..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Ekim 2022
Süreçlere Bir de Böyle Bakýn 3  
Bayram Kaya
Güneþ’in kütlesini sýkýþtýran kütle çekim kuvveti, Güneþ merkezinde tersine bir ýsý ve ýsý basýncý kuvveti ortaya koyana kadar Güneþ kütlesi büzülmesine devam eder.


:BBA:

Güneþ’in kütlesini sýkýþtýran kütle çekim kuvveti, Güneþ merkezinde tersine bir ýsý ve ýsý basýncý kuvveti ortaya koyana kadar Güneþ kütlesi büzülmesine devam eder.

Kütle ne kadar büyükse büzülme ve tersine olacak dengeleyici kuvvetin ortaya çýkmasý o kadar hýzlý olur. Kütle ne kadar azsa, sýkýþma ve kuvvetlerin dengeye geleceði süreçler o kadar uzar.

Güneþ’teki büzen kuvvete karþý, Güneþ’in içinde doðacak ve Güneþ’teki büzülmeyi önleyecek tersine kuvveti oluþacak dengeye; ýsý basýncýnýn da eklenmesi nedenle dengeler ýsý basýncý lehine bozulur.

Güneþ’in kütlesi nedenle ve Güneþ’e kütle eklenmedikçe az çok kütle çekim kuvveti sabitti. Bu kez birbirine eklenen ýsý ve ýþýk basýncý karþýsýnda küçük kalan kütle çekim kuvveti yenilecekti.

Bu durumda Güneþ tersine bir evrimle, büzülmek yerine þiþmeye, genleþmeye baþlayacaktý. Genleþen Güneþ, bu genleþme nedenle ilk ýsýsýna göre nispeten ýsý kaybedecekti.

Güneþteki ýsý kaybý merkez ýsýsýný 15 milyon derecenin biraz altýna düþürmesiyle füzyon durur. Böylece hidrojenden helyuma dönen madde, ne salt durumla tükenmiþ olur. Ne de tüm hidrojen helyuma dönüþür.

Böylece füzyon girmekle ölmeye baþlayan hidrojenler ne tümüyle ölürler, ne de tümden helyum doðumu olacak bir dönüþmeyi ortaya çýkarabilirlerdi.

Görüldüðü gibi ne kadar hidrojenin ne kadar helyuma dönüþeceðinin kararýný; sürecin ne zaman, nasýl baþlayýp; ne zaman nasýl duracaðýnýn kararýný kimse vermiyordu.

Bu yýldýz örneðimizde Hem Güneþ’in kütle büyüklüðü; hem de Güneþ kütlesinin ortaya koyduðu kütle çekim kuvvetinin giriþmesi oraný süreci baþlatýyorlardý.

Hem de kütle ve kütle çekimi olan bu ikili giriþme Güneþ’in kütle büyüklüðüne baðlý olarak ne kadar süre sonra duracaðýný; kütle ve kütle çekim basýncýyla belirliyordu. Bu ikili diyalektikler karar alýyordu.

Kütle büzülme süreci, kendi üzerine kendi etkimesini yapacaktý. Kendi üzerinden, kendi içine doðru sýkýþan kütle; ýsý enerjisine dönüþüyordu. Kütlenin kendi üzerine kendi etkimesi ile kütle içinde kütledeki kendi üzerine kendi etkime eylemine karþý ýsý ve ýsý direnci ortaya çýkýyordu.

Isý, kütle sýkýþmalý büzülmenin ölümünü yaþayan bir doðum iken; ýsý yine kendisini ortaya çýkaran kütle çekim kuvvetine karþý da ters bir direncin yansýmasýydý.

Kütle sýkýþmasý ýsýnmaya yol açarken, ýsýnma da kendisini ortaya koyan sýkýþmaya karþý bir karþý dirençti.

Bir araya gelen gaz toz zerreleri kütlenin oluþumunu ve kütle çekimli büzülme sürecini baþlatýrlar. Durum böyle iken giriþen iki durum sýkýþmasýndan yeni bir durumun karþý giriþmeleri doðuyordu.

Kütle ve kütle çekimi gibi giriþmelerin kendi giriþme özelliklerinden doðumlar baþlýyordu. Doðan yeni bir yaþam alanýyla birlikte ortaya ýsý ve ýþýk basýncý çýkýyordu. Sýkýþmaktan kaynaklý ýsý ve ýþýk kütleyle, kütle çekimi içinde yeni bir olgu ve olaylardý.

Sýkýþmadan kaynaklý ýsý ve ýþýk gibi yeni süredurumlarýn giriþmesi üçüncü aþama bir süreci baþlattý. Üçüncü aþama baþlamýþ olan süreci durduran sonra da sýkýþan, küçülen süreci genleþtirerek tersine çevirdi. Ýþte tüm yeni olgular kuvvet içinde kuvvetler olarak yeni bir süreci baþlatýp kendi kendisine durduran otomatik devinmelerdi.

Süreç ne hidrojeni tamamen helyuma çeviriyordu. Ne de ortam tamamen helyumdan oluþabiliyordu. Bu nedenle doðada ve evrende kesikli, eksikli, sürekli tamamlayýcý süreçlerle vardý.

Bu nedenle kütle çekim kuvveti kütle büzüþmeli sýkýþma vasýtasýyla kendisini oluþan kuvvete karþý ters bir ýsý enerjisi ve ýsý basýncý üretmekle; ýsý ve ýsý enerjisi basýncý kütle çekim kuvvet alaný etrafýnda; kütle çekim kuvvetini adeta elektro motor kuvvetine dönüþüyord



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.