..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




22 Temmuz 2020
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý  
Hüseyin Ýbiþ
evet sevgili okurlarým sizlerde engellilerin bir çift olamayacaðý düþüncesine sahip misiniz?


:AABB:
ENGELLÝ ÇÝVTLERE KARÞI ÖNYARGI
Evet, sevgili okurlarým sizler de engellilerin bir çift olamayacaðý düþüncesine sahip misiniz? Ben her zaman kendime has fikirlerimi sizlere aksettirerek doðruluðunu yanlýþlýðýný sizlere tartýþmaya açmýþ bulunuyorum.
Kaleme almayý düþündüðüm bu yazýmla da sizlerle kendime has fikirlerimi paylaþmak istiyorum. Ben her daim engellilerin bir çift olamayacaðý fikrine karþý olmuþ bir þahsiyetim. Neden bu düþünceye sahip olduðum sorulursa da cevabým þu þekilde olacaktýr: Engelliler kendi çapýnda da baþarýlý olabilir birçok konuda engellilerin serbest býrakýlarak önündeki engellerin yok edilmesine izin verilirse baþarýlar elde edebilecekleri gün gibi ortada
olmaktadýr. Evliliði de iki engellinin önünde büyük bir engel olarak koymaktadýr engelli aileleri. Bunun da büyük bir yanlýþ olduðunun hiçbir zaman farkýna varmayacaklarý aþikârdýr. Fakat görseler engellilerin de bir çift olup büyük bir aile olma yolunda nasýl bir çaba ile yürüdüklerini yapmakta olduklarý yanlýþýn onlara verecekleri zararý gözleri ile görüp kendilerini evlatlarýnýn hayatlarý konusunda yapmakta olduklarý hatadan alýkoymaktan geri býrakacaklar. Bu yazýyý
kaleme almamý isteyen bir arkadaþým vasýtasý ile sizlerle engellilerin bir çift olup olamayacaklarýný paylaþmayý uygun buldum.
Engellilerin bir çift olamayacaklarý düþüncesi ile hareket etmek çok büyük bir yanlýþtýr bence. Neden bu fikri bu kadar emin olarak savunduðuma gelince ben engellilerin bir çift olup hayatlarýný nasýl bir þekilde idame ettirdiklerine birebir þahit olduðum için bu fikri üzerine bastýra bastýra savunuyorum. Özellikle görme engellilerin üzerine bu konuda çok gidiliyor. Görme engelli kardeþlerim kýz olsun erkek olsun büyük bir baský altýnda býrakýlýyor. Bu kanýya nereden vardýn, diye sorulursa da cevabýmý þu þekilde vermekten hiçbir zaman çekinmem. Saðlam aile fertleri, kýzlar olsun erkekler olsun engellileri, özellikle körleri, kendilerine mahkûm ediyorlar, ondan sonrada “Ýki engelli bir arada yapamaz.” cümlesini dillerinden düþürmüyorlar. Neden özellikle körleri örnek gösterdiðime gelince de diðer engellileri körlere göre daha aktif olarak görüyor, kör olan oðlunun yahut kýzýnýn yapmýþ olduðu güzel iþleri göz ardý eden ebeveynler. Güya baþlarýna bir musibet geldiði zaman haklý olduklarý inancý ile hareket etme yolunda yürümeyi tercih ediyorlar. Hayýr, kardeþim ben bu fikrin kesinlikle karþýsýndayým. Engelliler gayet iyi bir çift olabilirler. Hem de çoðu saðlam çifte taþ çýkarýrlar aile olma konusunda.
Saðlam insanlar, görme engellileri özellikle bir iþe yaramayan bir birey olarak görmekten ve oturduðu yerde oturan bir heykele benzetmekten geri durmazlar. Ne imiþ bir çaydanlýk, bir tencere bile kullanamazmýþ körler, Sen denedin mi kardeþim, körün ne kullanabildiðini? Ama yok, kendisinin ön yargýsý her zaman ön planda olacak: Kör bir iþ yapamaz… Ben her daim bu önyargýyý yýkabilmenin gayretini gösteriyorum. Engelli çiftlerimiz hem yemeðini yapýp çayýný demliyor hem de çoluðunun çocuðunun bakýmý ile en iyi þekilde ilgileniyor. Yani demem o ki engelliler de örnek gösterilen çiftler olabilirler.
Engellilere karþý önyargýlý bakýþlarýn hayat boyu faydasýz olduðunu anlatmak ve yersiz tabularýn yýkýlmasý için gösterilen çabalarý yok saymanýn da hiçbir iþe yaramayacaðýný ailelerinde görmesi lazým gelmektedir. Bahsi geçen gayretleri görmezden geldiklerini, ailelerimizin beyinlerinde boþ fikirlerin aðýrlýklarý ile yaþamaya devam ettiklerini, böyle davranarak engellilerin zarar görmelerinde çok olumsuz bir rol oynamaktan vazgeçmeyeceklerini gözlemlemekteyim.
Engelli ailelerine þunu tavsiye etmekten çekinmiyor ve bunu özellikle kör kardeþlerimin ailelerine anlatmakla kendimi yükümlü hissediyorum: Aðýzlarýnda bir sakýz misali çiðnemekte olduklarý gereksiz cümleleri kafalarýndan atarak engelli evlatlarýnýn karþýsýnda olmak yerine onlarýn yanýnda olup sýrtlarýna yüklemeye çalýþtýklarý bu aðýr yükten evlatlarýný kurtarmalarý gerekmektedir.
Yukarýda da sözünü ettim kardeþlerim engellilerden gayet tabi iyi bir çift olur örnekleri benim karþýmda bulunmuþlardýr. Körler okullarýnda okurken öðretmenlerim lise yýllarýmda gittiðim derneklerde samimi olduðum dostlarým vesaire. Birde kafalarýna dondurmuþlar yanýnda gören bir kiþi olduðu zaman sen kazadan önüne gelecek tehlikelerden korunursun. Hayýr, kardeþim! Bir körü, bir gören koruyamaz. Bunun da bilincinde olmak hayatýn en önemli þartlarýndan birisidir. Olacak olduktan sonra sizin kör evladýnýza diðer bir körün yanýnda da olur bir görenin yanýnda da olur kaderini deðiþtirmeye çalýþmanýz ayrý bir saçmalýktan ibarettir. Bunun büyük bir örneði de geçtiðimiz aylarda samimi bir dostumun baþýndan geçmiþtir. Bahsetmiþ olduðum dostum karýsý ile birlikte karþýdan karþýya geçerken araba çarptý ve kendisi ufak çapta bir sorunla ayakta kaldý fakat karýsý uzunca bir süre hastanede kaldý. Yani anlatmak istediðim bir körün bir görenin yanýnda saðlamda kalacaðý düþüncesini kafanýzda bulundurma
saçmalýðýndan kendinizi kurtarýn kafanýzý bu boþ düþüncelerden kurtarýn ve yüklenmekte olduðunuz aðýr yükten bir an evvel sýyýrýlmaya bakýn.
Ebeveynler genellikle kendilerini engellilerin bir çift olamayacaðý konusunda haklý görmekten vazgeçmemektedirler. Unutmayýn ki sizler gözlemlemediðiniz bir durumda haklý olduðunuzu iddia etmeye devam ederseniz evlatlarýnýzýn da sizleri haklý görmesi imkânsýz bir
hâl alýr. Ben engelli ebeveynlerine þunu söylüyorum: Fikirlerinize saygý duyulmasýný istiyorsanýz ilk önce sizler karþýnýzda gözlerinize bakarak hayatlarý ile ilgili kararlarýný paylaþmakta bulunan kýz veya erkek fark etmez onlarýn bu önemli kararlarýna saygý duyma zahmetine katlanýn sonrada karþýnýzdakilerin sizlerin fikirlerini önemseyerek saygý duymasýný bekleyin. Yine de söylüyorum engellilerden gayet mutlu iyi bir çift olur özellikle körlerin baþarýlý bir evlilik yürütecekleri gözle görülmesi gereken büyük bir gerçektir. Kendi düþüncenizin doðru olduðuna inanýyorsanýz inandýðýnýz düþünce hakkýnda ilk önce gözlemlemelerinizi beyninizdeki süzgeçten geçirin ve karþýnýzda sizlerin fikirlerini bekleyen evlatlarýnýza bir ebeveyn olarak onlarýn düþüncelerini de önemsemekten kendinizi geri çekmeyin. Karþýlaþtýrma yapmadan kendi fikirlerinizi ön planda tutma gayretinde bulunmanýn, sizi ve evlatlarýnýzý uðratacaðý zararlarý göz ardý etmemenizi tavsiye ederim.



Yazýma burada son verirken siz ebeveynlere vermek istediðim önemli mesajdan ders almanýz beklentisinde olduðumu unutmamanýzdýr. Hiçbir zaman engellilerin bir çift olamayacaðý düþüncesi akýllarýnýzda yer etmesin. Özellikle körlerin gönüllerine ekilmekte olan mutluluk tohumlarý yerini sizlerin yaratmakta olduðu olumsuz etkilere býrakmasýn. Bahsetmekte olduðum olumsuzluklarýn, engellilerin hayatlarýnda büyük bir travma etkisi yaratacaðýnýn unutulmamasýdýr. Bu gerçek zihnimizde her an yer etmelidir.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým
Þiddet Sýðýnacaðýmýz Liman Olmasýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.