Birkaç Dergi

Birkaç edebiyat dergisi hakkında...

yazı resimYZ

BİRKAÇ DERGİ...

Dergiler kültür denizini besleyen nehirlerdir. Düşünce, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında çıkan her dergi, ülkemizde kültür yaşamına ayrı bir soluk vermektedir. Ülkemizin dört bir yanında güç koşullarda ve birçok özverilerle yayınlanan dergiler, büyük bir işlevi sessiz ve derinden yerine getirmektedirler.

Dergilerin bir okul olduğunu söylemek mümkündür. Nice ünlü ve büyük yazar dergilerde duyurmuştur sesini. Yaratıcı düşünme ve yazma sürecine giren nice kişi, sanat ve kültür dünyasına dergilerin kapısından girmiştir. Bir genç için ne büyük mutluluktur, bir şiirinin, öyküsünün ya da bir yazısının yayınlandığını görmek! Bu nedenle gizli yeteneklerin ve unutulmuş değerlerin gün ışığına çıkarılmasında dergilerin önemli bir rolü bulunmaktadır. Elbette bu durum, dergi yayıncılarının da büyük bir sorumluluk taşıdıkları anlamına gelir.

Bu yazımda kısaca birkaç dergiden (İspinoz, Şiirce ve İle dergilerinden) söz edeceğim. Ama en iyisi sizler, bu dergileri edinip okuyun, her birinden farklı tadlar alın ve yeni düşünceler, yeni duyarlıklarla karşılaşın.

İSPİNOZ, Ortaca-Muğla’dan kanatlanan küçük bir dergi. İki aylık şiir dergisi İspinoz’u, Duygu ve Hasan Güneş yayınlıyor. Her sayıda bir şairimizi inceleyen yazılara ve şiirlere, ayrıca çeşitli yazılara ve küçük bir öykü ekine de yer veriliyor. Kasım-Aralık 2005 tarihli 20. sayıda Behçet Necatigil, çeşitli yazılarla anılmakta. 4 yıldır yayınını sürdüren İspinoz, Ocak-Şubat sayısında ise Attila İlhan’ı ele alan yazılara yer verecek. Hem dergiyi edinmek hem de ürünleriyle katkıda bulunmak isteyenlere iletişim adresini veriyorum:hasangunes1972@superonline.com.

ŞİİRCE, Ayvalık Halkevinin bir yayın organı.Bu derginin yayın yönetmenliğini Uğur Bilge yapıyor. Yazı kurulunda ise, Hasan Atilla, Uğur Bilge, Turgut Baygın yer alıyor. Adına bakıp da yalnızca şiir dergisi diye düşünmeyin. Çeşitli yazılar, öyküler de yer alıyor.Temmuz-Ağustos 2005 tarihli 8. sayıda Turgut Baygın’ın ve Uğur Bilge’nin Metin Altıok’la ilgili anılarını hüzünle okudum. Güldem Şahan’ın “Üç Küçük Un Kurabiyesi” adlı öyküsü de çok etkileyici. Şiirce’yle iletişim kurmak için şu adrese yazabilirsiniz: siircedergisi@yahoo.com.tr.

İLE, İzmir’de yeni çıkan bir dergi. İlya İzmir yayınevinin çıkardığı derginin, yayın yönetmeni Hayri K. Yetik. Kasım-Aralık 2005 tarihli ilk sayısında, “Sanat Tüketim Büyüsünü Bozabilir mi?” başlıklı bir soruşturma da yer alıyor. Oldukça geniş kapsamlı hazırlanan soruşturmalar gelecek sayılarda da devam edecek. Bu sayıda dikkatimi çeken yazılar arasında Gökhan Cengizhan’ın “İdeolojik Metin İdeolojik Eleştiri” adlı yazısını, Cihan Demirci’nin “Mizahfesto” köşesindeki yazısını sayabilirim. Ayrıca Yetik’in şair ve psikiyatr Yusuf Alper’le Nazım Hikmet’in şiiri hakkındaki söyleşi de ilgiyle okunuyor ve üzerinde düşünülmesi gereken hususlar içeriyor. Hüseyin Peker, Tuğrul Keskin, Gültekin Emre, Zeki Coşkun, Gertrude Durusoy, Zeynep Uzunbay, Aydın Şimşek, Necati tosuner, Muzaffer Kale, İle’nin ilk sayısında yer alan kişilerden bazıları. İle’in adresi şöyle: ile2005@mynet.com.

Gelecek yazılarımda başka dergilerden de söz etmek üzere hoşçakalın, kendinizi dergisiz bırakmayın...

Sözler:
“Kitap fazla ciddi, gazete fazla sorumsuz. Dergi, hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sıcak bir tefekkür. Kitap, çok defa tek insanın eseri, tek düşüncenin yankısı; dergi bir zekâlar topluluğunun. Bir neslin vasiyetnamesidir dergi, vasiyetnamesi, daha doğrusu mesajı. Kapanan her dergi, kaybedilen bir savaş, hezimet veya intihar.” (Cemil Meriç)

Dizeler:
Şu an hatırladığınız dizeler, içinizde iz bırakmış
Ya da içinizde tomurcuklanan, henüz yazılmamış
Şiirlerin şiirini mi arar şairler
sevdalar ve hüzünler boyunca
Baktım defterimde sözcükler ayaklanmış! (Mustafa Günay)

“”

Başa Dön