..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Fuat Türker




13 Eylül 2011
Yalanýn Rengi  
Fuat Türker
Yalanýn bu denli rahat söylenebilmesinin nedeni, Allah’ýn her þeyi bilen, gören ve iþiten olduðu gerçeðinin unutulmasýdýr. Oysa Yüce Allah, her an her þeye þahittir.


:BEBB:
Yalancýlýk kötü bir ahlak özelliði olarak bilinse de, bu genellikle sözde kalýr. Çünkü toplumda insanlarýn büyük kýsmý yalancýlýðý alýþkanlýk haline getirmiþtir.


Birçok kötü özellik gibi yalanýn da asýl nedeni iman zafiyetidir. Allah’a inanan ve ahiret gününde sorgulanacaðýnýn bilincinde olan, insanlarýn deðil Rabb’inin hoþnutluðunu hedefleyen bir insan yalan konuþmaktan, çýkarý nedeniyle dürüstlükten ödün vermekten titizlikle sakýnýr. Kur’an, bu davranýþýn iman etmeyen kimselere has olduðunu haber verir.


“Yalaný, yalnýzca Allah’ýn ayetlerine inanmayanlar uydurur. Ýþte yalancýlarýn asýl kendileri onlardýr.” (Nahl Suresi, 105)

‘Beyaz yalan’ da kimseye zararý dokunmayan, anlýk, masum küçük yalanlar olarak bilinir. Oysa amaç ne olursa olsun, asýl amaç aldatmak deðil midir? “Yani bu ufacýk bir yalan, kimseye bir zararý yok” ya da “yalan söylüyorum ama gerçekte iyilik bu, sonucu iyi olacak” gibi düþünceler yalnýzca vicdaný rahatlatmak içindir. Bazý kiþiler akþama kadar söyledikleri onlarca yalanýn birini bile yalandan saymazlar.


Çaldýðýnda telefonu açmaz; “duymadým” derler. Ya da o an boþ olduklarý halde, iþleri olduðunu söylerler. Gelmek isteyen arkadaþlarýna o saatte evde olmayacaklarý için gelmemesini bildirirler. Beyaz ya da siyah bu yalanlarýn tümü, karþýsýndaki insaný kandýrýr ve samimiyetsiz bir davranýþtýr. Hafif ve zararsýz görerek yalan konuþan kiþi, dürüst ve güvenilir deðildir. Rengi ne olursa olsun yalan Kur’an ahlâkýna uygun olmayan ve sorumluluðu olan bir tavýrdýr. Kur’an’da “... yalan söz söylemekten de kaçýnýn.” buyrulur.


Peygamberimiz (sav)’in yalanla ilgili bazý hadisleri þöyledir: "Yalandan uzak durun, zira yalan fücur ile birliktedir ve her ikisi de ateþtedir " (Ýmam Gazali, Ýhya’u Ulum’id-din, 3. Cilt, s.299; Ýbni Mace ve Nesai’den)

"Þüphesiz ki doðruluk hayra ve iyiliðe yöneltir. Ýyilik de cennete iletir. Kiþi doðru söyleye söyleye Allah katýnda sýddýk (doðru sözlü) diye kaydedilir. Yalancýlýk sapýklýða sürükler. Sapýklýk da cehenneme götürür. Kiþi yalancýlýðý meslek edinince Allah katýnda çok yalancý (kezzâb) diye yazýlýr". (Buhâri, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizi, Ýbni Mâce)

Yalanýn bu denli rahat söylenebilmesinin nedeni, Allah’ýn her þeyi bilen, gören ve iþiten olduðu gerçeðinin unutulmasýdýr. Oysa Yüce Allah, her an her þeye þahittir. Hiçbir þey O’ndan gizli kalmaz. Gizliyi de gizlinin gizlisini de, insanýn içinde sakladýklarýný da bilir. Kiþi yalanla etrafýndakileri aldatabilir, gerçekleri gizleyerek bir çýkar saðlayabilir. Ancak içinden geçenleri ve gerçekleri Allah’tan asla gizleyemez.

"Sözü açýða vursan da, (gizlesen de birdir). Çünkü þüphesiz O, gizliyi de, gizlinin gizlisini de bilmektedir." (Taha Suresi, 7)

Bu kiþiler bilmezler ki, “... insanlardan gizlerler de Allah’tan gizlemezler…” (Nisa Suresi, 108)

Allah’ýn her an kendisini gördüðünün, kalbindekileri ve aklýndan geçenleri bildiðinin þuurundaki insan, hiçbir durumda yalan konuþamaz. Ahirette hesabýný veremeyeceði sözü söylemekten ve Allah’ýn azabýndan korkup sakýnýr. Gerçek dýþý bir söz aðzýndan yanlýþlýkla bile çýksa, düzelttikten sonra hemen Rabb’inden baðýþlanma diler.

Geçici çýkarlar için renkli ya da renksiz yalanlar söyleyerek, hem dünyada hem de ahirette küçük düþmeyi ve aþaðýlanmayý göze almak büyük bir hatadýr.

O, söz olarak (herhangi bir þey) söylemeyiversin, mutlaka yanýnda hazýr bir gözetleyici vardýr. (Kaf Suresi, 18)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ
Darwinizm Putunu Kýrmak Neden Önemlidir? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.