..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > Taner SARGIN




8 Aralýk 2011
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarýndan Yeni Osmanlýcýlýk ve Anadolu Kültürünün Ötekileþtirilmesi  
Yeni Osmanlýcýlýk

Taner SARGIN


Anadolu halký öþür vergisiyle artý ürününe el konulup karnýný zar zor doyurabilir bir duruma getirilirken çift bozan vergisiyle topraðýný izinsiz terk eden ve üç yýl üst üste ekip biçmeyenler cezalandýrýlýp adeta topraða ayaðýndan pranga ile baðlanýrken ticareti azýnlýk Ermeni, Yahudi ve Rumlara býrakýlmýþtýr. Anadolu halký yeteneksiz deðil bizzat Osmanlý devlet sistemiyle köreltilmiþtir...Anadolu Cumhuriyet devrimini yaptýðýnda doðu enerji kaynaklarýna ulaþmak isteyen batýlý emperyalistler hayallerini ertelemek zorunda kaldý. Ama bir yandan da Anadolu da isyanlar tertiplediler...Türkiye cumhuriyetinin kurulduðu dönemlerde dünyaya egemen olan güçler orta doðudaki monarþiyi destekler iken bu gün ne oldu da geri sistemler olarak ilan edildiler?


:BFII:
Genç Türkiye Cumhuriyeti hangi koþullarda kuruldu:

Osmanlý kavramýný Osmanlýnýn yayýldýðý alanlardaki toplumlar benimsemedi. Selçuklu Anadolu’da birçok eser verirken Osmanlý’nýn Anadolu’da býraktýðý eserlerden çok fazlasý Anadolu dýþýnda ve özeklikle balkanlardadýr. Anadolu halký öþür vergisiyle artý ürününe el konulup karnýný zar zor doyurabilir bir duruma getirilirken çift bozan vergisiyle topraðýný izinsiz terk eden ve üç yýl üst üste ekip biçmeyenler cezalandýrýlýp adeta topraða ayaðýndan pranga ile baðlanýrken ticareti azýnlýk Ermeni, Yahudi ve Rumlara býrakýlmýþtýr. Anadolu halký yeteneksiz deðil bizzat Osmanlý devlet sistemiyle köreltilmiþtir. Anadolu’nun üretici güçlerinin köreltilmesinin bir baþka yolu, genç erkeklerin yýllarca cepheden cepheye koþturulmasý Saray ve çevresindeki Rum Yahudi ve Ermenilere yeni ganimetler getirmesi vergiye baðlanacak yeni ilhaklar yapýlmasý saðlandý.

Bir kesimin toplumsal devinime ayak uydurabilmesi kendi sermaye birikimini oluþturup genel sistemin aksaklýklarýný eleþtiren bir güç odaðý haline gelmesine baðlýdýr. Osmanlý üretim tarzýnda kýrsal kesim kendini ancak idame ettirebilecek bir nitelikte kalýp ekonomik ve toplumsal devinimin dýþýnda býrakýlmýþ yani tam anlamýyla ötekileþtirilmiþtir. Kentsel kesim ise ikili üretim iliþkilerinin kollanan kesimi olarak belirli bir düzeye ulaþsa da bozuk yönetim sistemini eleþtirip yeni bir sistem oluþturma yolunu aramamýþtýr.

Cumhuriyet dönemi:

Anadolu Cumhuriyet devrimini yaptýðýnda doðu enerji kaynaklarýna ulaþmak isteyen batýlý emperyalistler hayallerini ertelemek zorunda kaldý. Ama bir yandan da Anadolu da isyanlar tertiplediler. Özellikle Ýngilizlerin kýþkýrtmasýyla Dersim isyaný yaþandý. Atatürk’ün Anadolu projesini kendine en yakýn bulan halk olan Bektaþiler bu projeyi desteklemek yanýnda lokomotif görevi üstlendiler. Özellikle 3. selim döneminde ötekileþtirilmek istenen katledilen Aleviler için Cumhuriyet daha yaþanýr bir sistem idi. Cumhuriyetin ilk yýllarýnda içindeki feodal çeliþkileri netleþtirememiþ olan yeni rejime uyum gösterememiþ unsurlarýn etkisiyle bu rejime baþkaldýrýlarý kötü bir talihsizliktir. Bu gün o dönemdeki olaylarýn sulandýrýlmaya çalýþýlmasý Alevi toplumunun Atatürk’ten ve Cumhuriyet’ten koparýlmaya çalýþýlmasý Ýkinci Cumhuriyetçilerin emperyalistlerle iþbirliðidir. Geçmiþteki feodal güçlerin Ýngilizlerin kýþkýrtmasýna aldanmalarý gibi benzer bir durumdur.

Türkmen Aleviler Türkiye cumhuriyetinin azýnlýðý deðil temel taþlarýndandýr. Ulusal birliði oluþturan temel harçlara saldýrýlmasý tesadüf deðildir. Hacýbektaþ belediye baþkaný Ali Rýza Selmanpakoðlu Atatürk’ün Hacýbektaþ’a Geliþinin bir tesadüf olmadýðýný söyleyip durumu þu þekilde deðerlendirmektedir. ‘Yurdumuzun kurtarýcýsý Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK 4–11 Eylül 1919 tarihleri arasýnda yapýlan “Sivas Kongresi” sonrasýnda 22–23 Aralýk günleri Hacýbektaþ’ý ziyaret etmiþtir. Kayseri ve Mucur yolu ile 22 Aralýk 1919 günü Hacýbektaþ’a gelen M. Kemal Paþa, Çelebilere ait evde aðýrlanmýþ ve konuk edilmiþtir. Yurdu Düþman iþgalinden kurtararak, tam baðýmsýz bir Türk devleti kurmak için ulusal kurtuluþ savaþýný baþlatan Paþa, mücadelenin baþarýya ulaþabilmesi için tüm Anadolu insanýný bir amaç etrafýnda birleþtirmek istiyordu. Bu baðlamda farklý etnik ve dinsel yapýdaki tüm insanlarla görüþmek ve konuþmak gerektiðini bilen Büyük Önder, Anadolu’nun önemli merkezlerinde Ulusal Toplantýlar (Milli Kongreler) düzenlemiþtir. Ýþte bunlardan birisi olan Sivas Kongresi, Baðýsýz Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda önemli bir nokta olarak karþýmýza çýkmaktadýr.’

1980 darbesinden sonra hayata geçirilen Türk-Ýslam sentezinin bir sonucu olarak 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas katliamý yaþanmýþtýr. Cumhuriyet döneminde feodalizm’in tasfiye edilemediðini söyleyen zihniyet köy enstitülerinin kapatýlmasýný isteyen gericiliktir. Bu gün dinci gericilik ile Kürtçülüðün el ele emperyalistlere hizmet etmesi koþullarýný 1980 darbesi saðlamýþtýr.

Arap baharý öncesi

Ocak 2011 Sözcü gazetesinin haberi: Cinayet iþleyenler salýndý, biz buradayýz
Tutuklu sanýklardan Mustafa Balbay, Hizbullah tahliyelerini eleþtirerek, “Cinayetleri kabul edenler salýndý, biz aleyhimizde delil yokken yargýlanýyoruz” deyince salonda büyük alkýþ koptu…

Balbay, “Þu anda firar olan Hizbullah deðil, hukuktur. Hizbullah’a her þey mümkün bize deðil, tahliye edilen Hizbullah sanýklarýnýn biri 48, biri 35, biri de 14 cinayeti kabul etmiþler. Onlar tahliye oluyor, ama biz hakkýmýzda hiçbir delil olmadan burada tutuklu olarak yargýlanýyoruz” þeklinde konuþtu.

Konca Kuriþ’in adý basýnýn hafýzasýndan neden silindi? Yurdumuz, 2000’li yýllara, hizbullah vahþetinin etkisi altýnda girdi. Örgütün lideri Hüseyin Velioðlu’nun çatýþma sonucunda öldürülmesi, Edip Gümüþ ve Cemal Tutar’ýn ayný çatýþmada sað olarak yakalanmasý, polisin örgütün yýllarca ele geçirilemeyen þifrelerine ulaþmasýný saðladý. Bu þifreler, örgütün lider kadrosunun yakalanmasýna, bu isimlerin verdikleri ifadeler doðrultusunda domuz baðý yapýlarak gömülmüþ cesetlerin beton altýndan çýkartýlmasýna kadar uzanan operasyon sürecini baþlattý. Önce Üsküdar’daki bir evden domuz baðý yapýlarak gömülmüþ 10 ceset çýkarýldý. Çýkarýlan cesetlerden birinin kafatasýnda beton çivisi bulunduðu, bazý cesetlerin de kol ve bacaklarýnýn kýrýldýðý ve kesildiði, maktullerin iþkenceye maruz kaldýklarý anlaþýldý.

Emperyalistlere taviz vermeyen, Kýbrýs barýþ harekâtýný destekleyen ve KKTC’ ini kabul eden Muammer Kaddafi’nin katliamý internet sitelerinde izledim ve þu soruyu sordum kendime. Nasýl bir zihniyet böyle bir vahþeti yapabilir?

Yenidünya düzeni projesi olarak yeni Osmanlýcýlýk:

Türkiye Cumhuriyetinin kurulduðu dönemlerde dünyaya egemen olan güçler Orta doðudaki monarþiyi destekler iken bu gün ne oldu da geri sistemler olarak ilan edildiler? Orta doðu halklarý devrimsel bir dönüþüm içerisine girecek olsalardý laik Türkiye Cumhuriyeti model teþkil edecekti. Bu gün ekseni kaymýþ bir Türkiye egemenleri Yenidünya düzeni güçlerine hizmet etmektedir. Böyle bir durumda Türkiye’nin doðu halklarýna model teþkil edebilmesi mümkün deðildir. Ýþte bu koþullarda yeni Osmanlýcýlýk doðunun sömürülmesi için kullanýlacak bir harçtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn entelektüel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz Ýnsaný Üzerindeki Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dondurulmuþ Ölüler
Ayasofya Müzesinin Cami Olmasýnýn Arka Planýnda Neler Olabilir?
Suriye Hususunu Doðru Deðerlendirmek.
Singapur'da Çocuk Fahiþe, Afrikada Bir Çocuðun Ölümle Dansý
Ya Ezilip Bükülüp Koþullara Ayak Uyduracaksýn; Ya da Koþullarý Etkileyen Bir Deðer Olacaksýn.
Piraha Ýnsanýnýn Yaþam Tarzýndan Postmodern Yaþam Tarzýna Çaðdaþlýk Ýrdelemesi
Mutluluðun Kaynaðý Ýnsan Ýnsanýn Çeliþkisi Yabancýlaþma
Belgesel Yapmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.