..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > hüseyin hilmi arslan




5 Aðustos 2014
Veliler, Çocuklar ve Tercihler  
hüseyin hilmi arslan
Çocuklarýmýzýn maddi gelecekleriyle ilgili tercihlerini engellemek ve onlarýn tercihlerinin yerine kendimizinkini koymak mutsuz ve tatminsiz bireylerin yetiþmesine sebeptir. Býrakýn çocuklarýnýz sanat istiyorsa sanatla, spor istiyorsa sporla, zanaat istiyorsa zanaatla meþgul olsun. Fakat bir husus daha var ki maddi hayatla ilgili tercihlerin tersine onlarýn manevi tercihlerinde yalnýz býrakmamalý onlarýn iyiliði tercih etmelerinde yönlendirici olmalýyýz.


:AGBD:

Þu aralar ortaokul 8. sýnýfta okuyan çocuklar pardon veliler lise tercihi yapýyorlar. Çocuklardan çok anne, babalar, aðabeyler, ablalar, teyzeler, dayýlar büyük bir heyecanýn içinde. “Aman evladým bak þu okulu yaz oranýn matematikçisi iyi.” “Yok yok sen falan ilin bilmem ne lisesini yaz eðitim süper(!).” gibi telkinler, yol göstermeler havalarda uçuyor. Bir eðitimci olarak bu tablo dikkatimi çekti haliyle.
Garip bir durumun varlýðýný fark ettim düþünürken. Velilerimiz çocuklarýnýn geleceklerine yönelik ne kadar da titizler deðil mi? Hatta o kadar titizler ki bu mühim(!) tercihi çocuklarýna býrakamayacak kadar da korkuyorlar gelecekten. Kendi tercihlerini yapamayacaklarýný, doðru olaný-güzel olaný bulamayacaklarýný düþünüyorlar çocuklarýnýn. Haliyle telkinler yönlendirmeler birbiri ardýna geliyor. Hatta durumu fazla ciddiye alanlar hýzlarýný alamayýp geçiyorlar bilgisayar karþýsýna çocuðunun yerine bizzat kendi eliyle tercih yapýyor.
Ve tercihler yapýlýyor, liselere gidiyor çocuklarýmýz. Dört yýlda bir arpa boyu yol gitmeyi zar zor öðreniyorlar ve ardýndan LYS-YGS sýnavlarý geçiyor karþýlarýna duvar gibi. Bir sene iki sene derken üniversite kapýlarýna gönderiyoruz yavrularýmýzý. Peki, ne oluyor bundan sonra? Anlatayým. Tercihlerine güvenilmediði için istediði okula gönderilmeyen, istediði eðitimi alamayan çocuk liseden itibaren zorla gönderildiði okulda kendini geliþtirmek çabasý gütmüyor haliyle ve kurtulmak istiyor biran önce. Tatmin olamýyor yaptýðý iþten ve mutsuz bireyler haline dönüyorlar pek çoðu. Çocuklarýnýn aldýðý maaþýn çokluðu ölçüsünde mutlu olacaðýný zanneden veliler sonra hayat altýnda ezilen çocuklarýnýn sýkýntýlarýyla baþ etmek zorunda kalýyorlar. Peki, baþka: velilerin çocuklarý üzerindeki hýrslarý yüzünden ülke; nice müzisyenleri, tiyatrocularý, sanatçýlarý, marangozlarý, iþini saðlam yapan ustalarý, kura hafýzlarý, þairleri, yazarlarý vs vs kaybediyor.
Bir de dikkatimi çeken baþka bir þey var þöyle ki: Velilerimiz, çocuklarýnýn maddi tercihlerinde bu kadar titizken manevi tercihlerinde garip bir þekilde aþýrý özgürlükçü(!) ve demokrat(!) bir hale bürünüyorlar. Asýl olumlu yönlendirme ve telkinlerin olmasý gerektiði konularda “Kendisi bilinçli(!) olarak yapsýn.” gibi garip bir bahaneye sýðýnýyorlar. Garip çünkü bilinç denilen þey ancak eðitimle yani yönlendirmeyle olur sadece ve asla kendiliðinden geliþmez. Kendiliðinden olan ancak fýtrattýr, bilinç bir çabanýn sonucudur. Ýnsanlýðýn en büyük eðitimcisi olan Efendimiz (s.a.v) “Çocuklarýnýza saðýný solu ayýrt edebildiðinde namazý emredin.” buyururken iþte tam da bu gerçeði dile getirir. Manevi dünya iki kutuptur maddi dünya gibi seçenekler sergisi deðildir, o da sadece iyilik ve kötülüktür. Çocuklarýmýzýn iyiliði tercih etmelerini ancak eðitimsel metotlarla saðlayabiliriz.
Üzerine basa basa tekrar edelim ki: çocuklarý maddi tercihlerinde özgür(baþý boþ anlaþýlmasýn) býrakalým ama manevi tercihlerinde onlarý iyiliðin kapýsýnda ve yolunda yalnýz býrakmayalým. Vesselam efendim.
Hüseyin Hilmi ARSLAN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gazze’yi Kurtarmaya Kendinden Baþlamak
Muhalefet ve Tarafgirlik Meselesinin Özüne Bakýþ 2
Liyakatli Ýnsaný Bulma Meselesi
Muhalefet ve Tarafgirlik Meselesinin Özüne Bir Bakýþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelimelerin Þehirden Kovuluþudur [Þiir]
Ýnsanca Bir Þeyler [Þiir]
Karacan [Þiir]
Yalnýzlýk Hallerinden [Þiir]
Rüzgar Görmemiþ Çocuklarýn Þiiri [Þiir]
Þehre Kopuk Gülüþler [Þiir]
Ölmek ve Uyanmak [Þiir]
tarýmsal Kalkýnma ve Eðitim [Deneme]
Ramazan ve Þiir [Deneme]
Okumama - Okuyamama Sorunu [Ýnceleme]


hüseyin hilmi arslan kimdir?

Üstadlarýn açtýðý yolda, onlarýn gösterdikleri ufuklarý aþmak hevesinde bir talebeyim

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek, S. Ahmet Arvasi, Rasim Özdenören


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hüseyin hilmi arslan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.