..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > Oðuz Tepe




9 Aralýk 2010
Umudun Adý Var.  
Umudun Adý Var.

Oðuz Tepe


Umudun Adý Var.


:BAEB:


9/12/2010 ·





Uzun olan saçlarýný elleriyle geriye attý. Beyazlaþmaya baþlamýþ olan kirli sakalýný okþadý. Aynanýn karþýsýndan çekildiðinde gitmek için hazýr olduðuna karar verdi. Sonbahar yaðmurlarýnýn ýslatmýþ olduðu sokaða çýktý.



Martý seslerinin geldiði yöne doðru dönerek, yavaþça ilerlemeye baþladý. Þehrin üzerine çökmekte olan karanlýða aldýrýþ etmeden, deniz kenarýna doðru ilerledi. Yol kenarýnda durmakta olan aðaçlarýn altýndan geçerken, düþmüþ olan sarý yapraklarýn üzerlerine basarak yürümeye devam etti. Akþam trafiðine alýþýk olan insanlarýn yüzlerine bakýp durdukça, gülümsemediklerini fark etti. Yüzlerinden alýnmýþ olan gülümsemelerinin nerede olduklarýný bilmeyen insanlarýn, çaresizliklerine üzüldüðünü hissetti. Görmüþ olduðu asýk yüzlere raðmen yüzünden gülümsemeyi býrakmamýþtý.



Üzerinde taþýmýþ olduðu bedeninin yorgunluðunun nedenini biliyordu. Bir gece önce dostlarýyla birlikte sabahýn erken saatlerine kadar eðlenmiþlerdi. Ama hali hazýrda ne kadar eðlendiðine karar verebilmiþ deðildi. Hüzünlü þarkýlarýn tutsaðý olduðu zamanlarý yaþamakta olduðunu, her sabah uyanmýþ olduðu yataðý anýmsatýyordu. Üzerinden geçen iki haftanýn sonunda nerede olduðunu ve nereye gideceðini bilmeyen yolcuya benzemeye baþladýðýný biliyordu. Boþluðun kenarýnda durup içinde ayrýlýk olan þarkýlarýn sözlerini mýrýldanýp duruyordu. Boþluktu dolduramamýþ olduðu ve düþmekte olduðunu da fark ediyor olmak canýný sýkan bir konuydu.



Durmuþ olan trafikteki araçlarýn arasýndan geçerek, karþýdaki sokaða girmeden önce sokaðýn köþesinde duran ve önüne koymuþ olduðu mendilleri satmaya çalýþan, ihtiyar adama gözleri takýldý. Soðuktan üþümüþ olan ellerini ovuþturup duran ihtiyarýn sesi çýkmýyordu. Oturduðu yerde ileri geri sallanýp duruyordu. Baþý öne doðru eðikti.



“Sesi çýkmýyor ama içinden çýðlýklar atýp duruyor.” Diye kendi kendisine mýrýldandý. Ýhtiyarýn önünden geçerken, cebinden çýkartmýþ olduðu bozuk paralarýn ne kadar olduðuna bakmadan mendillerin bulunduðu sandýða býraktý. Almýþ olduðu mendili ise cebine koyacaðý sýrada, baþýný kaldýrmýþ olan ihtiyarýn gülen gözlerini gördü. Gözlerini kaçýrmaya karar verip, yürümeye devam etti.



Deniz kenarýndaki çay bahçesinin, üstü korunaklý olan kýsmýnda bulunan masanýn bir tanesine oturmuþ ve kendisiyle ilgilenen garsona çayýný söylemiþti. Garsonun getirmiþ olduðu çay bardaðýndaki kaþýðýyla içine atmýþ olduðu þekeri karýþtýrmasýnýn ardýndan çayýný yudumlamaya baþladý. Ardýndan oturduðu yerin karþýsýnda yan yana durmakta olan sandallar gözüne iliþti. Sandallarýn görüntüsü hoþuna gitti. Onlarýn bu halini ise ayný boylarda olmayan ama ayný kaderi paylaþan arkadaþlara benzetti. Hayatýna girmiþ olan insanlarýn zamanla kayýk gibi deðil gemi gibi olduklarýný ispatlarcasýna yapmýþ olduklarý eylemlere ise her zaman olduðu gibi gülüp geçmiþti. Oysa onlardan açýklama bekleyip durmuþtu. Kayýk ya da gemi olmanýn ayrýcalýk taþýmayacaðýný çünkü ortak olan tek konunun onlarý yöneten birisinin olduðunu açýklamalarýný istiyordu. Yýllarca bunu beklediðini yeniden anýmsadý. Ve yine yüzüne gülümsemesini yerleþtirdi.



Yalnýzlýðýn tam ortasýnda olduðunu iyice anlýyordu. Denize dalan gözlerinin yaný sýra denizin dibinde bulunan istiridye kabuðunun içinde kendisini buluyordu. Dipte oluyor olmanýn ve karanlýðýn içinde olmuþ olmanýn, iyi taraflarý da olacaðý düþüncesini kendi içinde yenileyip duruyordu. “Öyle ya neticede denizin içindeyim.” Demekten kendisini alý koyamýyordu. Yalnýzlýðýn var olduðunu ama hiçbir zaman yok olmadýðýný bilmiþ olan birisiydi. Bunu biliyor olmasýnýn sayesinde hayatýn içinde ayakta durabildiðini çoktan öðrendiðini defalarca arkadaþlarýna anlattýðýný anýmsadý. Ve çoðu zamanda umudun bir adý olduðunu da kendilerine ýsrarla söylemiþ olduðunu da anýmsadý.



“Sahi umudun adý var deðil mi?” Diye kendi içinde sorduðu soruya yanýtý da hazýrdý. Kendi kendine “Tabiî ki var.” Dedi.



Özlemenin, beklemenin, kavuþmanýn ve gözleri uzaklara yatýrmanýn anlam taþýdýðýna olan inancýný yitirmediðine Ýçten içe seviniyor olduðunu anladý. Masasýnýn üzerinde ki cep telefonuna gelen mesajý okuduðunda ise, sevincinden ne yapacaðýný þaþýrýp kalmýþ olduðunu anladý.



“Gitmekten vazgeçtim. Seni çok seviyorum.”



Rüzgar dalýndan kopardýðý yapraðý topraða kavuþturdu.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþam Parký

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Þans ve Dans (Sekizinci Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Altýncý Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Onbirinci Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Ýkinci Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Dokuzuncu Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans [Roman]
Þans ve Dans (Üçüncü Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Yedinci Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Onuncu Bölüm) [Roman]
Þans ve Dans (Beþinci Bölüm) [Roman]


Oðuz Tepe kimdir?

. . . . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Tepe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.