..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Mayýs 2021
Faiz 24  
Bayram Kaya
Kolektif alan içindeki kolektif etki nedenle dönüþen kiþi eylemi; farklý enerji kesikli süreklisiyle birbirini baþlatan, birbirini durduran ve birbirini devam ettiren eþ yönlü kolektif baðlanýma göre süreçlerdi.


:EGH:
Ama köleci sistem içinde merkez bankasý paranýn arkasýnda “üreten kolektif yapýnýn emek gücü karþýlýðý olmak yerine merkez bankalarýnda emek gücü karþýlýðý “varmýþ gibi yaparsa” para asýl neden olan nominal durumla davranmayýp vesile nedenle davranýr. Para þartlý üreten öðrenmeye dönüþür.

Para kolektif öz olan iþlerge kuvvet gibi davranýr olursa; paranýn nominal deðeri alçalýp düþmekle fiyat belirlenir. Fiyat oynaklýðýyla enflasyon, deflasyon, pahalýlýk arz talep, faiz gibi sömürme enstrümanlarý ortaya konur.

Ve bu aldatan putlarla kurulan tuzaklar günümüzdeki gibi yatýrýmýn gereði finansman, kur farký gibi sömüren köleci burjuva dili söylemlerine dönüþürler. Farklý kullaným ve farklý tüketim deðeri üretim tarihi baþlangýcý içinde hiçbir zaman satýþ konusu, kâr konusu, alýþ veriþ ve kazanç ticaret konusu olmadý.

Sömüren sistem üretimden önce deðil, üretimden çok sonra tuzaklarla vardýr. Üreten bir süreç; kâr yapmak, kazanç saðlamak, ekmeðini taþtan çýkarmak, sömürü yapmak için baþlamadý. Aksine akan enerjiyi durduran; durma eðilimindeki enerjiyi devam ettirmek isteyen çevresel kuvvetlere dek belli evrensel yasalar, kolektif alan içinde eþ zamanlý süreçlerle düzene sokuldu.

Tekil kiþi zamanýna göre sýraya sokulan eylemler, kolektif alan içindeki kolektif dalgalanma üzerinde eþ zamanlý süreçler olarak, eþ anlý eylemlerle; birbirini baþlatan, birbirini devam ettiren, birbirini durduran kolektif özneli bindiriþlere sahne edildi.

Kolektif dalgalanma kiþi bilincinden hareketle kolektif özneli, kolektif bilinç taþýyordu. Tekil kiþi yaþamý içindeki aktivite eylemleri kiþiye göre baþlayýp kiþiye göre bitiyordu. Acýkma nedenle baþlayan avcý ve toplayýcý etkinlik, kiþinin doymasýyla frenlenmekle kiþinin avcý toplayýcý faaliyetleri sona ererdi.

Oysa kolektif kuvvet, kolektif bir baðlaným yasasýydý. Kolektif etki kiþinin kendi baþýna yapamadýðýný yapar. Kiþiler giderilmesi gereken kendi güdülerini eþ anlý baþlatamaz. Kiþi fiili bir savunma içindeyken avcý toplayýcý sürecini baþlatamaz. Kiþi fiili bir avcý toplayýcý eylem içindeyken de savunmasýný yavru bakýmýný vs. zaafa uðratýr.

Oysa kolektif etki, kiþiye göre olan ve kiþiye göre karþýlanmasý gereken temel güdülerin karþýlanmasýný eþ anlý baþlatan süreçlerdi. Kiþi avcý toplayýcý eylem içindeyken sanki o kiþi fiili olarak kendi yavrusuna bakýyormuþ gibi sanki o kiþinin kendisi fiili olarak kendi güvenlik sürecini baþlatmýþ gibi her bir süreçler “eþ anlý baþlar” ve gün boyu sürer.

Her biriyle diðerinin de saðlama yapacaðý süreçler boyunca o süreci devam ettiren bir alan kuvvet etkisiydi.

Kolektif alan, kiþinin doymuþ olan ve durmakta olan avcý toplayýcý eylemlerini, eþ anlý baþlattýðý diðer süreçlerin kuvvet etkisi nedenle kiþi eylemlerini devam ettirecek yönde bir alan efekti ortaya koyar.

Ortada bir tehdit olmasa bile güvenlikçilerin avcý toplayýcý kiþiye gün boyu güvenlik saðlýyor olmasý, avcý toplayýcý kiþinin kendi doyacaðý besini bulduktan sonra bile avcý toplayýcý kiþinin durmasý gereken besin bulma eylemini devam ettirirler.

Ayný þekilde tekil durum içindeki güvenlikçiler de ortamda tehdit yokken kendi güvenlik alarmlarýný durdururlar. Kendi beslenmeleri için avcý toplayýcý eyleme yönelirler. Oysa kolektif alan içinde durum böyle olmaz. Avcý toplayýcý süreçlerle güvenlikçi ve diðer süreçler EÞ ANLI BAÞLARLAR.

Ayný þekilde kiþinin kendi doyacaðý besinden daha fazlasýný gün boyu bulmaða yönelen bu gayreti de güvenlikçilerin durdurmalarý gereken güvenlik alarmýný hem kendileri için hem avcý toplayýcý grup için hem de yavru bakýmý yapan grup için devam ettiriyor olacaklardýr.

Burada dikkat edilmesi gereken konu þudur. Kiþinin doymasýyla durup sýnýrlý sonlu olmasý gereken avcý toplayýcý eylem; diðer kiþinin avcý toplayýcý kiþiye güvenlik saðlýyor olma EFEKTÝ nedenle avcý toplayýcý kiþinin besin bulunmasýna devam eden ETKÝ eyleme dönüþmektedir.

Yani güvenlik saðlayan etki; kiþisi eyleme göre durmakta olan avcý toplayýcý etkiyi avcý toplayýcý eylemi devam ettirir yönde bir enerji biçimine dönüþen efekt olarak yüklenir.

Ayný þekilde avcý toplayýcý kiþilerin güvenlikçiler için gün boyu besin saðlayýcý kuvvet etkisi; tekil kiþi üzerinde durmakta olan güvenliði saðlama eylemini, avcýlar için de güvenliði gün boyu devam ettirme yönüne ref eder. Ýçince belirmesi sadece kolektif alan içinde kolektif bilinç olarak vardýr.

Kolektif etki, kiþinin saðlama yapmasýyla durmakta olan kiþi eylemini; o yönde devam ettiren bir etki olmaktadýr. Kiþinin o yönde eylemine devam etmesine yol açan saðlama veya etki kuvvet kaç taneyse kiþi o saðlamayý yapanlara yetecek bir avcý toplayýcý eylemi ortaya koymasýyla da süreç sonlanýr.

Artýk kolektif alan içindeki kiþinin eylemi kendisine göre eylemlerle sýnýrlý sonlu olmayýp; kolektif etkiyi ortaya kayan eylemlerin karþýlanmasýyla sýnýrlý sonlu olmakla ne bir eksik, ne bir fazladýr.

Sistemler kiþi eylemine göre daha fazla enerji tüketirler. Kiþiler sistem amortismanýnýn karþýlanmasý için sistemin geliþmesi için ve sistem çevrimini saðlayacak olan depo enerji kadar fazla eylemledirler.

Ýþte kolektif alan içindeki kolektif etki; kiþisi eylemle olup ta bir yönlü baþlayýp bitecek olan bir eylemi baþlatan, durduran, durma eðiliminde olan eylemi de devam ettiren avcý toplayýcý, güvenlikçi, yavru bakýmý üzerindeki farklý tür enerjiyi, baþka bir enerji biçimine dönüþen iþlerge kuvvetler iþleyimine dönüþmektedir. Tüm mucize bu doðal yasayý kolektif baðlaným yasalarýyla kolektif bilince çevirmektir.

Kolektif alan içindeki kolektif etki nedenle dönüþen kiþi eylemi; farklý enerji kesikli süreklisiyle birbirini baþlatan, birbirini durduran ve birbirini devam ettiren eþ yönlü kolektif baðlanýma göre süreçlerdi.

Kolektif alan içinde ne kiþi çýkarcý kazanç belirsizi vardý. Ne kiþi çýkarcý kâr ticaret belirsizi vardý. Ne rant, ne enflasyon ne deflasyon ne faiz vs. vardý. Bunlar üreten sistemin inþasý ve kuralý deðildi. Bunlar kolektif emeði sömürmenin inþa kuralýdýrlar. Sistem bunlardan maada ve müstesnaydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.