..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Kasým 2020
Bileþim ve Bileþimin Kolektif Özelliði 4  
Bayram Kaya
El kendisine geçen soyut kolektif güçle davranýyordu. Ama dýþtaki somut kolektif gücü El; þirk saydý. Kendisine bühtan saydý. El bu eþleþme içinde kolektif etki olaný çekip kendisine alýyordu. Bu durumda kolektif yetenekli yüklerin tümü El ‘e geçen bir anlam yüklenimi olmasýyla; kolektif kapasiteyi El de bulmanýz kaçýnýlmaz olurdu.


:FCA:
Baþlangýç tek boyutunun yanýna eklenen birçok tek boyut olan çizgiler; en, boy gibi iki ayýrtý ve iki boyutlu düzlem alaný ortaya koyacaktýr. Her eklenen bir boyut bileþim içinde hem en gibi hem boy gibi davranacak. Bileþimdeki yüzey, yüzeydeki alan gerilimiyle belirir.

Bu gerilim sanki bir boyutlu çizginin içinde bir kuvvetmiþ gibi bu bir boyut çizgiyi soldan saða doðru gerer ve açar. Bileþimdeki kuvvet gerilimi, baþtaki bir boyutu zara dönüþecek bir inceltmeyle açar. Ýki boyut süreci bir boyutun açýlmasý gibi böyle de düþünebiliriz.

Kýyýda bir boyut durumla, tarla sýnýrýnda açýlan bir dalga hem yerindedir hem ileri gider. Týpký ekin tarlasýndaki dalgalanan baþaklar gibi. Tarlanýn en sol ayýrtýnda baþlayan baþak dalgasý, ileri doðru gider ve tarlanýn ilerideki ikinci eni olan sýnýrýnda kaybolur.

Hâlbuki bu dalgalanma içinde bir boyutu oluþan her nokta, yani baþaklar; hiçbir yere gitmeyip olduðu yerde durmaktadýr. Dalga hareketinin son bulduðu yerde baþlangýçtaki bir boyut olan (enerji devimi olan en ilerideki iki boyut en formuna taþýnmýþtýr.

Bu enerji taþýnmasý sýrasýnda baþtaki bir boyutu ileri taþýyan enerji hareketi sonunda oluþan ikinci bir boyut en arasýnda, baþtaki bir boyutun ileri doðru olan sað ve sol yanýnda iki tane boy ayýrtý oluþur.

Ýþte bir boyutu iki boyuta dönüþüp bir boyutu iki boyutlu zar yapýya dönüþen dalga kuvveti olan yüzey gerilimi böyle bir þey. Baþlangýç ayýrtý olan bir boyu t hem dalga hareketi olukla ileri taþýnýyor hem yerinde kalýyordu.

Bir dalgalanma içinde boy ayýrtla oluþan gerilim dalgasý ileri yönlü dalga hareketi olan en ayýrtýný belli bir zamana ve mekâna taþýr. Bu dalga hareketi taþýnmasý nedenle baþlangýçtaki belirlenim boyutunun yerinde bir boþluk (sanal) enerji alan devinmesi kalýr.

Baþlangýçtaki bir boyutlu ayýrtýn yerinde kalan boþluklu alan devinmesinin içinde zýttý olan enerjiyle doludur. Ýleri açýlan zaman mekân devinmesi nedenle açýlan enerji boþalmasýndan sonra ayný alan içinde ayný alan etkisini veya ayný alan kuvvetini gösteren, tersi bir alan durumun kuvveti vardýr.

Baþlangýcýn bir boyutu incelen devimle olasýyken, devimsiz lige göre devimle ve devime göre devimle olmayan bir oyuk alan geçmiþle kendisi arasýna mesafe koymuþtu. Bu durumda geride kalan referans boþluk alan geçmiþ olsun ikinci boyutla kazanýlan ikinci ayýrtýmýz olan ikinci enlilik te þimdiki zaman olsun.

Kâðýdýmýzýn iki eni arasýnda; geçmiþ ile geleceði arasýnda, boþluklu olanla aksi yükle dolu olan alan arasýnda iki tane ayýrt ile iki tane boy, vardý. Bu iki boy da geçmiþ ile gelecek arasýnda, geçmiþi geleceðe taþýr. En, boyla iç içe geçer. Yani enler boylardan boylar enlerden oluþur.

Bedenimizde çýkan kuvvetin kollarýmýzý yana açmasý gibi birçok en ve boyu oluþan dalga parçacýk alanlar geçmiþi içte her tarafa doðru geren ve gerilimle açar. Ve açýlan kolu geri çekme geri çaðýrma gibi açýlma geri çeken boyutlanmayladýr. Ve de geren boyut, gerilen bir boyut zamaný inceltir.

Devimin devimsiz ilikle, devimsiz ligin de devimle; mekânýn mekân sýz ile mekân sýz lýðýn da mekânla; zaman, zamansýzlýkla, enerji ters enerjiyle vs. ters durumlar kuantum dünyanýn ayný anda üs sel durumuydular. Planck zaman, Planck mekân, Planck ölçü, Planck eylemle belirme gibi belirsizle olma durumlar, kuantum dünyanýn ayný analýklar olasýlýðý olduðu hatýrlanmalýdýr.

Ýncelen üs sel durum da ileri geriyle; itim de çekimle vardý. Bunlar birbirini kontrol eden, birbirini var eden süreçlerdi. Ve geriye dönmedikçe; ilk baþlangýç yani geride olan; açýlmanýn verdiði oyuk alanlarýn varlýðý ile doluluðu var ediyordu ama bir türlü de kendi ilk doluluðuna eriþemiyordu.

Böylece geri de “soyut olan boyutuyla oyuk veya boþluk alanlar, bileþik sürecin üs sel devinmesiyle vardý. Geçmiþ þimdiyle vardý. Ýleri geri boyutla, geçmiþle taþýnýyor, birbirine karýþmasý engelleniyordu.

Soyut olan, somut olanýn bire bir aynýsý ve tersi durumuyla vardýr. Örtük ve somut kapý, tersten açýk ve soyut kapýyla vardý. Ya da somut bir açýk kapý, tersten soyut ve kapalý bir kapýyla vardý. Kuantum dünya Planck zamanla, Planck boyutla ve Planck eylemle bir anda bunlarýn hepsi birdendi.

Ama makro boyut içindeki zaman, atom ve moleküler boyutla birbirini sýnýrlamaktadýr. Gerekirci yapmaktadýr. Birbirini durdurmakla, birbirine yön veren yavaþlatmalarladýr. Ve üs sel çok boyutluluða karþý iki, üç, dört boyutlu kullaným olmaktan kaynaklý eksikler nedenledirler. Üs sel durumlarýn her ikisi birlikte olmakla beraber makro dünyada boyut eksikliði nedenle biri varken diðeri kullaným dýþý belirsizlikti. Ýkisini ayný anda beliremiyordu. Beliren soyutuyla akýlda vardý. Mantýk boyutunda vardý.

Ýleri olan somut, geriye doðru çekilen soyut duruma atfýn nötr bir enerji durumu ile vardý. Enerji alan bize görünmez durumla giriþiyordu. Geçmiþ boþluk alanlý veya oyuk alanlý en az enerji durumlu nötr devinmesiyle þimdiki zaman içinde de vardý.

Soyut bir uzak geçmiþle birlikte, içinde olunan zaman þimdiydi. Þimdi ölümle hayatý, zamaný, mekâný boþaltýyor, boþalan alanlarýný doðumlar dolduruyordu. Birinci boyutu, kinci boyutla incelten kütlenin iç kuvvet itmesi zaman ile tersinme ve tersinmez ligi ortaya koyan, birbiri üzerinde dolup boþalmaydý. Ýtme, geriye doðru kütle çekimi veren dolma boþalma içindeki boyutlarýyla ileri akan ve bu boyutlarýn tersi durumla kýsýtlanan tersinmez durumlar olmanýn bir zaman akýþýydý bizim boyut.

Dikdörtgen biçimli iki boyutlu A 4 kâðýdýnýn ucunu, boyu olan ikinci boyut üzerinde 360° döndürür iseniz, boyutlarý birbiri üzerine bir katlama yaparsýnýz. Veya ileri olan sonu, baþlangýç olan geçmiþ üzerine çakýþtýrýrsýnýz. Bir silindir elde edersiniz. Bu katlama veya silindir biçim ile iki en uç, uç uca veya birbiri üzerine gelirler. Birbiri üzerine kývrýlan katlama yüzeyde kalem ucu ile bir delik (bir uzay zaman boyutu) açtýðýnýzda çevreyi dolanmadan ayný anda bu yüzeyden öbür yüzeye geçersiniz. Yani aþýlamaz olan, tersinemez olan geçmiþle, gelecek bir anda ve ayný anda olurlar.

Ýþte bu kurt deliðiydi. Bizi bir anda geçmiþe götürüp geçmiþ ile þimdiyi bir anda yapan boyut kurt deliði boyutuydu. Bu boyut çevremizde varsa da içinde olsak ta henüz kullanmayý bilmiyoruz. Bu nedenle görünmezlik vardýr.

Bizler bir zaman boyutunun içinde yaþamakla, zamanýn hýzýný ve hýzýn boyut engeli nedeniyle zamanýn yönünü bilmediðimizden gelecekten geçmiþe (geri dönüþe) geçemiyorduk. Oysa þimdi kurt delikleri karadelik ufku, mobius þeridi gibi birçok boyut durumla, böyle bir durumun mutlak ve olasý olduðunu artýk biliyoruz.

Bilinç, bilgi depo alaný olmak kadar; bilgiyi kullanan bir kapasitedir. Bilgi bir tanýmla cisimler arasý farký ayýrt etmenin moleküler düzeyde kodlanmasýdýr. Cisimlerin veya enerjinin eylem ve nicel durumlarýný ölçüþmekle farký ortaya koyan potansiyel içinde olan bilgi, özdeðin bir devim þeklidir. Bilgi, eksiði olaný tamamlayabilen bir enerji akýþ formu, olmakla boyuttur.

Ýþte El ‘in de, içinde olmasýyla farkýnda olmadan zihinsel yetilerle gelecekten, geçmiþe gidiyordu. Her þey þimdi olduðu gibi nasýlsa, baþlangýçta da öyleydi demekle El; þimdiki üretim hareketi içindeki donanýmý kuþanýp, bu donaným baþlangýçta da varmýþ gibi baþlangýca koyuyordu. El’ in kullandýðý bu düþünce, düþünce olukla þimdiden geçmiþe bir kurt deliði açmaktý. Sanal düþünce boyutlu zamanlar arasý gezinmeyi El, hileci þekilde inanca dönüþtürüp kullanýyordu.

El þimdiki zamanýn kolektif kapasitesini, düþünce boyutu içine, baþlangýca; belirlenimcilik, yapýyordu Düþünme boyutu içinde kolektif kapasiteyi baþlangýca konuyordu. Böylece El kiþilere, kiþiler üzerinde olan kolektif etkili koruyuculuðun þemsiyesini, yok sayýyor, yok saydýðý kolektif koruyuculukla kendisi yer deðiþiyordu. El ‘in kendisi; bilinen, etkisinden olunan, kolektif etkiye dönüþüyordu.

Artýk El kiþiler gözünde kendisini kolektif etki ile eþletmekteydi. El ‘in kendisi kiþilere “rýzk veren” bir koruyucuydu. Elektrik yüklü bir demir çubuk parçasýný, yüksüz bir demir çubuða yaklaþtýrýn. Bu yaklaþtýrmayý ister temas etmeden, isterseniz iki parçayý birbirine deðdirerek yapýn. Hiç fark etmez.

Bu eþleþtirmede yüklü olan demir çubuktan, yüksüz olan demir çubuða doðru bir elektrik akýþý olur. Yüklü olan çubuðu çekseniz dahi, yüksüz olan demir parçasýnda elektrik yükleri oluþur. Ýþte bu olgudan hareketle üreten yapýnýn üretim gücü olan kolektif gücü El ile eþletip baþlangýç belirlenmesi içine koyuyordunuz. Kolektif eþletmede olan anlam, boþ olan Ele geçiyordu.

Kolektif tutum saðlatan, üreten iliþkilerin güç birliði nedenle, kolektif birim zaman nedenle üreten sistemin, saðlatan sistemin: ortaklarý olmayý; ortaklaþmasýný zorunlu olarak öngörür. Kolektif kapasite ile El mana anlayýþýnýn boþluk devinmesini birbirine eþletirseniz; dolu olandan boþ olana bir geçiþ bir akýþ olur. Týpký yüklü demir parçasýnýn elektrik yükü olmayan demire yükler geçiþmeli akýþ yapmasý gibi durum sonuç oluþur.

Bu eþleþtirme içinde dolu olan, yük veren kolektif kapasiteydi. Ýçi boþ olan El ‘di. Enerji verecek olan kolektif kapasiteydi. Enerji alan El mana anlayýþlý boþluk alandý. Bu iki eþleþmede kolektif tutumun ortaklýðýný, kolektif tutumun ortaklaþmasýný, kolektif tutumun ortaklarý olmasýn dan doðan kolektif güç El ‘e geçiyordu.

El kendisine geçen soyut kolektif güçle davranýyordu. Ama dýþtaki somut kolektif gücü El; þirk saydý. Kendisine bühtan saydý. El bu eþleþme içinde kolektif etki olaný çekip kendisine alýyordu. Bu durumda kolektif yetenekli yüklerin tümü El ‘e geçen bir anlam yüklenimi olmasýyla; kolektif kapasiteyi El de bulmanýz kaçýnýlmaz olurdu.

Bu eþletmede yükler akýþý olduktan sonra (anlam geçiþmesi olduktan sonra) kolektif yetenek te olan tüm anlam içermesi ve kapasite içermesi; El ‘e geçer. Kiþi zihninde kolektif alana ait ortaklýðý oluþan etki alanýnýn düþmesi nedenle, kiþi zihninde doðan, bir boþluk alaný oluþur. Bu kolektife alana ait anlamdan kaynaklý boþluðun alaný, kiþinin acizliði olukla; kiþiye yansýr.

Üreten saðlatan kolektif etki çeken etkidir. Þimdi çeken kolektif etki El anlayýþý içinde olmakla El çeken bir soyut etkiydi. Kiþinin acizliði, kiþiyi El ‘in kendisine çeken, rýzk veren El ‘e yöneltir. El, kendisine yönelen teslimiyetin üzerine “rýzk veren algý” olarak oturur. Boþluk alan, acizliðe rýzk verme algýsýyla dolar. Siz yeni tutumun anlamýný bilmeseniz de, nasýl olduðunu bilmeseniz de günümüz anlayýþý hala bu algýyý yönetmektedir.

Bir dolu olanla, bir boþ olanýn eþleþmesi içinde El kendisine geçen geçen akýþtaki kolektif sahiplikle; kolektif gücün koruyuculuðunu El üzerine alýyordu. Siz kolektif alaný unutturur, kolektif oluþu þirk kýlýp yok saydýðýnýzda, boþaltýlan kolektif düþünce yerine de El düþüncesi dolacaktý.

Kolektif yansýma olan etki, El olan anlam hayali perdeye yansýr. Bu yansýma ile El de ete kemiðe bürünür. El bir biçim alýþý bulur. El kolektif güç yerine kendini size dayatma yapmakla sizi kendisine inandýrýyor olmakla; ilk etapta size rýzký vaat ediyordu. El kolektif ortaklarý olmaya karþýn ortaklarý olmayan takdir eden irade ile dayatma olan bir sosyal çevre seçeneðiydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.