..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Erdað Duru




4 Haziran 2019
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son)  
Erdað Duru
Kuþkusuz, tüm bu olan bitenler ne Türklerin ne de Ermenilerin yaþamýþ olduðu kayýp ve acýlara göz yummak anlamýna gelmez. Türk, Ermeni, Kürt, Arap, Müslüman, Hristiyan, milyonlarcasý emperyalistlerin tezgahladýðý savaþlarda öldü, yaralandý, göç etmek zorunda kaldý, evlerini, mallarýný, mülklerini kaybetti, hayatlarý yýkýma uðradý.


:AJEA:
Ýmdi, gerek Ermenistan hükümetince yayýnlanmýþ bulunan 29 Ocak 2015 tarihli deklarasyon, gerek Avrupa Parlamentosunun 12 Mart 2015 tarihli çaðrýsýna yanýt olarak ben de kendi çapýmda bir karþý deklarasyon yayýnlayarak bu postmodern Bremen Mýzýkacýlarýný kýnamayý gerekli görüyor, dünya insanlýðýna sesleniyorum:

ERMENÝSTAN’A KARÞI DEKLARASYON
Bir yeryüzü yurttaþý olarak
•     Ermenistan yöneticilerinin 29 Ocak 2015te yayýnladýðý deklarasyonu þiddetle reddediyor, bu deklarasyonu yayýnlamakla yapmýþ olduklarý saygýsýzlýk ve densizliði kesinlikle hoþ görmüyorum;
•     Ermenistan’ýn artýk bu mitomania sendromundan kurtulmasýný, soykýrým saplantýsý ve yalanýný terk etmesini bekliyor; tamamen açýða çýkmýþ olan tarihte eþi benzeri görülmemiþ bu büyük iftirayý ve yalaný gerçek olarak kabul edenleri, düzmece belgelerle bunu desteklemeye çalýþanlarý, bunun araþtýrýlmasýný, tartýþýlmasýný, yadsýnmasýný yasalar çýkartarak engellemeye, koruma kalkanlarý altýna almaya çalýþanlarý, bu ortaçað autodafé kafasýný þiddetle kýnýyorum;
•     Türkiye’nin olumlu ve sevecen yaklaþýmýna karþýn Ermenistan’ýn Türkler ve Türkiye’ye karþý nihilizme varan nefret, kin dolu, sert, düþmanca eylem ve söylemlerini büyük üzüntüyle karþýlýyorum;
•     Ermenistan ve Ermeni Apostolik Kilisesi’ni Türkiye’den tazminat ve toprak talebi gibi patolojik tutkular peþinden koþmaktan vazgeçmeye, entrika, isyan ve terörle dolu kendi karanlýk geçmiþleri ve tarihleriyle yüzleþmeye çaðýrýyorum,
•      Yüzyýl boyunca sürdürdükleri bu soykýrým yalaný için Ermenistan yöneticilerini Türkiye Cumhuriyetinden, Ermeni terörüne kurban giden Türk ailelerinden, Türk yurttaþlarýndan, Ermenistan halkýndan, Ermeni diasporasý ve tüm dünyadan özür dilemeye davet ediyorum,
•     Ermenistan’ýn Türkiye ve insanlýða karþýtý nefret suçu oluþturan bu karalama kampanyasýnýn, etkinliklerin ve düþmanca söylemlerinin cezalandýrýlmasý gerektiðine inanýyor, bu tutum sürdürdüðü sürece bu ülkeye Birleþmiþ Milletler kararý ile ambargo dahil gerekli her türlü yaptýrýmýn uygulanmasýný bekliyorum,
•     Ermenistan yöneticilerinin ýsrarla sürdürdükleri gerginlik politikasýna raðmen yüzlerce yýldýr birlikte yaþamýþ, komþu Ermeni ve Türk halklarý arasýnda er geç bir tarihsel uzlaþmanýn saðlanacaðýný umut etmek istiyorum.

EPÝLOG
Soykýrým iddiasýna nihilizme varan bir tutkuyla ölümüne sarýlýp bu konuda sürekli psikolojik propaganda yapmak, küllenmiþ acýlarý yeniden siyaset arenasýna taþýmak, çok daha derin nefretlere, düþmanlýklara yol açmasýnýn yaný sýra, halklar arasýndaki kin, öfke ve karþýlýklý suçlamalarý týrmandýrmaktan baþka bir iþe yaramayacaktýr. Hepsinden beteri iki tarafta da bir takým ýrkçý-þoven kuruluþ ve derneklerin faaliyete geçerek iki toplum arasýndaki düþmanlýklarý yeniden körüklemesi olasýdýr. Ve maalesef gidiþat o yöndedir. Rüzgar eken fýrtýna biçer, fýrtýna eken de kasýrga biçer.

Soykýrým yalanýnýn açýða çýkmasý, çýkarýlmasý salt Türklerin ve Ermenilerin deðil, tüm insanlýðýn sorunudur. Türk toplumu bu aðýr ve asýlsýz karalamanýn altýnda kendini ezik ve suçlu hissetmektedir. Soykýrým yalanýný pazarlayanlar bu suçluluk kompleksini ve bu algýyý Türk toplumuna þýrýngalamayý, yerleþtirmeyi baþarmýþlardýr.
Bir ülkeyi ve toplumu tepeden týrnaða soykýrým yalanýyla suçlamak en azýndan soykýrým kadar aðýr bir suçtur. Ve bu düzmece suçlamayý yapanlar, pazarlayanlar, bundan nemalananlar bunun hesabýný adalet önünde vermelidirler.

Benim insanlýk vicdanýna çaðrým þudur: Bir sürü belge, bilgi, bilim insanýnýn karþý çýktýðý ve Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin kararý kapsamýnda bu Ermeni mitomanisini, bu asýlsýz yalaný ve iftirayý kesinlikle, hiçbir zaman kabul etmiyoruz ve etmeyeceðiz. Bu çaðrý Türk halkýnýn uyanmasý, üzerindeki ölü topraðýný atmasý için yapýlan adalet ve demokrasinin güçlendirilmesini amaçlayan, geleceðe dönük bir çaðrýdýr. Soykýrým yalanýna karþý direnmek nefret söylemine, ýrkçýlýða karþý savaþmak, barýþ, sevgi, eþitlik, özgürlük, kardeþlik ve insanlýk için savaþmak demektir.

Kuþkusuz, tüm bu olan bitenler ne Türklerin ne de Ermenilerin yaþamýþ olduðu kayýp ve acýlara göz yummak anlamýna gelmez. Türk, Ermeni, Kürt, Arap, Müslüman, Hristiyan, milyonlarcasý emperyalistlerin tezgahladýðý savaþlarda öldü, yaralandý, göç etmek zorunda kaldý, evlerini, mallarýný, mülklerini kaybetti, hayatlarý yýkýma uðradý.
Geçmiþ acýlarý anlamsýz ve ölümcül bir yarýþmaya sokmak yerine tüm halklarýn kardeþliðini, barýþ ve sevecenliði geliþtirmeye özen göstermeliyiz diye düþünüyorum. Bu empati ve erki oluþturmak için -bir zamanlar faaliyette olan- Türk-Ermeni dostluk derneðinin yeniden kurulmasýný öneriyorum!

Ama kime söylüyorum? Karþýmda muhatap kim var? Ýþte bakýyorum: Karþýma sadece –kimsenin okumadýðý, aldýrmadýðý, belki de hiç bilmediði- Birleþmiþ Milletler binasýnýn duvarýnda yazan tümce çýkýyor: “…ve artýk ulus ulusa kýlýç kaldýrmayacak, ve savaþý öðrenmeyecekler…”. Bu söz taþ duvara kazýnabiliyor, yazýlýyor, ama, tuðla gibi kalýn, taþtan daha sert olduðu anlaþýlan, beyinlere ve yüreklere bu söz iþlemiyor!

Her fýrsatta ýrkçý, etnik, dinsel ayýrýmcýlýk ve nefret söylemleriyle toplumlar arasýna düþmanlýk tohumlarý ekmekten, gözdaðý vermekten, karþýlýklý aþaðýlamalardan, üstü kapalý tehditlerden vazgeçmemiz, hepimizin bu kan davasý ve misilleme zihniyetini terk ederek karþýlýklý kayýplarýn acýsýný istismar etmeyi býrakmamýz, iþbirliðinde uzlaþmamýz, barýþ ve sevgide geliþmemiz gerekir demeyi umut etmek istiyorum. Ama, ne yazýk ki, elim havada kalýyor, sanki rüzgarý kavramaða çalýþýyorum, karþý tarafta en küçük bir umut ýþýðý görünmüyor. Bu durum Üçüncü Dünya Savaþýna kadar böyle sürecek gibi görünüyor. Umarým yanýlan ben olurum.

KAYNAKÇA
1. Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Milliyet Yayýnlarý, 1992,
2.     Davranýþlarýmýzý Kökeni, Dr. Erol Teber, Sorun Yayýnlarý, 1975
3.     Din Devletleri, Prof. Dr. Aysel Ekþi, Ümit Yayýncýlýk, 1995
4.     Emperyalizm Kýskacýnda Türkler Ermeniler Kürtler, Yazýcý Yayýnevi, 2003, Ersal Yavi
5.     History of the Ottoman Empire and Modern Turkey, Stanford J. Shaw, Cambridge University Press, 1987
6.     History of the Western Civizilation, Bertrand Russell, Unwin University Books, 1971
7.     Ýnternet kaynaklarý: Timeturk Haber, BBC, Reuters, Liberation, Le Monde, Vikipedia, Agos Gazetesi, Al Jazeera ve Ermenistan ile ilgili çeþitli web siteleri
8.     Osmanlý Ýmparatorluðunun Yükseliþ ve Çöküþ Tarihi, Dimitri Kantemir, Cumhuriyet Yayýnlarý, 1998
9.     The Encyclopedia Americana International Edition, Americana Corp., I-XXX Volumes, New York, 1977
10.     The Reader’s Digest Great Encyclopeadic Dictionary, Oxford University Press, 1964
11.     The Turkish Labyrinth, James Pettifer, Viking Penguin Group, 1997
12.     Théma Larousse, Tematik Ansiklopedi, Cilt 1-2, Larousse 1993 Milliyet 1993-1994
13.     Türk Devrimini Temelleri ve Geliþimi, Doç. Dr. Ahmet Mumcu, A.Ü. Hukuk Fakültesi Yayýnlarý, 1976
14.     Türkiye Cumhuriyeti Çökerken, Vural Savaþ, Bilgi Yayýnevi, 2004
15.     Türkiye’de Etnik Gruplar, P. Alford Andrews, Ant Yayýnlarý, 1997
16.     Türkiye Neden Feda Edildi? Merdan Yanardað, Destek Yayýnevi, 2013
17.     Türklerin Tarihi, Doðan Avcýoðlu, Tekin Yayýnevi, 1985
18.     Ulusal Kültür Savaþý, Atilla Ýlhan, Bilgi Yayýnevi, 1998




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Holokost Yorgunluðu
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (11. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (12. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (10. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (14. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2
Bilderberg – "Eyes Wide Shut"
Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý?
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (8. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa [Eleþtiri]
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook [Eleþtiri]
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi? [Eleþtiri]
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor? [Eleþtiri]
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi! [Eleþtiri]
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm) [Eleþtiri]
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti [Eleþtiri]
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm) [Eleþtiri]
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak! [Eleþtiri]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.