir adam gelir. O kalabalýktakilere benzeyen ama hep beyaz giyen adam. Beyazý da bilir Gülsüm, kaçmaz beyaz kendinden. Koyunlara yapýlýrken gördüðü o sivri þeyden getirir beyaz renkli adam. Damarýna derince saplar. Ýþte þimdi büyümeye baþlar kilerinin için. Ovalarý, daðlarý, nehirleri… Kayalar kadar çoðalmaya baþlar renkler. Ayaðýndaki kayýþý hissetmez artýk. Benliði kanat çýrpar semada, o artýk bir kuþ güzeli.

Yaralarý iyileþtiðinde yine taylarýn altýný temizler ezberlediði gibi Gülsüm. Koyunlara, keçilere, ineklere tam da sevdikleri gibi hazýrlar öðünlerini. O sesi bekler bir yandan, ikindi dedikleri o vakti. Alýr ahýrdaki hayvanlarý düþer önlerinden ileri. Renkli çaputlar baðlýdýr yolundaki çamlarda, onlarý takip ederek gider yine ayný yoldan döner geri; ama beyaz çaput yoktur yolunun üstünde. Bitecek öyleyse bazý þeyler; ama kimseye söyleyemez mýrýldanýr bunu da kendi.

Bir gece kayýþý kayar bileðinden, kilerin kapýsý açýlýr birden ileri. Aydýnlýktýr oda bembeyazdýr. Birkaç adým sonra duyar Gülsüm sesleri. O kalabalýklardan toplanmýþtýr evlerinde de. Kulaðýný dayar örgüden perdeye. Bildiði bir sestir bu, galiba babasý.

“- Allah’ým alacaksan artýk, bu gece al…”

Gülsüm güler birden. Salyalarý tam da karýncalarýn yuvasýna akar. Boðularak can verir bazýlarý. kilerine döner, kayýþýný ayak bileðine geçirir, gömer yastýðýna kafasýný .

Uyandýðýnda artýk uyuyordur.

Sadece mýrýldanýr.

Bilinç uykuya,
Uyku ölüme,
Ölüm hayata bir adým.

~O gece çok yaðmur yaðar, sabah kilerde su içinde bulur Gülsüm’ü babasý.

Yaðmur yaðmýþtýr; ama öyle hemen deðil.

Aðýr aðýr…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkür
Gönderen: Neþe Karakoyun / , Türkiye
11 Nisan 2010
Saðolun Ömer Faruk.

:: Güzeldi
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
11 Nisan 2010
Zevkle okudum.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþ Haritalarý [Þiir]
Pi Fenomen [Þiir]
Ayrýlýk Sohbetleri... [Þiir]
Bu Deðil... [Þiir]
Sýrça Aþk Dizmecesi... [Þiir]
Ölmek Gibi Bir Þeydi Bu… [Þiir]
/ölüm Düþlemeleri... [Þiir]
Kýv/rýl/mak... [Þiir]
/katil [Þiir]
Unutmacýlýk... [Þiir]


Neþe Karakoyun kimdir?

kanadý hüzünlü, kuþlarý suskun, gülüþü yalnýz insan. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Neþe Karakoyun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.