..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Mayýs 2020
Boþluk Enerjisi 14  
Bayram Kaya
Sentez süreçleri kýrýlýr. Parça parça edilen ve kýrýlan baðlar nedenle enerji ortaya çýkar. Ortaya çýkan enerji boþluk enerjisi olmakla zorunlu bir yeni bir potansiyelle yansýr. Yeni bir baðýntý etkili enerjidir. Bað enerjisi kýrýlmazdan önceki var olan enerjinin, yok olanýdýr. Zýt olanýdýr.


:FAC:
Sentez süreçleri kýrýlýr. Parça parça edilen ve kýrýlan baðlar nedenle enerji ortaya çýkar. Ortaya çýkan enerji boþluk enerjisi olmakla zorunlu bir yeni bir potansiyelle yansýr. Yeni bir baðýntý etkili enerjidir. Bað enerjisi kýrýlmazdan önceki var olan enerjinin, yok olanýdýr. Zýt olanýdýr.

Toplumun birbirine karþýlýk olan mütekabil üretim çeþitliliði, bu tür kýrýlan baðlardan oluþan boþluk enerjisi; her bir yeni baðýntýlý giriþme durumlara kapasitördür. Üreten bir toplum, üreten çeþitliliði ile toplumsal bir kapasitördür ve üreten toplum, toplumsal bir boþluk enerjisidir.

Toplumsal süreç öznel, nesnel ve bilgi uygulayým (teknik) giriþimli üreten bir yapý olmakla özne nesnel bir tüketim kapasiteli boþluk alaný vardýr. Boþalan yan dolar; dolan yan da boþalýr. Dolu yan boþ yana bir alan etkisidir.

Bu alan etkisi; bir dinamo etkisi olup, süreç tekrarlarýný veren çevrimi oluþur. Bu tür enerji, kolektif yapý ile üssü durumdur. Ve bu tür enerji ancak toplumda üssü durumla belirecek olup, depolanýr. Toplum kolektif bir kapasite ve toplumsal bir kapasitördür.

Siz köprü de geçmeseniz bile, siz hastanede hiç yararlanmasanýz bile; sizinle ama sizin dýþýnýzda sizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz olmakla zorunlu olan bu kolektif kapasite ve toplumsal bir kapasitör ile entegre olan bir kazanç vardýr.

Kolektif yapý saðlatan ve üreten bir iliþki biçimi ile boþluk alaný doldurur. Toplum üretim üzerinde saðlatan yapýdýr. Toplumu ortamdan çekiniz, geriye toplumdan boþalan bir boþluk alaný kalýr. Alan iliþki biçimine etkide bulunur. Ortam veya boþluk alan, toplum ile ve kolektif yapý ile potansiyellidir.

Bu potansiyel etki veya direnç gerilim kimi kez o iliþki tipini durdurur. Örneðin; olumsuzluklarý durdurmasý gibi, olumsuz ahlaký engellemesi gibi. Hýrsýzlýk, haksýzlýðý önleyip gidermesi gibi. Kolektif yapýnýn toplumsal yapýdan farký þudur. Kolektif yapý “doðada saðlatmayý” da içeren bir geniþliktedir. Oysa toplum üreten iliþki üzerinde saðlatan özel bir kolektif iliþkidir. Yani her ikisi de saðlatma üzerinde kolektiftir. Nasýl saðlatýyor üzerinde kolektif ilik avcý toplayýcý ve üreticidir.

Mütekabiliyeti olan doðada saðlatan iliþkiyle, üreten iliþki gibi durumlar boþluk alanlý dalgalanmayla kolektif devinme yönünde olan dalgalanmayla eþ yönlü olur. Boþluk enerjisi ile boþluk enerjisi ile kendi arasýnda potansiyeli ortaya koyan durum; kolektif devimdi. Veya kolektif etkiydi.

Ýþte kimi kes boþluk alan etkisi dalgalanma yönü ile kolektif iliþki biçimli dalgalanma yönü eþ yönlü olmakla boþluða ait ve kolektife ait potansiyeller birbirine eklenir. Bu durumda kuvvet süreç giriþmeyi sürdürüp devam ettirme yönündedir.

Boþluk, kendi içindeki veya kendi üzerindeki kolektif devim süreçleriyle ya sürtüþür ya da üzerindeki kolektif devimli iliþki tipi ile kendi arasýna eþ yönlü potansiyel bir alan kuvveti oluþturur.

Bu baðlamla toplumsal alan hem bir kapasite ve hem de bir kapasitördür. Kapasitörlük toplumsal alan içinde yapýlýr. Toplumun kapasitesi, toplumun kapasitörlüðünü artýrýr.

Boþluðun enerjisi mütekabiliyeti olan (karþýlýklý baðýntý ile olan) özne nesnel süreçlerle sürtünür. Her sürtünme bir giriþme ve kendi boþluk doluluk oyuk alanlarýný oluþmadýr. Sürecin öznel yani (kiþi benci yaný) kolektif iliþkiler üzerinde çarpýtmalarla illüzyonlar ortaya kor.

Çarpýtma ve illüzyonlar var olan kolektif giriþmeler üzerinde ortaya konur. Genel olaný özele çevirirler. Kolektif olan içinde çözen bað enerjileri ile kolektif arasýna öznel ve bencil arýzalar korlar. Boþluðun enerjisi ile kolektif giriþmenin bað enerjisi arasýna eklenen arýza yine boþluk ile kolektif arasýna yine kolektif bað enerjisi ile baðlanýr.

Örneðin, kolektif sahipliðin yanýna baþlangýç inþasý içinde olmayan, inþacý da olmayan durumla kolektif sahipliðin hilafýna özel sahiplik, kavramý sokuþturulur. Kolektif emeðin karþýlýlýk oluþ ilkesi yanýna özel sahipliðin özel mülke karþýlýk, özel mülk hakký; huzur hakký gibi ipe sapa gelmez yanýltma veya illüzyonlarla süreç enfekte edilir.

Bu illüzyonlar sýfýr düzeydeki boþluk alan içinde kolektif iþleyiþe enfeksiyonun kendisini inþa ettiren boþluk alanlarýný açar. Bu sömürüdür. Bu zulümdür. Sömürülen budur. Sömürülen de kolektif kapasite olan kapasitör içindeki kolektif depo enerjidir.

Nasýl verili sýfýr düzlem içinde ceylanlar geyikler, meyveler, kimsenin özel mülk hakký olmaksýzýn bir avcý toplayýcý dönem yaþanmýþsa, yine verili düzlem içinde dað orman toprak kimsenin özel mülkü olmamakla kimsenin özel mülk hakký da yoktu.

Özel sahiplik üretmez. Üretemez. Ne saðlayan iliþkinin önünde ne üreten iliþkinin önünde özel sahiplik yoktu. Bölge gibi kýt kaynaklarýn korunmasý nedenle kolektif savunmalý kolektif sahiplik vardý.

Kolektif sahipli boþluk alan üzerinde kolektif etkili, kolektif emek olmakla üreten emeðe dönüþmüþtü. Baþlangýç referansý içinde, geri baðlanýmla olmayaný, olana erg yapýyorlardý. Günümüzdeki sömüren sistem içinde bunun adý finansmandýr, yatýrým teþvikidir. Finansman ve yatýrým teþviki sisteme yabancý bir yangý olan sömürüye hileci bir meþruiyettir.

Uzun, kýsaya; kýsa da uzuna; bakýþýmla birbirinin birbirine boþluk yanýný oluþuyordu. Burada uzun ve kýsa kavramý nicelikle bir belirlilik deðildir. Kavramsal bakýþýmla (kavramsal simetriyle) belirsizle üssü durumlar belirsiziyle, birbirine potansiyelle birbirinin zýttý olan alan etkisidirler.

Sadece uzun kýsa olma potansiyeli olan bir simetri kýrýlmasýdýrlar. Böyle olmakla kýrýlan simetri veya kýrýlan bakýþýmdaki boþluk yan nedenle uzundan kýsaya veya kýsadan uzuna eðim vardý. Uzunda da kýsada da potansiyel durumla bir enerji vardý (uzun kýsa olma enerji bakýþýmý ve bakýþýmýn kýrýlmasý vardý).

Kýrýlma sonrasý belirsizle olan simetri süreci belirli yaptýðýmýzda yani ölçme deðerlendirme kýyaslamasý yaptýðýmýzda: örneðin; uzun olanda 2 birim enerji olsun. Kýsa olanda da 1 birim enerji belirlisi olsun. Uzun olandaki fazla enerjiden alýp eksiltme yapalým. Yani uzun olaný, kýsa olan kadarla eþitleyeceðiz. Kýsa olan, 1 birim olduðuna göre; uzunu da bir birim edip durumu yeniden simetrik yapacaðýz.

Bu durumda uzun olan veya çok olan 2 içinde kýsada olan kadar enerjiyi alalým. 2-1 =1 olur. Bu 1 birim fazla enerji, uzun olandaki fark (potansiyel) enerjidir. 1=1 de eþ potansiyelli olmakla sýfýr enerjilidir.

Eþleyiþle, bu kes de uzunu kýsaltmayalým da kýsa olaný uzuna yetirelim. Kýsayý uzuna yetirmek için kýsa olana 1 birim boþluðun enerjisinden tamamlayýcý enerji vermemiz gerekir. Durum bu kes de 2=2 olur. Buda eþ potansiyelli sýfýr enerjidir.

Biz 2-1=1 e dönersek, iki dediðimiz sayýnýn sayý tanýmýna göre 2, (1+1)'dir. (1+1)-1 koþulunda parantez içini oluþan eylemsel kümenin bize göre saðýndaki -1 sayýsý; küme içindeki birimlerden +1 olanýn birisi ile eþleþir. Eþleþenler birbirine eþ ve denk kuvvetler olmakla birbirine etkisiz bir durum ortaya korlar.

Biz birbiri ile eþleþen bu denkliðe sýfýr etki diyorduk. Bu durum, bu denklik bir referans deðerdir. Ancak +1 in bize göre solunda + iþaret belirlisi vardýr. Bu + etki birimin küme içi eylem iliþkisinden kaynaklý bir durumdu.
link/AKBP



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.