..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Ekim 2022
Süreçlere Bir de Böyle Bakýn 2  
Bayram Kaya
Bu nedenle kütle çekim kuvveti kütle büzüþmeli sýkýþma vasýtasýyla kendisini oluþan kuvvete karþý ters bir ýsý enerjisi ve ýsý basýncý üretmekle; ýsý ve ýsý enerjisi basýncý kütle çekim kuvvet alaný etrafýnda; kütle çekim kuvvetini adeta elektro motor kuvvetine dönüþüyordu.


:BAG:
Bir dakika 60 saniyenin bileþimidir. Bir dakika 60 saniyenin ölümüdür. Diðer her bir saniyelerden 60 saniye 60 saniye ayrýlmanýn doðumudur. Bir saat te 60 dakikanýn ölümüdür.

Planck zamaný kütle çekiminin diðer üç kuvvetten (üç bileþik kuvvetin) ayrýldýðý doðum-ölüm anýdýr. Kütle çekiminin doðumu, bileþik zamanlý alanýn ölümünü yaþar. Bu da saniyenin; 0, 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1’i kadardýr. Yani 10 üzeri -43 saniyedir.

Atom kuantum bileþimli zamanlarýn ölümüyle doðar. Moleküller de atom sal zamanlarýn ölümüyle inorganik ve organik doðum olarak vardýrlar.

Organik baz ve biyo moleküler de kendi aralarýnda bileþime katýlan baz ve organik moleküllerin tekil yaþamlarýnýn ölümleriyle organizma, hayattýrlar. Toplumsal hayat türümüzün sürüye dek zamanlarýnýn ölümü sonrasý üreten toplumun doðmasýyla vardýr.

Þimdi kaba ama okurun fizik kimya bilme çaðrýþýmýna seslenmekle anlaþýlýr bir örnek üzerinde bazý süredurumlarý belirtelim. Evrensel iþleyiþ içinde Güneþ’in kütlesi, Bigbeng artýðý gaz toz zerrelerinin kütle çekim etkisiyle bir araya gelip topaklanýrlar.

Güneþ ve Güneþ’in topaklanmasý gaz ve toz zerrelerinin gaz zamanlý ve zerre zamanlý tekil ölümlerin içinde Güneþ’in kütlesi doðar. Artýk Güneþ’in kütlesi bambaþka bir zaman boyutuna sýçramýþ olan bir alanýn, alan etkili eylemler zamanýnýn, sahnesi olacaktýr.

Artýk sürece Güneþ’in dýþýnda Güneþ’in içine doðru kütle çekimi; içten dýþa doðru da ýsý basýncý ve ýþýk basýncý bir hacim Güneþ’e egemendir. Bu kuvvetlerin etkisi altýnda Güneþ yeni bir yaþam alanýdýr.

Güneþ dediðimiz yaþam alaný, Güneþ’in kütle çekim kuvveti etkisiyle, Güneþ’in kalbinde 15 milyon derece sýcaklýða ve 265 milyar barlýk bir basýncýn eylem ve yaþam alaný, döngülerine dönüþür.

Kütle çekimi dýþtan içe doðru Güneþ’i büzüp, güneþin sýfýr deðerli merkezinde Güneþ kütlesini 3 km’lik çapa kadar küçültüp odaklamak ister. Güneþ’in kütle çekiminin sýkýþtýrma iþlemi Güneþ’in içinde 15 milyon derecelik bir ýsý niceliðine ve 265 milyar barlýk bir basýnç niceliðine neden olur.

Ýþte bu büzülmenin yarattýðý ýsý ve basýnç, belli bir deðer aþamasýna geldikten sonra içten dýþa doðru yarattýðý ýsý ve ýþýk basýncý nedenle, önce Güneþteki büzülmeyi durdururlar. Böylece Güneþin küçülme eylemi olan GEL hareketi tek düze bir küçülmenin çöküþ hareketi olmaktan çýkar.

Nasýl? Güneþ kütleli, kütle çekim basýncý nedenle Güneþin kütlesi içe doðru sýkýþýr. Güneþ kütlesi içinde de bu sýkýþmayý yapan kütle çekimi kuvvetinin tersi olan bir kuvvet doðar.

Yani Güneþ’in yüzeyinden Güneþ’in içinde doðru olan kütle çekim kuvvetine karþý kez de içten dýþa doðru bir kuvvet doðar. Bu kuvvet bir aþama boyunca yer çekimi kuvvetine denk bir kuvvet olduðu zaman Güneþ kütlesinin küçülmesi bu noktada durur.

Güneþ içindeki ýsý ve iç basýnç sadece kütle çekimine karþý koymaz. Güneþ içindeki hidrojen gazýnýn çekirdeðini de eritecek olan bir sýcaklýktýr. Bu ýsý ve basýnç Güneþ içinde, çekirdek bileþmesi dediðimiz füzyonu baþlatýr.

Bu füzyonlarla kaynaþan 4 hidrojen çekirdeði, helyum 4 dediðimiz yeni bir maddeyi ve yeni bir atomu yani yeni bir helyum hayatýný ortaya çýkarýrlar. Yani Güneþ ikinci bir aþamayla ikinci kez bam baþka bir düzlem ve düzey giriþmesiyle yeniden canlanmýþtýr. Füzyon çevrimi içine girdikçe tükenen hidrojenden boþalan yere, Helyum çekirdekleri doðar.

Dört helyum çekirdeðinin toplam kütlesi ne ise, helyum 4 ün kütlesi de o 4 hidrojen çekirdeði toplamý kadar olmasý gerekirdi. Helyum 4 ün toplam kütlesi 4 hidrojenin toplam kütlesinden biraz azdý.

Azalan, yok olan, ölen helyum 4 çekirdeðindeki bir kýsým kütleye ne olmuþtu? Helyuma dönüþme sýrasýnda helyumun kütlesine eklenmek yerine ölen (kayýp olan) az bir hidrojen kütlesi sýkýþma ile oluþan ýsý dýþýnda yeni bir ýsý, ýsý basýncýyla, ýþýk ve ýþýk basýncýnýn doðumuna yol açmýþtý.

Eksilen kütle ikinci kez bir ýsý ve ýsý basýncýyla; ýþýk ve ýþýk basýncýna dönüþmüþtü. Iþýk ýþýyan enerjiydi. Helyumdaki eksik kütle ýþýyan enerji ýþýk ile Güneþin dýþýna taþýnan bir kütle kaybýydý. Yaný kayýp helyum kütlesi ýþýk denen elektromanyetik bir ýþýmaya ve kütle transferine dönüþmüþtü.

Güneþ, 2 oktilyonluk kütlesi içinde saniyede 600 milyon ton hidrojen protonunu yakýt olarak tüketir. Yine Güneþ saniyede 4 milyon 026 bin ton kütlesini de ýþýma yoluyla ýþýk olarak kaybeder.

Asýl konumuz bu tonaj bilgileri deðil. Füzyon nedenle ortaya çýkan ikinci bir ýsý ve yeni bir ýþýk enerjisi kütle çekim kuvvetiyle oluþan ilk ýsý enerjisine eklenirler. Iþýk enerjisinin basýncý ilkte oluþan ýsý enerjisi basýncýna eklenir. Dengeler bozulur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.