..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > 21. Yüzyýl > Fuat Türker




10 Aralýk 2011
Bu Kuþ Kuluçka Makinesi Yapýyor  
Fuat Türker
Ancak sorun, bir çeþit "kuluçka makinesi" ile çözülür. Baba megapod, doðada en kolay bulunan materyaller olan kum ve topraðý kullanarak, bir “kuluçka makinesi” hazýrlar.


:BCCH:
Çeþitli canlýlardaki özverili davranýþlar, evrimin dayattýðý yaþam mücadelesi ya da tesadüflerle asla açýklanamaz. Þuur, akýlcý karar verme ve yargý yeteneði bulunmayan hayvanlardaki mucizevi özelliklerin, akýlcý plan ve muhteþem tasarýmlarýn tek bir açýklamasý vardýr: Bütün canlýlar dünyaya geldikleri andan itibaren Allah’ýn ilhamý, buyruklarý ve denetimi ile yaþamlarýný sürdürürler. Kur’an ayetinde haber verildiði gibi:

Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah’ýndýr. Allah, her þeyi kuþatandýr. (Nisa Suresi, 126)

Ýlginç hayvan davranýþlarýna çok güzel bir örnek olan bir canlýdan söz etmek isterim; Megapod kuþlarý. Pasifik adalarýnda yaþayan bu kuþlarýn diþisi, yaz mevsimi süresince her 6 günde bir adet yumurta yumurtlar. Ancak bu kuþun yumurtalarý kendi vücuduna oranla çok büyüktür. Bu yüzden de anne megapod, yumurtalardan yalnýzca biri üzerinde kuluçkaya oturabilir. Dolayýsýyla, sonraki her altý günde bir annenin yumurtlayacaðý yeni yumurtalar, yeterince ýsýnamadýklarýndan ölme tehlikesiyle karþý karþýya kalacaklardýr.

Ancak sorun, bir çeþit "kuluçka makinesi" ile çözülür. Baba megapod, doðada en kolay bulunan materyaller olan kum ve topraðý kullanarak, bir “kuluçka makinesi” hazýrlar.

Baba megapod, henüz annenin yumurtlama dönemi baþlamadan 6 ay önce, pençeleriyle 5 metre çapýnda ve 1 metre derinliðinde bir çukur kazar. Daha sonra bu çukuru nemli otlar ve yapraklarla doldurur. Böylece, çürüyen bitkilerdeki bakterilerin ürettiði sýcaklýk, yumurtalarý ýsýtmak için kullanýlacaktýr.

Ancak bu iþlem için baþka hazýrlýklar da gerekir. Megapod, bitkilerin çürümeleri ve ýsý açýða çýkarmalarý için bitki yýðýný içine huni biçiminde bir de delik açar.

Bu delik, kýþ mevsimi süresince yaðmuru içeri sýzdýracak ve organik maddeleri nemli tutacaktýr. Oluþan nem sayesinde, üzeri kumla örtülmüþ bitkilerde çürüme baþlar ve ýsý açýða çýkar.

Avustralya için kurak bir mevsim olan ilkbahar gelmeden önce baba megapod, çürümüþ bitki tabakasýný havalandýrmaya baþlar. Amacý, ýsý dengesini korunmaktýr.

Zaman zaman anne megapod da çukurun yanýna gelir ve erkeðin çalýþýp çalýþmadýðýný denetler. Ve sonunda anne, çürüyen bitkilerin üzerindeki kuma yumurtlar.

Bu "kuluçka makinesi"nin üstündeki yavrularýn geliþebilmesi için, ýsý + 33°C’de sabit tutulmalýdýr. Baba, bu ýsýyý saðlayabilmek için, bir termometre gibi duyarlý olan gagasýyla sýk sýk kumlarýn ýsýsýný ölçer. Isý yükselecek olursa, düþürmek için havalandýrma delikleri açar. Hatta dýþarýdan kum birikintisinin üzerine toprak atýlsa, baba megapod hemen fazla kumu dýþarý atar ve ýsý deðiþimini engeller.

Yavru megapodlar bu düzenli koruma altýnda dünyaya gelirler. Yavrular o kadar geliþmiþ durumdadýrlar ki, yumurtadan çýktýktan birkaç saat sonra uçabilirler. [*]

Ýnsanýn dahi yapmakta zorlanacaðý bu iþi, bu canlýlar milyonlarca yýldýr baþarýyla sürdürürler. Hayvanlarda, insan gibi bir bilinç olmadýðý açýktýr; o halde bu ilginç olayýn tek açýklamasý, hayvanýn bu iþ için "programlanmýþ" bir þekilde yaratýlmýþ olduðudur.

Bir kuþun bu iþ için, altý ay öncesinden hazýrlanmayý ve söz ettiðimiz bu iþlemleri bilmesi mümkün deðildir. Yumurtalarýný korumak için neden böyle çaba gösterdiði ise çok daha önemli bir sorudur.

Tüm bu sorulara verilecek cevap; Allah’ýn megapoda kuþuna ve diðer tüm canlýlara verdiði çoðalma ve yavrularýný koruma isteðidir.

... O’nun, alnýndan yakalayýp-denetlemediði hiçbir canlý yoktur... (Hud Suresi, 56)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyýl kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Devrin Hurafesi
Materyalizm'i Bitiren Boþluk

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su, Özel Yaratýlýþýyla Tesadüflere Meydan Okur
Arýlar Yok Olursa?..
Küçük Tahta Parçasýndan Dev Aðaca
Delice Bir Düþünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"
Mucize Buluþma
Daðlardaki Mucizeler
Darwin'in Korktuðu Baþýna Geldi!
Tavus Kuþlarý
Zaman Nedir?
Bilim Allah'a Götürür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.