..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Nisan 2020
Ölüm ve Yaþam Nasýl Var  
Bayram Kaya
Ýniþ ve çýkýþ; taban ve tavan neden varsa ölüm ve yaþam da birbirinin belirsizi üsteli durum olmakla birbirine göre birbirinin belirli durumu olmakla vardýr.


:GDB:
Ýniþ ve çýkýþ; taban ve tavan neden varsa ölüm ve yaþam da birbirinin belirsizi üsteli durum olmakla birbirine göre birbirinin belirli durumu olmakla vardýr.

Birbirinin eksiði, birbirinin tamamlarý olan dalga hareketiyle vardýr. Kuantum dünyanýn belirsizle bir ömür sürecidirler. Belli bir kuant (parçacýk) zamanla belirli baðýntý yansýma tamlarýdýrlar.

Makro dünya, kuantum dünyanýn daha yoðun dalgalanmasýdýr. Böylece kuantum dalgalanmada makro dalgalanma türü oluþur.

Kuantum dünya mili metrenin 10 üssü eksi 21 de biri olan bir uzaklýk içinde olay gerçekleþmeleri yasasý olmalarýna karþýn makro dünya mili metreden ýþýk yýlý uzaklýklara kadar bir mesafe içinde gerçekleþmelerin ortaya çýkmasýdýr.

Makro dalgalanma, kuantum dalgalanmalarýn (devim-zamanlarýn) metreye göre angströmlerinden veya 10 üssü eksi 24 yoctometre boyutlarýnda oluþan metre gibi ölçüþme, çöktürme belirlisini veren bin bir tür ölçme, çöktürme skaler ligidir.

Ýþte biz makro dalgalanmalý belirlinle kuantum dalgalanmanýn birbirini dönüþen büyük ölçekli tekrar etmesiyiz. Dalgalanma karakterimizdir. Bizdeki ölümün ve yaþamýn tadý olan duygu, yalýtma týnýþýmý ile ortaya çýkan, farklý bir yalýtým duygusudurlar.

Ölüm sizin içinizde taþýdýðýnýz bir giriþme oluþumla, baðýntýdýr. Bu nedenle daðda, baðda; yatakta, batakta; sinemada, tuvalette; kalede, kilit altýnda da olsanýz amiyane tabirle ölüm sizi bulur.

Var oluþ durumunun yok duruma dönüþmesidir. Yokluðun bir yer kaplama bir devim etki alaný vs. olacaðýný unutmayýn lütfen. Bir baðýntý türünün baþka bir baðýntý durumuna dönmesidir. Siz sürecin müdavimi de olsanýz, bir öncesi eski durumla ölmüþ yeni durumla yaþayanýsýnýz.

Oysa ne sizi özel bir durumla arayan biri ne sizi özel bir durumla bulan hiç bir þey yoktur. Zaten siz; sizinle birlikte olan ve sizinle birlikte gidenlesiniz. Baðýntý duygularýnýzýn büyüttüðü kadarla olan algý, yaþamdýr. Baðýntý duygularýnýzýn algýlarý ve büyüttüðü kadar yoklukla ölümsünüz.

Nasýl yalýtýmlý bir gerçekle, imaj bir gerçek algý ile ve duygularýnýz üstel durumla sizinle varsa; ölüm ve yaþam da sizle üstel bir durumla sizle vardýr. Yani yalýtýmla birlikte olanýn buluþmasý dýþýnda sizi özel olarak arayan yoktur. Yalýtým nedenle (belirlisiyle) can da canan da sizsiniz.

Siz bir ölçüþme bir ölçme ve bir durumu çöktürme olan bu belirlilikle hayatsýnýz, yaþamsýnýz. Diðer bir duruma üstel bir konumla belirsizlesiniz. Yalýtýmla dýþa karþý belirsizlesiniz. Yalýtýmla içinize dönüþün belirsiziylesiniz.

Yalýtým eksikliðini dýþa doðru can ve canan oluþla çýkýþ yapar. Can korunum, bencillik, kaygý, haz ve elemse; canan etkime yansýma ve yansýma almadýr. Can çýkar canan girer. Ölüm boþalma boþaltmadýr. Yaþam dolma ve doldurmadýr. Dolan boþalýr. Boþalan dolar.

Var oluþ karakterize olarak ikilemle, üstel durumlara belirsizle olan bir belirme iken, çöktürülen durumla ya ölüm ya yaþam içinde belirlisiniz. Can cananýný, yaþam da ölümünü böyle bilir.

Siz þu anda belirli durumla çöktürülen bir ölçüþme giriþmeli gerçekleþen baðýntý durum olmakla yaþamsýnýz. Elimizde olan yalýtýlandýr. Þimdilik durum bu. Bu nedenle can tatlý, tatlý olan da yalýtýmlý duygu. Biz her þeyi bu yaþam durumla ölçüp deðerlendiririz. Ölümle yaþam yalýtýmla belirli duygudur.

Yalýtma olan belirli durumdaki lezzet veya lezzetsizliði yaþamakla yalýtmanýn verdiði bir kýsým duygu ile gerçek olmayan sanal algýlar içindesiniz. Bir durumdan diðer duruma üssü durumla dönüþen belirlilik; süren, yaþanan kadarla birikir. Biriken deneyim algýlarýmýzla ömrümüz olan can ortaya konur.

Þimdilik, can olan belirliliði yaþýyoruz da can olmayan ölüm dediðimiz belirsizliðin, belirliliðini yaþamýyor muyuz? Burada hangi algýlarla hangi tecrübelerin belirliliðiyle yaþadýðýnýz önem ve sürdürülebilir yaþamdýr.

Yansýma ve baðýntý; üstel durumun veya üssü durumun ya da üst üste durumun karakteri olan etkidir. Ölüme ait belirlilik canýn üstel durumu olmakla can ölümü bilemez. Cana ait belirlenim de ölüme ait üstel (belirsizle) durum olmakla ölüm de caný bilmez.

Burada þunu anlamalýyýz. Belirlilik (can) içinde belirsizlik (ölüm) vardýr. Belirsizlik (canda) da üstel durumla belirlilik (ölüm) içindedir. Matematik dili ile söylersek bir elma (can veya ölüm), belirsiziyle (can ölümle-ölüm canla üssü olarak) vardýr.

Bir elma daha çoðu ve daha azý olan belirsizle vardýr. Bir elmanýn daha azý 0 elmadýr. Bir elmanýn en yakýn daha çoðu da 2 elmadýr. Þu halde bir elma 0 ve iki belirsiziyle vardýr ve belirlidir. Belirsiz olanýn belirlisi; belirlisini verenle belirsizdir.

Bir elma olukla belirli olan da 0 veya 2 elma ile belirsize dönüþebilmeli ki üstel durumlu 2 belirsiziyle ve 0 belirsiziyle belirli olmalýdýr. Ölüm yaþamla; yaþam da ölümle üstel durumlu makro dünyanýn yalýtmasý olan belirsizlerledir.

Siz ölüm ve yaþamý makro dünya zamanýyla anlayan, bir sýnýrlanma ve bir belirlenmesiniz. Oysa bu makro duyum sizin ölçüþmeniz duygu zamanýnýz olan belirlilik olmakla evrenin zamaný deðildir.

Þimdi biraz teknik olayým, üstel durumla olmayý; yani belirlilik olan bilimsel bir veriyi aktarayým. Burada tematik anlatýma kaçmadan, konuyu kýsa tutacaðým.

Yani skaler alan diyeceðim ama skaler alaný anlatmayacaðým vs. Bu anlatýmda kendi çýkarýmlarým olmayacaðý için konuyu, ilgilisi olan okurun bilgi referans etmekle hitap edeceðim.

Skaler alanýn bir ikileme zamaný vardýr. Bu ikileme zamaný 10 üssü -37 saniyedir. Yani bir ikilem zamanýnýn oluþabilmesi için 10 üssü -37 saniye geçmesi gerekiyor. Bu kadar kýsa bir süre içinde ancak bir tane ikileme gerçekleþir.

Okura þunu da belirtmeden geçemeyeceðim. Bu zaman (10 üssü -37 ) bir saniyelik evrenin; on binde biri olan saniye dilimi içinde gerçekleþen akýl almaz denli parçalý zamandýr. Kuvvetler bu zamalar içinde sahneye çýkýyordu.

Bunu þöyle düþünelim. Evrenin protondan (atomdan deðil) daha küçük bir hacmi, 10 üssü -37 saniye içinde evren kendi büyüklüðünü ikiye katlar.

Geçen ikinci, üçüncü, dördüncü bir ikilemeden sonraki 4 tane 10 üssü -37 saniye sonra evren ilk büyüklüðünün 16 katýna eriþir (2x2x2x2= 16).

Protondan küçük bir uzay bölgesinin 60 ikilemeden sonra yani 60 tane 10 üssü -37 saniye geçtikten sonra ancak bir yafa portakal büyüklüðüne eriþeceði hesaplanmýþtýr. 60 ikilem, proton boyutunda olmayan evrensel hacmin bir portakal büyüklüðünü verir. 60 ikilem yapýldýðýnda daha saniyenin 10 üssü -35'lik zamaný bile geçmemiþ olur, deniyor.

Ýþte CERN deneyi evreni daha 10 üssü eksi 15 saniye yaþý içinde iken enerji olaylarýný gözlem ve deney etmek için tasarlanmýþtý. Bu sürece dek zaman diliminin daha aþaðýsýnýn olgu ve olaylarýnýn deneyleri þimdilik ufuk alanýmýz ötesindedir.

Evrenimiz bir portakal büyüklüðüne eriþebilmek için 60 ikilem geçirip 10 üssü-35 saniyelik zaman gerekmektedir. Ýþte mantýk çarpýtmamýzý, mantýðýmýzýn yaya kaldýðýný anlayabilmek için bu örneði verdim.

Siz 10 üssü eksi 15 saniyelik süre olaylarýna bakarken 10 üssü eksi 35 saniyelik süre olaylarý arasýnda 20 sayýsý gibi bir fark algýlanýr.

Hâlbuki bu 10 üssü 20 etkenindeki sayý deðeri; 10 üssü 20 ETKEN deðerinde olmakla evrenin 10 üssü -35 yaþýna göre yüz milyar kere milyar daha yaþlý halidir. Guth; 10 üssü eksi 15 ile 10 üssü eksi 35 arasýndaki farkýný, þöyle de tanýmlýyor. "1 VE 10 üssü eksi 15; farkýnýn yüz bin (10 üssü 5) katýdýr" diyor.

Evrenin büyüklüðü diyor Guth; þiþmenin 10 üssü eksi 32 saniyelik zamanýna denk gelir. Þiþme bu 10 üssü 32 saniye kadar zaman sürmüþtür diyor. Evrenin büyüklüðü 10 üssü 32 saniyelik zamanla özdeþ olan zamandýr diyor.

Þiþme zamaný skaler alana bozunur. Dalgalanma iniþ çýkýþ; tümsek çukur hareketi ile bir ikilemle skaler alandýr. Skaler alan kuantum dalgalanmanýn bir parçasý ve negatif etkidir.

Ýniþin çýkýþý, çýkýþýn iniþi. Tümseðin çukuru; çukurun tümseði olmakla, dalgalanma birbirine negatif veya zýt bir üstel ve belirsizle belirme olan bir etkidirler. Ölüme negatif yaþamdýr. Yaþama negatif olan da ölümdür.

Þiþme 10 üssü eksi 32 saniyelik bir ömür ve belirli durum olmakla skaler alan bozunur. Enerjisi tüm parçacýk kütle enerjisine dönüþmekle böylesi kýsa bir süreç içinde bu durum bir son bulur.

Görülüyor ki süreç akýl almaz denli ömrün birbirine göre geçen parçalý kesikli süreklisidir. Bir üstel durumu takip eden beliren diðer bir baþka üstel süredurum ömürlü dalgalanmaný skaler etkisidir. Bu etkiler birbirini takip eden birbiri ile giriþip baðýntýlý olan süredurum paketleridir.

Mantýðýmýz bu tür kuant durumlarla Ýþlerleysen yansýmalar içerse de mantýðýmýz yalýtýmýn bilincidir. Gerek dünya yalýtýmýnýn gerek beden yalýtýmýnýn sýnýrlanmýþ organizesi olup var oluþu kavrayamaz.

Örneðin sindirim dediðimiz metabolizma süreçleri ve düþünce adeta ömür yaþýmýza göre daha hýzlý kuantum dalgalanmasý boyutunda gerçekleþmelerdir. Özümleme süreci ömrümüzden fazla zamandan gerçekleþen bir süre durum olsaydý, içimizde özümleme süreçleri oluþamazdý.

Fakat algýlarýmýz duygu ve duyumlarýmýz yalýtýmýn sýnýrlama damgasýný taþýmakla makro dünyaya göre anlama ve algýlamanýn bir parçasý olmaktadýrlar. Kuantum dalga bizde görsel, düþünsel bir imajdýr.

Ýmajý ortaya koyan parçalar ancak kiþinin kendi dýþýndan (yalýtým bilinci dýþýnda) kiþiden baðýmsýz bir güçle, toplum sayesinde olasý olmaktadýr.

Toplum da bizim kuantum dalgalanmamýzý ortaya koyan birim süreçler olmakla bize, CERN süreçleri ortaya koyan bambaþka bir iklimin belirsizle belirlisidir.

Belirsizlikle olan durum, belirlilikle ortaya konduðunda; ölüme can korkusunun belirsizliði düþer. Cana da ölüm korkusunun belirsizliði düþer (yansýr-akseder). Bu çeliþki korkunuzu, kaygýnýzý, korunmanýzý ve korunum bilincinizi ortaya kor.

Elbette canýn deneyimle olduðu yaþam, ömür, cana ait algýsal yaþam; ölçüþme belirlisi olmakla ölüm deðildir. Ama ölüme ait algý deneyim ve sürdürüþ te bir baþka belirlilikle olan varlýk ve sürdürüþle olan ikilemle kendisi de varoluþun özüdür

Ýkilemle dönüþmeyen hiç bir þey yoktur. Ýkilemi içindeki üstel durumla belirsiz olandan, belirli bir durumuna çöktürülüp bilinir, belirli, olmayan varlýktýr ama varoluþla deðildir. Can ölümle ölçüþür. Ölüm de canla ölçüþen; belirsizden, belirliliktir.

Þey veya enerji belirsizle varlýktýr ama belirli var oluþ deðildir. Yani canla deðildir. Ölümle deðildir. Can olmayanýn cansýzlýðý olmadýðý gibi cansýz olmayanýn da caný yoktur. Ölümle beliren, çöktürme durumla olan baðýntý ve giriþme de baþka bir var oluþ ve yaþamdýr.

Ölüm ve yaþam siz ve siz olandýr. Siz yaþamýn ölümünü yaþarken, ölümünüz de ölüm denen yaþama göre zýt ve baþka baðýntýlarla belirli olan ölüm; kendi ölüm sel yaþamýna doðru da yolcu ve deðiþmenin dönüþmesidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.