..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Can Macit




10 Þubat 2003
Grigory Gurkin  
Can Macit
Ona, Ýnternet’te rastladým... Altaylýlara ait sitelerde. Þimdi, “Altay” dedik ya, Ýzmir’in meþhur takýmý gelir akla. Grigory Gurkin’i de, yeni transfer edilen Rus kaleci sanýr bazýlarý.


:BHBE:
Ona, Ýnternet’te rastladým... Altaylýlara ait sitelerde.

Þimdi, “Altay” dedik ya, Ýzmir’in meþhur takýmý gelir akla. Grigory Gurkin’i de, yeni transfer edilen Rus kaleci sanýr bazýlarý.

Rusya Federasyonunda, özerk bir devlet olan, Altay Cumhuriyetinden bahsediyorum. Gerçi, Putin’den sonra özerklik falan kalmadý....

Grigory Gurkin, bir Altay Türkü olarak, 1870 yýlýnda Güney Sibirya’nýn Altay bölgesinde, o zamanki adý ile, “Ulala” þimdiki adý ile, “Gorno-Altaisk” kentinde doðmuþ.

1878-1883 yýllarý arasý, Rus Ortodoks din adamlarýnýn iþlettiði bir okula gitmiþ. Resim konusunda çok yetenekliymiþ. 27 yaþýna gelinceye kadar, "ikona" yaparak hayatýný kazanmýþ. 1897 yýlýnda St. Petersburg Sanat Akademisine girip, resim dersleri almýþ.

1902 yýlýnda vatanýna dönüp resim yapmaya baþlamýþ.

Ben resimden pek anlamam ama, Altay bölgesinin daðlarýný, göllerini, nehirlerini ve yerli halkýn günlük yaþayýþýný yansýtan harika tablolarý var.

Gurkin, 1917 yýlýnda politikaya girmiþ ve Altay Meclisine seçilmiþ, 1918 yýlýnda yapýlan referandum sonucu Altay Cumhuriyeti kurulmuþ. Devrimden sonra, tüm Türk topluluklarý gibi Altay Türkleri de, Komünistleri desteklemiþler.

1918 yýlýnýn Aralýk ayýnda, bölgeyi iþgal eden, Amiral Kolçak komutasýndaki Çarlýk yanlýsý kuvvetlere esir düþen Gurkin, 1919 yýlýnýn Nisan ayýnda esaretten kurtulmuþ.

1920 yýlýnda, önce Moðolistan’a, sonra Rus partizanlarý ile Tuva Cumhuriyetine giden Gurkin, 1921-1926 yýllarý arasýnda resim çalýþmalarýný, o zamanlar baðýmsýz bir devlet olan ve SSCB’ye ancak 1944 yýlýnda katýlan Tuva Cumhuriyetinde sürdürmüþ.

1926 yýlýnda, SSCB’ye dönen Gurkin, Kazakistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’ý dolaþarak 1934 yýlýna kadar resim çalýþmalarýna devam etmiþ.

1934 yýlýnda, Stalin’in polisi tarafýndan tutuklanmýþ.

Suçu ise, Türk Milliyetçisi olmak!

1937 yýlýnda, idama mahkum olmuþ ve 10 Ekim 1938’de, Stalin’in cellatlarý tarafýndan, ensesine bir kurþun sýkýlarak (Rus usulü!) idam edilmiþ.

Gurkin, sahiden bir Turancý mýydý?

1921-1926 yýllarý arasýnda, "devlet memuru" olarak çalýþtýðý, Tuva Cumhuriyetinin, 1930’lu yýllarda basýlmýþ pullarýnýn üzerinde “Turan” damgasý olduðunu görmüþtüm.

Acaba 1930’lu yýllarda, Altay ve Tuva bölgesinde “Turancý” bir hareket var mýydý? Yoksa Gurkin, Stalin-Beria ikilisinin paranoyasýna mý kurban gitmiþti?

Gerçek ne olursa olsun, Türk Dünyasý büyük bir ressamýný kaybetmiþ. Ýnternet’te, Grigory Gurkin’i tanýtan çok sayýda, Ýngilizce ve Rusça site olduðu halde, Türkçe tek bir doküman yok. Bendenizin yazdýðý bu karalamanýn dýþýnda......



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler
Türkistan Lejyonu
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar
Chulym Tatarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleþtiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleþtiri]
Hamamýn Namusu [Eleþtiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleþtiri]
Savcýnýn Karýsý [Eleþtiri]
Bir Irkçýnýn Ýhaneti [Eleþtiri]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.