..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




7 Mart 2012
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda  
Kâmuran Esen
Sevgili Kadýnlar! Toplumdaki yerinizin, öneminizin, üstlendiðiniz ama sizin sanki çok sýradan bir iþmiþ gibi yerine getirdiðiniz görevlerinizin aðýrlýðýnýn farkýnda mýsýnýz? Üstün vasýflarýnýzýn, becerilerinizin, sabrýnýzýn, fedakârlýðýnýzýn farkýnda mýsýnýz?


:BAAD:
Tanrý’nýn analýk gibi özel ve kutsal bir vasfý kendilerine bahþettiði, bir erkeðe eþ, bir çocuða anne olmasý için yarattýðý; dünyaya geliþ sebebimiz, var oluþ sebebimiz, gönülerimizin tacý, her türlü derdimizin ilâcý olan sevgili kadýnlar! Dünya Kadýnlar Gününüzü kutluyor; yaþýnýz- sosyal statünüz, konumunuz ne olursa olsun, her birinizin önünde saygý, sevgi ve þükran ve minnetle eðiliyorum.

Sevgili Kadýnlar! Toplumdaki yerinizin, öneminizin, üstlendiðiniz ama sizin sanki çok sýradan bir iþmiþ gibi yerine getirdiðiniz görevlerinizin aðýrlýðýnýn farkýnda mýsýnýz? Üstün vasýflarýnýzýn, becerilerinizin, sabrýnýzýn, fedakârlýðýnýzýn farkýnda mýsýnýz?

Her þeyden önce, siz bir anasýnýz.

Siz ki, bir evi çekip çeviriyor, aile bireyleri arasýndaki uyumu saðlýyorsunuz. Siz bir yöneticisiniz.

Evinizin çamaþýrý, bulaþýðý, temizliði sizin omuzlarýnýzda. Siz, ücretsiz çalýþan aðýr bir iþçisiniz.

Dünyaya, çocuk dediðimiz varlýðý getiriyor, onu yetiþtiriyor, ona þekil veriyorsunuz. Siz bir eðitimcisiniz.

Ailden biri rahatsýzlýðýnda, onun bakýmýný üstleniyor, kullanmasý gereken ilâçlarý takip ediyorsunuz. Hatta bazen, büyüklerinizden öðrendiðiniz tedavi yöntemlerini uyguluyor hata yeni tedavi yöntemleri geliþtiriyorsunuz. Hasta çocuðunuzun baþýnda, gece sabaha kadar siz bekliyorsunuz. Siz bir hemþire, siz bir doktorsunuz.

Çocuðunuzun derslerine yardýmcý oluyor, hatta onunla birlikte ders çalýþmak zorunda kalýyorsunuz. Çocuðunuzu yönlendiriyorsunuz, ona yeni pencereler, yeni ufuklar açýyorsunuz. Siz bir rehber öðretmensiniz.

Eþiniz, iþiyle ilgili bir sorun yaþadýðýnda; kendisine destek oluyor, ona moral veriyor, hatta yol gösteriyorsunuz. Siz bir psikolojik danýþmansýnýz.

En güzel yemekleri, eþiniz ve çocuklarýnýz için hazýrlýyor, bereketli ellerinizle harikalar yaratýyorsunuz. Eþiniz ve çocuklarýnýz, gittikleri lokantada, sizin yemeklerinizin tadýný arýyorlar. En güzel yemekler, annelerimizin yaptýðý yemeklere benzer yemeklerdir. Çünkü siz, usta bir aþçýsýnýz.

En sýkýnýtýlý anlarýnýzda, saðlýk sorunlarý yaþadýðýnýzda bile eþinize, çocuklarýnýza güler yüz gösterip, üzüntünüzü içinize gömüyorsunuz. Ailenizin maddi sýkýntýlarýný çocuklarýnýza hissettirmiyorsunuz. Kan kussanýz, kýzýl þerbeti içtim diyorsunuz. Mutlu insan rolü oynuyorsunuz. Siz usta bir tiyatro oyuncususunuz.

Bu kadar yoðunluða raðmen, boþ vakitlerinizde; gerek yüreðinizin seslerini yansýtmak, gerek aile bütçesine katký vermek için harika el sanatlarý üretiyorsunuz. Siz bir sanatçýsýnýz.

Ailecek veya eþinizle birlikte gitmeniz gereken düðünleri, dernekleri, yapýlmasý gereken hasta ziyaretlerini, misafir kabul zamanlarýnýzý siz ayarlýyorsunuz. Siz ayný zamanda bir organizatörsünüz.

Evde kaybolan her eþya sizden sorulur. Eþinizin okuma gözlüðünün, arabasýnýn anahtarýnýn, þarj âletinin, tornavidanýn, çocuðunuzun kalem kutusunun nerede olduðunu sadece siz biliyorsunuz. Siz, âdeta kayýp eþya bürosu sorumlususunuz.

Çocuklarýnýz baþarý kazanýnca genellikle babalarýnýn oðlu- kýzý, bir yanlýþ yaptýklarýnada ise, sizin oðlunuz- kýzýnýz olurlar. Güya çocuðumuzu biz anneler þýmartmýþýzdýr, ona yeterli terbiye verememiþizdir, bizim yetiþtirdiðimiz çocuk iþte böyle olur(muþ). Çocuðunuzun suçu, onu yetiþtiren kiþi olarak sizin- bizim omuzlarýmýza yüklenir. Siz ise, bu konuda peygamber sabrý gösterir, kale gibi dik durursunuz. Siz bir sabýr taþýsýnýz, hoþgörü abidesisiniz.

Sadece birkaçýný sayabildiðim bu kadar görev ve bu kadar yük altýnda ezilmeden ayakta durabiliyor, kadýn olmanýn size verdiði saðlam karakterinizden güç alýyorsunuz. Biz de sizden güç alýyoruz. Siz bizim anamýzsýnýz, kanýmýzsýnýz, canýmýzsýnýz. Sizi en güzel duygularla selâmlýyorum, sað olunuz, var olunuz. Dünya Kadýnlar Gününüz yeniden kutlu olsun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.