..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




31 Ekim 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 6  
Bayram Kaya
Doyma hali zamanla ve türlü enerji sarflarý nedenle eksilir. Boþalýr. Bileþenlerine ayrýþýr. yani eksilme; boþalma, acýkma olarak ayrýþýr. Her iki tür belirme uyarýlmýþ iyon hareketidir. Ýyonize eylemler seçme ayýklama yapacak çekme-itme yapmanýn iyon hareketine dönüþürler.


:DDC:
Kolektif alan içinde kiþi üzerinde bulunan beþ baský kolektif kuvvet tarafýndan ayrýþtýrýlýr. Ayrýþtýrma iþi kiþi ve kiþiler üzerinde 4 tane oyuk gerilimi ortaya çýkarýr. Ayrýþtýrma iþini yapan bu kuvvet temel baskýlarý ayrýþtýrýr. Parçalarý gerer. Sündürür.

Gerilen sündüren etki hem kalan oyuk alaný üzerindeydi. Hem hareket edip giden yük hareketi dediðimiz yükümlülükle, sorumluluk taþýyan organisasyon içindeki kiþiler üzerindeydi.

Eylemin yönü bir organisayondan diðer her bir organizasyona doðru, kolektif alan içindedir. Kiþi üzerinde alýnýp organizasyonlar üzerine bindirilen her bir parça, suya hasret hayat gibi geride kalan oyuk alana doðru uyarýlmýþ; geri gönderili bir polar yük eylemidirler.

Yük eylemi geri dönenmeden önce üzerine yüklenen kolektif etkili kuvveti, karþý organizasyonun içinde býrakýr. Organizasyon içinde býrakýlan enerji o organizasyonda iþ üreten enerjidir.

Böylece kolektif alan içindeki beþ parçanýn her biriyle bir iþ bölüþümü yaratýyordunuz. Bu þ bölümü sayesinde siz dinlenirken, siz eylenip, uykudayken; diðer organizasyonlar üretiyordu.

Onlar dinlenip uyurken de siz üretiyordunuz. Kolektif etki nedenle "üretim süreci" hem sizinle hem sizin dýþýnýzdaki nedenlerle, düzenli bir çevrim içine sokuluyordu.

Parçalý durumlu iþ paylaþan giriþme kiþiyi kolektif ortamýn içine katýyordu. Kiþi üzerinde oluþan boþluk alanlar kiþinin eksiði olup tamamlanmasý gereken beliriþ ve seyrediþlerdi. Her bir iþ organizasyonlarý bu boþluk alanlarýn doldurulmasýna uygun davranýþ ve üretim olayýnýn içindeydi.

Kolektif ortam kiþinin eksiðine göre kiþinin eksiklerini tamamlayýcý baðýl organizasyonlardý. Böylece kiþi yöneylemleri ortama katýlýyordu. Ortam içindeki parçalý ve uyarýlmýþ yöneylemler birbirini çeken bað organizasyonu olmalarý nedenle, iyon hareketi gibi davranýyordular.

Her þey karþýtýyla, eksiðiyle veya zýddýyla birbirini tamamlayan bir ikili görünümle davranýr. Acýkma doymayla tamamlanýr. Doyma acýkmayla yöneylem olur.

Doyma hali zamanla ve türlü enerji sarflarý nedenle eksilir. Boþalýr. Bileþenlerine ayrýþýr. yani eksilme; boþalma, acýkma olarak ayrýþýr. Her iki tür belirme uyarýlmýþ iyon hareketidir. Ýyonize eylemler seçme ayýklama yapacak çekme-itme yapmanýn iyon hareketine dönüþürler.

Ýyon hareketi yapacaðý seleksiyonlarla eksiðini tamamlayýp nötr bileþim olacaktý. Nötürlüðün bozulmasýyla ayrýþma ve tekrar nötr olmakla yapýlacak yeni bileþim bir süreçti. Bir çevrimdi.

Ayrýþan süre durum sonrasýnda yerinde kalan uyarýlmýþ oyuk hareketi sizin içinizde istek yapan duyguydu. Sizden ayrýlýp giden ve kolektif kuvvet ile modüle edilmiþ yük de "yöneyleminiz de" kolektif modülasyon nedenle eksiðini tamamlayacaak amaçtýr. Hedeflidir. Ýçincedir.

Ayrýþma sonrasýnda yerinde kalan oyuk alanlý acýkma belirten duygunuz, acýkma uyarmasýyla aktif olmuþtur. Bu uyarýlmayla oyuk hareketi eksiðini seçecek. Eksiðini kendisine çekecektir.

Dýþa yönelen istek belirten uyarýlmýþ amaç hareketli eyleminiz, dýþta kolektif alan içinde hedefe doðeu modüle edilirler. Modüle edilen eylem hareketiniz karþý organizasyon içinde eksiði olan enerjiyi ve kendisini geri çaðýran enerjiyi alýr.

Enerji yüklenen amaç belirten iyon hareketli eylem, yerinde kalan oyuk hareketine tabi olarak; oyuk hareketine doðru, yani size doðru çekilir. Yüklü eylem dýþta aldýðý yükü oyuðun içine býrakýr. Oyuk enerjiye doygun hale gelir. Eksiðini tamamlar. Tekrar ayrýþýncaya kadar iyonik bileþimler (istekler) nötrleþir (söner-indirgenir).



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.