..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coşma, hem bir yadsıma işidir. -Camus
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Cemal Zöngür
Cemal Zöngür - Makaleler
Site İçi Arama:


İnceleme
  Alevilik; İslam Dışı Din Değilse Pozitif Felsefe Midir? (Cemal Zöngür) 13 Mayıs 2020 Din 

Bilimselliğin dışında; dini inanç ve siyasi düşünceler doğrudan insan psikolojisine bağlı olduğundan, dinsel, sosyal ve siyasal yapıların her zaman aynı doğrularla sürdürülmesi insan doğasına zıt bir durumdur. Bu gerçekliği bilen tek tanrıcı dinler, yalancı masallarla birlikte maddi ve siyaseti kullanıp iktidarlarını korumayı başarırken, Alevi Kızılbaşlık doğa ve ahlaki ilkelere methiyelerle yetinmiştir

  Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleştiri Kültürü Üzerine (Cemal Zöngür) 21 Mayıs 2020 Politika 

Kitap okumadan kültürlü olmak, sosyalizm, marksizm ve diyalektik materyalist felsefeyi doğru, gerçekçi şekilde kavramadan sol/sosyalist olmak, derin cahillik değilse sola en büyük kötülüktür. Arkadaşına, dostuna, komşusuna bir bardak çayın hesabını yapıp, sol görünüp orta sınıf burjuva özentisiyle yaşamak kimliksiz, kültürsüz, sınıfsız, dejenere bir toplum ve kitle demektir. Bunun sağdan daha tehlikeli bir durum olduğunu, tüm samimi ve değerli sosyalist arkadaşların dikkatine sunulur.

  Türkiye Siyasetini Tıkayan Etkenker (Araştırma Yazısı) (Cemal Zöngür) 22 Ocak 2017 Dil 

Müslüman Türkler ne yapmışlar? Kendi anadilleri ve kültürlerini bırakıp sürekli Farsça, Arapça dil ve İslam din kurallarına göre şekillenmiş olmaları yüzünden, gerçek Türk ulusal ve dil yapısının varlığından neredeyse bahsetmek mümkün değildir. Kültürel gıdasını aynı mantıktan almış olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) şefleri ve yöneticileri ise, “Milli İrade” popülizmini kullanarak yeniden Arap İslam bataklığının içerisine girmek için her türlü oyunu tezgahlamaktadırlar.

  Gelin Siyasal İslam'ı Birlikte Tartışalım (Cemal Zöngür) 26 Temmuz 2016 Politika 

Dinler ilk toplumsal sözleşmeler olmasına rağmen, toplulukları iyi şekilde yönetememişlerdir. Bu yüzden Yahudilik ve Hıristiyanlık reform ve rönesanslar sonucunda "Laiklik, Sekülerizm ve Demokrasiyi" kabul edip siyasal yaşamdan ellerini çekmişlerdr. İslam dini neden hala siyasal dincilikte ısraralıdır?

  15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayıcısı Kimdir? (Cemal Zöngür) 2 Ağustos 2016 Politika 

Bir ülke ve bir toplum düşünün ki, her devletleştiğin de, gerek kendi içerisinde kendi kendine, gerekse dışarıdan çeşitli müdahalelerle adeta darbelerle mutlu olmaya çalışmaktadır. Ve ne hikmetse siyasal olarak asırlardır yaşanan bu sorunu, doğru düzgün analiz edip bir türlü önü alınamamıştır. Acaba toplumda mı, devlet güçlerinde mi, yoksa coğrafyada mı bir sorun vardır? İşte bu soruların cevabı.

  Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artık Konuşmasın (1) (Cemal Zöngür) 15 Ağustos 2016 Politika 

Bir ülke ve toplumun temel dinamikleri olan Burjuvazi ve bunun karşıtı olan Sosyalistlerin, en ufak bir değişimi veya gelişimi, o ülke ve toplumlar da, önemli yeniliklerin yaşanmasının en büyük belirleyenlerdir. Bu yüzden burjuvazi ve sosyalistler çok sıkı takip edilip eleştirilmeden, değişimlerin olması mümkün değildir.

  Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çıkmazı (Cemal Zöngür) 26 Ağustos 2016 Politika 

Bir ülke düşünün, sürdürmüş olduğu her siyasi politikaların da, aradan bir yıl geçmeden, yüz seksen derece çark ederek sürekli tersine dönmesi ciddi bir ilkesizlik değil midir? Ve Türkiye'nin bu siyasal politikalarına benzer başka bir ülkenin daha olmaması, Türkiye'nin ne kadar boş ve hayal perest hastalıklı yanını göstermeye yetmektedir.

  Müslüman Türklerin Kurtuluş Savaşı Hikayesi ve Temelsizliği (Cemal Zöngür) 7 Eylül 2016 Tarihe Yön Verenler 

Yaşanmış gerçek tarihi olayların yerine, kültürel, siyasal ve askeri açıdan tamamen çarpıtılarak, kendi gerçekliği ile uyuşmayan sahte hikâye ve kahramanlıklar uyduran bir toplumun başı hiçbir zaman dertten kurtulamaz. İşte Müslüman Türklerde bunlardan bir tanesidir.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden İhtiyaç Duyulur? (1) (Cemal Zöngür) 8 Ekim 2016 Toplumbilim 

Devletlerin varoluş tarihleri, siyasi partilerden çok daha önceden gerçekleştiği halde, devletlerin temelinde sürekli bir manevi duygu ve kudret hâkim olması yüzünden, zaman içerisinde otoriter emir komuta diktasına dönüşmektedirler.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden İhtiyaç Duyulur? (2) (Cemal Zöngür) 4 Aralık 2016 Toplumbilim 

Pişmiş yemeğin icadıyla, insanın fizyolojik yapısında meydana gelen değişimler, her şeyden önce insanın zekâ yapısını daha çok geliştirmiştir. Çünkü insan beslenmek için yiyeceklerini pişirmeden tükettiği dönemlerde, mide bunları çok geç ve zor eritip sindirmekte idi. Yiyeceklerden alınan kalori ve vitaminler midenin sindirme döneminde tükenmiş oluyordu.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden İhtiyaç Duyulur? (3) (Cemal Zöngür) 11 Aralık 2016 Toplumbilim 

Sümer Uygarlığının erkeği, Ana Tanrıçaların onayı ile yavaş yavaş devlet yönetiminde söz sahibi olmaya başlarken, diğer taraftan avlanmak, tarım araçlarındaki yenilik, resim yazılar ve heykelcilikte de büyük bir ilerleme kaydetmişti.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden İhtiyaç Duyulur? (4) (Cemal Zöngür) 18 Aralık 2016 Toplumbilim 

Özellikle Orta Çağda, tek tanrılı dinlerin hüküm sürdüğü dönemlerin bilançosunu tarafsız şekilde inceleyecek bir kurum olsa, bu dini yapıların tarihte yaşanan tüm savaş, katliam ve çatışmaların bir numaralı organizatörleri oldukları çok net bir şekilde anlaşılacaktır.

  Devlet Yönetimleri Varken, Siyasi Partilere Neden İhtiyaç Duyulur? (5) (Cemal Zöngür) 25 Aralık 2016 Toplumbilim 

Dünyanın herhangi bir bölgesinde gerek doğal yapıda gerekse toplumsal yaşamda değişikliklerin meydana gelmesinde, bölgelerin coğrafi, iklim, yeraltı ve yerüstü ekonomik kaynakları birinci derecede büyük bir etkiye sahiptir. İkinci derecede ise, bölgede yaşayan insanların nüfus oranları, ekonomik, siyasi, dini ve sosyal olarak yürütmüş oldukları faaliyetler belirlemektedir.

  Halep'in Düşmesi ve Türkiye'nin Geleceği (Cemal Zöngür) 2 Ocak 2017 Toplumbilim 

Gerek bölgesel açıdan gerekse her iki ülkenin sınır olması bakımından Suriye’deki tüm gelişmeler ve de değişimler, artık bundan sonra doğrudan Türkiye’yi de etkileyecektir. Çünkü Türkiye yönetimi eskiden olduğu gibi günümüzde de gerçeğe ve kendi özüne dayanmayan siyasi politikasızlığı yüzünden sürekli bataklığın içerisine düşmektedir.

  Lider Kimdir; Bir Lidere Sonsuza Kadar Nasıl Güvenilir? (Cemal Zöngür) 5 Şubat 2017 Toplumbilim 

Liderlik; kişilerin doğuştan itibaren karakteristik yapısında mevcut olan doğal bir özelliğidir. Onun için liderlik vasıfları her insanda mevcut olmadığı için, her öne çıkan kişi lider değildir.

  Kadın Cinayetleri ve Trafik Kazaları Neden Önlenemiyor? (Cemal Zöngür) 19 Şubat 2017 Toplumbilim 

Bir devlet yapısında toplumun güvenli, sağlıklı ve mutlu yaşaması, insanın ve de devlet yönetenlerinin kendi ellerinde olduğu halde, dünya toplumlarının büyük bir çoğunluğu neden mutsuz, sağlıksız ve sürekli sorunlarla boğuşarak yaşamaktadırlar?

  Şii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir? (Cemal Zöngür) 26 Şubat 2017 Din 

Orta Asya`dan gelen Şamanist Türkler ile İran ve Mezopotamya`da yaşayan Zerdüşt Manici Kürtler, İnançlarının birbirine benzemesi ve ortak dinsel kültürel özellik taşıması sonucunda, birleşip Kızılbaş Aleviliği oluşturmuşlardır.

  Hacı Bektaşı Veli Kimdir? (Cemal Zöngür) 4 Mart 2017 Toplumbilim 

Ve Alevilik, Kızılbaşlık adıyla miladi 950 veya 1000 yıllarında, Ebul Baka Baba llyas Horasani tarafından Horasan’da kurulmuştur. Peki Hünkârın adına Hacı kelimesi neden eklenmiştir? Bu vb. soruların cevabını vermek öyle çok kolay olmamaktadır

  Avrupa'daki Türklerin Yaşamı ve Dünyaya Bakışları (Cemal Zöngür) 30 Mart 2017 Toplumbilim 

Dünyanın neresinde olursa olsun, bir insan gerek ekonomik gerekse siyasi ya da başka nedenlerden ülkesini terk etmişse, o kişi daha önceden kimliğini oluşturduğu öz dil, din ve düşünce kültüründen bir şeyleri kaybetmeyi göze almak durumundadır

  Türkler Şamanist mi Kalsaydı? (Cemal Zöngür) 18 Mart 2017 Din 

Orta Asya’dan göç eden Selçuk Bey liderliğinde yaklaşık 12 Türk Aşireti, Müslümanlaşarak miladi 1030 yıllarında Büyük Selçuklu, 1177’de Anadolu Selçuklu ve 1299’da Osmanlı adlarıyla devlet kurmuşlardır. Ancak bunların hiçbirisine Türk devleti denilemezÇünkü devletin resmi dili Farsça ve Arapça olurken, din kültürü ise Arap İslam kurallarına göre şekillenmiştir. Türklükle ilgili herhengi bir bağları söz konusu değildir.

  İslam'da Kapanma Var Mıdır? (Cemal Zöngür) 24 Nisan 2017 Toplumbilim 

Kuran-ı Kerim’in Ahzap Surisi vb. birkaç Ayette, kadınların kapanmasıyla ilgili sadece edep yerlerinizi kapatın diye ifadeler vardır. Bu ifadenin dışında kadınların el ve yüzleri de dahil tamamen kapatılması ve de sosyal hayattan çekilmeleriyle ilgili en ufak bir bilgi bulunmamaktadır.

  Nitelikli Toplum Olmanın Ölçüsü (Cemal Zöngür) 30 Nisan 2017 Toplumbilim 

Eğer ki bir devlet yönetimi, gerçek demokrasiler olan “Doğrudan (Direkt) ve Katılımcı” (Endirekt) sistemin dışında, yalnızca Nispi şekilde bir takım oy kullanma vb. uygulamalarla toplumu idare edip yaşatıyorsa, o ülkede demokrasinin varlığından asla söz edilemez.

  İşid'in Sonu, Kürt Referandumu ve Bölgenin Gelecek Yüzyılı (Cemal Zöngür) 6 Ekim 2017 Politika 

Eskiden beri bölgedeki imparatorluk ve devletler derin kutsallıklar, kendine fazla güvenen, herkesten üstün olduklarını iddia edip, her türlü olumsuzlukları yaşamaları, büyük bir teori ve düşünce eksikliğini göstermektedir.

  Kemalist Alevilerin Düşünce Yapılarının Analizi (Cemal Zöngür) 2 Şubat 2018 Toplumbilim 

Kemalizm diktatör ve faşistliği nedeniyle hiç kimseye konuşma hakkı tanımaması. Kendinden başka tüm düşünce, kültür ve anlayışlara asla yaşam hakkı vermediği gibi, en ufak eleştiri veya alternatif oluşumları acımasızca inha etmesidir. Kemalizm farklı her kıpırdamayı gördüğü anda, topluma derin bir korku salacak şekilde katliam uygulaması, Alevileri düşünülenden daha derin bir korku psikoloji içerisine düşürmüştür.

  Çağdaş Ulusalcılık Nedir? (Cemal Zöngür) 12 Ekim 2017 Toplumbilim 

Örneğin herhangi bir bitkinin yeşerip çiçek vermesi için nasıl ki uygun toprak ve iklimin varlığı şart ise, bir toplumun çağın şartlarına göre gerçek bir ulus olması için de, hayal ürünü olan tüm soyut şovenist saplantılardan arınarak, pozitif bilimsel düşünce yapısını ilke edinmesine bağlıdır.

  Siyasal ve Kültürel Gerçeklerden Toplumsal Kaçış (Cemal Zöngür) 14 Kasım 2017 Toplumbilim 

Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaşam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlığın birbirinden ayrılmadığı bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan ilişkileri sürekli dejenerasyona uğrayarak yaşatılır.

  İnsan ve Dilin Oluşum Tarihçesi (Cemal Zöngür) 27 Ekim 2017 Dil 

Yabancı kelimelerin yoğunluğu ve din ağırlıklı düşünen toplumların mantık yürütme, algılama, düşünme, yorumlama ve yenilikler üretme noktasında her zaman cahil ve geri kaldıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

  Kudüs, Dinler Savaşı ve Haklı Olan Kim? (Cemal Zöngür) 8 Aralık 2017 Toplumsal Uçlar 

İnsanca ve akıllıca tek çözüm, her iki toplumun ortak kültürel değerlere sahip olması fırsat olarak görülüp, demokratik çağdaş ilkeler doğrultusunda rahatlıkla bitirilebilir. Bu formül desteklenmediği sürece, bugün Kudüs'ün başkent olması bahane olur, yarında daha başka bir şey ileri sürülerek, Yahudi ve Müslümanlar arasında din çatışması asla bitmeyecektir. İşte bunun için haklı olan bir taraf bulunmamaktadır.

  Ulusallaşma ve Ulusların Kaderini Belirleyen Güçler (Cemal Zöngür) 17 Ocak 2018 Tarihe Yön Verenler 

Uluslaşma ve gelişmenin temel kaynakları matbaanın icadı, anadil eğitimi, edebiyat, felsefe, tıp, askeri teknik ve ekonomik sanayi üretimi ülkelerin ululaşmasını sağlayan ana unsurlardır. İşte Avrupalılar bu noktalara her zaman pozitif bilim çerçevesinden bakıp tüm zorluk ve engellere rağmen, kararlılık göstermeleri çok şeyi değiştirmiştir.

  Güven ve Güvemsizliğin İnsan Karakterine Etkisi (Cemal Zöngür) 6 Ocak 2018 Toplumbilim 

İnsan beyin yapısının büyüklüğüne bağlı olarak bilinç ve düşünebilme yetisiyle, doğadaki diğer tüm canlıları geride bırakmaktadır. Bu sayede tüm canlılardan ayrıldığı gibi bilinçli bir korku ve korunma psikolojisiyle, sağlam bir güven duygusuna ihtiyaç duyarak yaşar.

  Müslüman Bilim Adamı Olur Mu? (Cemal Zöngür) 9 Ocak 2018 Toplumsal Uçlar 

Dine ve Tanrıya inanan insanların sahiplendiği ve yaşamını buna göre düzenledikleri felsefe, Metafizik İlimdir. Müslümanlar buna haklı olarak bilim demezler, (İlim) şeklinde ifade ederler. Metafizik felseffi ilim; anlam ve kapsam açısından gözle görülmeyen, fizik ötesi manevi bir güç olarak kabul edilen Allah'ın varlığına inanan ve insanlığı bu düşünce üzerine eğitip yetiştiren bir ilim dalıdır.

  Cem Vakfı Alevi Kurumu Mu? (Cemal Zöngür) 21 Mart 2018 Kültür Çatışmaları 

Alevilikle ilgili henüz Türkiye Cumhuriyeti`nde Anayasal ve yasal herhangi bir değişiklik yapılmadığı halde, sadece Vakıf ve Dernekler Kanununa dayanılarak yürütülen tüm faaliyetlerin, Anayasal güvencesi olmadığını herkesin bilinmesi gerekir.

  Terör Devletler ve İnsanlık (Cemal Zöngür) 6 Nisan 2018 Politika 

Terör; dünyanın her yerinde devletlerin insanları hayvanca eğitip yetiştirmesi ve yönetmesi sonucunda ortaya çıkan bir şiddet olduğunu insanların artık bilmesi gerekir.

  1 Mayıs ve Türkiye İşçi Sınıfının Niteliği (Cemal Zöngür) 20 Nisan 2018 Toplumbilim 

Dünyada demokrasi, insan hakları ve insanca yaşamın gerçek mimarları İşçi sınıfı ve sosyalist partilerden başkası değildir. Bunu sağcısından liberaline kadar herkesin bilmesi gerekir.

  İsrail - Filistin Düşmanlığının Tarihçesi (Cemal Zöngür) 19 Mayıs 2018 Politika 

İnsan şu soruyu kendisine sorup yaşamı değerlendirmeli. İnsan kızı ve oğlu, akıl ve düşüncesiyle üstün bir özelliğe sahip olduğu halde, neden birbirine karşı ileri derecede düşmanlaşmaktadır? Bu bir Allah emri midir? Ya da dinlerin uydurdukları gibi Allah'ın yazdığı bir kader midir? Tabi ki bunların hiçbirisi değil. Çünkü tarihsel gerçekler ve yaşananlar insanların ne kadar yalancı, çirkef, ikiyüzlü olduklarını şu tarihsel olaylardan öğreniyoruz.

  Türkiye Siyasetindeki Yalanı Anlamanın Zorluğu (Cemal Zöngür) 5 Haziran 2018 Toplumbilim 

Çağdaş bilimsel siyasetin mevcut olduğu ülkelerde devletler; sorumluluğunda olan olmayan her işi en iyi şekilde ciddiyetle yerine getirip, tüm vatandaşların mutlu, memnun olmasına çalıştığını kendisine inandırdığı için devlet, vatan, millet, bayrak sevgisi gibi bilim ve akıl dışı şoven siyasete hiçbir zaman ihtiyaç duymazlar.

  Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi (Cemal Zöngür) 27 Temmuz 2018 Toplumbilim 

İlk ticaret, değişim sistemine bağlı yaklaşık 4500 yıl devam ettikten sonra, bazı kaynaklar Asurilerin bakır, gümüş ve altın külçeleri paraya dönüştürdüğünü belirtse de, Heredot'un kaynaklarına göre M.Ö.700 yıllarında Lidyalıların, ilk madeni parayı icat ettiği yazılıdır.

  Temizliğin Toplumsal Karakterle Bağı (Cemal Zöngür) 1 Eylül 2018 Toplumbilim 

Temizlik bir eğitim ve kültür meselesidir. Toplum ve bireyde temizliğin karaktere dönüşmesi için, birçok egoist özel duygular, gerici inanç, örf ve adetlerin terbiye edilmesi ya da atılması şarttır. Bunun gerçekleşmesi de devletin doğru ve gerçek bir temizlik kültürüne sahip olmasına bağlı.

  Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 3 - (Cemal Zöngür) 10 Ağustos 2018 Toplumbilim 

Sosyalizmin tüm insanlık hareketlerini kapsayacak en açık ifadesi, insanın birçok egoist duygu ve düşüncelerden uzak, üst insan ahlak felsefesine göre yaşaması demektir. İşte tüm ipler bu noktada kopuyor.

  Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 4 - (Cemal Zöngür) 18 Ağustos 2018 Toplumbilim 

Eğer insan akıl, mantık, bilim ve doğa kanunlarına göre hareket edip, doğadaki varlıkları gerçek ihtiyacına göre tüketse, istisnaların dışında hiçbir anormallik yaşanmayacak. Ve dünyamız bir beş milyar yıl daha bizi koruyup yaşatır.

  Ticaretin Doğuşu, Kapitalizm, Sosyalizm ve Tüketici Analizi - 2 - (Cemal Zöngür) 3 Ağustos 2018 Toplumbilim 

Şunu herkesin kabul etmesi gerekir ki, insan doğru ve bilimsel temelde gerçek bilgilerle eğitilip yetiştirilmediği sürece, dünyanın en tehlikeli vahşi canavarıdır. Bunu tarihler boyunca din ve ekonomik çıkar yüzünden, birbirine karşı yaptığı entrika ve savaşlardan biliyoruz. Gerçek durumun bu şekilde olmasına rağmen, her insanın aynı düşünmediğini, üç karakter üzerinden ele alarak birbirinden ayırmak durumundayız.

  Kimlik ve Kişilik Üzerine (Cemal Zöngür) 25 Ağustos 2018 Dil 

Bir toplumun unu, mayası, ekmeği, öz anadili ve bu dille düşünerek geliştirdiği kültürel yapısıdır. Bunun yerine kendi doğasına tamamen uzak yabancı dil ve dinle mayalanmış toplum, hiçbir şeye yaramayan küflenmiş ekmek ya da çöp demektir.

  Chp'nin Parti İlkesi ve Tabanı Arasındaki Uçurum (Cemal Zöngür) 30 Haziran 2018 Toplumbilim 

Kemalistler, Materyalizm ve Batının birçok şeyine karşı olup, teokratik düşünceye dayanan ve Osmanlı'nın yontulmuş şekil olan Halkçılık, Devletçilik, Milliyetçilik, Laiklik, İnkılapçılık ve Cumhuriyetçiliği cilalayarak halka sevdirmeye çalışmaktadırlar.

  Bayrak, Din ve Lider Fetişinin Psikolojik Analizi (Cemal Zöngür) 15 Eylül 2018 Toplumbilim 

Dünya toplumlarından herhangi bir lider, siyasi kişi ve dini inanca bireyler saygı gösterip onun düşüncelerini paylaşabilirler. Ancak; arkasından gidilen lider, siyasi düşünce, inanç, seni ve diğer farklılıkları olduğu gibi kabul edip insan yerine koyarsa bu geçerlidir. Din, etnik ya da düşünce ırkçılığı yapan ukala lider ve oluşumların arkasından gitmek, fetişistçe faşizme hizmet etmektir.

  Türkiye Siyaseti ve Alacağı Son Şekil (Cemal Zöngür) 28 Eylül 2018 Toplumbilim 

Bilimsel Siyasi Felsefe: Doğal yapı başta olmak üzere sosyal koşullara uygun, somut, anlaşılır, eşitlikçi, gözle görülen, elle tutulan, gerçekçi kurallar ve düzene göre topluma yön vermektir. Siyasal bu derinlik öyle her aklına gelenin yapacağı iş olmadığından, bunun temeli bilime dayanmak zorundadır.

  İnsanlar Neden Kavga ve Münakaşa Yaparlar? (Cemal Zöngür) 13 Ekim 2018 Toplumbilim 

Sokrat'ın ifade ettiği gibi “Kendini Bil”. İnsanın kendini bilmesi demek, yaşamının nitelikli olup olmadığını anlamaktır. Toplumların çoğunluğu felsefenden uzak kendi gerçekliğini bilmedikleri için, içgüdüsel süperegoist bilgiyle sürekli kavga ve çatışma içerisinde insan olduğuna inanır. Bu en büyük kepazelik, arsızlık ve utanmazlıktır. Onun için en ufak bir kavga ve münakaşaya asla sıradan bakılmamalıdır.

  Mahalli Seçimler ve İlkesizlikler (Cemal Zöngür) 26 Kasım 2018 Politika 

Esas sorun, gerçek demokratik düşüncenin toplum bilincine yerleştirilmeyişidir. Bunun önündeki engelse, demokrasi ve adalet söylemini kullanan faşist sahtekarların bugüne kadar açığa çıkarılmayışı.

  Akp Neden Hep Kaznır ve Kazanacak? (Cemal Zöngür) 27 Ekim 2018 Politika 

O günün koşullarına göre her yönüyle tamamen yozlaşmış Osmanlı enkazından, Batılıların askeri, maddi ve düşünceleri doğrultusunda ancak yeni Osmanlı anlayışı oluşturabildiler. Bunun çimentosu ise yine İslamcılık, devşirme Türk Milliyetçiliği, sahte laiklik ve sahte sosyal demokratlık olmuştur.

  İslam'a Göre Kadın Camiye Gidebilir mi? (Cemal Zöngür) 6 Ekim 2018 Din 

İnsan doğası gereği yaşamın temel noktalarına hep ortak pencereden baktığı için, kültürlerin büyük bir kısmında bu özellik görülür. Söz konusu ortaklık dinlerde daha belirgin şekilde göze çarpmaktadır.

  Sinir ve Toplumsal Asabiyet Hali (Cemal Zöngür) 11 Kasım 2018 Toplumbilim 

Devlet düzelmeden toplumun asabiyet ve ahlaki açıdan düzeleceğini beklemek, kültürsüz düşüncelerin tercihidir. Çünkü Türkiye devlet yönetimi, bireyleri katbe kat aşan asabi, ahlaksız ve iğrenç bir karaktere sahiptir.

  Dil Bilim ve Türkçe Üzerine (Cemal Zöngür) 20 Ekim 2018 Dil 

Dil üzerine kafa yorup düşünen kişi veya uzmanlar, önce dillerindeki sesli ve sessiz harflerin uyumluluğunu tespit eder. Daha sonra halkın yaşadığı en ücra köşeler ziyaret edilerek, kullanılan kelimeler ve nelere nasıl anlam verildiği kayıt altına alınır. Bu işlemin ardından dil uzmanları halkın dilindeki ana kelimelerden yaralanarak yardımcı veya farklı yeni kelimeler üretirler. Söz konusu kelime üretimi o halkın duygu düşünce, maddi ve manevi sosyal aktivitelerine uygun olacak şeklide gerçekleşir.

  Türk İslam Milliyetçilerinin Etnik ve Etimolojik Kökenleri (Cemal Zöngür) 3 Kasım 2018 Toplumbilim 

Her insan şu bilimsel temel gerçekliği kabul etmek zorundadır. Gerçek ulus, toplum ve insan olmanın temeli “Anadil ve Kadınların” özgür olmasına bağlıdır. Bütün dünya toplumları neden Anadil der de, Babadil demezler? Bunun diyalektik bağı, Kadının bilgi birikim ve doğal üst insani özelliğinden geldiği içindir.

  Emperyalizm Karşıtlığının Tutarsızlığı ve Yalancılığı (Cemal Zöngür) 19 Kasım 2018 Politika 

21.yüzyılda hâlâ yüzyıl önce ortaya atılan söylem ve düşünceyle hareket eden tüm emperyalizm karşıtları, ciddi şekilde sorgulanıp yerden yere vurulması gerekiyor. Çünkü emperyalizmin başaktörü Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) arkasına aldığı diğer kişiliksiz ülkelerle birlikte, istediği saldırganlığı sürdürebiliyor.

  Dünya; Kürt, Asuri ve Ermenileri Neden Görmedi? (Cemal Zöngür) 3 Aralık 2018 Tarihe Yön Verenler 

Ciddi bir emek ve çabaları olmadan, altın tepside Arap ve Balkan Devşirmelerine devletler sunulması, kişiliği oturmamış bu kitlelerde anormalin üstünde milliyeçi faşist bir egoizm yaratmıştır.

  Feodalizm ve Türkiye (Cemal Zöngür) 14 Ocak 2019 Toplumbilim 

Bilgi ve teknolojik çağda insanlar hâlâ en ufak işlerini arkadaş, tanıdık, hemşehri, partili, dindaş ve de rüşvet vererek yaptırıyorsa, o devlet feodalist değilse, mafyanın elinde demektir.

  Türkiye Muhalefeti ile Fransız "Sarı Yelekliler" Farkı (Cemal Zöngür) 24 Aralık 2018 Politika 

Türkiye'de bir iki sosyalist küçük grupsal oluşumun dışında, diğer tüm muhalefet olan sol kesimden, demokratına, liberalinden hümanistine kadar hepsinin siyasal felsefesi, bilim dışı duygusal ve devlet endekslidir.

  Amerika, Suriye'den Neden Çekildi? (Cemal Zöngür) 31 Aralık 2018 Politika 

İlkel tekniğin Orta Doğu'da başlamış olması, tek tanrılı dinler ve peygamberliklerin bölgede icadı, sanki tüm dünyayı bunlar yaratmışlar. Bütün bunların bilimsel analizi yerine, idealist övünmeci (Şoven) ırkçı ve ukala duygunun bilince yerleşmesi, bölge halkının geri ve cahil kalmasındaki en önemli sebeplerdendir.

  Sosyal Medya Kültürü ve Türkiye (Cemal Zöngür) 7 Ocak 2019 İnternet 

İcat edilenlerin daha çok olumlu olması açısından, aklı başındaki ülkeler şu ilkeyle hareket ederler. Halkını doğru ve bilimsel temelde öz değerleriyle birlikte evrensel gerçekliklere göre eğitip kültürel alt yapı sağlama alınır.

  Yüzyıl Önce Osmanlı, Yüzyıl Sonra Türkiye Benzerliği (Cemal Zöngür) 28 Ocak 2019 Toplumbilim 

Arap'ın dilini ve dinini kendi kültürü olarak sahiplenip, kardeşlerini katleden Osmanlı anlayışı ile, günümüzde Kürtler bizim kardeşimiz deyip katliam uygulayanlar arasında hiçbir fark bulunmuyor.

  Toplumsal Yozlaşmanın Temel Sebepleri (Cemal Zöngür) 11 Şubat 2019 Toplumbilim 

Devlet ve dini temsilcilerin her tülü lüks ve şatafat içerisinde yaşadığını sorgulamayan bir toplum kör, sağır ve yozlaşmış değilse, insan olduğundan şüphe edilmeli

  Bütün İnsanlığa Önemli Bir Soru (Cemal Zöngür) 18 Şubat 2019 Toplumbilim 

Herhangi bir devlet iddia edildiği gibi sahtekar olmadığını söyleyebilmesi için, iyilerin ya da dürüstlüğün devlette ve toplum bilincinde neden hakim olmadığının doğru cevabını vermek zorundadır.

  Türkiye Neden Gerçek Laik Bir Devlet Olamadı? (Cemal Zöngür) 25 Şubat 2019 Toplumbilim 

Laik bir devlette, resmi din kurumu olmaz. Aynı şekilde dinin etkin ya da çok şeyi belirlediği şeriata yakın devletlerde de laiklik olmaz. Ya gerçek laik ve seküler demokratik yapı kabul edilip, inançlar özerk bırakılır veya dini şeriat düzen oturtulup laiklik vb. reddedilir

  İdeolojik Devlet İle Demokratik Devlet Farkı (Cemal Zöngür) 4 Mart 2019 Toplumbilim 

Herhangi bir devlet demokrasiden dem vurup demokrat olduğunu söylüyorsa, bu devlet kapitalist, liberal, sosyalist, komünist veya dindar ideolojiye bağlı olsa bile, ülkede farklı düşünce, dil, din, ırk ve eşcinselleri dışlamadan her hakkını vermek zorundadır. Belirtilen farklılıklara hiçbir insani hak verilmemişse, o düşünce ideolojik ve faşist demektir.

  Kadınlar M. Ö. 2500 de Zaten Öldürülmüştü..! (Cemal Zöngür) 8 Mart 2019 Toplumbilim 

1800 yıllarında kapitalist canavarlaşmayla gerçekleşen kadın katliamlarını gündeme getirmek yeterli olmamakta. Esas kadın katliamlarının tarihi, tek tanrılı dinlerle başğladığını herkesin görüp bilmesi gerekir.

  Her Türlü Din ve Irkçı Katliamın Temel Kaynağı (Cemal Zöngür) 21 Mart 2019 Toplumsal Olaylar 

Örgütlü veya örgütsüz bir kişinin din, ırk, ideolojik veya maddi çıkar amaçlı katliam vb. olayları yapması, bireyin bilinçaltına yerleştirilen egoist üstünlükçü kültürden kaynaklanır. Bireyleri yönetip eğiten ve sözde vatana millete hayırlı evlatlar yetiştiren devletler olduğuna göre, suçlu devlet yönetimi değil midir?

  Türkiye'de Solun Kavramsal Karışıklığı (Cemal Zöngür) 30 Mart 2019 Toplumbilim 

Sol ve Sosyalizm; insanların günlük toplu faaliyette bulunma fiilinden türetilmiştir. Bu ise birlikte yaşamanın gereği maddi manevi tüm kültürel ve insani değerleri savunan paylaşımcı ilkelere sol, sosyalizm, komünizm ve sosyal demokratlık denilmiştir.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 1 - (Cemal Zöngür) 14 Nisan 2019 Toplumbilim 

Homo türlerden Homo Erektus, Homo Hubilas, Homo Sapien, Neandertal, Primatlar ve yeni keşfedilen Homo Luzanosis gibi türlerin düşünerek hareket etmesi, diğer hayvanlardan ayrı sınıflandırılmasına yeterlidir. Ancak düşünerek hareket etmek gerçek insan olunduğu anlamına gelmiyor.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 2 - (Cemal Zöngür) 23 Nisan 2019 Toplumbilim 

Bilinç vasıtasıyla tüm hissel duygularını tam olarak sorgulayıp düzenli ve doğru eğitim uygulayan insanlar, gerçek insan olma yolunda ilerler. His ve duygularını doğru, yeterli şekilde sorgulamayan insanın bilincinden çok, süperegosu gelişir

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 3 - (Cemal Zöngür) 1 Mayıs 2019 Toplumbilim 

Gerçek ahlak ve namusun kültür olarak kavranmasında, hiçbir insanın kütüphaneler dolusu kitap okuyup eğitim almasına gerek yoktur. Tek yapılması gereken şey, varlıkların adaletli paylaşımı, kadın erkek eşitliği ve evrensel ahlak namus değerlerinin her toplumunda uygulanmasını mecbur koşmaktır. Bunu yapmayan toplum, devlet ve birey insanlıktan uzak canavar demektir.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 4 - (Cemal Zöngür) 9 Mayıs 2019 Toplumbilim 

İnsanların birazcık kendilerine saygıları olup tanrı, din, devlet ve kutsalların ne için, nasıl var edildiklerini bağımsız şekilde inceleseler, her şeyi net olarak anlayacaklar. Eğer tanrı ve dinleri savunup yücelten düşüncenin sahipleri gerçek sosyalistler olsaydı, tanrı ve dinler şimdiye çoktan mükemmel insan yaratmıştı.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 5 - (Cemal Zöngür) 16 Mayıs 2019 Toplumbilim 

Doğadaki canlı varlıklar içerisinde karmaşık, her an ne yapacağı belli olmayan bir karaktere sahiptir insan. İnsana bu özelliği verense düşünce yeteneğidir. Düşünce insanı hem mükemmel yapar, hem de en vahşi hayvandan daha yıkıcılığa sürükler.

  Kültürsüzlük, Kolay Liderlik ve Uçuk Demokrasi (Cemal Zöngür) 20 Mayıs 2019 Politika 

İkiyüzlü politikalardan en dikkate değer bir örnek, Adalet ve Kalkın Partisi (AKP) gibi Türkiye'deki tüm iktidar olanlar, cambaz politika misali her sıkıştıklarında Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Yöneticileriyle barış adı altında sürekli görüşmeleri. Bunu yapabildikleri kadar halktan ve kamuoyundan gizleyerek gerçekleştirirler. Daha sonraları her çıkmaza girdiklerinde birbirlerini suçlayarak, sen PKK'lisin, PKK ile işbirliği içerisindesin deyip, yaptıkları çirkinliği kendileri deşifre etmekten utanmıyorlar.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 6 - (Cemal Zöngür) 29 Mayıs 2019 Toplumbilim 

İslam ile medeni hukuk ilkeleri, entegrasyon ve sentez adıyla asla bütünleştirilemez. Entegrasyon ve sentezleme, pozitif bilimsel ilkelerle somut değerlere dayanarak gerçekleşir. Hem İslam hem Avrupalı gibi görünüp ikisi arasında kalmak, soysuzlaşarak nihilizme gidiştir.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 7 - (Cemal Zöngür) 7 Haziran 2019 Toplumbilim 

Paranın ticareti kolaylaştırması ve maddi varlıkların insan psikolojisine yaptığı etkiyle, kişiliğini yitiren ticaretten gelen yöneticiler istila, talan ve köleci ekonomik faaliyetle, ilk ahlaksızlığı başlatmış oldular.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 8 - (Cemal Zöngür) 16 Haziran 2019 Toplumbilim 

Her türlü kamu harcama ve masraflarını sıkı takibini yapacak ve sorgulayacak devlet üstü özerk bir denetleme kurumu oluşturulmalıdır. Demokratik olmayan devletlerde, özerk devlet üstü denetleme ve yargılama kurumu olmadığı sürece, iktidara gelen her siyasi yapı, devleti kutsallaştırarak mutlaka hırsızlık yapar

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 9 - (Cemal Zöngür) 26 Haziran 2019 Toplumbilim 

Ben merkezcilik; bencil, bireysel, egoistlikle birlikte insandaki tüm hainliklerin ana kaynağıdır. İyilikse; ortak üretip ortak tüketimi temel olan komün, insancıl olmaktır. Demek ki, insan iki temel karakter üzerine şekillenmiştir. Hangisi daha fazla etkin ve gelişkinse insan odur.

  Gerçekten Biz İnsan Mıyız? - 10 - (Cemal Zöngür) 4 Temmuz 2019 Toplumbilim 

Dünyanın her yerinde, halkı bilimsel ve gerçek kültür değerleriyle yaşamasını sağlayan tek güç Aydınlardır. Gerçek Aydının olmadığı toplumlarda, çoğu devletler bilinçli olarak halkı yanlış ve eksik eğitirler. Türkiye yönetimi ise, halkın kültürsüz kalması için elinden gelen her türlü yozlaştırmayı sürdürmesi neticesinde, gerçek Aydın kişi parmak sayısını geçemiyor.

  Aleviliğin İnsan, İnanç, Bilim ve Dinle Diyalektik Bağı - 1 - (Cemal Zöngür) 12 Temmuz 2019 Din 

Kızılbaş Alevilik var olduğu günden bu zamana kadar hep insanı “Üst İnsan” olarak temel almıştır. Üst İnsan olunmadan inanç ve diğer bütün yaşamsal kavramların hiçbir anlamı olmayacağına inanan evrenselci bir bakış (Düşünce) açısıdır. Bu bakış açısı her çağın özelliğine ve sosyal siyasal koşulların şartlarına göre iki ileri bir geri şekilde bazen tamamen proto pozitivist olmuştur, bazende pasifte olsa idealizme işaret ederek Dualizmle kendisini tanımlamıştır.

  Aleviliğin İnsan, İnanç, Bilim ve Dinle Diyalektik Bağı - 2 - (Cemal Zöngür) 20 Temmuz 2019 Din 

“İslam ve İslami benzetmelerle yetinmeyi düşünen Aleviler şunu bilmelidir ki, anasına, bacısına ve kızı olan Kadını şeytan görüp aklı kısa saçı uzun diyen İslam'ın, iste Şii Alicisi olsun ister de diğer Mezhepleri, Alevi olup Alevilikten uzaklaşanları yarın daha kötü aşağılama ve işkencelerle yok edeceğini akıllarından çıkarmamalıdırlar.

  Devrimci Kimdir, İnsan Neden Devrimci Olur? (Cemal Zöngür) 4 Ağustos 2019 Toplumbilim 

Türkiye devlet Yönetimi ve burjuvazinin oturmuş bir ahlaki yapısı bulunmuyor. Aslında bizim gibi toplumlarda burjuva kültürü ve ahlak yapısı birazcık oturmuş olsa, inanıyorum ki, bilimsel devrimlerin yolu rahatlıkla açılacaktır. Çünkü halk her şeye susamıştır. Doğru kültür, birazcık ahlak ve insani kişilik her şeyi düşünülenden daha güzel yapar.

  Niteliksiz Kişi ve Toplumların Özellikleri (Cemal Zöngür) 12 Ağustos 2019 Toplumbilim 

Her türlü modern bilgi ve teknik varken, yalnızca soyut tanrısal dini korkuyla yaşamak, yapay zekayla çalışan bilgisayardan daha geri zekalı olmaktır. Bu tür toplumların bilinçlerine yüklenenler cinsel ahlaksızlık, görgüsüzlük, sınırsız maddi varlıklara sahip olmak gibi, İlk Çağ'daki içgüdüsel süper egoistliktir. Tanrının her şeyi düzelteceğini ifade eden eğitimle yetişen toplumlarda nitelik sıfırdır.

  Masalsı Ayetlere Dayanan İslam'ın Sosyolojisi - 1 - (Cemal Zöngür) 21 Ağustos 2019 Din 

Dünya yüzünde yaşayan yaklaşık sekiz milyar insan, bilinç ve düşünce açısından iki kategorik yapı üzerinde yaşıyor. Bunlardan birisi “bilinç ve düşüncesi gelişmemiş yarı akıllı (İçgüdüsel Egoist) tapınmacı karakter. Diğeri ise bilinç ve düşüncesini biraz geliştirerek kullanmaya çalışan akıllı karakterliler. İki insan grubunun özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  Masalsı Ayetlere Dayanan İslam'ın Sosyolojisi - 2 - (Cemal Zöngür) 29 Ağustos 2019 Din 

Diyalektik olarak doğa, canlı, cansız ve insan üzerinde devam eden sürekli değişim ve dönüşümler, insanların yaşamlarında hem olumlu hem de olumsuzlukları beraberinde getirir.

  Masalsı Ayetlere Dayanan İslam'ın Sosyolojisi - 3 - (Cemal Zöngür) 6 Eylül 2019 Din 

Tek ve Gök Tanrılı Dinlerin Irkçılaşarak Bölünüş Serüveni

  Masalsı Ayetlere Dayanan İslam'ın Sosyolojisi - 4 - (Cemal Zöngür) 14 Eylül 2019 Din 

Arap İslam Irkçılığı, Hac Sömürüsü ve Kuran'daki Kutsal Yeri

  Allah, Din, Asker ve Maddi Gücü Olan Bir Devlet, Kadın Katliamlarını Neden Önleyemez? (Cemal Zöngür) 22 Eylül 2019 Toplumbilim 

İnsan beynindeki milyarlarca nöronun varlığı, bunların birbiriyle karmaşık çok yönlü senfoni orkestrası gibi hareket etmesi, insanı diğer tüm canlılardan hem olumlu hem de olumsuz açıdan tamamen farklı kılmaktadır. İnsandaki bu özelliğe uygun olmayan eğitim, yönetim ve maddi varlıkların paylaşımındaki ahlaksızlık, insanın canavar duygusunu her zaman yükseltmektedir.

  Taktir Edilme ve Gösteriş Psikolojisi (Cemal Zöngür) 30 Eylül 2019 Toplumbilim 

Her türlü gösteriş bomba etkisindeyken, bir taraftan topluma mütevazi fakir edebiyatıyla akıl vermek, diğer taraftan gösteriş, şatafat içerisinde yaşamak, dünyanın en büyük onursuzluğudur.

  Gerçek Adalet, İnsan ve Fahişelik (Cemal Zöngür) 22 Ekim 2019 Toplumbilim 

Devletlerin yaşattığı resmi fahişeliği, Alman Filozof Friedrich Nietzsche'nin, şu tespiti çok güzel ifade ediyor. Neitzsche derki; “Adalet devletin fahişesi basında metresi olduğu sürece, devleti pezevenkler yönetir”.

  Türkiye'de Toplumsal Zeka ve Akıl Tutulması (Cemal Zöngür) 29 Ekim 2019 Toplumbilim 

Bilimsel bakılabilse; başkalarının dil ve din kültürüyle asla ulus olunamayacağı gibi, dinin her şeye hükmedip hayati önem taşıyan konularda etkin olması, o toplumsal kültürün %99'u hayal ve yalan hikayelerden ibarettir. Üstelik dinleri başka bir toplum icat ederken, diğerlerinin bunu sahiplenip yüceltmesi, insan psikolojisindeki yer edinme, kabul görme aşağılık kompleksiyle, daha fazla yalana sarılarak yaranma, yalancılık ve uşaklığın özüdür bu yapı.

  Müslümanlaşarak Türkleşenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 1 - (Cemal Zöngür) 6 Kasım 2019 Toplumbilim 

Sömürge (Koloni) ve asimilasyonlara karşı mücadelelerin yetersiz olduğu durumlarda, sömürü altında olan halkların başvuracakları iki seçenekleri bulunmakta. Birinci Seçenek: Çok uzun zamana yayılacak olsa bile, her türlü risk ve zorluklar göze alınarak, örgütlenip mücadele ederek özgürlüğe kavuşmaktır.

  Müslümanlaşarak Türkleşenlerin Kimlik ve Ulusal Nitelikleri - 2 - (Cemal Zöngür) 14 Kasım 2019 Toplumbilim 

Çeşitli nedenlerle kendi dil ve kültüründen kopmuş, koparılmış birey ya da topluluklar, kompleks altında zorla inandığı dinin ırkçılığını yüceltmeden hayatta kalamayacağını bilirler. Böylece dinin yalancı hikayelerini yaymak için, insani değerleri satmadan gerçekleşmesi mümkün değildir. İşte insanlığın en çok satıldığı toplumlar, Türkiye gibi Müslüman ülkelerde yaşanmasının temel nedeni budur.

  Türkiye Cumhuriyeti'nin Emperyalist Öz Geçmişi (Cemal Zöngür) 11 Aralık 2019 Toplumbilim 

ir kişi, siyasi oluşum, toplum ve düşüncenin, emperyalizmin her türüne karşı olabilmesi için, önce kendisini tüm ırkçı düşünce, tutum ve davranışlardan arındırması gerekir. Irk ve sömürücü düşüncelerden arınmamış her yapı, emperyalist heves peşinde koşandır. Bu ister büyük isterse de küçük çaplı olsun düşüncede yaşaması, emperyalizmin uşağı anlamına gelir. Özet belirlemelerle İslam'ı en çok yücelten Türkiye Cumhuriyeti'nin, emperyalizme karşıtlıkta nasıl ikiyüzlü davrandığını, kendi tarihsel geçmişine bakarak görebiliriz.

  Karakterin Oturma Sorunu (Cemal Zöngür) 19 Aralık 2019 Toplumbilim 

Herkes kültürüne göre kendisini biraz adaletli, objektif sorgulayabilse, nerede ve hangi noktada karakterin oturmadığı rahatlıkla anlaşılacaktır. Fakat dünyada kişisel olarak verilmesi en zor karar, kişinin kendisini objektif şekilde sorgulamaya kolayca yanaşmamasıdır. Bu kişilik yapısı dünyada yaşayan insanların en az %95'inde mevcut olup, kendini sorgulamaktan korktuğu kadar, düşmandan o derece korkmaz.

  Hayvan İle İnsanın Birbirinden Ayrılışı - 1 - (Cemal Zöngür) 22 Şubat 2020 Toplumbilim 

Dünya, bitkiler, canlılar ve insanın birbirinden ayrışma tarihçesine geçmeden, ego güdülerinin iki emel elektrondan Artı - Eksi ya da Pozitif - Negatif dinamiklerle yüklü, çok yönlü hareket eden bir canlı olduğumuzu bilmemiz gerekir.

  Umut ve İnsan (Cemal Zöngür) 27 Aralık 2019 Toplumbilim 

Umut her ne kadar soyut kavrammış gibi düşünülse de kişinin kültür ve bilincine göre somutlukta taşır. İnsan doğasına göre bunun tarifini yapmak gerekirse, doğal duygusal tepkimelerin hepsini içinde barındıran üst yaşam sevinci olarak ifade edilebilir.

  Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çağrı (Cemal Zöngür) 4 Ocak 2020 Politika 

İlk başta uyarılması gerekenler, Alevi olup korkak ve basit hesaplarla mevcut rejimim arkasından gidenler şunu unutmasınlar ki, devletin ordusu ne onları ne de kendilerini koruyamayacaktır. Bunun tarihteki en büyük örneğini, dünya imparatorluğu olduğu iddia edilen Osmanlı'nın, Birinci Dünya Savaşı'ında nasıl mezara göüldüğü kanıtıdır.

  Siyasi Düşüncelerin Küreselleşme Diyalektiği (Cemal Zöngür) 13 Ocak 2020 Toplumbilim 

İnsan su ve ekmek gibi temel gıdaları yemeden içmeden yaşayacağına nasıl ki inanıyorsa, Tanrının varlığı ve doğru yolu gösterdiğinin de kanıtlanması aynı şekilde şattır. Bugüne kadar kanıtlanmış Tanrı olmadığına göre, buna dayanan düşüncelerin hepsi oturmuş profesyonel yalancılıktır

  Alevilerin Milliyetçi ve Şiileşmesinde Suçlu Kim? (Cemal Zöngür) 21 Ocak 2020 Toplumbilim 

Tüm bunların yaşanmasında, Aleviliğin gerçek var oluş tarihini ve Alevilerin sosyolojik yapılarını inceleyip, açığa çıkaran bir siyasi yapının olmayışı birinci olumsuz etkendir. İkincisi Alevilerin kendi başlarına bağımsız örgütlenmeleri, özellikle çoğu sol siyasi düşünceler tarafından adeta ayıp, gereksiz görülmesidir. Alevi sorunu bilinçli olarak sürekli görmezden gelinip geri plana itilmesi, Alevilerin milliyetçi ve Şiilik gibi ırkçı yapılara sempati beslemelerine neden oldu.

  Düşünme Yeteneği, Neden İnsanı Doğru İnsan Yapmaya Yetmedi? (Cemal Zöngür) 6 Şubat 2020 Toplumbilim 

Bir İngiliz İlahiyatçının belirttiği gibi, “İnsan doğası gereği dolandırıcı ve rezildir” yoksa niye yasalara ve dine ihtiyaç duysun ki?

  Siyasal Düşüncelerin İnsanlığı Getirdiği Nokta! (Cemal Zöngür) 14 Şubat 2020 Toplumbilim 

Siyaset doğası gereği her zaman aynı doğrular üzerinde gitmeyen değişken, yerine göre tüm değerleri yozlaştıran sosyal bir araçtır. Bu bakımdan kutsallıklar üzerinden siyaset yapanlar ile, insanlığa değer veren herkes, değerlerine ihanet etmeden asla siyasal vb. özel amaçlarına ulaşamazlar.

  İnsan İle Hayvanın Birbirinden Ayrılışı - 2 - (Cemal Zöngür) 1 Mart 2020 Toplumbilim 

Modern insan; bilimsel icatlarla duygu ve fiziksel tatminde sınır tanımazken, pozitif elektron yüklü insani ego duygusunu pasifize etmesi, çok tehlikeli canavarca evrimsel bir dönemece girdiğini gösteriyor. Buna sınır konulmazsa şayet, Koronovirüs gibi daha bilemeyeceğimiz birçok hastalık insanlığın sonunu getirecektir.

  Hayvan İle İnsanın Birbirinden Ayrılışı - 3 - (Cemal Zöngür) 9 Mart 2020 Toplumbilim 

Neolitik Ana Tanrıça Komünal Kültür; bencillik, üstünlük, tekçilik ve ukalalık gibi insanlık dışı duygular söz konusu olmadığı için, ahlaksızlıkların yaşanmasına fırsat verecek hiçbir zemin bırakmamıştır. Ataerkil Tekçi, Cinsiyetçi Kültür; bencil, tekçi, ukala, üstünlükçü ve görmediği tanrıya tapınmayı temel kültür edinmesi, ilkel modern her türlü ahlaksızlığın doğmasını normal görmüştür.

  Osmanlı - Yeniçeri Ocağı, Bektaşilik ve Kızılbaşlar (Cemal Zöngür) 17 Mart 2020 Toplumbilim 

Her insan şunu bilmelidir ki anadil kültürü; tanrı, din ve inançtan üstün bir değerdir. Kişi tanrı, din ve inancını rahatlıkla değiştirip inkar ederken, anadilini asla değiştiremediği gibi yokta sayamaz. İşte bu yüzden Osmanlı, anadilini ve kimliğini inkar eden çirkin, soysuz, derin patolojik ruhsuzluktur.

  Coronanın Hatırlattıkları, Dünyanın Geleceği (Cemal Zöngür) 25 Mart 2020 Dünya 

Corona vb. hastalık yapan birçok virüs, doğadaki her şeyin dinamiksel hareketleri sonucunda evrimleşerek ortaya çıkan mikro canlılardır. Virüslerin tehlikeli olması da doğanın kendi diyalektik kanunudur. İnsan dünyada yaşadığı sürece corona gibi virüslerle her zaman karşılaşacağını bilip, sağlık sistemini geliştirdiğinde bütün tehlikeleri daha hafif atlatmak mümkündür.

  Her Şeye Muktedir Tanrı ve Kapitalizm Ölüm Döşeğinde (Cemal Zöngür) 1 Nisan 2020 Dünya 

Kişi doğru eğitim, doğru kültür ve üst ahlak nitelikliğine sahip olursa, masalsı tanrı ve yalancı kapitalist sisteme ihtiyaç duymaz. Bireylerdeki her türlü niteliksizlik sosyal, siyasal, ekonomik din vb. her alanda yalancı, hısız, ukala kültürü oluşturmuştur. Bu yüzden yeni dünya sisteminin adaletli olması, nitelikli bireylerin nicel çokluğuyla mümkündür.

  Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanın Hafifliği (Cemal Zöngür) 9 Nisan 2020 Politika 

“Kendi halkı yardıma muhtaçken, halktan bağış dilenerek başkasına yardım yapmak, toplumun onuruyla oynamaktır. Bizdeki devlet yöneticileri, yardım vb. konuların ne zaman, hangi koşullarda yapılacağını ya bilmeyecek kadar cahiller veya profesyonel hısızdırlar”.

  İnsandaki Bencillik ve Yıkıcılığın Ana Kaynağı (Cemal Zöngür) 18 Nisan 2020 Toplumbilim 

Dünyanın her ülkesinde devletler toplumların üst aklı olup, insanların çoğunluğu devletin bu siyaset ve adalet yapısına göre karakter kazanırlar. Bir devlet yönetim sisteminde tek dil, tek din, tek ırk, tek düşünce, tek kültür, tek kişi ukalalığı yaşam ilkesi yapılmışsa, vay haline o toplumun.! Bu tür devletlerde bencillik, yıkıcılık ve ahlaksızlığa karşı olan kişiler, hep aşağılanıp dışlanır. Dışlamayı devlet başlatır toplum uygular.

  İnsanda Tapınmanın Oluşumu (Cemal Zöngür) 26 Nisan 2020 Toplumbilim 

En son tek tanrılı dinlerin kutsal kitaplarında belirtildiği gibi, bundan altı ya da yedi bin yıl önce, tanrının dünyayı yedi günde yarattığı hikayenin, en ufak doğruluk payı olmadığı gibi, gerçekle de uzaktan yakından alakası bulunmuyor. Buradaki tek amaç, insanları bilinmeyen üstün güçle korkutup oyalayarak, sömürü iktidarlarını devam ettirmektir.

  Düşündüğünü Düşünen İnsan Engelli mi? (Cemal Zöngür) 4 Mayıs 2020 Toplumbilim 

Daha açık örnekle ifade etmek gerekirse, süperego hücreleri ne kadar pasifleşirse, düşünce hücreleri daha fazla aktifleşir. Bu da süperego hücrelerini pasifleştirip, düşünce hücrelerini aktifleştirmeyi şart koşuyor. Ancak insanlık tarihi boyunca süperego hücrelerinin sürekli aktif şekilde çalıştırılması yüzünden, tarihin büyük bölümü hep kanla yazılmıştır.

  Sosyalist Devlet Başkanları ve Politikalarının Analizi (Cemal Zöngür) 28 Mayıs 2020 Toplumbilim 

Gerçek sosyalist ve demokratik yönetimlerin dışında, diğer sistemlerin devlet başkanı, başbakanların amaçları kariyer, para kazanmak olduğundan din, etnik ırkçılık gibi her yalancılığı ilke edinen mitomani bir kültüre sahiptirler. Sosyalist liderlerin yalanla politika yapma şans ve kültürleri olmadığından, yürütecekleri politika toplumun niteliği ve emperyalistlerin askeri, ekonomik etkilerine paralel gerçekleşir.

  Ana Tanrıçalar, Hz. İbrahim'in Tek Tanrı Masalına Nasıl İnandılar? (Cemal Zöngür) 5 Haziran 2020 Toplumbilim 

Tanrıça yaşamında Ana Erkil kurallarla çocuğun dayısı adıyla kimlik kazanması, diğer tüm sosyal ve siyasal yapıları belirleyen düşüncelerin temeli demektir. Bu kimlik, erkek egoizmindeki sahip olma bencilliğini frenlerken, erkek ve kadının biyolojik, cinsel dengesizliğini de eşitleyen bir kültürdür.

  Türkiye'nin Yaşam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu (Cemal Zöngür) 13 Haziran 2020 Toplumbilim 

Mutluluk her ne kadar kişi ve toplumlara göre görecelilik taşısa da maddiyatta mutluluk aramak, insanı özgür değil bağımlı ve esir yapan en büyük hastalıktır. Esas mutluluk, özgürlük ve yaşam kalitesi, bilimsel ilkeler doğrultusunda her şeyin bir sınırı olduğu bilinci içerisinde paylaşım kültürüyle mümkündür. Bu yüzden her ülkenin yerine getirmesi gereken daha birçok görevleri vardır.

  Kapitalist Düzende, Komünist Yaşam Mümkün Mü? (Cemal Zöngür) 29 Haziran 2020 Toplumbilim 

Düşüncesine uygun hareket etmeyip, sürekli değişkenlik gösteren birey ve ailelerde, kültürel ya da kişisel sorun var demektir. Bu yüzden komünist ve sosyalistlik, kapitalizmin ilkeleri süperego, lüks, özenti, kompleks, doyumsuzluk vb. hastalıklardan tamamen arınmasıyla mümkündür. Ufak bir zaaf, kişiyi bitiren tehlikeli en büyük virüstür.

  Alevilik İle Sosyalizm Arasındaki Düşünsel Fark ve Bütünleşme Sorunu (Cemal Zöngür) 7 Temmuz 2020 Toplumbilim 

Birbirine yakın farklı kültür ve siyasi düşüncelerin, stratejik olarak bütünleşip ortak bir sentez oluşturması, her yapının kendi geriliklerini atarak temel noktalarda buluşmakla mümkündür. Saplantı ve geriliklerini görmeyen hiçbir düşünce kendine yakın gördüğü yapılarla gerçek bir bütünleşme yapamaz. Bu yüzden sosyalistler ile Aleviler birbirine çok yakın kültüre sahipken somut, gerçekçi bir birliketlik oluşturamadılar.

 

 



GERÇEĞE KISA BAKIŞ
Her insan yaşamış olduğu toplumu, kültürü, dünyayı ve sahiplendiği düşüncelerinin doğruluğunu anlaya bilmesi için, derin bir "Empati" yapmayı bilmelidir.
Ve böylece bağımsız bir bakış açısıyla, hem kendi düşünce ve yaşam şeklini, hem de diğer dünya toplumlarının neden, nasıl, niçin gibi sorularla sorgulayarak derinliklerine inmeyi bilmelidir.
İşte o zaman kendi yaşamının ne kadar gerçekler ve doğrular üzerine kurulduğunu anlayacağı gibi, diğer kültür ve toplumların yaşamlarının da büyük bir öneme sahip olduğuna karar verecektir.
Cemal Zöngür
Arş. Yazar



 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 23.11.2024 10:07:46