..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




13 Aðustos 2022
Corona Sürecinde Kültürel Deðiþim  
Osman AKTAÞ
Kuþ gribi, domuz gribi, mers, sars, covit 19... Uluslararasý salgýn... Zararlarýný týpçýlar yeteri kadar belirttiler. Ben de kronolojik süreç gözetmeden Corona'nýn ulusal düzeyde kültürel deformasý üzerinde durmak istiyorum.


:CGI:
Kuþ gribi, domuz gribi, mers, sars, covit 19... Uluslararasý salgýn... Zararlarýný týpçýlar yeteri kadar belirttiler. Ben de kronolojik süreç gözetmeden Corona'nýn ulusal düzeyde kültürel deformasý üzerinde durmak istiyorum.

Baþöðretmen ve uzman öðretmen kavramlarý öðretmene, öðrenciye veliye, topluma ve eðitim sektörünün diðer kýsýmlarýna ne kazandýrdý, ne kazandýracak? Bu mevcut hükümet için sadece bir þey yapmýþ olmak için yapmak, Öðretmenler arasýnda kaos yaratýp, toplumsal sorunlarýn sorgulanmasýný engellemekten öteye gitmiyor, gitmeyecek. Öðretmene bu tür unvan vermekle cýlký çýkmýþ bir eðitim sistemi kurtarýlamaz. Ancak oyalama olabilir. Ki bence hükümet ve bakanlýk sistemsel düzenleme gibi bir kaygýyla da sahip deðil.

Uzman ve Baþöðretmen sýnavý konusuna gelince, Eðtim Bakanlýðý ve ÖSYM'nin yaptýðý hangi sýnav, ne kadar saðlýklý yapýldý? Bu sýnav þaibeli olmadan ya da sorular çaldýrýlmadan, sýzdýrýlmadan yapýlabilecek mi? Bu sýnavýn saðlýklý bir zeminde yapýlabileceðini kim garanti ediyor ve garanti eden kiþi ne kadar güvenilir?

Ülke genelinde ne kadar kurumun nasýl bir güvenilirliði olacak, bunlara da temas edelim.

Okullara ve türlere bir bakýn; proje okulu adý altýnda varlýðýný sürdüren okullarýn tek yapabildikleri þey okul yöneticilerinin öðretmen ve idareci seçmeleri. Oysa tam tersi kendilerini yönetecek siyasileri nasýl halk seçiyorsa, kendi yöneticilerini de öðretmen seçmeli. Her konuda olduðu gibi bu konuda da demokrasiden feragat ederek monarþiye yöneliyoruz.

Köy Enstitüleri, Kýz Olgunlaþma Enstitüleri, Öðretmen okullarý kapatýldý, Anadolu Liseleri iþlevselliðini yitirdi. Zorunlu eðitim on iki yýla çýkarýlarak ahilik kültürü yok edildi.

Zaman içinde Ýmam Hatip Ortaokullarý ve Ýmam Hatip Liseleri zibil gibi türedi. Her kuruma bir imam verildiði gibi, birçok kuruma psikolog yerine imam atanmaya baþlandý. Ýmamlarýn çoðalmasý bir toplumun ne ahlaki sorunlarýný, ne vicdani sorunlarýný çözmeye yetmiyor.

Üniversiteler desen Hak getire. "Bu kadar çok okuyaný görünce beni afakanlar basýyor" diyen biri rektörlük yapýyor. Hükümet kendi gibi düþünmeyen üniversite yöneticilerini görevden almanýn her yolunu deniyor.

15 Temmuz'da, on birinci katýn balkonunda savaþ uçaðýna kafa atarak þehit olup vatan kurtaranlarýn olduðundan söz edenlerin üniversite yönetiminde olduklarýný görüyoruz.

Ekonomi dersen malum. Dollar ve Euro bir buçuk liradan on sekiz liraya çýktý. Dövizi dualarla düzeltmeye, þükürle yaþamaya, sabýrla beklemeye, alabilirsek nebatla beslenmeye çalýþýyoruz.

Ýstanbul'da Suriyelilerin bir kýsmý giderken içlerinden biri, ülke ekonomisinin kötüye gittiðini, ilk geldiklerinde iyi kötü geçindiklerini, artýk her þeyin çok pahalý olduðunu geçinemediklerini bu yüzden ülkelerine dönme kararý aldýklarýný söylüyor.

Ülke ekonomisinin kötüye gittiðini Suriyeliler ve dýþ güçler bile görüp kabullendi de, biz hâlâ mutlu hayalleri mutsuz yüreklere tutturma ya çabalýyoruz.

Bütün bu bozuk düzen içinde öðretmene uzmanlýk ve baþöðretmenlik vererek ülke eðitimini kurtarmaya çalýþýyor görünüyoruz. Hayal kurarken bile çoðunluðu saðlýklý hayaller kuramayan bir eðitim kadrosu varken neyi kurtaracaksýnýz?

Çok eskiden bir yazý okumuþtum. Bu yazýda "Vataný kurtarýlmaktan kurtardýlar." diye bir ibare geçiyordu. Bu cümle tam da bugünün þartlarýný gözler önüne seriyor.

Bir ülkenin bozulan her þeyi kýsa zamanda özveriyle düzelebilir, ama eðitimi bozulmuþsa hiçbir þey düzelmez. Çünkü eðitimi bozuk olan toplumlarda iþ ahlaký olmaz. Ýþ ahlaký olmayan toplumlarda da hiçbir kurum doðru çalýþmaz.

Milliliði zaten kalmayan eðitim bakanlýðý eðitimi nasýl düzeltiriz, derdinde deðil, nasýl bozarýzýn derdinde. Ýþte öðretmen bariyer basamaklarý da bu projenin bir parçasý.

Cumhurbaþkaný Sayýn Erdoðan AKP kurulup, henüz seçimlere girmeden yanlýþ hatýrlamýyorsam Ali Kýrca'nýn sunduðu bir TV programýnda AKP'nin meclise tek baþýna girerse neler yapacaklarý sorulmuþtu. Erdoðan'ýn verdiði cevap taktire þayandýr. "Muhalefetsiz iktidar olmaz. Derhal seçime gideriz" demiþti Sayýn Erdoðan.

Birkaç çýkar çevresini temsil edenler hariç bugün muhalefet yok. Sadece sanal bir muhalefet var. Her fýrsatta iktidarý yarým yamalak eleþtiren ve iktidarýn yaptýklarýný yapmaya meyilli olduðunu gösteren bir muhalefet... Sadece resimler deðiþecek ve sistem ayný köhneliði ve kokuþmuþluðu ile farklý birilerine hizmet vermeye devam edecek.

Hani balýk tutmak için olta atanýn yanýndan geçerken "Rast gele" denir ya... Ben de artýk öyle diyorum; bana dürüst devlet yöneticisi rast gelmedi, sana "Rast gele"

13 Aðustos 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.