..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Tarihi Sevdiren Adam: Yavuz Bahadýroðlu  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon Belediyesi’yle Moral FM’in ortaklaþa düzenlediði “Ýstanbul’un Fethinin 557. Yýlý Anýsýna Fatih ve Fetih” konulu sohbet programý 17 Mayýs 2010 tarihinde Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapýldý. Programýn sunuculuðunu Moral FM’in sunucu ve programcýlarýndan Fethi Çaðýl yaptý. Bu nefis program Araklý kökenli Devlet Sanatçýsý Süleyman Þahintürk’ün doyumsuz solo mehter konseriyle baþladý. Trabzonlu Þahintürk birbirinden güzel mehter marþlarý ve kahramanlýk türküleri söyleyerek hazirunu coþturdu.


:BEGA:

                              M.NÝHAT MALKOÇ

Trabzon Belediyesi’yle Moral FM’in ortaklaþa düzenlediði “Ýstanbul’un Fethinin 557. Yýlý Anýsýna Fatih ve Fetih” konulu sohbet programý 17 Mayýs 2010 tarihinde Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde yapýldý. Programýn sunuculuðunu Moral FM’in sunucu ve programcýlarýndan Fethi Çaðýl yaptý. Bu nefis program Araklý kökenli Devlet Sanatçýsý Süleyman Þahintürk’ün doyumsuz solo mehter konseriyle baþladý. Trabzonlu Þahintürk birbirinden güzel mehter marþlarý ve kahramanlýk türküleri söyleyerek hazirunu coþturdu.

Bahadýroðlu’nun sohbetinden evvel Trabzon Belediye Baþkaný Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoðlu kýsa bir takdim konuþmasý yaparak Trabzon’un tarihine ve kültürel unsurlarýna vurgu yaptý. Onun ardýndan “Tarihi Sevdiren Adam” olarak tavsif edilen Yavuz Bahadýroðlu sohbetine baþladý. Bahadýroðlu’nun konuþmalarýndan aldýðým notlarý dikkatinize sunuyorum:

“Anadolu’nun her karýþ topraðý ana kokuludur. Kendi memleketimin topraðý bambaþkadýr. Kendi topraklarýmda bulunduðum için çok mutluyum. Trabzon Fatih’tir, Kanunî’dir, Yavuz’dur. Romanlarýmda bu üç büyük þahsiyeti de yazdým. Trabzon fethedilmeseydi Ýstanbul’un fethi yarým kalacaktý. Akkoyunlu Uzun Hasan’ýn annesi Sare Hatun’un Fatih’e ‘Ey oðul, Trabzon’a bunca zahmet nedendir? Bir kale uðruna bunca zahmete deðer mi?’ sorusuna Fatih’in ‘Ey ana bu zahmet din yolunadýr. Elimizde Ýslam’ýn kýlýcý vardýr. Ahrette Rabbimizin huzurunda eðer zahmete katlanmazsak bize gazi denmez. Bu gayreti göstermezsem ahrette Peygamberimin yüzüne nasýl bakarým. “dediðini tarihler yazar.

Osmanlý, Ýstanbul’u fethetmek için kurulan bir sünnet devletidir. Peygamberimiz ‘Ýstanbul elbet bir gün fetholunacaktýr, onu fetheden kumandan ne büyük kumandandýr; onu fetheden asker ne kadar güzel askerdir.” diye buyurmuþtur. Bu müjdeye mazhar olmak isteyen nice padiþah, fetih için harekete geçmiþtir. Fakat bu ancak Sultan Mehmet’e nasip olmuþtur.

Ordular gökten inmez, milletin içinden çýkar. Geçmiþine sahip olmayanýn geleceði de olmaz. Tarihte yaþanmýþ bir hadise vardýr. Hayme Ana’nýn eþi Gündüzalp vefat ediyor. Hayme Ana ve Gündüzalp’in dört oðlu vardýr. Sungur Tekin, Gündoðdu, Ertuðrul ve Dündar… Hayme Ana oðullarýný yanýna çaðýrýyor. Küçük oðlu dýþýndakilere, bey olduklarýnda gelecekte ne gibi planlarý olduðunu soruyor. Ýkisi geri dönüp topraklarýný ekip biçeceklerini söylüyor. Sýra Ertuðrul’a gelince O, “Deryayý geçeceðiz ve devlet olacaðýz” diyor. Bu cevaptan sonra annesi, Ertuðrul’u aþirete bey olarak seçiyor. Öbür oðullarý da eski topraklarýna geri dönüyorlar. Ertuðrul, devlet ektiðimiz topraklar olan Söðüt ve Domaniç’e yerleþiyor. Ölürken ‘Âlimlere hürmet ediniz, devlet onlarýn dualarýndadýr’ diye vasiyet ediyor.

Ertuðrul öldüðü yýllarda Bursa, Bizans’ýn en güçlü ayaklarýndan biriydi. Siz bir þeyi çok istersiniz Allah da ihsan eder. Siz gayret gösterirsiniz Allah da yolunuzu açar. Baþarý sabrýn ve ihlasýn sonucudur. Unutmamalýyýz ki geri dönenleri hiçbir tarih yazmaz; sabredeni ve gayret göstereni yazar. Karýnca misali doðru tarafta durarak elimizden geleni yapmalýyýz. Tarihte, yaþadýðý topraklarýn bedelini bizim kadar aðýr ödeyen bir baþka millet yoktur.

Aile reisi olarak hedef sahibi insanlar yetiþtirmeliyiz. Bu topraklarýn en çilekeþ varlýðý annelerdir. Onlar çocuklarýný kendi deðerlerimizle yetiþtirmelidir. Babalar bu iþten çoktan el çekmiþlerdir… Hayal adres gibidir. Adresiniz varsa hedefinize varýrsýnýz. Ceddimiz hayallerinin peþinden koþtular ve bütün engelleri aþarak baþardýlar… Ýlmin baþý sabýrdýr…
Ýnsanlarýn önünde eðilip bükülmemeliyiz. Osmanlý’yý büyük yapan her þart altýnda dik durmasýydý. Osmanlý kurulduðu ilk günden itibaren Bizans zihinlerde parça parça fethedilmeye baþlanmýþtý. Sultan Mehmet fetih ruhunu henüz çocukken kazanmýþ ve bunu bir ideal olarak yaþatmýþtýr. Sonuçta da “Ya ben Bizans’ý alýrým, ya Bizans beni alýr” kararlýlýðýyla Ýstanbul’u fethederek bir çaðý kapayarak yepyeni bir çaðý açmýþtýr.”

Trabzon Belediyesi Kültür Müdürü Murat Yeter’i ve ekibini bu gayretli ve isabetli kültürel faaliyetlerinden dolayý kutluyorum. Trabzon’umuza ruh ve hareket kazandýrdýlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Muhteþem Bir Mâziyi Muhteþem Bir Ýstikbale Baðlayan Köprü: Cemil Meriç
M. Nihat Malkoç "Sevgini En Ýyi Sen Anlat" Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Kanunî'nin Þâirliði
Zevrakî"nin Kýrýldý Gönül Sazý
Hüseyin Albayrak'ýn Kaleminden "Trabzon'un Fethi"
"Gülün Vedasý" Yahut Bahattin Yýldýz'ýn Þahadeti
Altýn Kuþaðýn Son Yýldýzý: Vüs"at O. Bener

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.