..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Salih Zeki Çavdaroðlu




3 Haziran 2020
Necip Fâzýl - Nâzým Hikmet  
Bir devirin iki sembol þâiri :

Salih Zeki Çavdaroðlu


Necip Fâzýl Kýsakürek ile Nâzým Hikmet Ran arasýnda yaþananlar ve takipçileri...


:ABBB:
Bir devirin iki sembol þâiri :
NECÝP FÂZIL-NÂZIM HÝKMET

Bizim nesilin çocukluktan, delikanlýlýða geçtiði zamanda, 27 Mayýs 1960 darbesi yapýlýr, Yassýada Mahkemeleri kurulur, 1961 yýlýnda, bir baþbakan ve 2 bakanýn idamlarý yapýlýr, Hemen akabinde Yeni Anayasa, halk oyuna sunulur, yapýlan seçimlerle, sözüm ona, demokrasiye geçilir ve Ýsmet Ýnönü’ nün baþbakanlýðýnda kurulan hükümetle, ülkede, 40 sene devam edecek olan uzun bir kaotik siyâsi dönem baþlayacaktýr.

O günlerde, Türkiye yakýn tarihinin, en popüler iki þâirinden Necip Fâzýl, darbe mahkemesinin verdiði hüküm ile Toptaþý cezaevinde yatmakta, Nâzým Hikmet ise 1951 senesinde kaçtýðý Moskova’ da yaþamaktadýr.
Ýkisi arasýnda ideolojik farklýlýk sebebiyle, daha 1930’ lý yýllarda baþlayan fikrî husûmet ve kavga da zaman zaman, kamuoyunu meþgul eden bir þiddette devam etmektedir.
N
âzým Hikmet, Zekeriye Sertel’ in yayýmladýðý Resimli Ay dergisinde; “Putlarý Yýkýyoruz” sloganý ile baþlattýðý kampanyada, “Sen eskinin yenisisin ve en iyisisin. Ama eskisin.” diyerek, onu da hedefe koyacaktýr.

Necip Fâzýl ise, bu ithamýna karþýlýk , Nâzým’a: “Yeni olmayý, yeninin en gerisi olmayý, eskinin en iyisi olmaya tercih ederdi” diye cevap verecekti.
.1961 Anayasasý’ nýn ortaya çýkardýðý sosyal, ekonomik ve siyasi alanlardaki çok farklý bir toplum yapýsýnda, özellikle Üniversite Gençliði, artýk SAÐCI ve SOLCU olarak adlandýrýlacaðý, ikili bir farklý gruplaþmanýn içine çekilecektir. Ýleride bunlar; MÝLLÎ TÜRK TALEBE BÝRLÝÐÝ (MTTB) ve TÜRKÝYE MÝLLÎ TALEBE FEDERASYONU (TMTF) çatýsý altýnda kurumsallaþacaklardýr.

Türk gençliði artýk ; ya Necip Fâzýl’ ýn þahsýnda simgeleþecek olan , dindar, milliyetçi, gelenekçi bir dünya görüþü, ya da Nâzým Hikmet’ le gündeme getirilecek olan, materyalist, Marksist, sosyalist, hatta komünist bir Türkiye’ yi gerçekleþtirme çabalarý içinde olacaktý.

Bu iki kutup arasýndaki rekabet , günbegün onarýlamaz bir husumet, hatta düþmanlýða dönüþecek, uluslar arasý emperyal gücün, solcu kesime saðlayacaðý önemli maddi desteðiyle, 20 sene sonra ise artýk silahlý bir mücadeleye dönüþtürülecektir.

Sonrasý mâlum; bu rekabet, iki farklý dünya görüþündeki Türk gencinin, birbirinin kurþunlarýyla, hayatlarýný kaybetmesine sebep olacak ve bu sonuç, darbeci askerî kesimin ekmeðine yað sürecek, önce 12 Mart 1971’ de , akabinde 12 Eylül 1980’ da yapýlacak olan müdahale ve darbelerle yine, Türkiye’ de , demokratik rejimi sekteye uðratacaktý.
1991’ de, SSCB’ nin çöküþü, ayný zamanda komünizmi de bitirecek, dolayýsýyla, 1963’ de, Moskova’ da ölmüþ olan Nâzým Hikmet’ in sanatta temsil ettiði ideolojiyi de, bir anlamda sadece sembolik bir romantik hevese çevirecektir.

Necip Fâzýl ise, âdetâ iðne ile kuyu kazarcasýna savunduðu ideolojisinin, siyâseten bir karþýlýðýný alamadan, 1983 yýlýnda vefat eder. Ancak, hayatý boyunca yazdýðý, sayýsý 50 ‘ yi bulan kitaplarý , defalarca baský yaparak Türk insaný tarafýndan büyük bir heves ve zevk ile okunur.
2002 senesine gelindiði zaman, yapýlan genel seçimler sonucunda, baþta günümüzün Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan olmak üzere, onun “BÜYÜK DOÐU” okulunda, rahle-i tedrisinden geçen bir ekip öncülüðünde ,

Türkiye’ nin siyâsî yönetimi devir alýnacaktýr.
Türkiye 18 senedir, ülke þartlarýnýn izin verdiði ölçüde, onun öðretisinin izinde yönetilmekte, bu zaman dilimi içinde Türkiye’ de , daha önceki 80 senede bir türlü yapýlamayan, yatýrým ve hizmetler hýzlý ve seri bir þekilde, bu dönemde yerine getirilmiþ ve halen de proje safhasýndaki bir çok yatýrým ile devam ettirilmektedir.

Üstâd bu dönemde hayatta olsaydý; her halde bayaðý mutmain bir durumda olurdu…


Salih Zeki Çavdaroðlu
03 Haziran 2020


https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/03/bir-devirin-iki-sembol-sairi-necip-fazil-nazim-hikmet/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Vefatýnýn 21. Senesinde Mûsýkîmizde Bir Ekol, Ýcrâ ve Üslûp Âbidesi: Bekir Sýdký Sezgin
Yahya Kemal Þiiri" Nin Musýkimizdeki Yeri
Osmanlý Mûsýkîsinin Ýpi Çekiliyor
Sadrâzam Râmi Mehmed Paþa ile Müzikolog - Bestekâr Dimitrius Kantemiroðlu Dostluðu
Lâle Devri’ Nin Önemli Bestekârlarý
Büyük Gezginimiz Evliya Çelebi" Nin Seyahatnamesi Ýçinde Yer Alan Musýki Bilgileri Ýtibariyle Akademik Açýdan Ýncelenmeli ve Deðerlendirilmelidir.
Doðumunun 170. Yýlýnda Musýkimizin Bir Büyük Güfte Þairi: Mehmet Sâdi Bey (1839 - 1902)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.
‘ 2. Adam ‘ Ýsmet Ýnönü’ Nün Cumhurbaþkanlýðý Döneminde Kültür, Sanat ve Musýki
Türk Musýkisi' Nin Okullarda Öðretim ve Radyolarda Yayýn Yasaklarý Sonrasýnda Arap Filmlerindeki Müziklerin Müziðimizin Arabeskleþmesine Etkileri
Üçüncü Selim Devrinde Türk Musikisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.