..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Týp > Aysun GÜL




30 Aralýk 2010
"Hipoksi Nedir?" Bilinçlenmek Zorundayýz!  
"Hipoksi Nedir?" Bilinçlenmek Zorundayýz!

Aysun GÜL


Yeni doðan bebekler hastalýklarýyla dünyaya geliyorlar. Bebeksi bünyelerine raðmen, ameliyatlardan çýkmýyorlar ve buna dayanamayarak ölen bebek sayýsý günden güne artýyor.


:CCFJ:
Yeni doðan bebekler hastalýklarýyla dünyaya geliyorlar. Bebeksi bünyelerine raðmen, ameliyatlardan çýkmýyorlar ve buna dayanamayarak ölen bebek sayýsý günden güne artýyor. Kansere ve çaresiz hastalýklara çareler aranýp, kýsmen de olsa çareler bulunurken, bunun nedeni neden bilinmiyor ve bu konu neden önemsenmiyor çok merak ediyorum.

Bugün bir arkadaþýn bebeðinde kas geliþmesi sorunu olduðunu öðrendiðimde, bu yazýyý yazmak geldi aklýma. Üzülmeye vaktim bile olmadý, düþünmekten. Çocuðu sevmek için ellerini tuttuðumda, ellerindeki cansýzlýk o kadar belirgindi ki. "Bebeðin anne karnýnda oksijensiz kalmasý bunun nedeniymiþ", doktorlar öyle söylemiþler. Birçok hastalýðýn galiba nedeni bu diye geçirdim, içimden. Çünkü, farklý bebek hastalýklarýnýn çoðunda bu neden ortaya konuluyor.

Hipoksi; Oksijen yetersizliðidir. Dokularda oksijen yetersizliði olmasýna denir. ve dokulardaki bu yetersiz kalan oksijenin bebeklerde meydana getirdiði kas zayýflýðýyla kendini gösterir.

Doðuþtan geliþemeyen kaslarý, geliþtirebilmenin de çaresi olmadýðýný da bilinen bir gerçek. Sadece kas tedavi (fizyo-terapi) yöntemiyle bebeðin kaslarýna masaj yaparak, uyuþmasýný ve iþlev görmesini saðlýyorlar. "0" yaþ grubu kas geliþmesi olmayan çocuklar, kýsa bir zaman sonra ölüyorlarmýþ. Bazýlarýnda beyinde engeller ortaya çýkýyormuþ. En fazla yaþayan 4-5 yaþýna kadar hayatta kalabiliyormuþ. Lakin sonuç olarak ölüm oraný çok yüksek.

“Uçurtmamý istiyorum

Gözlerimde tebessümle, ellerimde engelsizce.

Bilmediðim masallara gitmek

Görmediðim Heidi’yle koþmak

Sevmesem de Polyannacýlýk oynamak istiyorum.

Verin bana gökyüzünü

Dünya sizi olsun… “ A. GÜL

Ben doktor deðilim! Hele ki, bu iþlerin uzmaný hiç deðilim! Ama bebeklerin anne karnýnda, neden bu hale geldiklerini anlamaya çalýþýyorum. Bebek daha ana rahmine düþmeden, doktor kapýlarýný aþýndýran anne ve baba adaylarýnýn elektro dalgalarla, bedenlerindeki her hücreyi rahatsýz etmelerine de akýl sýr erdiremiyorum!

Anne karnýnda oksijensiz kalan çocuklarýn, spastik engelli olmalarý öylesine normal hale geldi ki, "kaderdir", deyip geçiyoruz. Kas ve sinir sistemi rahimdeyken zedelenen bebeðin, tüm sistemlerindeki iþleyiþte, diðer bebeklere oranla çok düþük oluyor. Bunun öncesinde neler yapýlabilir? Bunun araþtýrmalarýna yapýlýyor mu? "Bilmiyorum" ama, anne babalarýn verdiði mücadele inanýlmaz derecede büyük. Doktorlara taþ çýkaracak kadar araþtýrmalar yaparak, "çocuklarýný 1 gün daha hayatta tutabilme mücadelesi" veriyorlar.

Yýllar sonra Amerika’da uygulanan bir yöntem, Türkiye’de de uygulanýyor. Bu uygulamanýn adý, “Cool Cap” yani “baþ soðutma” yöntemi. Tamamen riski ortadan kaldýrmasa da, kýsmý olarak engelleme oraný yüksek bir uygulama. Hiç yoktan iyidir, dedirtebiliyor insana. "Bu yöntem Hipoksik bebeklerde beyin hasarýna engel olmasa da, yaþam fonksiyonlarýnýn çalýþabilmesini saðlamaktadýr." Yapýlan bir araþtýrmaya göre, Rusya da doðan bebeklerde, hipoksi oraný çok düþükmüþ. Rus annelerin doðum yaparken, soðuk suya doðum yaptýklarý ve bebekler soðuk suya girdiði için, beyinde hasara rastlanmamaktadýr. Ya da diðer milletlere göre daha az rastlanmaktadýr.




Kardan adam yapmayalým!

Burnuna havuç takmayalým!

Gözlerine de kömür sokmayalým

þapkasý da olmasýn, süpürgesi de !"

(Kardan adam yapacaðým

Burnuna ne istersem onu takacaðým,

Gözlerini boyayarak, kartoplarý atacaðým

þapkamý da ona vermeyceðim, baþýna karton takacaðým

Süpürge yerine ona tekme atýp kaçacaðým:))))” A. GÜL

Saðlýklý doðan bebekler de, bu uygulama yapýlmamaktadýr. Tam tersi, onlarýn sýcak tutulmasý ve üþütülmemesi gerektiði de, doktorlarca söylenmektedir. Baþ soðutma yöntemi, 36 hafta ve üzeri bebeklerde uygulanabiliyor. Erken doðan yani prematüre bebeklerde kalp sorunlarýna, beyin kanamalarýna neden olabiliyor. "Vaktinde doðan hipoksi bebeklere, bu uygulamanýn ilk 24 saatte yapýlmasý gerekiyor."

Ýþte tezatlardan biri de bu. Peki, bu yöntemin uygulanmadýðý hastanelerde yâda, nasýl yapýlmasý gerektiði bilinmeyen saðlýk kurumlarýnda ne olacak? Bunun için devlet ne gibi tedbirler alabilir ya da almýþtýr? Köylerde yaþayan anne adaylarý ne yapsýn!

Hipoksinin tek çaresi bilinçlenmekse eðer;

1. Aile planlamalarý için yapýlan seminerlerin, bu konuda da yapýlmasý gerektiðine inanýyorum.

2. "Anne sütü ile ilgili kampanyalarýn iþe yaradýðýný gördük, neden bebeklerimizin zamanýnda hipoksi olmasýný engellemek için kampanyalar yapýlmýyor." TV’ lerde kadýn programlarý yerine, eskisi gibi ailelerimizi eðitecek programlara yer verilmiyor.

3. Lütfen! Bu çocuklarýmýzýn engelini doðmadan, alacaðýmýz tedbirlerimizle ortadan kaldýralým. Baþkasýnýn bebeði gözüyle deðil, hepimizin bebeði gözüyle bakýp, bu çocuklarýn yanýnda olalým. Saðlýklý ve akýllý çocuklarýmýz olmasýyla gurur duyarken, baþýma her an ayný þeyin geleceðini düþünerek, bu insanlarýn yanýnda olalým.

4. Özellikle, anne adaylarýna ve doktorlara düþen görev çok büyük bu konuda. Anne adaylarý hamileyken geçirdikleri, düþme ve darba maruz kalma durumlarýný doktorlarýna bildirmelidirler.

5. Doktorlarýnda anne adaylarýný, bu konuda uyarmalarý gerektiði de ortadadýr. Bu konuda anne adaylarýnýn bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Yani bu olay baþa gelmeden, tedbir almak gerekiyor. Çünkü yýllardýr, bununla savaþan ailelerin neler çektiðini gözlemlediðimde, baþvurmadýklarý yöntem kalmamýþ, ama ümitleri hiçbir zaman bitmemiþ.

"Hipoksi ‘ye hayýr diyemiyoruz" elimizde deðil ama, "Hipoksi olmadan bilinçlenmeye evet diyebiliriz …."



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ahu Gözlü Kadýn... [Þiir]
"Adam Olamayan Düþlerim" [Þiir]
Hüzün [Þiir]
Kanuni Cihaný, Hürrem de Kanuni'yi Fethetti [Öykü]
Ne Mutlu Öðretmenim Diyene! [Deneme]
Ýnsan Olmak Zanaat, Kadýn Olmak Sanattýr [Deneme]
Kýrýlmalarýn Tam Ortasýndayým, Darmadaðýnýk! [Deneme]
Sessiz Bir Hýrçýnlýk Var (Dý) Üzerimde! [Deneme]
Bir Dabbedir Hayat [Deneme]
Muhafazakârlar Sosyete'ye Karýþtý! [Eleþtiri]


Aysun GÜL kimdir?

Kelimelere Sevdalý bir cümle aþýðýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
baþlangýçtan buyana edebiyata ve sanata emeði geçen kalem yolcularýný inceliyorum ve ilgileniyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysun GÜL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.