..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > hüseyin hilmi arslan




11 Temmuz 2014
Liyakatli Ýnsaný Bulma Meselesi  
hüseyin hilmi arslan
Kalifiye, yetiþmiþ donanýmlý insaný bulma meselesine basit bir yöntem üzerinden bakýþ.


:ACIF:

Bir devletin veya bir kurumun veya bir þirketin veya herhangi bir organizasyonun verimli, düzenli ve sýkýntýsýz iþleyebilmesi; uhdesinde olan iþleri layýkýyla yerine getirebilmesinin en gerekli –önemli demiyorum dikkat- þartý, bu mekanizmalarýn liyakatli insanlara teslim edilmesidir elbette.
“Kalifiye eleman” diye tabir edilen -bir alanda kendini yetiþtirmiþ, uhdesindeki iþi layýkýyla yapabilecek yeterlilikteki insan- yukarýdaki paragrafta saydýðým kuruluþlarýn en çok ihtiyaç duyduklarý bir þeydir. Bu gereksinimin aksini kimse iddia etmez kanýmca. Ama benim ifade etmeye çalýþacaðým þey bu durumun çok da önemsenmeyen “kalifiye eleman”ýn seçimi iþinin nasýl yapýlmasý gerektiðidir. Þöyle ki anlatmak istediðim, iþ bu gerekliliðin uygulamasýna geldiðin de seçimin layýkýyla yapýlmadýðýdýr.
Bir þekilde bir görev için insan seçmek amacýyla sýnavlar, mülakatlar vs. yapýlmaktadýr. Liyakatli insaný bulmak için bu bir yöntemdir ama asla tek baþýna yeterli deðildir. Yazýlý ve/veya sözlü sýnavlardan baþarý ile çýkmýþ herkesin o sýnavlara amaç olan iþi veya görevi hakkýyla yapacak donanýmda ve yetenekte olduðu anlamýna gelmez elbette. Gazetenin bu mütevazý köþesinde ayrýntýlarýyla irdeleyemeyeceðimiz kadar kapsamlý bir konu olduðu için sýnavlarýn niteliðine deðinmek istemiyorum. Ama insan seçme ve yerleþtirme iþi için sýnav sisteminin, iþin gerekliliðine göre bilimsel yaklaþýmlarla yapýlmasý gerektiðini ifade etmeden geçmeyelim.
Liyakatli insaný bulma adýna yapýlacak en bilimsel sýnavlarýn yanýnda bence asýl olarak yapýlmasý gereken adeta bir insan avcýsý gibi davranmaktýr. Nasýl? Þöyle ki bir makama, göreve veya daha net bir ifadeyle bir sorumluluða getirilecek insan bulma adýna bu seçimi yapacak müdür, patron, amir vs. her kimse bir þekilde yetenekli, liyakatli insanlarý tespit için iyi bir gözlemci olmalýdýrlar. Çünkü bir insanýn liyakatini tam olarak yaptýðý iþle anlarsýnýz. Eskilerin ifadesiyle: “Âyinesi iþtir kiþinin lâfâ bakýlmaz.” gerçekten. Her ne kadar bilimsel sýnavlar da uygulansa seçilen kiþilerin gerçek yeterliliðini ancak o iþi yaparken görebilirsiniz. Ýþte tam bu sebepten dolayý 2 -3 saatlik birkaç sýnavla kalifiye eleman- liyakatli insan belirlemek mümkün deðildir.
Kaldý ki bazen böyle bir seçim mevzu bahis olduðunda gerçek liyakat sahipleri bu seçmelere girme konusunda isteksiz veya desteksiz olabilmektedir. Tam tersine liyakatsiz insanlar, bir takým çevrelerden veya kiþilerden aldýklarý güçle daha pervasýz davranarak ehil insanlarýn önüne geçebilmektedirler. Ýþte tam da bu sebeple her görev seçimi yapýlmasý gerektiðinde o kurumun yetkililerinin gerçekçi ve cesur davranarak liyakatli insanlarý tespit etme kararlýlýðýnda olmalýdýrlar.
Buradan herhangi bir þekilde bir iþ ve görev için insan seçmesi gerekli herkese þunu tavsiye edebilirim: Vereceðiniz görevin niteliðine uygun insaný bulmak için kafanýzý kaldýrýn ve biraz gözlem yapýn, çevrenizdekilerin yaptýklarý iþlere bakýn belki sizi baþarýya taþýyacak olan insan size görünmeden iþini hakkýyla yapmaya çalýþýyordur. Ama dikkat edin, göz boyayýcýlardan ve makam ve mevki için hýrslananlardan sakýnýn. Vesselam.
Hüseyin Hilmi ARSLAN
huseyinhilmiarslan@hotmail.com (adresimi de ismimin altýna eklerseniz sevinirim yazýlarým için geri dönüt almak istiyorum)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Veliler, Çocuklar ve Tercihler
Gazze’yi Kurtarmaya Kendinden Baþlamak
Muhalefet ve Tarafgirlik Meselesinin Özüne Bakýþ 2
Muhalefet ve Tarafgirlik Meselesinin Özüne Bir Bakýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelimelerin Þehirden Kovuluþudur [Þiir]
Ýnsanca Bir Þeyler [Þiir]
Karacan [Þiir]
Yalnýzlýk Hallerinden [Þiir]
Rüzgar Görmemiþ Çocuklarýn Þiiri [Þiir]
Þehre Kopuk Gülüþler [Þiir]
Ölmek ve Uyanmak [Þiir]
tarýmsal Kalkýnma ve Eðitim [Deneme]
Ramazan ve Þiir [Deneme]
Okumama - Okuyamama Sorunu [Ýnceleme]


hüseyin hilmi arslan kimdir?

Üstadlarýn açtýðý yolda, onlarýn gösterdikleri ufuklarý aþmak hevesinde bir talebeyim

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek, S. Ahmet Arvasi, Rasim Özdenören


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hüseyin hilmi arslan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.