..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Kasým 2022
Kopya Yapýlar 2  
Bayram Kaya
Cansýzlar elektron transferli "+ ve - yük baðlamýnda ve moleküler baðlamla" aktif veya inaktif düzenli olup "seçici" olmaya hem pasif hem de aktif eylemleriyle yönelimlidirler.


:DGF:
Madde kuantum durumlara göre düzenli yapýlardý. Bu baðlamda canlý ve cansýz yapýlar kuntum durumlara göre düzenli, tekrarlý kopya yapýlardý.

Cansýzlar elektron transferli "+ ve - yük baðlamýnda ve moleküler baðlamla" aktif veya inaktif düzenli olup "seçici" olmaya hem pasif hem de aktif eylemleriyle yönelimlidirler.

Canlýlar sodyum, potasyum, kalsiyum, demir gibi inorganiklerle ve karbon bileþimli organik moleküller düzenlidirler. Kendi düzenlerini kopyalayýp kendi düzenlerini tekrar ederler. Canlýlar aktif savunmalý, kendisini onarýcý bir inþadýr.

Halýdaki desenin seçiciliðini dýþtan, halýya bakan göz ve duygular seçiyordu. Canlýlýk gibi düzenli inþalarda, hata sonucu oluþan desenleri en az enerji maliyeti ile ve yer darlýðý gibi seçici nedenlerle; dýþtan göze ve dýþtan akla gerek kalmada kendi elemesini kendileri yaparlar.

Ýlk oluþmasý içindeki basit ve büyük bir hücre, klorofil denen küçük bir hücreyi yutmuþ olsun. klorofil hücresi porfirin maddesinin iþlevselliði nedenle "ýþýkla kendi besinini kendi yapar".

Normalde büyük hücre tarafýnda yutulan küçük klorofil hücresi büyük hücre tarafýndan sindirilmek sureti ile yutulan hücre büyük hücreye besin olur.

Büyük hücrenin sindirim sistemindeki tekrarlý kopyalama iþlemleri sýrasýnda bir aksama olursa, yutulan hücre sindirilmez. Bu aksama normalde büyük hücre için bir tehdittir.

Hücre yalýtýmýnýn bir kuralý en az dýþ dünya ilkesidir. Sindirilmemiþ hücre en az dýþ dünya ilkesine aykýrý bir durumdur.

Çünkü küçük hücre büyük hücre içinde yer daraltýcý olacaktýr. Ve büyük hücre sindirilmemiþ hücre için fazladan enerji harcayacaktýr. Tam da bu nedenle sindirilmemiþ küçük hücre büyük hücre için tehdittir.

Klorofil hücresi ve onun içindeki porfirin iþlevi taþýdýðý yük baðlamýnda düzenli yapýyý oluþur. Klorofil hücresi kendisini yutan hücreye göre düzensizdir.

Besin olarak yutulan klorofil hücresi, yutan hücrenin sindirim sistemindeki bir aksama nedenle sindirilmeden büyük hücrenin içinde kalýr.

Bu durumda küçük hücrenn iyonik porfirin maddesi büyük hücreye faydalý olacaksa bile ilk aþamada büyük hücre faydayý fark edemez. Büyük hücre için o düzensiz bir yapýdýr.

Analoji olarak büyük hücre içinde saklanan küçük klorofil hücresi, halý dokurken yanlýþ atýlan ilmeklerin ilk bakýþta halýda düzensiz dokunmuþ ilmek hatalarý gibi görünmesine ne çok benzer!

Büyük hücrenin en az enerji harcamasý içinde olacaðýndan kaçaklarý önlemek için þu veya bu nedenle kendi içinde seleksiyon yasasýný iþletir. Yutulan hücre de bu seleksiyon kuralý nedenle tehdit muamelesi görecektir.

Cansýzlar atomik düzlemde iyon hareketleriyle ve +,- yük hareketleriyle ömürlü aktif veya pasif etkiyle düzenli yapýlardý. Düzen hem inþanýn ve hem de hayatýn gereðidir.

Cansýz inorganikler atom düzleminde fizik ve yük hareketlerini korumakla ve yük hareketlerinin kopya tekrarlarýyla bir inþa düzeniydiler.

Canlýlar hem inorganik iþlevli kimya düzlemleriyle düzenliydiler. Hem de organik moleküllerin yük hareketli kmyasý ve fiziksel iþlevleriyle düzenliydiler.

Düzenli ve düzensizlik tekrarlarý canlýda ve cansýzda da þu veya bu biçimde iç nedenle veya dýþ nedenle aksamalara uðrar. Aksaklar ölümcül olmadýkça, yarar ve zarar tabii bir seçme ayýklamaya uðrarlar.

Büyük hücrenin besinini sindirememe aksaðý nedenle sindirimden kaçan küçük hücre, büyük hücre içinde halýdaki yanlýþ atýlmýþ ilmekler kümesine benzer.

Doðru ve yanlýþ ilmeklerden dokunan halýdaki görüntüyü göz halýya yeni bir düzen estetiði kazandýrmýþ gibi görürse halýdaki hatadan eser kalmaz. Hata halýya motif olmuþtur.

Büyük hücre sindirimden kaçan küçük hücre de bir yarar görmüþse büyük hücre; küçüðün fazla alan ve fazla hacim kaplamasýný ve fazla enerji maliyetini göze alýr. Böylece yutulan þeyi içinde tutar.

Büyük hücrenin sindiriminden kaçan küçük hücreyi büyük hücre yararý nedenle kendisine iliþkiler. Böylece bir aksaðýn kusurunda doðan güzellik, büyük hücre tarafýndan kendi içinde içerilir.

Çünkü klorofili yutan hücre, klorofilin ýþýkta besin yaptýðýný görecektir. Ki Büyük hücre dýþta besin bulamasa bile, büyük hücre yerinde hiç kýpýrdamasa bile, klorofil hücresinin besin yaptýðýný görecektir.

Karþýlýklý yarar ilkesine göre büyük hücre küçük hücreyi dýþtaki tehditten koruyacaktý. Büyük hücre küçük misafir hücreye kendi depo enerjisinden pay verecekti. Klorofil hücresi de büyük hücrenin güvenli ortamýnda, depo enerjisiyle konaðýna fazladan enerji-besin üretmeye baþlayacaktý.

Karþýlýklý yararý gözeten bileþim içinde büyük hücre için saðlanacak besin klorofil hücresinin tüketeceði enerji maliyetinden çok daha fazla olacaktýr. Büyük hücre artýk besin aramayacaktýr.

Buraya kadar yazýlanlarý toparlarsak çevredeki düzensiz ve entropili kaostuk durumlar yanýnda, çevre atom gibi mikro ve yýldýz gibi makro ölçekli periyodik salýným tekrarlarý ile birçok nicel ve nitel düzenli durumlar ortaya koymaktadýr.

Kaosun atom altý mikro ölçekteki entropisinin milyarlarca kes milyar kere çeþit kombinasyonlarýyla süper pozisyonu vardýr.

Bu mikro süper pozisyon sayýsý makro ölçekte, çok çok daha az beþ onlarca düzenli yapýlarda farklý bir üssü durumladýr. Kaosun mikro ve makro ölçekli bu üssü durumlar içindeki belirmeleri düzenli yapýlara çevresindeki rastlantýlar, olmaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.