..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Ahmet Zeytinci




1 Ocak 2021
Dünyada ki Bütün Karýþýklýklar Emperyalizme Yarar  
Ahmet Zeytinci
Günümüzde silah sanayisine baþta ABD olmak üzere diðer emperyalist devletlerin ayýrdýðý para anormal boyutlardadýr. Her ne kadar dünyada atom silahlarýnýn savaþlarda kullanýlmasý göstermelik olarak yasaklanmýþ olsa da emperyalist devletler baþta ABD - Rusya ve Çin olmak üzere istedikleri zaman çöl gibi terk edilmiþ topraklarda kimselere danýþmadan sormadan denemeler yapabilmektedirler. Dünya Silah Sanayisi her yýl yaklaþýk bir trilyon dolar civarýnda silah üretiminde bulunuyor. Oysa dünyanýn birçok yerinde milyonlarca insan açlýk susuzluk ve fakirlik tehlikesi altýnda kývranýyor.


:BJAJ:
20. Yüzyýlýn baþýndan itibaren dünya iki büyük savaþ ve onun haricinde onlarca küçük çaplý diyebileceðimiz savaþ ve bunun ile ilintili darbeler gördü ve ara ara da görmeye hâlâ devam ediyor. Önce kendimize þunu sormamýz lazým ’’Savaþlarda aslýnda kim kazanýr, kim kaybeder?’’ Saldýrýya uðrayan ülkenin sivil vatandaþlarýnýn her zaman kaybedenler safýnda olduðu sanýrým kimsenin inkâr etmediði bir gerçektir. Bu arada yazýmýzýn ana temasý olan sömürgecilik yani, diðer bir adý da emperyalizm olan oluþumun tarifini de verelim hemen. Emperyalizm : ’’Fransýzca "imperialisme" kelimesinden geçme. Bir devletin, diðer devletler aleyhine geniþlemesi, onlarý siyasal ve ekonomik egemenliði altýna almasýna dayanan yayýlmacý politikalar izlemesi. Siyasal emperyalizmin tarihte pek çok örnekleri vardýr. Kendisini güçlü gören birçok ülke veya imparatorluk, diðerlerini kendisine katarak veya boyunduruðu altýna alarak geniþlemeye çalýþmýþtýr. Günümüzde daha çok söz konusu olan iktisadi emperyalizmdir. Ýktisadi Emperyalizm, sanayi devriminin ortaya çýkarttýðý bir sonuçtur. Bir yandan yabancý ülkelerdeki ham madde kaynaklarýný, diðer yandan da dýþ pazarlarý ele geçirme amacý güder.’’

Günümüzde silah sanayisine baþta ABD olmak üzere diðer emperyalist devletlerin ayýrdýðý para anormal boyutlardadýr. Her ne kadar dünyada atom silahlarýnýn savaþlarda kullanýlmasý göstermelik olarak yasaklanmýþ olsa da emperyalist devletler baþta ABD - Rusya ve Çin olmak üzere istedikleri zaman çöl gibi terk edilmiþ topraklarda kimselere danýþmadan sormadan denemeler yapabilmektedirler. Dünya Silah Sanayisi her yýl yaklaþýk bir trilyon dolar civarýnda silah üretiminde bulunuyor. Oysa dünyanýn birçok yerinde milyonlarca insan açlýk susuzluk ve fakirlik tehlikesi altýnda kývranýyor.

Dünya Silah Sanayisinde en çok üretim yapan ülkelerin listesi aþaðýda ki gibidir...

Buna Göre:

1. ABD % 30,3
2. Rusya % 23,0
3. Almanya % 11,0
4. Fransa % 7,0
5. Ýngiltere % 4,0
6.Hollanda % 3,0
7. Çin % 3,0
8. Ýspanya % 3,0
9. Ýtalya % 2,0
10.Ýsveç % 2,0
11 Ýsrail % 1,9

Bugün Ortadoðu ülkelerinde ve Afrika’nýn bilerek geri býraktýrýlmýþ ülkelerin de sürekli savaþlar ve askeri darbeler yaþanmaktadýr. Karýþýklýðýn olduðu her yerde mutlaka silah, bomba, tank, top vb gibi savaþ araç gereçleri vardýr. Dolayýsý ile dünyanýn her hangi bir yöresinde ki iç savaþ ya da darbe, karýþýklýk, adý her ne olursa olsun, haliyle emperyalist ülkelerin silah üretimini arttýrmakta ve fabrikalarýna kâr üstüne kâr yaptýrmaktadýr. Birlerinin ekonomik olarak iyi yaþamasý için, birlerinin ölmesi gerekmektedir. Emperyalist ülkelerin gizli servisleri dünyayý karýþtýrmanýn ve altýný üstüne getirmenin yöntemlerini iyi bilmekte ve uygulamaktadýrlar. Emperyalizm ayakta kalabilmek için sürekli olarak dünyada kargaþa ortamýnýn olmasýný körüklemek mecburiyetindedir. Dünya’da yapýlan gelmiþ geçmiþ bütün askeri darbelerde emperyalist ülkelerin bir gizli servisinin parmaðýnýn olmadýðýný kimse iddia edemez.

Savaþ için ayrýlan ve harcanan bu paralarýn dünyada ki diðer fakir ülkelerin kalkýnmasý ve refahý için harcanacaðý var sayýlsaydý eðer bu gün açlýk sýnýrýnda yaþayan insanlar belki de yarý yarýya dan da fazla azalmýþ olacaktý gezegenimizde...

Savaþlar devam ederken emperyalist ülkenin ve ülkelerin ilgili siyasetçileri göstermelik demeçler ile bundan çok rahatsýz olduklarýný söyleseler de, aslýnda gizli gizli büyük sevinç ve mutluluk içindedirler. Kanlý dolarlarý ile viskilerini yudumlamak ve göbeklerini kaþýmak varken masum çocuklarýn ölmesi kadýnlara tecavüz edilmesi, insanlarýn koyun boðazlanýr gibi boðazlanmasý kýllarýný milim kýpýrdatmaz onlarýn. Yýllar önce emperyalizme karþý baðýmsýzlýk savaþý vermiþ ve bu savaþý kazanmýþ bir ülkenin ecdatlarýnýn torunlarý olarak bizler de Mustafa Kemal Atatürk’ün savaþ ile ilgili þu sözlerine kulak verelim ’’Derhal þu veya bu sebepler için milleti harbe sürüklemek taraftarý deðilim. Harp zorunlu ve hayati olmalý. Hakiki kanaatim þudur: milleti harbe götürünce vicdanýmda azap duymamalýyým. Öldüreceðiz diyenlere karþý ölmeyeceðiz diye harbe girebiliriz. Ama millet hayatý tehlikeye düþmeyince, harp bir cinayettir.’’ Mustafa Kemal ATATÜRK

Savaþsýz ve barýþ içinde bir dünya tüm mazlum milletlerin olduðu gibi bizim milletimizin de en büyük arzularýndan biridir. Hepinize en derin sevgi ve saygýlar barýþ dolu günler ile birlikte...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Artýk Buradan Bir Ýki Nobel Çýkmalý
Sam Amca Mülayimleþecek
Sam Amcaya Popomla Gülüyorum
Nolcek Bu Fenerbahçenin Hali
Eyyy Nato Ruhu
Bu Vahþilerin O Vahþilerden Ne Farký Var
Sam Amcanýn Dediklerinin Tam Tersini Yapmak Her Zaman Menfaatimizedir
Vatan Hainliði Kadrolarý Boþ Kalsýn Bundan Sonra
Küresel Güçleri Küresellikten Uzaklaþtýrma Denemeleri
Sam Amca Bu Rahat Durmaz

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi de Beþikteyeken Kerttiler mi
Ramazan Kolisi ve Volisi
Gerçekleri Tarih Yazar Tarihide
Bekle Bizi Mars Sýra Sende
Karalahana Çorbasý Gururumuzdur
Kamera Þakasý Þaklabanlýklarý
Bu Devirde Ne Kaldý
Kýroloji Biliminin Ýncelikleri
Elektrik Parasýný Ucuza Getirmenin Yollarý
Sosyal Medya Fenamenleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Papatyaya [Þiir]
Ýyi Misiniz [Þiir]
Bu Kadar mý [Þiir]
Hamdi ile Ýyi Arkadaþtýk [Þiir]
Ben Uyurken Oldu Bunlar [Þiir]
Belasýný Arayan Þair [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Gökyüzü [Þiir]
Ölüm Kolay Be Oðlum [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 1 - [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.