..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > osman tatlý




12 Aðustos 2013
Bir Yazarýn Dünyasý  
osman tatlý
Ey okuyucu, borçlu olduðun yazarýn kýymetini bil. Sahip çýk. Eserlerini yaþat. Yazarý onurlandýr. Yazara gereken deðeri, önemi vermeyi ihmal etme. Onu ölüm tarihleriyle hatýrlama, ya da fuarlarda göz göze gelmekle yetinme. Kalbine inebilmeyi beceren yazara saygýda kusur etme. Zamanýnda teþekkür et. Yazara, kendini hissettir.


:ABCD:

Kitleleri arkasýndan sürükleyen, etkileyen, deðiþtiren, duygulandýran, heyecanlandýran, aðlatan ve okuyucunun kendisini bulmasýna büyük katkýsý olan yazarýn dünyasýný hiç düþündünüz mü? Sizi farklý dünyalara, âlemlere, hayallerde gezdiren; hayatýnýza anlam katan satýrlarýndan ardýndaki asil ruhu, kahramanýn dünyasýný hiç merak ettiniz mi? Hayatýnýza yeni sayfalar açmanýza vesile olan, aþkýn büyülü dünyasýnda dansýnýza eþlik eden, bazen size aþkýn büyülü dünyasýnda dans öðretmenliði yapan yazarýn hayatýný gözlerinizin önünde canlandý mý? Kültürünüze kültür katan, bilmediðinizi öðreten, bilginin gücünü ayaðýnýza getiren, ufkunuzun pencerelerini geniþleten emeðin arkasýndaki yazarýn mütevaziliðini hissedebildiniz mi?

Elbette ki ne düþündünüz, ne hissediniz ne de farklýna vardýðýnýz. Aslýnda çoðu defa umurunuzda olmadý. Aksine yerden yere vurdunuz sizi size anlatmadýðý ve size katýlmadýðý için. Yazar sizin için önemi olmayan bir araç, bir nesne deðerinde oldu. Hoþunuza gidenleri aldýnýz, kullandýnýz ama yazar size yine yaranamadý. Siz daha akýllý, yazar bazen aptal, bazen geri zekalý oldu. Bir emekle kalemden dökülen deðere burun kývýrdýnýz. Ben daha iyisini yaparým dediniz. Ama kalemi elinize aldýðýnýz aklýnýz dondu ve bir satýr yazamadýnýz. Yine de yazarýn önemini ve hakkýný kavrayamadýnýz.

Yazar için okuyucu için her þeyken, okuyucu için yazar hiçbir þey halini aldý. Yazar, sabahýný gecesini size daha nasýl iyi hizmet edebilir diye paralarken; sizler sýcak yataðýnýzda horlamakla yetinmediniz, yeri geldi kitabý ayaklar altýnda ezdiniz. Ama yazar yine olgunluðunu ve erdemliðini bir kenara býrakmadý.

Bir övgü sözcüðünü, bir takdiri bile çok gördünüz. Umursamaz tavýrlar takýndýnýz. Yazar, sizin dünyanýzý anlamak ve sizin dünyanýza hitap etmek için mesai yaparken, sizler okumaya bile tenezzül etmediðiniz gibi yazarý hafife aldýnýz. Sanki siz okuyucu adammýþsýnýz gibi. Okuyucu olmayý beceremeyen sizler, hak etmediniz halde deðer gördünüz. Kalpler sizin için attý. Zihinler sizin için yoruldu. Bütün bunlar ne içindi buluyor musunuz? Adam olmanýz içindi. Zorunuza gitti biliyorum, þimdi aðzýnýzda birçok þey geveliyorsunuzdur. Ama unutmayýn ki toplumlarý adam eden yazarlardýr.

Yazar, kendini insanlýða adayandýr. Kaç okuyucu kendini adama cesareti gösterebiliyor. Adamanýn gerekliðini yapýyor. Yazar, özgürlüðünü ve kendine olan zevklerini okuyucuya feda ederken; okuyucu büyük bedeli göremediði gibi zamanýný vermeye bile tenezzül etmiyor.

Ey okuyucu, borçlu olduðun yazarýn kýymetini bil. Sahip çýk. Eserlerini yaþat. Yazarý onurlandýr. Yazara gereken deðeri, önemi vermeyi ihmal etme. Onu ölüm tarihleriyle hatýrlama, ya da fuarlarda göz göze gelmekle yetinme. Kalbine inebilmeyi beceren yazara saygýda kusur etme. Zamanýnda teþekkür et. Yazara, kendini hissettir.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Yazar Konularý Nereden Alýr
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Bir Yazar Adayýnda Olmasý Gereken Özellikler
Hazýrlýk Aþamasý: Ben Yazar Olabilir Miyim?
Yazarlýk ve Para

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.