17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar

Yelpazenin sağında bulunanlarca sosyal medyada yer bulan ve gündem oluşturulmaya çalışılan bir konu: İdam edilen başbakan ve iki bakan...

Ebeveynlerim Demokrat Parti taraftarıydı. Babam şu anda hâlâ yelpazenin sağında yer alıyor, ama hangi partinden olduğunu artık bize söyleme gereği duymuyor ya da bizimle tartışmamak için söylemek istemiyor. Rahmetli anam Menderes'i hiç ağzından düşürmedi. Süleyman Demirel'i Menderes'in politik varisi sayarak, Adalet Partisi'nden başka partiye oy vermedi. Anamla bu konuda hiç tartışmadım, hiç görüş ve önerilerde bulunmadım. Onun tek derdi, ezandı. Menderes Arapça ezanı serbest bırakmıştı. Bu onun için yeterli bir çalışmaydı.

Ailemin politik alandaki katı tutumu ve Menderes hayranlığı benim Menderes'le ilgili araştırma yapmamı kendime karşı bir zorunluluk haline getirdi. Ben de araştırdım ve gördüm ki, rahmetli anam için yeterli olan ezanı serbest bırakma dışında bu ülkeye hizmet anlamında çok da katkı sağlamamış olan biri Menderes.

Başbakan Menderes'in hakkını yememek lazım; Türk halkını Amerika'ya bir tür peşkeş çekip, Kore'de bir sürü Türk gencinin ölümüne sebep olma katkıları da var tabii.

Kurtuluş Savaş'ı yıllarında "Amerikan Mandası" diye sayıklayan, ama Mustafa Kemal tarafından durdurulan o nesil, 1950'li yıllarda bu hayallerine başbakan Menderes'le kavuşmuş oluyorlardı.

İşte bu büyük insanın bu ülkeye diğer katkıları... Amerika'dan teknolojik ürünler alınabilmek için kapatılan fabrikalar... Kapattığı eğitim kurumları... Toprak reformlarına son verip, toprak ağalıklarına destek vermesi... Yazan çizen insanların susturulması için alınan önlemler... Türk parasının dolar karşısında değer kaybetmesi... Amerika'nın Türk gençlerine yedirip içirdiği, içinde ne olduğu bilinmeyen (sentetik bile diyemeyeceğimiz) ürünler de Sayın Menderes'in başlattığı bir kampanya...

Bütün bu olanlar Adnan Menderes ve iki arkadaşının idamı için yeterli gerekçe miydi? Bence hayır... Asan kişilerin gerekçelerine baktığımız zaman, kişisel ihtiraslar dışında bir şey göremiyoruz. 27 Mayıs darbe komitesi zaman içinde işlevini yitirip, kimin başbakan, kimin cumhurbaşkanı, kimin bakan olacağı konusunda bir yarışa giriyorlar. Doğal olarak devrik de olsa, haksız da olsa, ezanı serbest bırakmış bir halk kahramanı var. Ola ki, bu adam yine kendilerine rakip olup, işlerini bozabilirdi. Dolayısıyla onu yok etmek en doğrusu olacaktı.

Bu kin ve ihtiras dolu ekip, kendilerinden önceki ihtiras dolu ekibi ortadan kaldırmaya karar verdi ve gerçekleştirdi. İşte darbenin gerçek nedeni.

İhtiras sahibi darbecilerin yaptığı 27 Mayıs darbesi, arada kesintiler de olsa, bu ülkeyi 80 darbesine kadar istem dışı Menderes zihniyeti yönetimine devrediyordu. Bunun en önemli kanıtı da, darbeyi yapan ve onun takipçileri olan kişilerin Amerika'yı kurtarıcı olarak görüp, halka da empoze etmeye çabalamalarıydı.

27 Mayıs darbesi o gün olmasaydı ve darbeciler, masum olmasalar da, asılmayı hak da etmeyen bu insanlara haksızlık etme görüntüsünü sergilemeselerdi, belki de bugün Türkiye'nin şekli şemali çok daha farklı olacaktı.

Bu ülkenin insanı, mağdur görünen (mağdur olmasa da) kişilerin yanında yer almıştır. Hele mağdurluk kavramının içi dinle doldurulabilirse, bu kişilerle halk arasında kopmaz bir bağ oluşuyor ve bütün düşünceler kapalı gişe oynamaya başlıyor.

Allah, askeri ve sivil darbeci insanların taksiratlarını affeder mi bilemem, ama bu ülkede yapılan gerek askeri, gerek sivil darbe yapan ya da girişenlerin taksiratlarını affetmeyeceğini düşünüyorum.

Sürç-i lisan eyledikse affola…

17 Eylül 20
Gölcük


Osman AKTAŞ hakkındaki bilgilerin basılmasını istiyorum.
Eğer basılmamasını istiyorsanız tıklayın.

  Osman AKTAŞ kimdir?
1965 Erzurum doğdu.Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)

 


Bu yazıyı basmak istiyorum.

İzEdebiyat'da yayınlanmakta olan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Tüm yazılardan birinci dereceden sayfa düzenleyicileri sorumludur. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

Yazarların izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin —kısa alıntı ve tanıtımlar dışında— herhangi bir biçimde basılmaması/yayınlanmaması önemle rica olunur.

© 2000-2002, İzlenim.com - Tüm hakları saklıdır.