..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > suat engin yýlmz




4 Mayýs 2016
Hafýz Ýsmail Coþar  
Hafýz ismail coþarýn örnek hayatý , güçlü bir kiþilik

suat engin yýlmz


Hafýz Ýsmail coþarý anlatan bu yazýya internette okudum ve çok etkilendim sizlerinde okumasýný istedim hani kendini deðiþik þekillere lanse eden , televizyon kanallarýný dolaþan çorbasýnda bazý din adamlarý var ya onlar gibi deðil , devlet memuru ve dört dörtlük bir insan okumanýzý istedim…! Mübarak üç aylara girdiðimiz bu günlerde hafýzlar , müezzinlerin nidalarý çok önemli ismail coþar bence en iyisi


:BEJG:
ÝSMAÝL COÞAR , GÖREVÝNÝ NE BÝR EKSÝK NE BÝR FAZLA TAM MANASIYLA LAYIKIYLA YAPAN BÝR DÝN GÖREVLÝSÝ
Hafýz Ýsmail coþarý anlatan bu yazýya internette okudum ve çok etkilendim sizlerinde okumasýný istedim hani kendini deðiþik þekillere lanse eden , televizyon kanallarýný dolaþan çorbasýnda bazý din adamlarý var ya onlar gibi deðil , devlet memuru ve dört dörtlük bir insan okumanýzý istedim…!
Namaz sonrasý soluðu Türkiye’nin en ünlü imam hatibi Ýsmail Coþar’ýn odasýnda alýyoruz. Arkasýndaki tablo ile cep telefonunun masa üstündeki fotoðraf ayný. TBMM’nin açýlýþýnda Mustafa Kemal Atatürk, ilk Diyanet Ýþleri Baþkaný Rýfat Börekçi ve Kara Kuvvetleri Komutaný Kazým Karabekir’in dua ederken çekilen fotoðrafý. “O tablo her þeyi anlatýyor.” diyerek baþlýyor söze ve ekliyor: “Asker, din adamý ve cumhurbaþkaný yan yana.” Aslýnda bu manzara Türkiye’ye hiç de yabancý deðil. Zira Kocatepe Camii’nde kýlýnan cenaze namazlarýnda Ýsmail Coþar’ýn arkasýnda siyasilerden ordu mensuplarýna kadar birçok kiþiyi görmek mümkün.
TÜRKÝYE’NÝN KORUMALI ÝLK ÝMAMI
Ýsmail Coþar protokol camisi olarak da adlandýrýlan Kocatepe Camii’nin baþimamý. Kocatepe, 5 bin metrekare ve 25 bin kiþi kapasite ile Türkiye’nin en büyük camii. 1969’da Adnan Menderes’in teþvikiyle yapýmýna baþlanmýþ. Caminin dördüncü dönem imamý olan Coþar, 1975’te baþladýðý görevini 32 yýldýr devam ettiriyor. Hem siyasilere hem de askerlere yakýnlýðý ile tanýnan ünlü hatip birçok politikacýyý da son yolculuklarýna uðurlayan kiþi.
Ýsmail Hoca son zamanlarda baþka bir konuyla gündeme geldi. Özellikle þehit cenazelerinde yaptýðý etkili konuþmalarla dikkati çeken Coþar’a devletin koruma tahsis ettiði ortaya çýktý. Ýsmail Coþar, PKK tarafýndan tehdit edilmediðinin altýný çiziyor. Ama bu durum hiçbir þey yoktur anlamýna da gelmiyor. En son Danýþtay ikinci daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in cenaze namazýnda yaþanan olaylarýn camilerde tedbir alýnma gereðini ortaya koyduðunu belirtiyor.
Ýsmail Coþar, yaþanan olaydan sonra koruma ile dolaþan ilk imam olduðunu itiraf ediyor. Bir aydýr korumasý olduðunu söyleyen ünlü hatip, korumayla yaþamaya alýþamadýðýný anlatýyor. Ancak devletin varlýðýný her noktada hissettiriyor olmasýna da seviniyor. Caminin provokasyon ve protesto yeri olmadýðýna dikkat çekerek, sadece þehit cenazelerindeki sloganlarý hoþ karþýlýyor. Nedeni ise yakýnlarýn acýlarýný ancak bu þekilde atýyor olmalarý.
KÖÞK’TE KUR’AN, TELEVÝZYONDA MEVLÝT
Ýsmail Coþar, Köþk’te 50 yýl aradan sonra ilk kez Kur’an okuyan isimlerden biri ayný zamanda. Köþkte ilk Kur’an, Atatürk zamanýnda okunmuþ. 80 ihtilalinin ardýndan Evren Paþa’nýn davetiyle Köþk’e çýkýp Kur’an okuyan ilk isim yine Coþar. 1982’de dönemin cumhurbaþkaný Kenan Evren, eþi Sekine Haným vefat edince, Ýsmail Hoca’yý Çankaya Köþkü’ne davet etmiþ. Köþkte eþi için hatim ve mevlit okutturan Evren, hatim duasý yapýlýrken Coþar’ýn yanýna gelerek “Ben de bir hatim okudum, onu da ilave edin.” diye uyarýda bulunmuþ. Hatmin bitiminde de hocaya teþekkürnâme ve bir kutu çikolata hediye etmiþ. Ünlü hatip ayrýca 12 Eylül döneminin baþbakaný Bülent Ulusu için de Baþbakanlýk konutunda Kur’an okumuþ.
Çankaya Köþkü’nde Kur’an okumasýnýn yaný sýra televizyonda ilk kez Mevlit okuyan isim de kendisi. Ýsmail Coþar, 1974 yýlýnda Maltepe Camii’nde Mevlit Kandili dolayýsýyla TRT’de ilk kez Kur’an okumuþ.
ORGENERAL BÜYÜKANIT CENAZE, BAÞBAKAN ERDOÐAN CUMA NAMAZINI KAÇIRMAZ
Ýsmail Coþar’ýn takdir ettiði isimlerden biri Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Büyükanýt. Nedeni ise þimdiye kadar þehit cenazelerini hiç kaçýrmamýþ olmasý. Büyükanýt’ýn her þehit cenazesinde kuvvet komutanlarý ile ön saflarda yer almasý Coþar’ýn dikkatini çekmiþ. Coþar askeriyenin dine karþýt gibi gösterilmesine karþý çýkýyor.
Coþar Hocanýn unutamadýðý hatýralardan biri de Bülent Ecevit ile ilgili. Baþbakan olduðu dönemde, Kara Kuvvetleri Komutanlýðý yapan Nurettin Ersin’in cenaze namazýna katýlýr Ecevit. Hasta halde cenazeye gelen Baþbakaný kalabalýk arasýnda fark eden Coþar, ‘Hoþ geldiniz’ demek için hemen yanýna yaklaþýr ve elini uzatýr. Ancak Coþar’ýn eli birkaç saniye havada kalýr: “Bir baktým ki Ecevit iki eliyle ceketinin düðmelerini ilikledi, sonra elini uzattý. Bu, Ecevit’in sadece bana deðil, bütün din adamlarýna gösterdiði saygýnýn delilidir.
Ýsmail Coþar ayný zamanda Nurettin Ersin’e yakýnlýðýyla da biliniyor. Onun cenazesinin önünde imam olarak bulunmasý hüzünlenmesine yol açmýþ. “Kendisini severdim, iyi bir devlet adamýydý. Cenazesini kýldýrýrken de çok etkilendim. Çünkü onlar bizim için kefeni boynunda gezerler.” diyen Ýsmail Coþar, musalla taþýna konan herkesin masum olduðunu söyleyip “Kim olursa olsun onlar er kiþidir.” diyor.
Coþar’ý en çok etkileyen þeylerden biri de þehit cenazeleri. Bir de son yolculuðuna uðurladýðý genç ve çocuksa, bu hissiyatýný daha da sarsýyor. Ankara’da þehit cenazelerinin yaný sýra siyasi liderlerin de cenazeleri Kocatepe’den kaldýrýlýyor. Ýsmail Coþar’ýn cenaze namazýný kýldýrdýðý liderler arasýnda 8. Cumhurbaþkaný Turgut Özal, MHP lideri Alpaslan Türkeþ, eski baþbakanlardan Bülent Ecevit gibi isimler yer alýyor.
PROTOKOL YOLU DEÐÝL AMBULANS YOLU
Mustafa Yücel Özbilgin’in cenaze namazýnda hükümete yönelik sözlü ve fiili saldýrýlardan sonra Kocatepe Camii’ne yapýlan protokol yolu tartýþmalara neden olmuþtu. Camide ‘VIP’ uygulamasý olduðu öne sürülüp eleþtiriler dillendirilmiþti. Protokol yolu tartýþmalarýna açýklýk getiren Coþar, Kocatepe’de VIP uygulamasýnýn söz konusu olmadýðý görüþünde. Yolun yapýlmasýný kendisinin istediðini kaydediyor: “Protokolün zaten tedbire ihtiyacý yok. Orasý protokol deðil ambulans yolu olsun diye baþvurduk.” Cenazeyi taþýyanlarýn merdivenlerden düþme ihtimalinin bulunduðunun altýný çizen Coþar, yangýn olsa itfaiyenin de bu yolu kullanacaðýný dile getiriyor.
Ýsmail Coþar cenaze namazýnýn da Kocatepe Camii’nde kýlýnmasýný istiyor. Cenazesinde yakýnlarýný görmek istiyor. 32 yýllýk din adamý Kocatepe Camii’nde imam olmak isteyenlere de tavsiyede bulunuyor: “Bu camide imam olmak isteyenler mutlaka Arapça ve Ýngilizce bilmeli. Ben derdimi anlatacak kadar biliyorum ve 3 yýldýr da özel ders alýyorum.”
ÝSMAÝL COÞAR KÝMDÝR?
1950’de Bursa’nýn Çaðlayan köyünde dünyaya geldi. Çiftçi bir ailenin beþ çocuðundan sonuncusudur. Beþ kardeþin sesinin de güzel olmasý hem anne hem baba tarafýndan kaynaklanýr. Ýçlerinde sesini kullanmaya meraklý olan ise Ýsmail Coþar’dýr. Ezaný daha ilkokula baþlamadan ezberler. Köyden dýþarý çýktýðýnda vakitli vakitsiz okur ezaný. Sesinin güzelliði kimilerini mutlu etse de, zamansýz okunan ezanlar kimilerini de kýzdýrýr. Hatta dayak bile yer bu yüzden. Babasý baðda bahçede çalýþmasýný istese de annesi hafýz olmasýndan yanadýr. Kendisi ise nereden iltifat duyarsa o yöne meyleder. Annesi bir gün baþka bir köyde imam olan dayýsýnýn yanýna gönderir Coþar’ý. Koltuðunun altýna Kuran’ý Kerim’i koyar, baþýna takkesini takar ki herkes hafýz sanýp dokunmasýn çocuðuna. Bir gece vakti hafýz olmak için çýkar evden, köyün yolunu tutar. Dayýsý “Ben yaþlýyým, sana hafýzlýk öðretemem.” deyince beþ kilometre uzaklýktaki Bursa’ya gider.
Ulu Cami’nin kapýsýndan girdiðinde sesini duyurmak için sesli Kur’an okumaya baþlar. Caminin müezzini biraz daha sesli oku deyince etkiler herkesi. Anne ve babasýndan habersiz bir hafta kalýr camide. Fakat bir sabah vakti pencerede görür annesinin simasýný. Ne yapýp ne edip bulmuþtur onu annesi. Hafýz olmasý için müezzinle birlikte Bursa’da Ýsmail Hakký Tekkesi’ne yazdýrýrlar Coþar’ý. Üç yýlýn sonunda o artýk hafýzdýr ve ilk ezanýný Ulu Cami’de okuyarak baþlar meslek hayatýna. Askerliði için Ankara’ya geldiðinde Kocatepe’nin minareleri yeni baþlamýþtýr yapýlmaya. Ýzin günlerinde gelir ezan okur. Askerliði bittiðinde önce Kaðnýcýoðlu Camii’nde sonra da Ulus’taki Hallaç Camii’nde görev yapar. 1975’te inþaat halindeki Kocatepe Camii’ne atanýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nazým Hikmetin Cezaevi Hayatý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýlmaz Güneyin Hapishane Hayatý
Büyük Oðlum Anýl Cemal Yýlmazýn Yarýyýl Ýzni
Nelson Mandelanýn Hapishane Hayatý
Viktimiloji - Maðdur Bilimi
Kozmopilitaniz, Gecekondular , Büyükþehirlerde Yükselen Suç Grafikleri,cezaevine Yansýmalarý
Baþbakan Menderesin Hapishane Hayatý
Þair Sabahattin Alinin Hapishane Hayatý
Türkiye Ceza Ýnfaz Kurumlarý Duygusal ve Durumsal Analizi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deðiþtir... Gücün Yetiyorsa [Þiir]
Zaman [Þiir]
Ama Sen Benim Karýmsýn [Þiir]
Paralel Olamamalar, Dik Duramamalar [Þiir]
Deðerli Varlýðýmýz [Þiir]
Bakýþlar - Yüz [Þiir]
Ah Kadýnlar [Þiir]
Mahpushane [Þiir]
Eller [Þiir]
Beyaz Giymak Mesele Deðil, Mesele Kar Gibi Beyaz Bir Yüreðe Sahip Olabilmek [Þiir]


suat engin yýlmz kimdir?

1963 ten beri dünyada bir yer iþgal ediyorum


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © suat engin yýlmz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.