..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Kasým 2021
Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 25  
Bayram Kaya
Evrensel yasalar eþliðinde ve üç boyutlu zaman içinde hidrojen, helyum atomlarý üzerine etkiyen çekim gücü hidrojen-helyum topaklanmasý ortaya koydu. Atom yapýlar çekim gücü topaklanmasýna baðlý basýnç yasalarý eþliðinde YILDIZLAR gibi evrimsel aþamalar ortaya koyuyordu.


:DIA:
Hayatý baþlatacak ilk baþlangýca giden makro düzenlilik içinde hidrojen vardý. Hidrojenle baþlangýç içinde ve hayatýn kendi iç düzenlemesini inþa etmesi içinde, ne bir mülk sahipliði vardý. Ne de rýzk daðýtma türü anlama vardý. Hayat ve var oluþ böylesi kavramlar üzerine oturmuyordu.

Rýzk ve mülk kavramýnýn önceden beri var olup var olmadýðý, neden önemle belirtiliyordu? Çünkü El, rýzk söylemi ve kader söylemi üzerine mana edilmiþti. Rýzk veya kader her þeyden önce ve her þeyle birlikte El tarafýndan ortaya konmuþtu.

"Her þey rýzkýyla birlikte doðar", deniyordu. Ve "her þey bugün nasýlsa dün de öyleydi" deniyordu. El "her þey bir çýrpýda rýzkýyla birlikte yaratýldý" deme tezi üzerine oturuyordu. Demek ki bu günkü rýzk olarak biriken servetler dün de vardý.

Ýþte bu böyle mi deðil mi diye baþlangýca bakýldýðýnda; rýzkýyla birlikte bir çýrpýda ortaya konmuþ hiç bir þey karþýmýza çýkmýyordu. Hayatýn bu günkü haliyle bir çýrpýda mülk ve rýzký ile deðil beliriþ vermiþ olmasý, esamileri bile yoktu.

Özdek, bir anlýk belirsizle olan mikro bir üssü durumlarla, makro düzen dediðimiz olgu olaylar giriþmesi içine geçiyordu. Ýþte mikro dünyanýn belirsizle olan durumundan belirli duruma geçiþin o ilk baþlangýç aþamasýnda, ne mülk; ne rýzk vardý. Atom yapýsýyla hidrojen vardý.

Bu günkü her þey, evrenin diðer temel yasalarý gibi yasalardan biri olan evrimsel yasalarla vardý. Makro olan her þey bir tek atomla hidrojenden evirildi. Bu baþlangýç içinde de ne mülk, ne rýzk ve ne de hayat kavramý bir çýrpýda oluþamamýþtý.

Çünkü hiç birinin üreten bir toplum sal baþlangýç þartlarý henüz ortada yoktu. Hele de köleci bir üretim ve daðýtým tarzý hiç ortada yoktu. Bu afaki söylemler ancak köleci üretim tarzý içinde üreten iliþkiler üzerine modüle edilecek söylemlerdi.

Hidrojenle kimyanýn evrimi ortaya çýkmýþtý. Kimya karalý bir çekirdekle, kuantum davranýþlý elektronun giriþmesinden doðan yepyeni bir güç ve bað yapýcý giriþmeye olanaktý.

Kararlý ve belirli bir çekirdek yapýya karþýn belirsiz durumuyla kuantum davranýþlý elektronun giriþmesi nedense; kimya da sonuçtu. Neden, sonucundan habersizdi.

Yani atom; ortaya koyacaðý moleküler bileþimden, kimyasal evrimden; hayattan; toplumdan vs. habersizdi. Nedenler türlü biçimlerde giriþmelerini ortaya koyarlarken evrimsel yasalar bu giriþimleri seçme ayýklamalý bir akýþa uðratýyordu.

Kesikli sürek olan atomik düzenli bu ikinci baþlangýçta; ne seçen, ne seçilen belliydi. Kýsmen oturmuþ durumla bir çekirdek ve çekirdek etrafýnda kuantumca temel yasalara baðlý ve yine kuantum durumlu bir parçacýk (elektron-pozitron) vardý.

Bu durum içinde hidrojen-hidrojen baðlarý nicelikten niteliðe geçen evren yasalarýn eþliðinde hidrojen; helyum, lityum gibi birkaç farklý atom baðlarýna dönüþüyordu.

Bu aþamadaki maddesel giriþmeler, özdeðin mikro kozmostaki gibi kýsmen sýnýrlanmýþ bir ve iki boyutlu fizik yasalarýyla birlikte giriþmesinin yanýna, makro âlem olgu ve olaylarý üç boyutlu evrensel yasalarýn giriþtirme gücü olan üç boyutlu ortamla etki altýndaydýlar. Makro kozmos da evrenin, üç boyutlu bir baský basýnçla, potansiyel gücü vardý.

Makro evrende güç kesikli sürekliydi. Ve yerel daðýlýmla (lokal daðýlýmla) deðiþkendi. Kaotik saçýlýmýn öbekler konsantresi içindeydi. Bu güç hidrojen ve helyum atomlarý üzerinde, evrensel yasalar eþliðinde çekim gücü topaklanmasý ile yine baþka bir evrensel yasayla DEV YILDIZLAR içinde hidrojen ve helyumu evrimsel aþamalar içine sokuyordu.

Kuantum dünya, kuantum ölçekli mesafe ve kuantum zamana baðlý giriþmelerle ilk biçimle çok kýsa ilk evrimsel baþlangýçtý. Ýkinci aþama baþlangýçla kuantum dünya atom içinde dip dünya, dip dünya dalgalanmasýydý.

Pozitron (anti elektron) ve elektron kuantlarý, diðer kuark kuantlarýn oluþturduðu kýsmen karalý çekirdekler çevresindeydi. Atomun çevresinde belirsiz elektron ve anti atomla pozitron bulutlarý vardý. Elektron ve pozitronlarýn bu belirsiz kararsýz kuantum durumlarýna karþýlýk atom; çekirdeðiyle kýsmen kararlý bir yapýydý.

Atomlar kuantum dünyaya göre kararlýydý. Atomlar mikro kozmostaki kuantlar gibi birden ve her an kendi belirsiz durumlarýna deðiþmiyorlardý. Ve illa ki atomlar uzun sürede kendi kendilerine bozunup deðiþiyorlardý.

Bu nedenle atomlar çekirdekle kýsmen kararlýydý. Elektronla kararsýz kuanta yapýlardý. Zaten elektronun bu kararsýz yapýsý çekirdek içi atom yörüngelerinde tuzaklanmakla, elektronlar türlü çeþit kimyasal bileþimin temelini atan bir özellikle ve yeni durum içinde kazandýðý güç ile yeni bir alan etkisiydi.

Atomlar kuantum düzenle birlikte ikinci bir baþlangýç durumdu. Zaten atomun yapýsý içinde kuantum dünya nerde baþlar nerede biter? Ya da atomun yapýsý içinde makro dünya nerde baþlar, nerede biter? Bunu da belirlemek olacak bir durum deðildir.
Doða böylesi bir mantýkla çalýþmaz. Doða bunlardan habersizdir. Bunlar kolektif aklýn anlama anlatým bilinci olarak ortaya koyduðu kesikli süreklilikle olan davamý bilgilerdir.

Atomlu inþa ikinci durumdu ve üçüncü duruma baþlangýçtý. Üçüncü durum kararsýz dev yýldýzlar içindeki yüzden fazla atom çeþidinin evrimiydi. Büyükler dünyasý (makro dünya) kuantumlu dünya üs selisine göre çok çok kýsýtlanmýþtý.

Ýkinci durumla atom yapýlý baþlangýç, yepyeni olanaklar dünyasýna doðmanýn ola mýydý? Atom yapýlý baþlangýç mikro kozmosta hiç olmayan bileþimlere doðru bir giriþmeydi. Atom bu giriþmeyi de atomun çekirdek gibi karalý ve elektron gibi kuantum durumuyla olan ikili karakter (ýra) yapýsýna borçluydu.

Mikro kozmosa salt bir ve iki boyutlu fiziksel alan duruma sahipken; makro koþmaz bunlarýn yanýna atomun ikili ýrasý nedenle kimyayý ve atoma dek bir içyapýyla, bu içyapýya dek bir iç düzeni de getirmiþti.

Atom çekirdeði kuantum dünyaya göre çok çok kararlý ve düzenli yapýydý. Atom yokuþ aþaðý olan enerjiye karþý koyuþ olup atom iç düzenleniþleriyle entropiye bir dirençti.

Atom üç boyutluydu. Atomun üçüncü boyutunun kristal yapýsý (düzenli yapýsý) kuantum durumlu elektron sayesinde giriþme olanaklarýný da ortaya koymuþtu. Çekirdek yapýyý düzenli kýlarken, elektron atomu atomlar arasý giriþtirip yeni polar baðlanýmlar ortaya koyuyordu.

Atomlar elektron kabukla hem kýsmen mikro kozmos gibi davranýp mikro kozmos ölçeðinde bambaþka yapýlardý. Hem de atomlar çekirdeðiyle mikro kozmosa göre çok büyük ve kararlý olmakla makro dünyaya geçiþin özelliklerini taþýyan fark durumlarýyla makro kozmos ölçeðindeydiler.

Evren kuantum dünyaya bir çevreydi. Evren her þey gibi genleþen dokusuyla ve kuantum dünyayla sürecine baþlamýþtý. Biri diðerine göre anlam ve tanýmdý.

Çevrenin kimi kuantum dünya üzerine kuantum uzaklýk ve kuantum zamanlý kýsmi bir baský ve basýncý olacaktý. Evren denen çevrenin kuantum ölçekli mesafe olan 10 üssü - 33 cm. de ve kuantum ölçekli zaman olan 10 üssü -43 saniyelik süre içinde kýsmi baskýsýyla kimi kuark bileþimleri proton ve nötron yapýlý kararlý bir inþa donukluðu içinde tuzaklý duruma düþürdü.

Tuzaklý ve kararlý durum demek, tuzaklý durum içindeki kuarklarýn üssel belirsizliklerini ortaya koyamaz olmalarýydý. Bu yeni durum kuantum dünyayla birlikte, kuantum dünyadan çýkýþýn biletiydi.

Bu yeni ve tuzaklý yapý; kuantum bileþimli süreci belirli yaptý. Kuantum ölçeði dýþýnda "makro ölçekle" giriþen zaman mekân bileþimlerine deðin yeni bir yapý inþasýnýn alanýný da açmýþtý.

Atom kuantum yapýdan inþa olup, sadece kuantum yapý gibi davranmýyordu. Kuantum alan dýþýna makro alan açýp; makro alanda da davranabilen, iki davranýþlý bir inþaydý. Yazýnýn en baþýnda ne demiþtim evren daðýlan birleþen süreçlerle bir inþa alanýydý.

Hidrojen ve helyum atomun, kuantum alan dýþýnda da davranabilecek olan inþaca bir yapý oluþum durumuydu. Hidrojen, helyum ve eser miktarda lityum; çevrenin þok enerjili basýncý altýnda kuantum zaman ve kuantum mekân ölçeðinde geçerli yasalarla önce hidrojenin çekirdeðini oluþmuþtu.

Ýþte hidrojen, helyum ve lityum atoma dek bileþimle olan yapýlarýn evrensel daðýlýmlarý bu þok dalgalý enerjinin sýcaklýk basýncýndan geriye kalan ilk birkaç atomdan gaz ve toz bulutu kümeleriydi.

Makro ölçekli bulut kümeler evrenin ilk basýnç þartlarý içinde ortaya çýkan gaz toz zerresi atomlardý. Zerreydi, görünmezdi ama kuantum parçacýktan da çok çok büyüktüler.

Bir nokta durumla tümden ve her yer ile ayný anda baþlayan büyük genleþme ya da patlama; þimdi mikro ölçekte bir genleþme ve patlama olmakla evrenin þok dalgasýna eklemleriyle geri beslenme (baðlaným-kaynaklýk) yapýyordular.

Evren, saniyenin tredesilyon da biri kadar bir niceliler içinde geniþleyen bir nitelik ve nicelikle, belirimler veriyordu. Artýk kuantum ölçekli zaman mekân giriþmelerinin yanýna; üç boyutlu makro ölçekli zaman mekân giriþmeleri ortaya konuyordu.

Gördüðümüz evren makro kozmosun eseri olan bu evrendi. Görünenin görünmeyeniyle (karasýyla), enerjinin, anti enerjisiyle; maddenin anti maddesiyle vardý. Ama henüz ne mülk, ne zekâ (öznel oluþ), ne de rýzk ortada yoktu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.