Mağdurluk Bilançosu - 2
Mağdur ABD (USA)

Dünya genelinde mağdur eden, ama hep mağdur olmuş durumunda olan iyilikseverliğiyle Asya ve Afrika’nın gözdesi olan bir ülke ABD… Bu ülke kurulurken yok ettikleri bir yerli halk vardı; Kızılderililer… Yıllarca kovboy filmlerinde kırmızı ceketliler (İngiliz kraliyet ordusu), mavi ceketliler (Kuzey ordusu), gri ceketliler (Güney ordusu) üzerinden yaptıkları filmlerde çoluk çocuk demeden öldüren kafa derisi yüzen Kızılderililerle yapılan savaşlar anlatıldı. Haklı gerekçelerle ve mecbur kaldıkları için Kızılderilileri öldürdükleri işlendi hep. Peki, bütün bunlar doğru muydu? Hayır. Ama mağdur olan Amerika’yı istila eden beyazlar olarak bilinen bu mahlûkatlardı. Hangimiz inanmadık ve kovboyların yaşadıklarına üzülmedik?

Amerikan masumluğunun biz simgesi olan özgürlük heykelin Tanrı Teâlâ can verseydi acaba dünya insanına neler anlatırdı dersiniz?

Zenci kölelerin Amerikan ekonomisine verdikleri zarar ve kalkınma hamlelerini yiyip içtikleriyle tüketmeleri engellemeleri de bu ülke için ayrı bir mağdurluk…

Vietnam’a yardıma giden Amerikalıların yaşadıkları acılar, Kore için verdikleri insanlık örneği mücadeleler, Afgan halkına götürülen demokrasi, Irak halkını Saddam’ın zulmünden kurtarmak, Arap Baharı adı verilen Çad’dan Yemene diktatör rejimden Arap halkını kurtarmak, Suriye’yi Esat denilen canavardan kurtarmak başlı başına bir insana hizmet örneği değil mi?

Bir önemli ABD mağduriyeti de, Küba… ABD ne yapıyorsa şu küçücük devlete laf anlatamıyor. Elini çekmek zorunda kalıyor. Emperyalist bir ülkenin mağduriyetine destan yazdıracak bir direniş bu. Küba ve Ernesto Che Guavera… Bütün dünyaya inanan bir insanın ve küçücük bir devletin neler yapabileceğini gösteren örnek… En güzel emperyalist mağduriyeti…

Ne büyük bir vefakârlık örneği verilirken, yaşanan ne büyük bir cefakârlık… Bu büyük duyarlık karşısında insanın gözlerinin dolmaması olası değil.

Hatta Marshall Planı çerçevesinde ABD’ye sunulan rapor, Kongre’de ele alındı ve 3 Nisan 1948 tarihinde yardımın finansmanının sağlanması için “Ekonomik İşbirliği Kanunu” kabul edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’yi Marshall Planı’na dâhil etme kararından sonra, söz konusu yardımdan yararlanabilmek için 4 Temmuz 1948 tarihinde ABD ile “Ekonomik İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Söz konusu dönemde Türkiye'de cumhurbaşkanlığı görevini İsmet İnönü, başbakanlık görevini ise Hasan Saka yürütüyordu.

Marshall yardımıyla verilenler 1950’li yılların başından 1960 darbesine kadar Türkiye’nin burnundan fitil fitil getirildi. En büyük kayıp da hiç tanımadığımız Korelilerle yaptığımız savaş oldu. Bunun gerekçesini de NATO denilen SSCB’ye karşı kurulan bir Amerikan saldırı grubu dâhilindeki ülkelerdi.

Kıbrıs çıkarması sırasında verdiği silahlara ambargo uygulayıp kullandırmaması da cabası…
Bütün bunlara karşın biz ise 19668-69 yıllarında tayyarelerden “Amerika’ya düşman olmak vatan hainliğidir” bildirilerini dönemin Genel Kurmay Başkanlığı imzasıyla halka attık.

Ve nadide güzellikte bizlere birçok imkânlar sunan Ülkeyi hoşnut etmek için üç Amerikan düşmanını asmaktan çekinmedik.

Umulur ki bu güzel ülkenin acıları biraz olsun hafiflemiştir.

14 Ağustos 17
Gölcük


Osman AKTAŞ hakkındaki bilgilerin basılmasını istiyorum.
Eğer basılmamasını istiyorsanız tıklayın.

  Osman AKTAŞ kimdir?
1965 Erzurum doğdu.Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)

 


Bu yazıyı basmak istiyorum.

İzEdebiyat'da yayınlanmakta olan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Tüm yazılardan birinci dereceden sayfa düzenleyicileri sorumludur. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

Yazarların izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin —kısa alıntı ve tanıtımlar dışında— herhangi bir biçimde basılmaması/yayınlanmaması önemle rica olunur.

© 2000-2002, İzlenim.com - Tüm hakları saklıdır.