..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




2 Aralýk 2019
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn  
Hüseyin Ýbiþ
bizler neden ön yargý ile hareket etme yolunda yürümeye devam eden bir toplum olmaktan vazgeçemiyoruz?


:ADFI:
ÖN YARGI BÝZÝM YOLUMUZ OLMASIN
Bizler neden ön yargý ile hareket etme yolunda yürümeye devam eden bir toplum olmaktan vazgeçemiyoruz? Ön yargý ile insanlara yaklaþmak büyük yanlýþlarýn doðurmakta olduðu sonuçlarýn ortaya çýkmasýnda en önemli sebeptir. Bahsi geçen yanlýþlýklarý ortaya çýkaran da bizlerin deðiþmesine imkan tanýmadýðýmýz bakýþ açýmýzdýr. Hiç akýl erdirme gayreti içerisine girmiyoruz. Bu manasýz düþüncelerin bizleri nasýl zor durumlara sürükleyip içinden çýkýlmasý mümkün olmayan boþluklara sürükleyebileceðini.
Ben her zaman insanlarýn ön yargýlý tavýrlarýnýn büyük bir kayýp olduðuna kanaat getirmiþimdir ve bu fikrimin de beni yanýltmadýðýna her daim þahit olmuþumdur. Ýsterdim ki yanýlgýlara düþeyim fakat ne yazýk ki düþüncelerim beni her zaman ters köþeye yatýrmýþtýr. Yalnýz nefes aldýðýmýz bu hayatta unutulmamasý gereken önemli bir þey daha var. Ön yargý bir nevi elektrik akýmýný andýrmaktadýr.
Nasýl elektrik akýmýna kapýlan bir insan ya canýndan yahut vücudunun bir parçasýndan olursa ön yargýlý davranýþlarý yüzünden de etrafýndaki kimselerden olur. Yalnýzlýðýn mahkumiyetinde kalmak istemeyen kiþi ilk önce etrafýna ön yargý ile bakmayý sonlandýrmalý, bu þekilde davrandýðý þahýslarýn yerine bir þekilde kendisini koyabilmelidir. Kendisini ön yargý ile baktýðý kiþi yahut kiþilerin yerine koyamadýðý taktirde ortaya içinden çýkýlmasý imkansýz olan durumlar çýkar. Sözü geçen durumlardan kurtulamamanýn yükünün aðýrlýðý altýnda ezilmekte hayatýnda yaþamakta olduðu en büyük acý olur.
Ön yargý ile hareket eden bir toplum olmaktan vazgeçemeyiþimiz bizlerden hayatýmýzda yer verdiðimiz birtakým gerçekleri göz önünde bulundurmamamýz için büyük bir engel teþkil etmektedir. Buda zihnimizin karýþmasýnýn en önemli sebebi halini almaktadýr. Ýnsanlar nasýl vücutlarýndaki fazla elektriði atarak rahatlamak için topraða çýplak ayaklarý ile basýyorlarsa ön yargýnýn kafalarýndan çýkarýlýp atýlmasý içinde farklý çabalarda bulunmalýdýrlar. Çünkü ön yargýnýn götürüsü getirisinden daha fazladýr. Onun içinde bir insan hakkýnda karara varýrken bir deðil birkaç defa düþünülmeli, kararlar ona göre verilmelidir. Verilmiþ olan yanlýþ bir kararýn içinde silinip gideceði sorunlarýn peþinde sürüklenerek yok olacaðý hesaba katýlmalýdýr. Hakkýnda karara varmak için uðraþtýðý þahýsýn yerine kendini koyarak düþüncelerini ölçüp biçip tartarak kararýnýn doðruluðuna kanaat getirmelidir. Her daim olumlu düþüncelerin kafasýnda yer etmesi için birilerinin aklýný karýþtýrmasýna izin vermemelidir.
Biz insanlarda empati kurmaktan ziyade bizim ‘ O dediðimiz dedik çaldýðýmýz düdük’ mantýðý daha ön planda olmaktadýr. Fakat bu düþünce diðer kiþilerin hayatýna olumsuz etkiler býrakmaktadýr.
Buna en büyük örnek son günlerde yaþanmýþ olan otizmli çocuklarla velilerin baþýna gelen ayýrýmcýlýk olaylarýdýr. Diðer veliler kendilerini otizmli çocuklarýn velilerinin yerine koymadan fikir beyan ediyorlar. Yarýn kendileri ya da çocuklarýnýn ne olacaðýný düþünmüyorlar. Bu velilerin zihinlerinde bir yere kazýmalarý lazým gelen bir þey var. Çocuklarý ile bir arada tutmak istemedikleri otizmli çocuklarýn hayata küsmesinde en büyük etkenlerden biri olacaklardýr. Bu da o çocuklarýn umutlarýnýn tükenmesinde açýlan yola atýlan büyük bir adýmdýr.
Adýný koymakta güçlük çektiðimiz yanlýþlýklarda insanýn insana düþmanlýklar beslemesinde en büyük rolü oynamaktadýr. Onun için diyorum ki ‘Dediðim dedik çaldýðým düdük’ mantýðýný bir kenara atalým. Empati kurma yönteminden yararlanma yolunda yürümeyi tercih edelim.
Bizler sözünü ettiðim mantýkla yürümeye devam ettiðimiz sürece hiçbir yol kat edemeyiz. Hayata kazandýrmayý hedeflediðimiz insanlarý býrakýn hayatla barýþtýrmayý onlarý büsbütün hayattan koparmýþ oluruz. Bunun vebalinden istesek te kurtulamayýz.
Ben sizlere yine kendimden örnekler vererek devam edeyim yazýma. Ben sýnavlara girdim, belli bir yol kat edemedim. Girdiðim sýnavlarda baþarýya ulaþmam mümkün olmadý. Belli bir süre böyle geçti. En sonunda þimdi görev yaptýðým alana atanmamý saðlayan sýnavý kazandým ve memuriyeti elime aldým. Bu sýnavlara girerken hiç destekçim olmadý. Etrafýmda her girdiðim sýnava baþvuru yaptýktan sonra nasýlsa kazanamayacak düþüncesine sahip oldu yanýmdakiler. En son sýnavý kazandýktan sonrada atama süreci baþladý. Ýþe gireceðim hadi büyük söz sahibi oluyor küçük te söz sahibi olmaya baþladý. Bu girdiði iþ yerinde birkaç gün ancak kalýr düþüncesi ile hareket ederek benim moralimi bozmak için ellerinden ne geliyorsa yapmaktan kaçýnmadýlar. Bu düþüncelerini boþa çýkardým. Ýki yerde görevde bulundum. Bir tanesinde hala görevde aktifim. Hiçbir sorun çýkmadý Allah’ýn izni ile. Yani ailemin düþüncelerini boþa çýkardým. Hakkýmda yanýldýklarýný göstermiþ oldum.
Sýra evliliðe geldi. Ayný düþünceler kafalarýnda yer etti ve bunun yanýnda kadýn üç gün ancak sabreder düþüncesine sahip oldular. Bu düþüncelerini de boþa çýkarýp yoluma devam etmekteyim. Yani demek istediðim ‘Dediðim dedik çaldýðým düdük mantýðý’ ile düþünmekten vazgeçmek bizim için tek çýkar yoldur.
Evet Deðerli Okurlarým, ön yargýya teslim olmayýn! Her zaman empati kurma yolunda yürümeyi tercih edin. Bu tercihleriniz sizlerin doðru yolda yürümekte olduðunuzun en önemli göstergesidir. Ön yargý bizim yaþamakta olduðumuz bu hayatta kendimize ve diðer insanlara vermekte olduðumuz en büyük zarardýr. Yazýmý sonlandýrýrken beni yalnýz býrakmayan siz deðerli okurlarýma son bir tavsiyede daha bulunmayý uygun buldum. Hakkýnda bilgi sahibi olmadýðýnýz insan yahut insanlarla ilgili ön yargý ile yaklaþýmlarda bulunmamak en temel prensibiniz olsun. Tavsiyemin kafalarý kurcalayan boþ lakýrdýdan ibaret olmadýðýný bilerek hareket edin ve bu prensibinizden hiçbir zaman ödün vermeyin. Çünkü sizleri bilgilendirmek için kaleme aldýðým bu yazýmda ve yapmýþ olduðum son tavsiyemde kafa karýþtýrmak için girilen bir uðraþ yoktur. Anlatmak istediðim tek bir þey var. Ön yargý insan oðlundan aldýðý hiçbir þeyi geri vermez. Yapýlmasý gereken tek bir þey var su akar yolunu bulur düþüncesi zihinlere kazýnarak yola devam edilmelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým
Þiddet Sýðýnacaðýmýz Liman Olmasýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.