..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Tüze Felsefesi (Hukuk) > Ahmet Odabaþ




2 Þubat 2011
Atatürk ve Türkiye  
Atatürk dönemi ve çok partili yaþama kýsaca deðinilmektedir.

Ahmet Odabaþ


Bir çalýþmanýn baþlangýç yazýsýdýr... Türkiye tarihi, çok partili yaþam ve bu dönemler içinden bazý ayrýntýlar tartýþýlmýþtýr. Yeni deðiþiklikler eklenmiþtir


:CHHF:
ATATÜRK VE TÜRKÝYE





Baþlarken;

Tarihimizi ve yaþanan olaylarý, baþkalarýnýn propaganda görevlisi gibi deðil, bilimsel olarak deðerlendirelim. Buna çok ihtiyacýmýz var.

Osmanlý’nýn, bir savaþ ile deðil, aldýðý borç paralar, yabancý hayraný zavallýlar ve yerli iþbirlikçilerin ortak çalýþmasý ile parçalandýðýný unutmayalým.

Türkiye’nin en büyük sorununun, alýnan borç paralar, borç paraya baðlý faiz ve diðer yükümlülükler olduðunu, onca özelleþtirmeye karþýn borçlarýmýzýn azalacaðý yerde arttýðýný bir yana not edelim.

Ýnsan haklarý savunucusu özgürlük havarilerinin Ortadoðu ve Balkanlarý nasýl parçaladýðýný,böl-yönet politikalarýnýn nasýl yürütüldüðünü ve bu yerlerin hala kan ve gözyaþý içinde olduðunu bilelim.

Atatürk döneminde, yabancýlardan tek kuruþ borç para alýnmadan, Dünya tarihinin en hýzlý ekonomik kalkýnmasýnýn gerçekleþtirildiðini, üstelik Osmanlý’dan kalan borçlarýn bu dönemde ödendiðini ,unutmayalým.

(1929 - 1939 yýllarý arasýndaki on yýlda dünya sanayi üretimi %19 artarken, Türkiye'de sanayi üretimi artýþýnýn %96'yý bulduðunu, Sovyetler Birliði ve Japonya dýþýnda hiçbir ülkede, bu alanda Türkiye'den daha hýzlý bir büyüme saðlayamadýðýný biliyoruz,) Bu fotoðrafý incelemeden yakýn dönem tarihimizi biliyormuþ gibi yapmayalým.
Askeri darbelerin Türk Silahlý Kuvvetlerine mal edilemeyeceðini, 1960 darbesinin arkasýnda demokrasi aþký deðil, Türkiye’nin sanayi alanýnda kalkýnmasýný engelleme manevralarý olduðunu, düþünelim. Menderes’in 1960 yýlý haziran ayýnda Rusya’da yapacaðý görüþmelerin, Türkiye’nin siyasi tutumumu kökten deðiþtirebileceði , endiþesi ile sudan nedenlerle darbe yapýldýðý, yargýlama benzeri hukuk dýþý uygulamalar yapýldýðý ve idamlarýn gerçekleþtirildiðini dikkatli okumamýz gerekir.

Menderes dönemini, önyargýdan ve ezbere bilgilerden sýyrýlarak, bilimsel bir gözle deðerlendirelim. Menderes dönemi dýþ politikalarýndaki deðiþimi maliye politikalarýný, maliye politikalarýný yönlendiren kiþileri doðru okumak gerek. Menderes döneminde maliye politikalarý kabul edilmeyen, darbe sonrasý , kaldýðý yerden devam eden, IMF çalýþanýný unutmayalým. Burada kiþi deðil, düþünce ve uygulamalar önemlidir.

60 darbesi, Menderesin kapý dýþarý ettiði ekonomik politikalara, tekrar kapýyý açmýþtýr. Komþularla iliþkilerde yapýlmasý planlanan deðiþim, Rusya düþmanlýðý, sol düþmanlýðý, sað ve sol çatýþmasý boyutuna varmýþtýr.

Yapýlan hukuk ötesi uygulamalar, sanki ordunun sebebiyet verdiði bir eylem olarak ve ordumuz aleyhine kullanýlmýþtýr, kullanýlmaya devam edilmektedir. Önyargýlý bilim olmaz…

Hangi anayasa daha modern, hangisi daha özgürlükçü gibi teknik incelemeyi gerektiren ulusal konularýn sokaktaki vatandaþa sakýz olarak daðýtýldýðýný, reklam ve propagandalarla uzun süreli uykulara daldýðýmýzý unutmayalým.

Ulusal konularda, konusunda eðitimli yabancý uzmanlar ile , sözde iþbirliði yapan deneyimsiz elemanlarýmýzýn un çuvalý gibi kullanýldýðýný ve fakat sonuçta kiþisel deðil ulusal boyutta zararlarýmýz olduðunu unutmayalým.

Yargýlama sürecinin ise hukuk tanýmaz bir süreçten ibaret olduðunu göz ardý etmeyelim.

Kore’ye asker göndermenin ve askeri ittifaklarýn silahlý kuvvetlerimizin kararý deðil, siyasi iradenin kararý olduðunu bilelim.

Bir askerin baþarýsýnýn orduya, olumsuz çalýþmalarýnýn ise kendisine ait olduðunu unutmayalým.

Yüksek maliyetli askeri satýþ kredilerinin, vatandaþa yardým diye tanýtýldýðýný, bu kararlarý siyasi iradenin aldýðýný görmeye çalýþalým.

Silah satýþ kredisi verenlerin, hangi silahlarýn verileceðine, fiyatlarýna ve silahýn nerede kullanýlabileceðine kendilerinin karar verdiðini,

Savunma ittifakýnýn Türkiye’nin savunmasýna tek kuruþ katkýsý olmadýðýný, bilelim. Getirdiði ekonomik yük konusunda duyarsýz olmayalým.

1960, 1971 ve 1980 darbelerinin ayný kaynaktan yönlendirildiðini, Türkiye’deki sað-sol gibi yapay bölünmelerin ve çatýþmanýn ayný kaynaðýn ürünü olduðunu görüyoruz.

Alevi, sünni, Türk-Kürt ve Ermeni gibi yapay bölücülüðe sevk edenin de ayný kaynak olduðunu bilelim.

Terör örgütü kimliðinde eylem yapanlarýn, yabancý gizli servislerin elemaný ve/veya tetikçisi olduðunu her türlü karanlýk eylemin arkasýnda yabancý devletlerin olduðunu yerli iþbirlikçilerin paravan olarak kullanýldýðýný göz ardý etmeyelim.

Türkiye Cumhuriyeti’ne yurttaþlýk baðý ile baðlý olan herkesin eþit haklara sahip olduðunu ve hepsine ayný hukukun uygulandýðýný,

Medeni Yasa’nýn kabulünden itibaren Türkiye’de azýnlýk diye bir ayrýcalýk kalmadýðý, herkese ayný hukukun uygulandýðýný iyi bilelim.

Medeni Yasa ile vakýflar konusunun tümü ile çözüme ulaþtýðý bilinmelidir.

Bir de hukuk fakültesinin birinci sýnýfýnda okunan Medeni Yasanýn ilk maddesini herkes iyi bilmelidir. Hakime, bir konuya iliþkin yasal düzenleme olmamasý halinde, ne yapacaðýný söyleyen bu madde çok ama çok önemli bir düzenlemedir.

1915 te Conk Bayýrýnda verilen emri tekrar ve tekrar okuyalým.(Size savaþmayý deðil ölmeyi emrediyorum….)

Atatürk döneminin muhteþem sanayi tesislerinin kuruluþunu ve kapatýlmalarý için yapýlan manevralarý, kullanýlan teknik destek, konusunu iyi bilelim. , Karabük Demir-Çelik fabrikasýnýn neden kapanmasý gerektiðine dair raporlarý ve bu ve benzer raporlarýn 1960 darbesi ile iliþkisini düþünelim, Türkiye’deki kardeþ kavgasýnýn gizli fotoðrafýný göreceksiniz.

Karabük bir örnektir… bu dev sanayi tesisi, Ýnönü baþbakan iken, 1937 tarihinde, Atatürk döneminde kurulmuþtur. Tek kuruþ borç para alýnmadan gerçekleþen ulusal bir baþarýdýr. Okunmasý ve anlaþýlmasý gereken bir destandýr.

Menderes döneminde satýlmasý ve elden çýkarýlmasý için rapor verilen ve satýlmayan , 1960 darbesinin gizli sebeplerinden biri olan bu tesis, 1994 tarihinde, Tansu Çillerin baþbakan olduðu dönemde özelleþtirilmiþ, zararýna satýlmýþtýr. Bugün ise, fabrika çalýþanlarý bedel ödemeye devam etmektedir.

Çok partili siyasi yaþama geçtiðimiz günlerdeki, acemi yöneticilerin küçük Amerika olma sevdasýndan uyandýklarýnda, kendilerine Atatürk döneminden kalan sanayi tesislerini sattýramayan Amerika, kendisine karþý dik duruþ gösteren, isteklerini aynen yerine getirmeyen yönetimi gözden çýkarmýþ ve darbe ortamýný hazýrlatmýþtýr.

Demokrat Parti kurucu ve yöneticilerinin , daha öncesinde CHP milletvekili olduðunu, Adnan Menderes’in CHP milletvekili olduðunu unutmayalým. Üçüncü cumhurbaþkanýmýzýn aktif siyasetin içinde olduðu ve çok partili yaþamdan önce , bakan ve baþbakan olarak görev yaptýðýný biliyoruz. Celal Bayar'ýn , Atatürk için söylediði, " Seni sevmek milli ibadettir" sözü ile Ýsmet Ýnönü'nün "Vatan sana minnettardýr" özdeyiþini unutmayalým, unutturmayalým.

Söylendiði veya sanýldýðý gibi, çok partili yaþam ile demokrasi ve daha fazla özgürlük gelmediði, açýk pazar haline gelindiðini düþünelim.

Seçimde çok oy almakla, 1950 lerin yanýlgýsýna düþmenin demokrasi olmadýðýný bilmek durumundayýz.

Herkes hukukla ilgilenebilir ancak, herkesin hukukçu olma lüksü yoktur. Anayasa tartýþmalarýný sokaktaki vatandaþa indirmek, kalp nakil ameliyatýný mezbahada yaptýrmaktan farklý olamaz.

Kaymakam Kemal Beyi ve benzer konumdaki üst düzey devlet memurlarýný sözde yargýlayýp astýranlar ile-ki ayný mahkeme benzeri yapý Atatürk dahil bir çok büyüðümüzü idama mahkum etmiþtir- Menderes ve arkadaþlarýný, Deniz Gezmiþ ve arkadaþ’larýný astýran mantýk ayný mantýktýr ve ayný zihniyetin ürünüdür

Türkiye’de bugün yaþanan ve bilgi kirliliði ve hukuk ötesi uygulamalarý içeren , varlýðýna dair hiçbir iz ve emare olmayan Ergenekon Senaryosunun, ayný oyunun devamý olduðunu düþünebilirsiniz.

Türkan Saylan’a, kardelenlere, üniversite hocasý, gazeteci ve kritik görevlerdeki askerlere saldýrmanýn, ucuz kahramanlýktan öte, kaynaðý açýk olmayan sindirme, susturma ve vatandaþ arasýnda bölünmeyi zorlayan ciddi hatalar olduðunu düþünebilirsiniz. Sað-bol vb gibi yapay bir bölünme ortamý oluþturulduðu dikkate alýnmalýdýr.

Nato þemsiyesi altýnda sözde korunan Türkiye’nin, Nato’ya girebilmek için Kore’ye asker gönderdiði bilinmelidir, Bölünmüþ Türkiye haritalarýnýn Nato çatýsý altýnda uçuþtuðunu dikkatle izleyelim.

Ýncirlik’teki yabancý askeri üssün, PKK ya lojistik destek saðladýðý.

Irak’ýn kuzeyi ile ilgili uçuþ yasaðý vs. nin bu askeri üsten kontrol edildiði,

Türkiye karþýtý yapýlanmaya karþý çýkan Eþref Bitlis yönetimindeki helikopterin, Ýncirlik’ten kalkan uçaklarca engellendiði ve iniþe zorlandýðýn bilelim. Sonradan, uçaðýnýn düþmesi de düþünülmelidir.

Yine sözde Nato gücü tarafýndan korunan Srebrenika halkýnýn, nedeni açýklanamayacak bir þekilde infaz timlerine teslim edilip, infaz edildiðini unutmayalým. Bir Sýrp komutanýnýn suçlanmasýnýn, olayýn arkasýndaki karanlýðý aydýnlatmadýðýný gözardý etmeyelim.

Türkiye’deki kilit isimlerin bu olay ile yakýn tarihlerde infaz edildiðini unutmayalým.

Ayný þekilde Irak iþgalinin, Ýncirlikteki üsten kalkan uçaklar tarafýndan gerçekleþtirildiðini düþünelim. Ortadoðu’nun güçlü ülkelerinden olan Irak’ý darma daðýn eden Nato’nun . terör sözkonusu olunca, sizin iç sorununuz demesi dikkatli izlenmelidir.

Bugünkü siyasi ortamýn, esasa hiç deðinmeden, þekil üzerinden siyaset yapmak olduðuna dikkatle bakalým.

Geçmiþte de daha farklý deðildi.

Demokratik þekilde iktidara geldiðine inanan ve tüm yönetim yetkilerine hakim olan kiþi ve gruplar, gerçekte amatörü olduklarý bir arenada, profesyonel oyuncularla dans etmeye, dövüþmeye çalýþmaktadýr ki, iyi düþünülmesi gerekir.

Rusya’ya gitmek üzere randevu alan Menderes, ciddi sanayi yatýrýmlarý gerçekleþtirmeyi, demir-çelik tesisi kurmayý, aliminyum fabrikasý kurmayý ve Boðaz Köprüsü yapmayý planlamaktadýr. Ön görüþmeler yapýlmýþtýr.

Yabancý uzmanlarýn bazý sanayi tesislerinin özelleþtirilmesi ve/veya kapatýlmasý yolunda verdikleri raporlar dikkate alýnmamýþ, hatta ayný nitelikte sanayi tesisi kurma çalýþmalarý yapýlmýþ; gerçekte emperyalizme karþý dik duruþ sergilenmiþtir. Bu ayrýntý özenle gizli býrakýlmýþtýr. Bu yanlýþ ve yanýltýcý görüntü, siyasiler tarafýndan olduðundan farklý þekilde, siyasi reklamlarda kullanýlmýþtýr ve kullanýlmaktadýr.

Kendini Menderes’e benzetmeye çalýþanlarýn ayný dik duruþu sergilemesi, ayný kalkýnma çalýþmalarýn yapmasý, yakýn akrabalarýný ticaretten uzak tutmasý gerekir.

Menderes döneminin garip özelleþtirmelerini de inceleyelim. Belki bize söyleyecekleri vardýr.

Lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalýþmayalým. (Mumcu) Türkiye’nin sahibi olduðu uçak fabrikasýný neden ve ne zaman kapattýðýný, inceleyelim.

Türkiye’mizde, Amerikan karþýtý oluþumlarý engellemek ve susturmak için ne gibi çalýþmalar yapýldýðýný, sözde bu düþünceye karþýt olarak kurulan ve aslýnda ayný kaynaktan yönlendirilen düþüncelerin neler olduðunu inceleyelim. Bu oluþumlarýn Atatürk ve Atatürkçü’lüðü ulustan gizlemek. Atatürk’ü gözden düþürmek için çalýþtýðýný unutmayalým.

Askeri darbelerin tamamýnýn Atatürk ve Atatürkçü düþünceye karþý yapýldýðýný ve fakat bu amacýn hiçbir zaman açýkça ortaya konmadýðýný ve konamayacaðýný, neden ve niçinleri ile birlikte düþünmemiz gerekir..

Atatürk döneminin, ordu, ulusal savunma, ekonomi, eðitim, kültür, mimari konularýndaki fotoðrafýný netleþtirmek, öncesi ve sonrasýyla karþýlaþtýrmak ve iyi bilmek zorundayýz. Nasýl olup da borç bataðýna saplandýðýmýz, borç alýnan paralarýn nereye ve kimin cebine gittiðini merak edelim.

Dost ve müttefiklerimizin, kalkýnmamýza ne gibi katkýlarýnýn olduðunu, savunmamýza ne gibi katkýlarý olduðunu, hangi fabrikanýn, kuruluþuna destek saðladýklarýný, eðitime, kültüre kaç kuruþluk katkýlarý olduðunu merak edelim.
Askeri darbelerin görünen nedeni mevcut yönetimlerdir. Oysa gerçek neden, Atatürk ve Atatürkçü düþünceyi, tam baðýmsýzlýk düþüncesini etkisiz býrakma gayretidir..

1960 darbesi ile, 1924 Anayasa’sý ve bu anayasadaki milliyetçilik ve devrimciliði ayný maddeye koyan ruh unutturulmuþtur.

Devrimci ile milliyetçi, birbirine düþmanmýþ gibi, yapay bir görüntü oluþturulmuþ, yurttaþýn birbirine kýrdýrýlmasý planlanmýþ ve uygulanmýþtýr.

1971 muhtýrasý ile, devrimci kýrýmý yoðunlaþmýþ, devrimci ve milliyetçi ayýrýmý abartýlarak halka benimsetilmiþtir. Tam baðýmsýzlýktan söz eden kiþiler, yargýlanmýþ gibi yapýlarak idam edilmiþtir. Tam baðýmsýzlýk diyenler susturulmuþtur.

Saðcýlarýn solculardan intikam olmasý olarak propagandasý yapýlmýþtýr. Cahil kitle üzerinde prim bile yapmýþtýr.

1982 Anayasasý, devrimcilik sözcüðünü Anayasadan çýkarmýþ, Anayasa’nýn giriþ bölümünde, inkýlapçýlýktan söz edilmiþtir. Böylece Atatürk döneminde anayasaya konulan, devrimcilik sözcüðü yasaklanmýþ, milliyetçi ve devrimci düþmanlýðý devam ettirilmiþtir.

Devrimci ya da solculara saldýrý devlet politikasý olarak benimsenmiþ, bu þekilde propaganda yapýlmýþtýr.

Aslýnda, tam baðýmsýzlýk diyenler, Atatürkçü düþünceyi savunanlar hedef haline gelmiþtir.

Bugünkü fotoðrafa baktýðýmýzda, darbeci ve iþbirlikçilerin –aslýnda gizli servislerin- baþarýsýný görüyoruz.- Tüm darbeler, tüm saldýrýlar, Atatürk’e karþý yapýlmýþtýr, yapýlmaktadýr.

Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun sözde yargýlanmýþ gibi yapýlarak idam edilmesinin arkasýnda, emperyalizme karþý dik duruþlarýnýn, Kýbrýs Mücadelesinin, Atatürk hayraný milliyetçi kiþiler oluþlarýnýn, gizli ve asýl gerekçe olduðunu görmemiz gerekir.

Bugünün fotoðrafýný net okumak için, geçmiþi bilmemiz gerek. Her durumda, yanlý, propaganda amaçlý yayýnlardan, bilgilendirmelerden, sonuç itibarý ile bilgi kirliliðinden sakýnmamýz gerek.

Bir yanda gerçek terör örgütü ve yabancý servislerle mücadele halinde iken, baþýmýza çuval geçirenlerin oyunlarýna alet olmamalýyýz.

Görev herkesin…

Atatürk’ü neden ve ne kadar sevdiðimize karar vermeden önce , bilgi eksiðimizi gidermemiz ve objektif düþünmek zorunda olduðumuzu unutmamamýz gerekir.



















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tüze felsefesi (hukuk) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye ve Komþuluk
Neymiþ Biliyor Musun
Bilirkiþi Raporu
Seçim Barajý
Madem ki Biliyorsun, Neden Öðretmiyorsun
1982 Anayasasý ve Tutukluluðun Devamý Kararý
Çok Partili Yaþam
Dostça Bir Söyleþi
Özelleþtirme Neden Yapýlýr
Baþkanlýk Sistemi

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beynimizin Çaresizlik Oyunu
Bayýndýr
Kendini Baþkasýnýn Yerine Koymak
Doða Düzeni ve Ýnsan
Baþlarken
Ms ile Söyleþi
Dna ve Evrim
Duygusal Þiddet Nedir?
Hastalýðýn Ýlerlemesi Nasýl Durur
Yanlýþ Anlama Sanatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.