..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




26 Nisan 2012
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?  
Kâmuran Esen
Siz siz olun; gitmek istemediðiniz hiçbir yere ille de gitmek için kendinizi zorlamayýn. Zorla giderseniz, gittiðiniz yere zaten yakýþmazsýnýz. Pembe üstüne kýrmýzý giymiþ gibi, sýrýtýrsýnýz.


:BBDB:
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramýnda, Sayýn Baþbakanýmýz törenlere katýlmamayý tercih etti. “ Böyle yazdý gazeteler. Katýlmadý deðil de, katýlmamayý tercih etti þekilde yazýnca, tercih hakkýný kullandý anlamý taþýyor. Sanki; katýlsa da olur, katýlmasa da olurmuþ gibi. Ýki yýl önce de rahatsýzlýðý sebebiyle bir bayram törenine katýlamayacaðýný söylemiþ, ayný gün Siirt’teki mitingde konuþma yapmýþtý. O nedenle, sayýn baþbakanýmýzýn Anýtkabir’e gitmemesi beni hiç þaþýrtmadý. Ýlk deðildi, sizin anlayacaðýnýz. Baþbakanlýk konuyla iliþkin olarak "Ulusal Bayramlar Yönetmeliðine göre Milli Eðitim Bakaný çelenk koyar." dedi.Yakýnlarýnýn, partililerinin çocuklarýnýn düðününe(Van depremi sebebiyle Cumhuriyet Bayramý kutlamalarýnýn iptal edildiði bir zamanda ) gitmeyi görev sayanlarýn Anýtkabir’e gitmemeleri çok normal.

Zaten, bayram kutlamalarýna yeni düzenleme getirilecekmiþ.23 Nisan törenlerine Milli Eðitim Bakaný baþkanlýðýnda bir heyet eþlik edecekmiþ. 19 Mayýs'ta ise Gençlik ve Spor Bakanlýðýndan bir heyet Anýtkabir'e çýkacakmýþ. O kadar. Her tören, sahibine teslim edilecekmiþ.… Törenlerin sahibi, halktýr. ” Halk bizden yana. “ diyenler; baþbakan, cumhurbaþkaný olanlar, halkýn adýna Anýtkabir’e çýkmak zorundadýlar. Zorunda demek yanlýþ olur aslýnda. Benim baþbakaným, cumhurbaþkaným; Anýtkabir’e gitmeyi gönülden arzulamalý, bunu severek yerine getirdiði bir görev saymalýdýr.

Törenlerle ilgili yapýlacak yeni düzenlemeye göre bayramlar, gittikçe küçülecek. Bakanlýk, müsteþarlýk veya il milli eðitim müdürlükleri düzeyinde kutlanacak. Makam sahiplerinin bir engeli olduðunda da vekillerle geçiþtirilecek. Hakkýnda Âyet yok(!) nasýl olsa.

Bu yýlki 23 Nisan resepsiyonuna T.Erdoðan ilk kez eþiyle katýldý. Resepsiyonda çelenk koyma zorunluluðu yok nasýlsa. Baþbakan, ”Eskiden farklý þartlar vardý, þimdi þartlar oluþtu, birlikte geldik” dedi. Demek ki Anýtkabir’i ziyaret edip- etmeme konusunda beklediði þartlar oluþtu ki, sayýn Baþbakan Anýtkabir’e gitmedi. Sýrada, oluþmasý beklenen hangi þartlar var, bilemiyorum.

Milli bayramlarda Anýtkabir’e gitmenin gerekip gerekmediðini, yaþamýmýzdan alacaðým bir örnekle açýklayayým: Diyelim ki; mahallemizde bir düðün, bir mevlit, ya da bir cenaze var. Hiçbir kitapta, kanun maddesinde “ Bir komþu; baþka bir komþusunun düðününe, cenazesine, düðününe gitmek zorundadýr.” diye yazmaz. Ama yukarýda saydýðým durumlarda, o durumunun yaþandýðý ev; konu komþuyla, eþle - dostla dolup taþar. Herkes ne yapýp edip, komþunun bu özel gününe gider. Burayý býrakýp, baþka yerdeki bir düðüne katýlmaz. Çünkü; gelenek diye bir þey vardýr; vefa, komþuluk görevi, vatandaþlýk görevi, insanlýk görevi, teamül diye bir þey vardýr. Ýþte bu sebeple, benim baþbakanýmýn, benim adýma Anýtkabir’e gitmesi gerekirdi.

Bazý deðerlerimizin nasýl da aþýndýrýlmaya çalýþýldýðýnýn farkýnda mýsýnýz? Bayram kutlamalarýnýn sudan bahanelerle küçültülmeye çalýþýldýðýndan, hatta bir bakanýmýz tarafýndan, Ege’de Yunanlýlar’la yapýlan savaþýn bile yok sayýldýðýndan, þehitliklerin hep temsili olduðundan bile söz edildiðinden haberdar mýsýnýz? Yýllardýr, bazý deðerlerimiz yavaþ yavaþ yok edilmeye çalýþýlýyor. Alýþtýra alýþtýra, yavaþ yavaþ. Daldaki meyve bile yavaþ yavaþ olgunlaþýr. Bir gün bir bakarsýnýz, sanki akþamdan sabaha olgunlaþmýþtýr meyve. Oysa, sizin farkýna varamadýðýz bir olgunlaþma dönemi geçirmiþtir. Ýþte bu gerçekten yola çýkarak, rahatsýzlýk duyduðunuz bir þeyi, yavaþ yavaþ yok etme yoluna gidersiniz. Aðacýn dallarýný bir dal bir dal budarsýnýz, kuþa çevirirsiniz. Sonra da; dalý budaðý kalmayan, âdeta sadece bir direk gibi duran aðacý kestiðinizde, kimsenin gýký çýkmaz. “Caným, o zaten aðaç mýydý? Dalý yok, yapraðý yok, meyvesi yok.” diye size hak verenler bile olur. Kimse çýkýp da; “ Bu aðacý sen dalsýz, budaksýz býraktýn, bilerek hep dallarýný budadýn.” demeyi akýl edemez.

Bana müsaade. Bir hemþerime baþsaðlýðýna gitmem gerekiyor. Gitmem gerektiðine dair bir yönetmelik, bir kanun, bir zorlama yok. Ama, insanlýk iliþkilerini düþündüðümde, hepimizin bir mozaiðin parçalarý olduðumuzu anýmsadýðýmda; gitmek zorunda hissediyorum. Daha doðrusu , ilçemdeki her törene veya benzer birlikteliklere isteyerek, gönüllü katýlýyorum. Zorlanmadan, þikâyet etmeden, yüksünmeden gidiyorum. Çünkü, zorla yapýlan hiçbir þeyden hayýr gelmez.

Sevgili okurlar! Siz siz olun; gitmek istemediðiniz hiçbir yere ille de gitmek için kendinizi zorlamayýn. Zorla giderseniz, gittiðiniz yere zaten yakýþmazsýnýz. Pembe üstüne kýrmýzý giymiþ gibi, sýrýtýrsýnýz.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.