..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




5 Nisan 2012
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi  
Kâmuran Esen
Bu topraðýn insanýnýn yazdýðý þiirle, yine bu topraðýn insanýnýn yakdýðý türkü birleþince, gönül tellerim titredi sevgili günlüðüm. Ayný evde yaþayan üç- beþ kiþinin bile bir araya gelemediði bi zamanda; salondaki onlarca kiþinin ayný türküye alkýþ dutmasý, ayný þiiri dinleyip duygulanmasý, beni kendime getirdi.


:BJAE:


Sevgili Günlüðüm;

Uzun zaman oldu sana yazmayalý. Seni unuttuðumu sanma. Unutmadým da, bi türlü vakit bulamadým. Torunla bi yandan, Memet Amca’n bi yandan, ev iþleri öteki yandan, çarþý bazar iþleri beriki yandan derken günler geçti gitti. Senin anlayacaðýn, gaçmakdan govalamaya vakit bulamadým.

Sana yazmayalý neler mi oldu? Neler olacak, hep ayný þeyler. Hemen her gün, bir öncekinin aynýsý. Aralarýna sanki gopya kâhadý goymuþlar.Günlerin sadece adý deniþik. Çarþamba salýya benziyo; salý, pazartesinin aynýsý. Hep bildiðimiz þeyler olup duruyo. Artýk her þeye alýþdýk. Aklýna gelecek her türlü tuhaflýk bize normal geliyo. Kimse yaþadýðý acayip olaylara þaþýrmýyo, acayipliklere kimse isyan etmiyo. “Saðlýk olsun! Bugünümüze þükür, Allah bugünlerimizi aratmasýn.” deyip, çýkýyo millet iþin içinden. TRT televizyonunda; CIA, Mossad, KGB gibi istihbarat örgütlerinin cinler aracýlýðýyla bilgi topladýðýnýn anlatýlmasý bile kimseyi þaþýrtmadý.

Geçen gün, Angara’da oturan akrabalardan biri telefon etti. Ev ahalisi hepden hasda olmuþ. Doðalgaza zam geldi diye ýsýtýcýlarý gýsýnca, üþütmüþle. “Daha az doðal gazla daha çok nasýl ýsýnýlýr?” gursu açýyomuþ belediye. O gursa gideceklermiþ de, hem az yakýt parasý vereceklermiþ, hem daha iyi ýsýnacaklarmýþ. Þu saçmalýða bi bak hele. Ne gadar çok gaz yakarsan, o gadar çok ýsýnýrsýn. Bunu öðrenmek için gursa gitmeye nüzum yok. “Ekmeðin büyüðü, hamurun çoðundan olur.” diye bi atasözü var. Ama, bizim akrabalarýn bundan haberi yok besbelli.

Sevgili günlüðüm; son zamanlarda bi tek güzel þey oldu. Dur dur, þimdi deyverecem: Çýkan hafta ben nereye gittim, bil bakalým. Hayatda bilemezsin. Þinci sen, Galatasaray maçýna mý gittin yoksa diyecen. Yok caným, o gadar da uzun boylu deðil. Onu televizyonla idare ediyom. Þincilik sahalara inmedim sevgili günlüðüm. Gomþu Ayþe Haným’la þiir- türkü gecesine gitdik. Memet Amca’n aycýk gýzdý mýzdý da, dinleyen kim! Yok, ben þiirden ne anlarmýþým; yok yaþýmdan utanmýyor muymuþum? Duygusuz herif ! Kendisi Esra Erol’u görecem diye, topal bacaðýyla taaa Bolu’ya gitti. Ben ona; “ Esra Erol’u görüp de ne yapacan ? Hangi derdine derman bulacak Esra Erol ?” dedim mi, demedim. Ben ona nasýl garýþmadýysam, o da bana garýþmasýn. Garýþdýrmadým zaten. “Þiir de neymiþ?” diye söylenirken, gapýyý çarpdým çýkdým evden. Þiir dinleyecem, türkü dinleyecem diye guþlar gibi uçuyom nerdeyse.

O güzelim türküleri dinlerken, içim gýpýr gýpýr oldu. Sanki bebektim de, anamýn ýlýk sütü boðazýmdan içime akýyodu. Galbimin orta yerinde guþlar ganat çýrpýyodu. Gençliðimi hatýrladým. Ben genç gýzken Memet Amca’n, bana maniler, Karacaoðlan’dan dörtlükler yazýp gönderiyodu. Hem de kâhadýn arasýna papatya goyuyodu. Maniler de yazýyodu. Ben de ona cevap yazýyodum. Köyümüzdeki aþaðý pýnarýn yaný baþýndaki daþ duvarýn arasýna saklýca sýkýþtýrýyodum. Gençlik iþde. Ihhh! O zamanlarýn o duygusal deliganlýsý, þimdi bana þiir gecesinde ne iþin var diyo. Bu adam nasýl bu hale geldi, bilmiyom.

Bilmiyom dedim ama, bakma sen; biliyom aslýnda kim suçlu, kimler suçlu. Birbirimize duyduðumuz sevgiyi, saygýyý, güveni nasýl gaybelettik; hepsini biliyom aslýnda. Medeniyete yenildik sevgili günlüðüm, medeniyete. Teknoloji, bizi un gibi ufaladý. Bi odanýn içinde bile uzaðýz birbirimizden. Ayný odanýn havasýný soluyan aile bireyleri arasýnda uçurumlar var. Biri, elinde tablet bilgisayarla oyun oynuyo; biri, elinde cep telefonuyla mesac çekiyo; öteki, televizyon baþýnda; bi diðeri, CD mi ne onu seyrediyo. Birbirimizin yerine teknolojik âletleri goyduk sevgili günlüðüm. Sonunda da böyle duygularýmýz köreldi.

Bu topraðýn insanýnýn yazdýðý þiirle, yine bu topraðýn insanýnýn yakdýðý türkü birleþince, gönül tellerim titredi sevgili günlüðüm. Ayný evde yaþayan üç- beþ kiþinin bile bir araya gelemediði bi zamanda; salondaki onlarca kiþinin ayný türküye alkýþ dutmasý, ayný þiiri dinleyip duygulanmasý, beni kendime getirdi. Çocuklarýmýzý saatlerce bilgisayar baþýnda, televizyon garþýsýnda dutarak kendilerini nasýl küçülttüðümüz, onlarý hem aileden hem toplumdan nasýl uzaklaþtýrdýðýmýz gerçeði, bi tokat gibi suratýmda patladý.

Ýþte böyle sevgili günlüðüm. Aylardýr hayatýmdaki tek güzellik iþte bu þiir ve türkü gecesiydi. Gece bitip de eve geldiðimde, horul horul uyuyan Memet Amca’ný görünce üzüldüm. Zavallý adamcaðýz neler gaçýrdýðýnýn keþke farkýnda olsaydý. Bundan sonraki ilk þiir ve türkü gecesine onu da götürecem. Sanat Sokaðý Dergisi Alaz Þiir Ekibi, bi dinleyici daha gazanacak. Eee, körle yatan þaþý galkarmýþ. Memet Amca’na þiiri sevdirmezsem, Fatma Nine diye gezmeyecem ortalýkta.

Hoþça gal sevgili günlüðüm.








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.