..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutların tadını çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Tarihsel Olaylar > Ahmet Zeytinci




1 Ocak 2021
Dünyada ki Bütün Karışıklıklar Emperyalizme Yarar  
Ahmet Zeytinci
Günümüzde silah sanayisine başta ABD olmak üzere diğer emperyalist devletlerin ayırdığı para anormal boyutlardadır. Her ne kadar dünyada atom silahlarının savaşlarda kullanılması göstermelik olarak yasaklanmış olsa da emperyalist devletler başta ABD - Rusya ve Çin olmak üzere istedikleri zaman çöl gibi terk edilmiş topraklarda kimselere danışmadan sormadan denemeler yapabilmektedirler. Dünya Silah Sanayisi her yıl yaklaşık bir trilyon dolar civarında silah üretiminde bulunuyor. Oysa dünyanın birçok yerinde milyonlarca insan açlık susuzluk ve fakirlik tehlikesi altında kıvranıyor.


:BAHD:
20. Yüzyılın başından itibaren dünya iki büyük savaş ve onun haricinde onlarca küçük çaplı diyebileceğimiz savaş ve bunun ile ilintili darbeler gördü ve ara ara da görmeye hâlâ devam ediyor. Önce kendimize şunu sormamız lazım ’’Savaşlarda aslında kim kazanır, kim kaybeder?’’ Saldırıya uğrayan ülkenin sivil vatandaşlarının her zaman kaybedenler safında olduğu sanırım kimsenin inkâr etmediği bir gerçektir. Bu arada yazımızın ana teması olan sömürgecilik yani, diğer bir adı da emperyalizm olan oluşumun tarifini de verelim hemen. Emperyalizm : ’’Fransızca "imperialisme" kelimesinden geçme. Bir devletin, diğer devletler aleyhine genişlemesi, onları siyasal ve ekonomik egemenliği altına almasına dayanan yayılmacı politikalar izlemesi. Siyasal emperyalizmin tarihte pek çok örnekleri vardır. Kendisini güçlü gören birçok ülke veya imparatorluk, diğerlerini kendisine katarak veya boyunduruğu altına alarak genişlemeye çalışmıştır. Günümüzde daha çok söz konusu olan iktisadi emperyalizmdir. İktisadi Emperyalizm, sanayi devriminin ortaya çıkarttığı bir sonuçtur. Bir yandan yabancı ülkelerdeki ham madde kaynaklarını, diğer yandan da dış pazarları ele geçirme amacı güder.’’

Günümüzde silah sanayisine başta ABD olmak üzere diğer emperyalist devletlerin ayırdığı para anormal boyutlardadır. Her ne kadar dünyada atom silahlarının savaşlarda kullanılması göstermelik olarak yasaklanmış olsa da emperyalist devletler başta ABD - Rusya ve Çin olmak üzere istedikleri zaman çöl gibi terk edilmiş topraklarda kimselere danışmadan sormadan denemeler yapabilmektedirler. Dünya Silah Sanayisi her yıl yaklaşık bir trilyon dolar civarında silah üretiminde bulunuyor. Oysa dünyanın birçok yerinde milyonlarca insan açlık susuzluk ve fakirlik tehlikesi altında kıvranıyor.

Dünya Silah Sanayisinde en çok üretim yapan ülkelerin listesi aşağıda ki gibidir...

Buna Göre:

1. ABD % 30,3
2. Rusya % 23,0
3. Almanya % 11,0
4. Fransa % 7,0
5. İngiltere % 4,0
6.Hollanda % 3,0
7. Çin % 3,0
8. İspanya % 3,0
9. İtalya % 2,0
10.İsveç % 2,0
11 İsrail % 1,9

Bugün Ortadoğu ülkelerinde ve Afrika’nın bilerek geri bıraktırılmış ülkelerin de sürekli savaşlar ve askeri darbeler yaşanmaktadır. Karışıklığın olduğu her yerde mutlaka silah, bomba, tank, top vb gibi savaş araç gereçleri vardır. Dolayısı ile dünyanın her hangi bir yöresinde ki iç savaş ya da darbe, karışıklık, adı her ne olursa olsun, haliyle emperyalist ülkelerin silah üretimini arttırmakta ve fabrikalarına kâr üstüne kâr yaptırmaktadır. Birlerinin ekonomik olarak iyi yaşaması için, birlerinin ölmesi gerekmektedir. Emperyalist ülkelerin gizli servisleri dünyayı karıştırmanın ve altını üstüne getirmenin yöntemlerini iyi bilmekte ve uygulamaktadırlar. Emperyalizm ayakta kalabilmek için sürekli olarak dünyada kargaşa ortamının olmasını körüklemek mecburiyetindedir. Dünya’da yapılan gelmiş geçmiş bütün askeri darbelerde emperyalist ülkelerin bir gizli servisinin parmağının olmadığını kimse iddia edemez.

Savaş için ayrılan ve harcanan bu paraların dünyada ki diğer fakir ülkelerin kalkınması ve refahı için harcanacağı var sayılsaydı eğer bu gün açlık sınırında yaşayan insanlar belki de yarı yarıya dan da fazla azalmış olacaktı gezegenimizde...

Savaşlar devam ederken emperyalist ülkenin ve ülkelerin ilgili siyasetçileri göstermelik demeçler ile bundan çok rahatsız olduklarını söyleseler de, aslında gizli gizli büyük sevinç ve mutluluk içindedirler. Kanlı dolarları ile viskilerini yudumlamak ve göbeklerini kaşımak varken masum çocukların ölmesi kadınlara tecavüz edilmesi, insanların koyun boğazlanır gibi boğazlanması kıllarını milim kıpırdatmaz onların. Yıllar önce emperyalizme karşı bağımsızlık savaşı vermiş ve bu savaşı kazanmış bir ülkenin ecdatlarının torunları olarak bizler de Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş ile ilgili şu sözlerine kulak verelim ’’Derhal şu veya bu sebepler için milleti harbe sürüklemek taraftarı değilim. Harp zorunlu ve hayati olmalı. Hakiki kanaatim şudur: milleti harbe götürünce vicdanımda azap duymamalıyım. Öldüreceğiz diyenlere karşı ölmeyeceğiz diye harbe girebiliriz. Ama millet hayatı tehlikeye düşmeyince, harp bir cinayettir.’’ Mustafa Kemal ATATÜRK

Savaşsız ve barış içinde bir dünya tüm mazlum milletlerin olduğu gibi bizim milletimizin de en büyük arzularından biridir. Hepinize en derin sevgi ve saygılar barış dolu günler ile birlikte...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihsel olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sam Amcaya Popomla Gülüyorum
Nolcek Bu Fenerbahçenin Hali
Artık Buradan Bir İki Nobel Çıkmalı
Eyyy Nato Ruhu
Sam Amca Mülayimleşecek
Bu Vahşilerin O Vahşilerden Ne Farkı Var
Sam Amcanın Dediklerinin Tam Tersini Yapmak Her Zaman Menfaatimizedir
Vatan Hainliği Kadroları Boş Kalsın Bundan Sonra
Küresel Güçleri Küresellikten Uzaklaştırma Denemeleri
Sam Amca Bu Rahat Durmaz

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bilgisayar Oyunlarının Gerçek Amacı
Biyolojik Çöp Olmayın
Ramazan Kolisi ve Volisi
Kıroloji Biliminin İncelikleri
Karalahana Çorbası Gururumuzdur
Kamera Şakası Şaklabanlıkları
Sizi de Beşikteyeken Kerttiler mi
Sosyal Medya Fenamenleri
Gerçekleri Tarih Yazar Tarihide
İnsanları Yazalım Biraz

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bak Bakalım Arkadaş [Şiir]
Pazarola [Şiir]
9. 15 Şemsiyesi [Şiir]
Bağışlayın Bizi [Şiir]
İlahi Adalet Bu Mutlak Gerçekleşecek [Şiir]
Gökyüzü [Şiir]
Hiç Tanımadığım Çocuklar [Şiir]
Bu Kadar mı [Şiir]
Bir Papatyaya [Şiir]
Melek Halamın Evi [Şiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da başlayıp devam eden bir hayat. İlk ortaokul, lise ve iki yıllık bir üniversite deneyimi, ticaret hayatı Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri dişi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir şekilde akıp gidiyor. Biraz şiir, biraz öykü ve denemelerin sıcaklığında. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.