..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. Yüzyýl Gençlik Kültürü > Fuat Türker




24 Haziran 2012
Ateþ Seni Çaðýrýyor!  
Fuat Türker
Gece, Ýstanbul’un Anadolu yakasýndan Avrupa yakasýna baktýðýnýzda yüzlerce binanýn, gökdelenlerin, eðlence merkezlerinin ýþýklarýný görürsünüz. Rengârenk neon ýþýklarý, laserler, boðazý, gökyüzünü ve hatta Anadolu kýyýsýný bile aydýnlatýr. Bir mü’min kardeþimin ayný görüntü üzerine tefekkürünü hatýrlýyorum.


:ACDJ:
Gece, Ýstanbul’un Anadolu yakasýndan Avrupa yakasýna baktýðýnýzda yüzlerce binanýn, gökdelenlerin, eðlence merkezlerinin ýþýklarýný görürsünüz. Rengârenk neon ýþýklarý, laserler, boðazý, gökyüzünü ve hatta Anadolu kýyýsýný bile aydýnlatýr. Bir mü’min kardeþimin ayný görüntü üzerine tefekkürünü hatýrlýyorum. O ýþýl ýþýl görüntünün, insanlarý nasýl etkilediðini, bütün çekiciliðiyle dâvet ettiðini, o görüntüyü sabaha kadar izlemek mümkünken, sadece namaz kýlmak amacýna hizmet eden yerler olarak görüldüðü içindir ki camilerin kapýlarýnýn kilitlendiðini, karanlýða terk edildiðini söylemiþti. Camiler Allah’ýn eviydi oysa. Belki bir ihtiyaç sahibi içeriye girecek, baþýný sokacak bir yer bulmanýn sevincini tadacak, belki de bu vesileyle o kiþi iman edecekti.

Karþý tarafýn gözleri kamaþtýran görüntüsünü izliyorum. Birçok gencin orada olma hevesiyle imrenerek baktýðý o ýþýklar, Bediüzzaman’ýn sözlerini hatýrýma getiriyor; “Karþýmda müthiþ bir yangýn var. Alevleri göklere yükseliyor. Ýçinde evlâdým yanýyor, îmâným tutuþmuþ yanýyor. O yangýný söndürmeye, îmânýmý kurtarmaya koþuyorum.”

Þimdi karþý taraf yangýn yeri gibi görünüyor gözüme. Özellikle gençleri Allah’tan uzaklaþtýran, dünyaya yönlendiren, dünyanýn süslerine âdeta madde baðýmlýsý gibi baðlayan her ne varsa içine alan, gençleri yutan alev alev bir yangýn yeri.

Bediüzzaman’ýn Eskiþehir Hapishanesi penceresinden izlediði liseli kýzlarýn elli yýl sonraki durumlarýný görerek hüzünlenmesini düþünüyorum. Kaç anne baba çocuðunun býrakýn elliyi, bir on yýl sonrasý için endiþe ediyor? Çoðu insan yaþadýðý gibi inanýyor, boþveriyor, önemsemiyor, “Nasýlsa ileride her þey yoluna girer” diyor. Rahmânî bir merhamet göstererek çocuklarýnýn ahiretini deðil, þeytanî bir merhametle dünya hayatýný düþünüyor. Ahireti yerine çocuðunun dünyasýný güzelleþtirerek ideal anne baba olduðunu zannediyor.

Müslüman bir bayandan duyduðum sözler beni çok hayrete düþürmüþtü bir zamanlar. Yurt dýþýnda yaþayan oðluna dair güzel bir haber aldýðýný anlatmýþtý bayan. Kendisi, evlenecek bir genç kýz bulmuþ olduðu haberini beklerken, oðlunun namaza baþladýðý haberiyle sevincinin yarým kaldýðýný söylemiþti.

Çocuklarýna hayatýn amacýnýn yalnýzca yemek, içmek, eðlenmek, iþ sahibi olmak, evlenmek ve aile kurmak olduðunu telkin eden anne babalarýn, “Ne olacak bu gençlerin hâli?” sorusunu sormaya hakký var mý sizce? Böyle anne babalarýn çocuklarýnýn, küreselleþen dünyanýn top gibi nereye vursan oraya yuvarlanan gençleri olmalarý þaþýlacak bir durum olmasa gerek.

“Bizim zamanýmýzda böyle miydi?” diye serzeniþte bulunan insanlara soruyorum. Sizin zamanýnýz bitmedi ki. Yaþýyorsunuz ve hâlâ zamanýnýz devam ediyor. Sorumluluklarýnýz gençlik dönemiyle birlikte sona mý erdi? Neden gençlerin sizin zamanýnýzdakinden daha dejenere olmasýna izin verdiniz, veriyorsunuz?

Gençlik hýzla akan nehir gibi. Yaþlýlýkta sular duruluyor, yeniden hýzlanmasýna ise imkân yok. Bahar gibi gençlik; ardýndan kýþ geliyor ama bahara yeniden kavuþmaya imkân yok. Baharýn tazeliðinin, verdiði enerjinin, coþkunun sahte ilâhlar peþinde, tüketim çýlgýnlýðý içinde boþa heba edilmesi ne büyük israf. Ýnanç mutluluðun anahtarý iken gençlerin o anahtarý asla bulamayacaklarý yerlerde aramasý ne büyük yanýlgý.

Düþünüyorum, karþý yakanýn görüntüsüyle ne kadar da örtüþüyor þu reklâm sloganý: “Ateþ seni çaðýrýyor!” O ateþ gençleri her dönem çaðýrýyor. Gençliði ateþe deðil, iyiye çaðýrmalý. Böylece bütün insanlýðý iyiye çaðýrmýþ olursunuz. O zaman o ateþ soðuk ve esenlik olacak, Hz. Ýbrahim’i (as) nasýl yakamadý ise, iyiliðe yönelen gençleri de yakamayacaktýr.

“Gençliðin rûhunu, iþlemeyen bir tarla gibi kendi hâline býrakýrsanýz, orada ýsýrganlar, dikenler yetiþir biter.” (Snellman)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyýl gençlik kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Dindar" Gençlik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.