..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Onur Tekin




30 Aralýk 2014
Saygýdeðer Öðretmenim  
Öðretmen

Onur Tekin


Ahh! Öðretmenlik... Sen ki bolca hayal kýrýklýðý, hayatýný baþkalarýna adama iþi, bol bol sabýr, çokça cesaret isteyen, epeyce örnek alýnacak bir kiþilik sahibi olmayý gerektirensin. Sen ki öðretmenin sýklýkla baþýný avuçlarýna aldýðýnda yine bir yeniliðin geleceði kesin olan, sürekli deðiþim hali ve içi dýþý huzur dolu olansýn. Sen ki öðrenme aþkýyla öðretme aþkýnýn bir bedende tutuþmasýsýn.


:ABIE:
Ahh! Öðretmenlik... Sen ki bolca hayal kýrýklýðý, hayatýný baþkalarýna adama iþi, bol bol sabýr, çokça cesaret isteyen, epeyce örnek alýnacak bir kiþilik sahibi olmayý gerektirensin. Sen ki öðretmenin sýklýkla baþýný avuçlarýna aldýðýnda yine bir yeniliðin geleceði kesin olan, sürekli deðiþim hali ve içi dýþý huzur dolu olansýn. Sen ki öðrenme aþkýyla öðretme aþkýnýn bir bedende tutuþmasýsýn.

Tutuþan, yanan öðretmen, hýrsýzdýr aslýnda; zaman hýrsýzý ya da daha doðru ifadesiyle, öz zamanýnýn hýrsýzý. Ahh öðretmenlik! Keþke bir meslek olsaydýn ve günün bir zamanýnda baþlayýp bir zamanýnda bitseydin de hýrsýzlýk yapmak zorunda kalmasaydý mensuplarýn. Ýþte o mensuplarýn öyle bir tutuþur ve öyle bir yanar ki kaybeder kendini o minicik yüreklerde. Bu kayboluþ varlýðýn fýtrat meselesidir onun nazarýnda. Nasýl ki bir yaban arýsý fýtratý gereði “Sýkýldým, biraz da bal yapayým.” diyemezse öðretmen de o minicik yüreklere gark ettiðinde artýk ‘zaman’ onun için “akýcý duraðan” haline gelir. Evet, zaman akar gider bir taraflarda, birileri için üstelik dolu doludur onlara zamanýn içeriði. Neler ve kimler yoktur o zamanýn içinde. Oysaki bir yürekte kaybolan öðretmen için öyle mi? Aksine onun için artýk zaman o yüreklerle doludur. Baþka bir þey ya da baþka birileri ve dahi çocuðu bile yoktur. Unutur acýlarýný, hayallerini, aile içi sorumluluklarýný. Yanmýþtýr bir kere ve kül olmadan da görmez bunlarý aklý da yüreði de.

Ey öðretmenlik, þair bu dizeleri sana yazmýþ zannýmca “Sana bakmak/ Bir mucizeyi anlamaktýr..” Her gün yaþanýlabilir bir mucizeyi yaþamaktýr. Bazen bir hareket, bazen bir söz, bazen bir beceri görebilmektir, o minicik yüreklerde. Gördükçe mucizeyi hissetmek, hissettikçe mucizelere inanmaktýr senin tanýmýn. Nasýl inanmasýn ki gözleri ile gördüðüne, kulaklarýyla duyduðuna?

Bir bedenin ruhla buluþmasý gibidir öðretmenin öðrencisi ile buluþmasý. Adeta yaþadýðýný, nefes aldýðýný ve bir birey olduðunu öðrencisinin yüreðine girebildiðinde anlar öðretmen. Kolay deðildir bir insanýn hele ki bir çocuðun yüreðine girebilmek. Sevgi gerekir, inanç gerekir o masum yüreklere girmek için. Tüm bunlarý ona hissettirmekse bir sanattýr. Dedim ya öðretmenlik sen bir meslek deðilsin, sen bir yeteneksin, sen bir özverisin. Her bir mensubun hem sevecek hem de sevilecek, hem inanacak hem de inanýlacak. Her caný hem ayrý ayrý hem de bir bütün halinde sevecek.

Bir öðretmen, her gün kurulan yüce mahkemenin huzurunda hesap verir. Bir öðretmen, her gün kurulan yüce mahkemede hesap sorar. Hesabý veren de soran da kendisidir. Bir insanýn baþka bir insana karþý acýmasýz olamayacaðý kadar acýmasýzdýr, kendisi kendisine hesap sorarken. Çokça kýzar, azca beðenir yaptýklarýný. Bolca uyarýr kendisini yarýn ve sonraki günler için. Yastýða beþ kala uyuyanlardan olamaz bir öðretmen. Çünkü yatýp da gözlerini uyumak için kapattýðýnda hemen kuruverir yüce mahkemesini ve hiç vakit kaybetmeden yargýlar kendisini. Asla býkkýnlýk hissetmeden “Neden ve Nasýl “ sorularýný sorar durur kendisine ve yine hiçbir býkkýnlýk hissetmeksizin cevap verir. Bu mahkemede hiç suçsuz bulmaz kendisini. Bulacak bir suç bulamasa “Yenilikçi olmamakla” suçlar kendisini. Düþünür neler yapabileceðini. Eðer ki bulamazsa bir yenilik iþte o zamanlarda anlar bir gecenin ne kadar da uzun olduðunu.

Güzel öðretmenim, can öðretmenim. Býkmadan, usanmadan varlýðýný sunarsýn o masumlara. Birileri bilse de bilmese de umursamazsýn onlarýn düþüncelerini. Sen o sabilerle varsýn ve o sabilerle mutlusun. Öz zamanýndan çalsan da eþine çocuðuna vakit ayýramasan da aman deyip de kendin için yýllar önce kurduðun o hayallerinin ne durumda olduðunu sorgulayamasan da sen öðretmensin ve sen saygýyý en derinlerden gelen duygularla hak edensin çünkü “Ben” kavramýnýn çokluk bildirdiði ender insanlardansýn. O kavramý senin için kullanmak hem seni hem de yüzlerce öðrenciyi bir arada anlamaktýr. Saygýdeðer öðretmenim, saygýyý daha nasýl hak edebilirsin ki?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Onur Tekin / , Türkiye
30 Aralýk 2014
Yorumlarýnýzdaki o güzel iltifatlara layýk olmak her yiðidin harcý deðildir. Kendi adýma daha o noktalara ulaþamadým. Henüz emekliyorum inþaallah zamanla sizin yazdýðýnýz o özelliklere de sahip olurum. Yine de güzel ve deðerli yorumunuz için çok teþekkür ediyorum. Allah razý olsun...

:: bir gönül ehlisin
Gönderen: osman demircan / , Türkiye
30 Aralýk 2014
duygularýn o kadar mantýklý ki... bu da gösteriyor ki aklýn ve yüreðin birleþtiði yerde gönül ülkesindesin. bir gönül ehlisin. allah gönlüne göre versin. selam ve dua ile...

:: Yotum Ýsteði
Gönderen: Onur Tekin / , Türkiye
30 Aralýk 2014
Lütfen fikirlerinizi benden esirgemeyin. Olumlu ya da olumsuz eleþtirilerinize ihtiyacým olduðunu ve olacaðýný düþünüyorum. Teþekkürler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ezan, Varoluþ ve Ölüm

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kibir: Ateþ ve Ölüm - 2 - [Öykü]
Bedevi Çoban'ýn Hayalleri [Öykü]
Kibir: Ateþ ve Ölüm - 1 - [Öykü]
Hayattan Kaçýþ [Öykü]
Buluþ [Öykü]


Onur Tekin kimdir?

Elinde kalem, dilinde kelam. Fýtratýnýn gereðini her þartta yapan ya da yapmayý arayan. . Dilin formülünü görüp özümsediðinden beri için için cehennem ateþiyle yanan ve yazmakla cennet bahçelerine dalan. .

Etkilendiði Yazarlar:
Erdem Beyazýt, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazýl Kýsakürek, Nazan Bekiroðlu...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Onur Tekin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.