..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




11 Mayýs 2020
Cumhuriyet Ýle Birlikte Osmanlý Mûsýkîsi de Artýk Yeni Rejimin "Ýnlýlâp" Ajandasýndadýr  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Cumuriyet sonrasý baþlatýlan "inkýlap"hareketinde Mûsýkîmizi...


:IBC:

Daha Cumhuriyet’ in ilân edilip; Mustafa Kemal’ in Cumhurbaþkanlýðý seçildiði gün, ortada henüz hiçbir inkýlâp uygulamasý yoktur. Ankara’ da bulunan Fransýz Gazeteci Maurice Pernot, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný ile bir görüþme yapar. Bu görüþmede Mustafa Kemal çaðdaþlýk ve kültür ve konularýnda yapmak istediklerine dair önemli ipuçlarý verir ve þunlarý söyler :

“Memleketler muhteliftir, fakat medeniyet birdir ve bir milletin terakkisi için bu yegâne medeniyete iþtirak etmesi lâzýmdýr. Bizim vücutlarýmýz þarkta ise fikirlerimiz garba doðru müteveccih kalmýþtýr(yönelmiþtir). Memleketimizi asrîleþtirmek istiyoruz. Bütün mesâimiz Türkiye’ de asrî, binaenaleyh garbî bir hükümet vücuda getirmektir. Medeniyete girmek arzu edip de , garbe teveccüh etmemiþ millet hangisidir?..”

Yeni Türkiye’ nin liderinin bu açýklamasý; Türk insanýnýn bütün hayatýnda olduðu gibi mûsýkîsinde de yaþayacaðý büyük bir deðiþimin ilk habercisi oluyordu.

“…Yeni bir ulus-devlet yapýlanma süreci iþlemektedir.Bu sürecin en az hasarlý yürütülebilmesi için alýnmasý gereken ilk tedbirlerden biri geçmiþe baðý kesmektir.Osmanlý ile dokusal baðý çok kuvvetli olan geleneksel müzik, bu baðlamda birinci derecede tehdit ve tehlike oluþturan kültürel deðerlerden biridir…”

Her konuda olduðu gibi mûsýkî de de 19. yüzyýlýn ortalarýna doðru baþlayan ve 1839 da Tanzimatla hýzlanan Batýlýlaþma çabalarý, Cumhuriyet dönemine de yapýlacak inkýlâplarýn alt yapýlarýný teþkil ediyordu. Hatta belki de özellikle Tanzimat’ ta yapýlanlar gerçekleþmeseydi, belki de Cumhuriyet inkýlâplarýnýn da gerçekleþme þansý olmayacaktý.

“…Devletin 1920’ li yýllarda baþlayan ve 1930’ larda doruðuna varan bilinçli ve sistematik müdahalesinin temelinde hem müziðin kendi doðasýndan kaynaklanan, hem de devletin ona atfettiði bir dizi özellik bulunmaktaydý. Baþka bir anlatýmla, müzik sanatsal bir ifade aracý olarak duygu ve coþkularýn seferber edilmesi açýsýndan ‘kollektif ’ olma özelliði en belirgin olan, dolayýsýyla da inkýlâbýn amaçlarýna en iyi hizmet edeceði düþünülen bir araçtý. Öte yandan da ‘Batýlý’ bir toplum olma yönündeki çabalara görünürlük kazandýrma açýsýndan makbul bir ‘vitrin’ oluþturmaktaydý…”

Yani öz mûsýkîmizin, onlarýn yakýþtýrmalarýna göre,“Bizans-Fars kökenli” ve “saray orijinli ”oluþu, hep hüzün ve aþk terennüm etmesi ve buna benzer yakýþtýrýlan argümanlarýn hepsi bahaneydi. Amaç toplumlarý, bireylikten soyutlayýp, vasat kalabalýklar haline getirip, onlara basit , okul þarkýsý gibi melodiler taþýyan, hiçbir sanat deðeri olmayan, yüksek duygular taþýmayan, komuta edici ritim ve usuller taþýyan seslerle avutmaktý.

“…Cumhuriyet’ in müzik politikasýnýn tek parti dönemindeki temel eðilimlerini yansýtma açýsýndan önemli birer örnek oluþturan ‘marþ’lar, genelde ulus, devletin ‘ruhu’nu yansýtmayý amaçlayan Türklük, kahramanlýk, milliyetperverlik, Ata ve devlet kültüyle yüklü ‘vatan’marþlarý, ulusal kalkýnmacý ideolojinin öncelikli hedeflerinin ifadesi olan ‘sektör’ marþlarý ve çeþitli öðrenim kurumlarýnýn marþlarý olmak üzere üç ana baþlýk altýnda toplanabilir. Ziraat Marþý (Beste:Adnan Sagun, Güfte: Behçet Kemal Çaðlar), Ýktisat Marþý (Beste: Cevat Memduh Altar, Güfte: Aka Gündüz), Ekonými Marþý (Beste: Halit Ozan, Güfte: Cevat Memduh Altar) Sanat Marþý (Beste: Bedri Akalýn, Güfte: Avni Ozan) gibi ‘sektör’ ya da yine ayný çerçevede incelenebilecek Çiftçi Marþý (Beste:Ziya Aydýntan, Güfte: Aka Gündüz) ya da öðretmen marþý (Beste: Cevat Memduh Altar, Güfte: Ýsmail Hikmet Ertaylan) gibi meslek marþlarý…” bu politikanýn hayata geçirilmiþ birer örnekleriydi.
     

Mýzýka-i Hümayun Ankara'da Riyaset-i Cumhur Musýki Heyeti' ne Dönüþtürülüyor



Önce Saltanatýn, ardýndan Hilâfet’ in de kaldýrýlmasýndan sonra Mýzýka-i Hümâyûn’un adý “Makâm-ý Hilâfet Muzýkasý” na çevrilmiþtir. Bu topluluk, bizzat Mustafa Kemal tarafýndan 27 Nisan 1924’deAnkara’ ya çaðýrýlýr.Daha önce Mart ve Nisan aylarýnda Ankara’ya Saray orkestrasý sýfatýyla gelmiþtir. TBMM karþýsýnda Millî Sinema’ da 11 Mart 1924’ de ilk konserini verir . Bu konserde ilk olarak O. Zeki Üngör’ün “Cumhuriyet Marþý”, daha sonra Beethoven’in “5.senfoni”si icra edilir.

Bu konserden sonra, topluluðun ismi Riyaset-i Cumhur Musiki Hey’eti olarak deðiþtirilir ve doðrudan doðruya Cumhurbaþkanlýðý makamýna baðlanýr. Bu da mûsýkînin ileriki günlerde oturacaðý yataðýn habercisi olacaktý. Müzik bilindiði gibi bir toplumun kültür birikimi içinde en göz önünde olan dallarýndan biridir. Halkýn, birebir günün her diliminde iç içe olduðu bir sanat dalýdýr. Bu yüzden kültür deðiþimlerinde en aktif görev de ondan bekleniyordu. Devletin gerek manipülasyonlarla ve gerekse zorlayýcý tedbirlerle empoze edeceði bir müzik türü, kültürün diðer unsurlarýný da arkasýndan sürükleyecekti. O günün Devlet Teþkilâtýnda bu kurumun normalde Maarif Vekâleti (Millî Eðitim Bakanlýðý) bünyesinde olmasý gerekirken Mustafa Kemal Paþa’ nýn bunu bizzat kendi makamý’ nýn bir yan kuruluþu haline getirmesi de, ileriye dönük bir mesajdýr. Yani bizzat denetleyebileceði, kendi bünyesinde olmakla bir nevi dokunulmazlýk kazandýrmak ve müzik severlere dinlemeleri gereken türün ne olacaðýnýn mesajýný vermek istendiðinin bir gerçeðidir.

Topluluk Ankara’ ya geldikten kýsa bir süre sonra, periyodik olarak Türk Ocaðý’ nda konserler vermeye baþlar. Daha sonra, çok sesli müziðin geniþ dinleyici kitlelerine tanýtýlmasý için de, düzenli olarak radyo konserleri proðramlarý sýklaþtýrýlýr. O yýllarda Orkestranýn müzisyenleri Ankara Palas’ ýn bodrum katýnda bulunan radyo stüdyosunda çalýþýyorlardý.
Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti, rejim içinde yeniden yapýlandýrýlýrken, geçmiþte içinde barýndýrdýðý tasavvufî musiki icrasý yapan Müezzinân’ ý (Müezzinler Topluluðu) çýkarmýþ, Bando ve Orkestra’ ya ilâveten, çok dar bir Fasýl Hey’eti kadrosunu kurmuþtur.

“…Riyâset-i Cumhur Fasýl Heyeti’nde ise serhânende Hâfýz Yaþar, hânendeler Nuri Halil, Münir Nurettin, Nuri Cemil, Abdülhâlik Mehmet ve Ferit Beyler, Tanbûrî Refik, Neyzen Sami, Kanunî Vedat, Ûdî Þevki, Santurî Zühtü, Ûdî Bahri Beyler yer almaktadýr….bu heyet, Atatürk’ ün özel meclislerinde sürekli bulundurulduðu, gezilerine iþtirak ettirdiði ve birlikte þarkýlar söyleyecek kadar yakýn tuttuðu bir yapýdadýr. Ancak bu heyete genel olarak bakýlýrsa; her hangi kalýcý, halka sunulan konserler yapýsýnda hiçbir faaliyet göstermediði ve çok usta müzisyenlerden oluþmasýna raðmen bu potansiyelin deðerlendirilmediði görülür. O yýllarda egemen olan ve Cumhuriyet’i n asýl tercihi durumundaki Batý Müziðine yöneliþten dolayý, bu sanatkârlar kendilerine ve mensubu olduklarý müziðe ilginin azalmasýndan giderek rahatsýz olmuþlar…” dý.

Ýlk kuruluþ yýllarýnda pek halkla karþý karþýya gelmeyen fasýl topluluðu, bu içe kapalýlýk durumdan ancak “…Binbaþý Hâfýz Yaþar’ ýn 1930’ da emekli olmasýndan,1934-36 arasýnda radyo yayýnlarýndan Türk Müziðinin kaldýrýlmasýndan ve Atatürk’ ün ölümünden sonra, heyetin iþlevi yavaþ yavaþ sona ermiþtir.Yalnýz,heyet üyelerinden tanburî Refik Bey ve Münir Nurettin Bey’ in birlikte verdiði özel ikili konserler,-bu konserler bir ara Ankara Türkocaðý’ nda düzenli halde sürmüþtür-Ankara’lýlarýn yoðun ilgisini çekmiþtir. Ancak Zeki Bey’ in davranýþlarý ve iþi kendilerini Divan-ý Harb’ e verecek noktaya getirmesi bu iki sanatkârýn istifa ederek Ýstanbul’ a dönmelerine yol açar..”

Riyaset-i Cumhur Musiki Hey’eti’ nin en üst yetkilisi ayný zamanda orkestra’ nýn þefi de olan Osman Zeki (Üngör) Bey idi. Ýlk müzik derslerini Ýsmail Zühdü Kuþçuoðlu’ ndan alýr. Paris Konservatuarý’nda Henri Marteau’ nun keman öðrencisi olur ve konservatuvarý baþarý ile bitirir. Göreve 1917 yýlýnda getirilir ve bu görevini 1934 yýlýna kadar aralýksýz 17 sene sürdürür. Osman Zeki Üngör’ ün saðlýk sorunlarý sebebiyle emekliliðini istemesi üzerine yerine Ahmet Adnan Saygun getirilir. 1935’ te Dr.Ernst Prateorius bu görevi Adnan Saygun’ dan devralacak ve orkestrayý öldüðü tarih olan 1946’ ya kadar da yönetecektir.

1933’e kadar Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti adý altýnda çalýþmalarýný sürdüren kuruluþ, o tarihten sonra Riyaset-i Cumhur Filârmoni Orkestrasý ve Riyaset-i Cumhur Armoni Mýzýkasý olarak iki ayrý topluluða dönüþtürülür.Millî Eðitim Bakanlýðý’ na baðlanýr. Orkestra’nýn baþýna Ahmet Adnan Saygun geçici olarak getirilir.

Mýzýka’ nýn þefliðini ise 1935’ e kadar ünlü þair Orhan Veli Kanýk’ýn babasý Veli Kanýk yürütür.1935’ den 1963’e kadar ise 28 sene bu görev Ýhsan Künçer’ e verilir.Mýzýka sonralarý Millî Müdafaa Vekâleti’ ne baðlanýr ve 1958’ de Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý kurulduðunda,Armoni Mýzýkasý da Kara Kuvvetleri Armoni Mýzýkasý’ na dönüþtürülür.

CSO, 1961 senesinde Ankara’da kendi sine ait bir konser salonuna kavuþur. Artýk periyodik olarak, her hafta Cuma ve Cumartesi günleri senfonik konserler vermeye baþlar.
1971’ de Fransýz Jean Perrison,1977’ de Polonyalý Tadeusz Strugala,daha sonra 25 yýla yakýn bir süre süre Hikmet Þimþek, 1988’ de Gürer Aykal þef olarak görev yaparlar…

Salih Zeki Çavdaroðlu
11 Mayýs 2020


DÝP NOTLAR :

1 Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araþtýrma Merkezi Yayýnlarý, Ankara, 1989, c.III, s.91

2 Tamer KÜTÜKÇÜ, Batý Müziði ve Millî Musýkîlerin ‘Modernizasyonu’, Türk Edebiyatý Dergisi, Nisan, 2006, sayý:390

3 Füsun ÜSTEL, 1920’li ve 30’ lu Yýllarda Millî Musiki ve Musiki Ýnkýlâbý, Cumhuriyet’ in Sesleri, Tarih Vakfý Yayýnlarý, Ýstanbul, 1999, s.41

4 Füsun ÜSTEL, a.g.e, s.41

5 Gönül PAÇACI, Cumhuriyet’ in Sesli Serüveni, Cumhuriyet ’in Sesleri, Tarih Vakfý Yyýnlarý, Ýstanbul, 1999, s.15

6 Gönül PAÇACI, ”a.g.e”, s.15



https://wordpress.com/post/ferahnak.wordpress.com/482



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Yýllýk Baþkanlýk Sistemi Uygulamalarýný Nasýl Deðerlendirebiliriz?
‘ Üstad’ 37 Sene Önce Bugün Hakk’ A Yürümüþtü
‘baþkanlýk Sistemi’ne Geçmeseydik, Ne Pkk, Ne Fetö, Ne de Corona Virüs Ýle Baþ Edebilirdik!..
Mýsýr" Daki Halk Ýsyanýnýn Geçmiþi, Bu Günü ve Geleceðinde Müslüman Kardeþler '' Ýn Yeri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.