..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




20 Nisan 2014
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Akp"nin Yasaklarýndan Yararlanma  
Kâmuran Esen
Tecrübeyle sabittir ki; kavgada kimin sesi çok çýkarsa, o haklý oluyo. Kim vatandaþý korkutursa, ona buna yasak- baský uygularsa, kendisi kazanýyo. Korku imparatorluðu, iþe yarýyo yani. Ben örneðimi seçtim. AKP hükümetinin yasak ve baský politikasýný uyguluyom. Böyle iktidara, iþte böyle vatandaþ yakýþýr. Ne demiþ atalarýmýz:” Aðaca çýkan keçinin, dala bakan oðlaðý olur.”… Hadi öptüm sevgili günlüðüm.


:ABDF:


Ah benim hamur topaðým, yün yumaðým, altýn sarýsý buðday baþaðým günlüðüm. Nasýlsýn, iyi misin ? Beni soracak olursan, iyi olmaya çalýþýyom ama nafile. Ýçimde daðlar devriliyo, çýnar aðaçlarý yerinden sökülüyo. Senden baþka, içimi dökecek kimsem de yok. N’olurdu sanki; aðzýn dilin olaydý da, senle bi çift lâfýn þöyle bir belini gýraydýk. Garþýlýklý oturup gahvemizi yudumlayaydýk. Sen gonuþaydýn, ben dinleyeydim; ben gonuþaydým sen dinleyeydin Garagöz’le Hacivat misali. Ihhhh!

“ Memet Amcam nasýl?” diye soruyorsan, deyverim. Bi haftadýr hasda. Tansiyonu borsa gibi; bi bak enmiþ, bi bak çýkmýþ. Þekeri de ayný. Baþý hiç yasdýktan galktýðý yok. Gide gele gide gele, hastane yolunu düz ettik. Onun için keyfim gaçýk. Arada bir kendisine gýzýp söylendiðime aldanma sakýn. Memet Amca’na bi þey oluverecek diye çok gorkuyom. Söylemeye dilim varmýyo, ölü mölüverirse, ne yaparým ben? Silkelenmiþ dut aðacý gibi öylece kalýrým. Oðlanlar, gelinler, torunlar var ama; herkes kendi düðümlerini çözmekle, düþtükleri guyudan aydýnlýða çýkmak için çabalamakla meþgul. Bir de benle mi uðraþsýnlar? Ihhh! Memet Amca’nsýz, bana günler akþam olmaz, geceler sabah olmaz. Ýnþallah iyileþir de; gene bana söylenir, beni ayaðýnda döndürür Çerkez gelini gibi. Hem kendisiyle arada bir gavga etmezsek, hayatýmýn tadý gaçar.

Torunlarý soracak olursan, hepsinin keyifleri gaçýk; tivýtýr mý mivýtýr mý ne, iþte o gapandý diye isyandalar. Hele büyük torun; “Bu ne biçim ileri demokrasi ?” diye feryat ediyo. “Özgürlüðümüz gýsýtlanýyo.” diye bas bas baðýrýyo. Baðýrýyo da, sesini duyan yok. Yetkililer, antenlerini gapatmýþlar. Halbuki torunun bilmesi lâzým, bu memleketi; demokrasiyi amaç deðil de araç olarak gören bir zihniyet yönetiyo...“Elekçiyi paþa yapmýþlar, þu kavaklardan ne güzel kasnak olur demiþ.” deme de dur þinci.

Baþýmýzdakilerin yasakçý, baskýcý tutumunun artarak devam etmesi beni sinirlendiriyo, içimi daraltýyo, garamsarlýða sürüklüyo. AKP hükümetinin; köþe yazarlarýna, tv kanallarýna müdahalesi, twitýra yasak getirmesi, her yerde baskýcý tutumunu hissettirmesi insaný isyan ettiriyo. Ama yapacak bir þey yok. Cami ne gadar büyük olsa da, imam bildiðini okuyo. Bi gün düþündüm, taþýndým; AKP’nin bu yasakçý zihniyetinden faydalanmanýn bi yolunu bulayým dedim. Ve buldum. Torunlara söz geçiremeyince, isdediklerimi yaptýramayýnca; AKP’nin bu yasakçý, baskýcý zihniyetinden yararlanýyom. Hay ben aklýmla yaþayým inþallah! Nasýl mý? Bak, anlatýverim de dinle:

Çocuk gýsmýný bilirsin sevgili günlüðüm; vardan- yoktan anlamaz, olmaz- gitmez demekten anlamaz, yapma- etme demekten de anlamaz. Baþbakan gibi, burnunun doðrultusuna gider. Eeee, toruna söz geçirmenin bi yolunu bulmak lâzým. Ben de buldum. Þinci bunun bi aypeti var. Sabah galkar galkmaz aypeti eline alýr, yatýncaya gadar býrakmaz. Yemek yerken bile, bi taraftan da aypette oyun oynar. Hükümetin Fatih Projesi de, çocuklarýmýzý iþte bu hale getirmiþtir mutlaka. Uyuþturucu gibi, eline aypeti alan býrakamýyo. Oyun oynamaktan, sürekli ekrana bakmaktan gözleri bozulacak torunun. Yapma , etme demekten anlamýyo. Ben de bi akþam aypetini sakladým, þeytanýn bile aklýna getiremeyeceði bir yere goydum. Sabah galkar galkmaz sordu, “Nerde ?” diye. Ben de “AKP, bütün aypetleri topladý, gullanmayý yasakladý.” dedim. O da inandý. Nasýl inanmasýn, çocuk televizyonlarda görüyo, AKP’nin millete nasýl baský ve yasak uyguladýðýný. Yaþý küçük ama, aklý kýt deðil Allah’a þükür.

Neyse! Aypetten gurtardýk çocuðu, bu sefer de cep telefonuna musallat oldu. Kontör montör dayanacak gibi deðil. Hem keseye zarar, hem saðlýða. Bi gece torun uyurken odasýna girip cep telefonunu aldým, onu da sakladým. Sabahleyin sorunca da, “Çocuklara cep telefonu gullanmayý AKP yasaklamýþ.” dedim. Ona da inandý. Þinci diyecen ki sevgili günlüðüm; “Bu çocuk bu gadar mý akýlsýz da, bunlara inanýyo?” Yoooo! Niye akýlsýz olacakmýþ? Tam tersine, çok akýllý. Akýllý olduðu için; AKP’nin aypetleri, cep telefonlarýný bir gün yasaklayacaðýný öngörüyo. Yaþý küçük olmasýna raðmen; AKP’nin yasakçý zihniyetinin artarak devam edeceðini sezebiliyo. Gazetelere, televizyonlara, tivýtýra yasak getiren AKP’nin, elbet bir gün cep telefonlarýna ve aypete de yasak getireceðini öngörmek, akýlsýzlýk göstergesi deðil herhalde sevgili günlüðüm. Buna akýlsýzlýk deðil, düz mantýk derle, düz mantýk.

Faydasýný gördüðüm için ben de bu yalanlara devam ediyom. Akþam hava garadýktan sonra sokaða çýkmak istiyo torun, çýkarmýyom. Söz geçiremeyince; “Çocuklarýn gece dýþarýda oynamasýný AKP yasakladý.” diyom. Hemen boyun eðiyo. Þerbetlenmiþ seçmenler gibi. Önüne goyduðum yemeði yemiyo; “Seni gelip tartacakla, eðer kilo almazsan sana iþte þöyle þöyle edecekle.” diyom. Ýnanýyo, gorkuyo. Baþlýyo yemeðini yemeðe. Hem de artýk bana garþý sesini yükseldemiyo, ne dersem yapýyo. Guzu oldu, guzu.

“Fatma Nine’ciðim, sen artýk yalana mý baþladýn, yasaða, baskýya mý baþladýn?” deme. Tecrübeyle sabittir ki; kavgada kimin sesi çok çýkarsa, o haklý oluyo. Kim vatandaþý korkutursa, ona buna yasak- baský uygularsa, kendisi kazanýyo. Korku imparatorluðu, iþe yarýyo yani. Ben örneðimi seçtim. AKP hükümetinin yasak ve baský politikasýný uyguluyom. Böyle iktidara, iþte böyle vatandaþ yakýþýr. Ne demiþ atalarýmýz:” Aðaca çýkan keçinin, dala bakan oðlaðý olur.”… Hadi öptüm sevgili günlüðüm.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.