..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > GAYE DÝLEK GEZER




5 Nisan 2022
Bakýþ Açýmýzýn Kelam/kalem Ucu  
Bakýþ açýmýz kadarýz

GAYE DÝLEK GEZER


Bakýþ açýn kadarsýn, bakýþ açýmýz kadarýz unutma! Ardýmýzda býraktýðýmýz ne varsa o kadar yaþamýþýzdýr esasýnda. Ýnsanýn kaderini ve sonunu tercihleri belirler. O hâlde tercih senin. Ýster hayrý seç ister þerri. Ýster kolayý seç ister gayreti. Bakýþ açýn ki hayatýn süzgeci. Yeter ki sahte olma, rolleri geç Dedim ya karar senin, istediðini seç. Haydi seç !


:GDH:
Hayatýmýz bakýþ açýmýzýn kalem/kelam ucundan ibarettir çünkü bizler bakýþ açýmýzý sözlere dokur, kelam kelam okur, kalem kalem de yazarýz.

Sahi okur muyuz, yoksa okuduðumuzu sanmakla mý meþgulüz? Okumak ciddi bir eylemdir ve de okulu yoktur.

Keþke her birimiz hem iyi bir okur olup hem de beynimizi kendimize okul kýlabilseydik. Ne güzel olurdu öyle deðil mi?

Düþününce herkesin yaptýðý, yapabildiði basit bir eylem gibi geliyor bizlere ama bu ciddi bir yanýlgýdýr. Okumakla bakýþ açýsý arasýndaki bað ise oldukça mühimdir bu yüzden de ilk önce okumanýn nasýl olmasý gerektiðinden ve de kavram karmaþasýndan bahsetmek istedim. Kavramlarýn manasýný bilerek, bu iþin ilminden gelerek okumak gerekir. Çoðu insan okumayý sevmiyor ne ilminden bahsediyorsun diyebilirsiniz bu bir bakýma doðrudur ama okuduðumuzu sanmazsak eðer bakýþ açýmýzýn doðruluðu konusunda da ýsrarcý olmaz, farklýlýklara daha kolay saygý duyabiliriz. Farkýndalýk kazanmamýz gereken asýl nokta budur. Bu hataya hepimiz düþüyoruz elbet. Sonra düþünüyorum ve diyorum ki: eðer iki kiþiden biri ayný þeyi düþünüyorsa o zaman diðerine ne gerek var. Biz farklýlýklarýmýzla güzeliz. Karþýmýzdakinin kötü bir davranýþý bize ayný hatayý yapmamayý öðretiyor.

Biz yine de bilinçli bir okur olup saðlýklý bir bakýþ açýsý geliþtirmeliyiz. Bunun için ne yapabiliriz diye düþünecek olursak eðer ilk örneði roman konusunda vermek isterim.

Roman okumayý sevmenin bir yolu da roman incelemesi yapmak, yazarý ve tüm kitaplarýný araþtýrýp anlamaya çalýþmaktýr. Göreceksiniz ki o zaman siz de orada onlarla yaþamýþ, onlarla aðlayýp gülmüþ sonunda onlardan biri oluvermiþsinizdir.
Her bilim ve de sanat dalý farklý bakýþ açýsý kazandýrýr. Ayrýca toplumsal sorunlarýn çözümünde her biri de gereklidir. Tarih dersinde konular daha ziyade siyasi, askeri, kültürel boyutuyla verilir tarihi romanlar ise kahramanlarýn psikolojisini o dönemin sosyolojisini yansýtarak o eksikliði güzelce tamamlar. Bu da iþte Edebiyatýn tamamlayýcý gücüdür.
Bu nedenle de disiplinler arasý düþünebilmek, saðlýklý düþünmenin en güzel yollarýndan biridir. Okumak sadece kitap okumaktan ibaret deðil elbet. Kendimizi okumak erdemdir, kainatý okumaksa okumanýn zirvesidir.

Oysa bizler ne okuduðumuzu tam manasýyla idrak edemeyiz bazen çünkü kitle psikolojisi zekâmýzý esir alýr.

Kalp rengimiz insanlarý deðerlendirme biçimimizi, birikimimiz ise kavramlarý ne þekilde algýladýðýmýzý belirler. Kavramlar arasýndaki ince nüanslarý fark edemezsek okuduðumuzu da hakkýyla anlayamayýz. Örneðin duygusal bir insan duygularýyla hareket edip karþýsýndakine zarar verebilir ama duyarlý biri için ayný þey söylenemez çünkü o genelde vicdanlý biridir. Ne yazýk ki bu iki kavram toplumsal algýlarýn da etkisiyle birbiri yerine kullanýlýr ve böylece kavram karmaþasý doðar. Demek oluyor ki iyi bir okur olmak ya da saðlýklý düþünebilmek için sapla samaný ayýrmak ve bu ayrýmý yapabilmek için de farkýndalýk gerekir.

Farkýndalýk moda bir kelime oldu son zamanlarda anlamýný tam anlamýyla idrak edebilense nadir oysa farkýndalýk çift uçlu bir kavramdýr bir ucu kendine yakýnlaþtýrýr diðer ucu ise dünyadan, sahte insanlardan uzaklaþtýrýr. Gün gelir her þey bir illüzyondan ibaretmiþ deriz.

Peki ya gerçek?

Seçimlerimizde gizlidir. Bu seçimleri yaparken de en baþta belirttiðim kitlesel algýlardan uzak, gerçek seçimler yapmamýz gerekir. Nasýl yapacaðýz bunu? Ýmam-ý Gazâli ’’ cevizin kabuðunu kýrýp özüne inmeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder.’’ diyerek bu sorunun yanýtýný aslýnda en güzel þekilde vermiþtir.

O hâlde seçimlerimizi yaparken derini ve özü görebilip kendimizi genel algý ve ön yargýlardan uzak tutmalýyýz.

Seçimlerimiz mi?

Nelerdir bir düþünelim:

Kimi sevmeyi seçer kimi yargýlamayý, kimi akledip sorgulamayý seçer, kimi kýnamayý. Kimi kendine savcýdýr kimi kendine avukat, kimi içini dýþýna taþýrýr kimi ise olmak istediði kiþiliði çevresiyle yarýþtýrýr. Kimi dünya hýrsý içinde herkesle çarpýþýr, kimi ise anlamaya çalýþýr.

Demem o ki cancaðýzým, neyi görürsen onu yazarsýn satýrlara, hayatýna.

Bakýþ açýn kadarsýn, bakýþ açýmýz kadarýz unutma!

Ardýmýzda býraktýðýmýz ne varsa o kadar yaþamýþýzdýr esasýnda.

Ýnsanýn kaderini ve sonunu tercihleri belirler.

O hâlde tercih senin.

Ýster hayrý seç ister þerri.
Ýster kolayý seç ister gayreti.
Bakýþ açýn ki hayatýn süzgeci.
Yeter ki sahte olma, rolleri geç
Dedim ya karar senin, istediðini seç.

Haydi seç !



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitaplar Ölmesin
Biz Olmazsak
Kadýna Bakýþýn Kör Noktasý (Kadýnlar Gününe Özel)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Leylim Ley
Bin Yalan Bir Doðru (Sohbet Tadýnda)
Diriliþ Destaný Çanakkale
Sevgi - Li Edebiyat
Geliþtiri
Ego Deneyi/mi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sessiz Konuþacaðým [Þiir]
Yaþama Bakýþ [Þiir]
Gelir misin Yar? [Þiir]
Öteler Ötesinden (Manevi Þiir) [Þiir]
Nokta Tutulmasý [Þiir]
Acý Duymasýn Kalbin (Öldürülen Kadýnlara Ýthafen) [Þiir]
Sen Çanakkale'sin [Þiir]
Sen de Unutursun [Þiir]
Nedensiz Veda [Þiir]
Affet Sevdiðim (Mizahi) [Þiir]


GAYE DÝLEK GEZER kimdir?

Gayretler bitmedikçe GAYELER, GAYELER bitmedikçe gayretler bitmez. Hiçbir yazýmýz paylaþýlmadan geliþmez. VAR OLSUN güzel okurlar!

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmeyi sevmiyorum ama Simyacý romanýný ilk okuduðumda yok artýk sanki ben yazmýþým deyip yazarýn burcunu araþtýrmýþ ve ayný burçtan olduðumuzu görmüþtüm þaþýrarak.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © GAYE DÝLEK GEZER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.