..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




26 Mayýs 2020
Sultanü'þ Þuara Necip Fazýl’a Dair Hatýrlayabildiklerimiz…  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Fazýl Kýsakürek' ýn biyografisine dair


:GCD:
Zaman; bir rüzgar hýzýndâ…Düne dair bellediklerimiz dahil, her türlü hâtýrayý, bir bir alýp götürüyor belleklerimizden.
Hele ki o, unuttuklarýmýzdan biri, bir tarihte ülke çapýnda, “Öz yurdunda garip, öz vatanýnda parya!” olduðumuzu, âdeta beynimize perçinleyerek, anlatan bir bilge olsa dahi…
Oysa henüz onu tanýmadýðýmýz, 1950' li yýllarýn ortasýndan; 1960' lý yýllarýn sonuna kadarki, ilk ve orta öðretim yýllarýmýzda, beynimize hep mevcut kurulu düzenin buyurgan sloganlarý ile dopdolu idik ve " imtiyazsýz,sýnýfsýz , kaynaþmýþ bit kitleyiz" masallarý ile uyutulan, itaatkâr ve uslu çocuklar idik. Her sabah okul bahçesinde avaz avaz " andýmýz "ý okuyor,sýnýfýmýza girdiðimizde de zaman zaman : " Atamýz tarih oldu; babamýz Celâl Bayar " nidâlarý ile sýnýfýmýzý inletiyorduk.
Allah’ a þükürler olsun ki, rahmetli ablacýðým, bana 5 yaþlarýnda okuma yazmayý öðretmiþ, H. 1319 tevellütlü (M.1903) rahmetli Kadirî Derviþi olan babam NECÝP Efendi de, daha 6 yaþlarýmda, neyin ne olduðunu bana anlatmaya baþlamýþtý. Tabii bunlarý okulda dile getirmemem ve anlatýlanlara itiraz etmemem kaydý ile…
Ne zaman ki 1960' lý yýllarýn sonlarýna doðru, Üstâd’ ýn Ankara Türkocaðý' nda bir konferansýný dinledik ve de sonrasýnda, BÜYÜK DOÐU dergileri ile tanýþtýk, düzenin suskun, uysal ve tekdüze bir genci olmaktan çýktýk, tarihimizi, dolayýsýyla kimlerin torunlarý ve mirasçýlarý olduðunun idrakine iyiden iyiye vardýk.
Ya onu tanýmasaydýk; ileriki yýllarda, hatta hayatýmýzýn sonuna kadar yaþayacaðýmýz zamanlar ne kadar tatsýz ve monoton olacaktý, bunu þimdi çevremize bir göz attýðýmýzda daha da iyi anlýyoruz.
Vefâtýndan, tam yarým asýr önce ; 1934’ de, 30 yaþýnda iken, ilâhî kaderin hükmü ile, þeyhi Abdülhakim Arvâsî Hz.'lerini tanýyýp;

Bana yakan gözlerle bir kerecik baktýnýz;
Rûhuma büyük temel çivisini çaktýnýz !..
diye hayata geçirdiði beyitinde de belirttiði gibi, büyük bir kiþilik restorasyonu yaþayacaktýr. Bundan sonra, âdeta, baþlayacaðý davâsýnýn kavgasýný, daha sonra bir beyitinde anlatacaðý gibi :
Rahminde cemiyetin, ben doðum sancýsýyým!
Mukaddes emanetin dönmez davacýsýyým!
þeklinde haykýracaktý.
1940’ lu yýllar Türkiyesi, hem Avrupa’ da, hem de ülkemizde yükselen faþizmin hüküm ve etkisi altýnda ve de üstüne üstlük, sürmekte olan, II. Dünya Savaþý’ nýn kâbusu ile âdeta kývranýyordu. Kendisine bizzat verdiði “ Millî Þef “ sýfatýyla hüküm süren Ýsmet Ýnönü’ ye, hiç kimse, “ gözünün üzerinde kaþýn var” deme hakký ve imkânýna sahip deðildi.
Ýþte; daha 14 Mart 1936’ da, imtiyaz sahibi ve baþyazarý olarak; Türkiye Ýþ Bankasý’ nýn maddî desteði ile çýkardýðý AÐAÇ edebiyat dergisinde; o günlerde, her ne kadar, kültür ve sanat alanýnda, ülkenin millî ve mânevî meseleleri üzerine yazýlar yayýnlanýyorsa da, bu yazý metinlerinin satýr aralarýnda ülkeyi yöneten mevcut yönetime de dolaylý bir muhalefet seziliyordu.
Ýkinci Dünya Savaþý’nýn en sýkýntýlý günleri yaþanmaktadýr. Necip Fâzýl Bey, artýk mevcut iktidara muhalif bir dergi çýkarmaya karar verir. 1 Eylül 1943’te ilk sayýsý çýkacak olan Büyük Doðu dergisi, zaman zaman kapatýlýp açýlsa da, özellikle, tek parti yýllarýndaki Ýsmet Ýnönü’ nün þahsýnda, CHP’ ye karþý verdiði amansýz mücadele ile, 35 yýllýk bir dönem içerisinde önemli bir yayýn organý kimliðini kazanacaktý.
Büyük Doðu, siyasî kimliðinin ötesinde, ayný zamanda Türkiye’ de, 1920’ li yýllarda baþlayýp, 1950’ ye kadar devam edecek olan, Ýslâm karþýtý bir Devlet politikasý ile, özellikle o dönem içinde seküler ve Ýslâma bigâne olarak olarak yetiþtirilen gençlere, Ýslâm dinini tanýtan bir okul da olacaktý.
Tabii ki dönemin ceberrut yönetimi, yeni devletin ideolojisine böylesine aykýrý , böylesine muhalif bir yayýn karþýsýnda suskun kalmayacaktý. Dergi, sýkça polis vasýtasýyla toplatýlacak, Bakanlar Kurulu , ya da mahkeme kararýyla kapatýlacaktý.
Kendi kalemiyle, “Millî Þef” in, bizzat adalet(!) daðýttýðý, o günleri þöyle anlatýr Üstâd :
..." Ýnönü, zamanýn Adalet Bakanýnýn çaðýrýp, þu emri vermiþ: " Ne yaparsanýz yapýn, bu adamý bertaraf edin!.." Temyiz mahkemesince bozulan fakat yine mahkemenin üzerinde ýsrar ettiði Türklüðe Hakaret Davasý' ndaki beraat hükmünü, Temyize bu sefer nihai olarak bozdurmak için 1 yýldýr sarfedilen gayreti birdenbire hýzlandýrdýlar. Vaziyet emindi. Doðrudan doðruya politikadan emir almak vaziyetinde kalan o zamanki Temyiz Mahkemesi, bu hükmü nasýlsa bozacaktý. Fakat hemen bertaraf edilmem için bir tevkif bahanesi bulmak lazýmdý. Derhal buldular. Doðrudan doðruya, partiye yönelttiðim bir hücumu hükümetin manevi þahsiyetine yönelmiþ saydýlar ve beni tevkif ettiler. Bu davadan hakimin huzuruna çýkar çýkmaz beraat ettiðim ve salýverilmeyi bekledigim gün, o anda yetistirdikleri Temyiz' in bozma kararý üzerine beni bir mahkemeden diðer mahkemeye aktardýlar…"
Önce, þaibeli 1946 seçimleri ile bir dönem daha zoraki iktidarda kalacak Ýnönü’ ye, milletin 1950 seçimleri ile nihaî tokadýný atmasýnda elbette Üstâd’ ýn cansiperâne akýncý rolü, inkâr edilemez bir gerçektir.
Demokrat Parti döneminde dahi, o ýsrarla, savunduðu davânýn adamýdýr. Ýnanç ve ideallerinden aslâ en ufak bir tâviz vermeyecektir. Bu sebeple de, daha 1952 yýlýnda aldýðý mahkumiyetin cezasýný çekmek üzere yine hapishane hayatý baþlar. Hapis yýllarýnda, en deðerli eserlerinden biri olan, Cinnet Mustatili’ni yazacaktýr. Daha anlaýlýr bir dil ile; Cinnet dikdörtgeni; yani hapishane…
1950-1960 arasý, 10 senelik zaman diliminde Necip Fâzýl ile dönemin baþbakaný Adnan Menderes arasýndaki iliþkiler her ne kadar iniþli çýkýþlý bir seyir gösterirse de, karþýlýklý muhabbetleri kalben hep devam edecektir.
27 Mayýs 1960 darbesi olduðunda ilk tepkisi; “ Yoðurttan bir hükümete; mukavvadan bir amçer saplandý, Hükümet teneke olsaydý, hançer kýrýlýrdý” olacaktý.
Ayný günlerde Demokrat Parti iktidarý mensuplaryla birlikte, o da tutuklanacak, hatta, DP ile olan iliþkileri sebebi ile, Yassýada’ nýn darbe uþaðý sözde hakimlerince, o da yargýlanacak, ve cezasýný , 2 yýl hapis ilçekecektir ..
Menderes ; Yassýada’ da, kendisine biçilen idam cezasýnýn infazý için, Ýmralý’ da daraðacýna götürüldüðünün sonrasýndaki günlerde, Üstâd, o acý ile yazdýðý destansý þiirinde;
“ZEYBEÐÝN ÖLÜMÜ” “Zeybeðimi, birkaç kýzan, vurdular;
Çukurda üstüne taþ doldurdular.
Bir de, ya kalkarsa diye kurdular…
Zeybeðim, zeybeðim, ne oldu sana?
Allah deyip, þöyle bir doðrulsana!
……………………………………….
baþlýklý ve girizgâhlý bu þiiri ile, âdeta acý bir AÐIT yakacaktýr.
1961 Anayasasý’ nýn kabulü ve akabinde sivil yönetime geöilen Türkiye’ de Ýsmet Ýnönü yeniden Baþbakanlýða getirilir. Üstâd, hâlâ cezaevinde mahpustur. O sýralarda bütün þiirlerini “ Çile” isimli kitapta toplar.
1962 ve onu takibeden yýllarda, Türkiye sathýnda vereceði konferanslar, yoðun bir þekilde devam edecektir.
1980 yýlýna kadar gerek gazete yazýlarý, gerekse çeþitli türden eserleri, kitaplar halinde okurlarýna sunar. Ayný zamanda RAPOR ismi ile çýkardýðý dergileriyle, aktüel siyasetin de içindedir.
Ayný yýl içinde, Türk Edebiyatý Vakfý’ nca kendisine Sultânü’ þ Þuarâ ünvâný verilir.
1968 senesinde kaleme alýp, “Vatan Haini Deðil-Büyük Vatan Dostu Vahidüddin” isimli kitabý yayýmlandýktan sonra, defalarca takibata uðrayýp, davalarý beraat ile sonuçlansa da, 1982 yýlýnda Cunta Yönetiminin baþý Kenan Evren tarafýndan, yeniden yargý önüne getirilir ve ilgili mahkeme tarafýndan, 2 yýl hapis cezasýna hüküm giyer. Þayet, 25 Mayýs 1983 günü vefat etmeyip, ayaða kalkabilse idi, 12 Eylül Cuntasý onu bir defa daha demir parmaklýklar ardýna göndermekte aslâ tereddüt etmeyecekti.
Netice-i kelâm, yazýmýzý, davâ arkadaþý merhum Osman Yüksel Serdengeçti’ nin, vefâtýndan sonra onu tarif eden, þu cümlelelri ile bitirmek istiyoruz :
“ Necip, farklý bir adamdý. Ne onun yükseldiði yere yükselebilirdiniz, ne de düþtüðü yere düþebilirsiniz. Sonuna kadar zirve, sonuna kadar derinlik…
Necip Fâzýl, ol kiþidir ki, hakkýnda kolay kolay karar verilemez. Ýnsaný hükümsüz býrakýr. Necip Fazýl; noktasýz, virgülsüz bir adamdý. Ne dur bilirdi, ne durak. Ondaki, hayata hükmetme hýrsý sonsuzdu. Ölürken dahi, yaþýyorum diye sesini yükseltecek bir adamdý. Maðlubiyeti asla kabul etmezdi. Necip Fâzýl öldü.
Ölmeyebilseler Peygamberler ölmez. Herkes þu beylik lafý ediyor: býraktýðý boþluðu kimse dolduramaz. Boþluk býrakmadý ki doldurulsun… Her þeyi doldurdu gitti; kafalarý doldurdu, gönülleri doldurdu. Allah, rahmet eyleye…”

Salih Zeki Çavdaroðlu
25 Mayýs 2020
https://ferahnak.wordpress.com/2020/05/26/sultan-us-suara-necip-fazila-dair-hatirlayabildiklerimiz/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Türkiye" de "Müzik Inkýlâbý" Nýn Gerçekleþmemesini, "" Bunu Karþý Devrimciler Engelledi "" Tezi Bir Çaresizliðin Ýtirafýdýr
Osmanlýca’ Nýn Tüketiliþi Dilimizi Tarzanca’ Ya Çevirdi
Ayasofya' Nýn Müze Olarak Kullanýlmasý Bir Mülkiyet Hakký Ýhlalidir
Türkiye’ de Yargý 27 Mayýs Darbesi Ýle Birlikte Bir Anda Guguk’ A Dönüþtü ve Meydana Gelen Hasar Bir Daha Asla Tam Anlamýyla Giderilemedi…
Ziya Gökalp’' In Musýki Ýnkýlâbý Günlerinde Kendinden Menkul Müzikologluðu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Cinuçen Tanrýkorur
Türkiye’nin Siyaset Kroniði Piyanocusu Gene Hariçten Lied Okuyor!
27 Mayýs 1960 Darbesini Öncesi ve Sonrasýnda Sýcaðý Sýcaðýna Yaþamýþtýk
Münasebetsiz Muhtar Efendi
Ülke Olarak Yýllardýr Sosyal Þizofrenlerimizle Uðraþýyoruz…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.