..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Mayýs 2023
Kolektif Alan 42  
Bayram Kaya
Süreç kendisini sürdürürken enerji tüketir ve enerjiye gereksinim duyar. “Enerji saðlama süreci daima yokuþ yukarý olan eylemin zorluðudur”. Kesikli süreklilik içinde sürüp giden iþlevler giderek adeta yokuþ yukarý etki gibi kendisini sýnýrlayan, kendisini zorlayan, kendisini tüketen dirençle, kendisini frenleyip; kendisini durduran etkilerdir. Öznenin dýþa doðru olan kendi eðilimlerini karþýlayacak olma yönelimleri her zaman “yokuþ yukarý olan enerji etkisine maruz kalýr”. Yokuþ yukarý olan enerji, “her güçlükle bir kolaylýk vardýr” düþüncesi misali yokuþ aþaðý enerjiyle çevrede vardýr.


:BAD:
Kolektif alan içine katýlan baðýl emek gücünün (baðýl etki alanýnýn), özneler üzerine uyguladýðý baðýl bir enerji gücü vardýr. Kiþiler üzerine uygulanan baðýl emek gücü herkesin kendi yetenek ve ihtiyacýna göre olan üretim ve tüketimden biraz daha fazlasý olan kullaným ve tüketimlerin üretilmesiydi.

Kiþiler ihtiyacýnýn tüketim ve kullaným fazlasý olan birikimli enerji, kolektif etkiyi sürdürecek olmakla sistemin kendisi için harcanacak olan enerjidir. Yani baðýl emek gücün üreteceði tüm enerji; sistem çevrimi için, sistemin geliþme ve geliþtirilmesi için harcanacak enerji ile öznelerin tüketim gücüne denk bir enerji olmasýyla ortaya konur.

Sistemin çevrimini ve sistemin kendisini sürdürülebilir kýlacak olan sistemin enerjisi ile öznelerin tüketeceði enerjiye dek ortaya konan bu bilgisel tutum, yapýnýn kendisinden (baðýl emek gücünden) kaynaklýdýr. Ve sistemin kendi kendisine eylemlerini baþlatacak olan aksaklarla bir etki iþleyiþtirler.

Kolektif etki alaný; öznel bir kolektif emek gücüdür. Kolektif emek gücü mana olarak soyuttur. Ortaya emek ürünü koymakla da somuttur. Kolektif emek gücü sistem sürdürülebilirliðinin ve özneler tutumlu birleþimin gücü olmasý nedenle, özne aksaklarý nedenle kendi kendisine baþlayan etkidir. Hem de kendisini durdurup, özne doygunluðu nedenle kendi kendisini sýnýrlayan geri etkimeli yalýtýma alan etkisidir.

Evrensel doku dalgalar evrenidir. Evrenin aksaðý; yüksek enerjili yoðunlaþmýþ öbek potansiyeller ile daha az düþük potansiyelli durumlar arasýndaki kesikli sürekli dalgalanmalardýr. Her iki enerji öbeði de süreci aksaklý kesikli yapar.

Dalgalý yapý mikro dokudan makro dünyaya ve organik toplumlara en az miktarla da olsa geçiþen, yansýyan, olgulardý. Dalgalanmalar iki boyutlu kuantum alanýn üçüncü boyuttaki geri baðlanýcý, kendisini tekrarlama etkisidirler. Kolektif alan hem kendisini sürdürmek isteyen bir etkidir. Hem kolektif alandaki öznelerin kendisine özgü ilgi ve ihtiyaçlarýyla kolektif ortamýn en temel aksaðýný oluþtururlar.

Her makro ortam biteviye olmayan kesikli sürekli, topoðrafyasý ile iklimiyle, iniþli çýkýþlý oluþuyla, düz-bayýr konumuyla, ormanýyla, daðýyla, bataklýðýyla, deniziyle, gölüyle, ýrmaðýyla, uçurumla, çevresindeki tehdit olan canlýlarýyla vs. birlikte var bulunmasý ile her çevrenin kendi alan etkili bir aksak yapýsý vardýr.

Aksaklar sýnýrlanýp izole edilir. Aksaklar fiziki yapýsýyla sýnýrlý ortamýn sunu arzýný oluþtururlar. Dýþ dünyanýn yüksek potansiyelli aksaðý, eylemli özne ile fiziki alan arasýndaki giriþmelere, bir zorluk çýkarýr. Kiþi-kiþi iliþkisi gibi yakýnlaþýcý eylemlerin çekim etkisi zorluða karþý özne üzerinde iniþ aþaðý enerji akýþýna dönüþür.

Böylece iniþ aþaðý enerji akýþýna dönüþen bir eðim etkisi, kolektif alanýn oluþmasýný baþlatýr, durdurur eylemler olmakla sistemin ikinci aksaðýdýrlar. Sistemin üçüncü aksaðý da enerji saðlama ve enerji tüketmenin aksaðýdýrlar vs.

Sýnýrlanýp izole edilen ortam aksaklarý ortamýn fiziki yapýsýyla birlikte ortamýn sunu arzýný oluþtururlar. Dýþ dünyanýn yüksek potansiyelli aksaðý ile eylemli öznelerin fiziki alan arasýndaki giriþmelerden kaynaklý bir zorluk vardýr.

Böylece dýþsal alanýn zorluðu ile yakýnsatýcý olan iniþ aþaðý enerji durumlu iki giriþme kolektif alanýn oluþmasýný baþlatýr. Alan eylemlerini durdurur etkimeler olurlar. Sistemin birinci aksaðý evrensel dokudan geliyorsa, sistemin ikinci aksaðý da fiziki alan ile özne arasýnda oluþmaktadýr. Sistemin üçüncü aksaðý da kolektif sistem içinde özneler aksaðý nedenle enerji saðlama, enerji tüketme aksaðýdýr vs.

Süreç kendisini sürdürürken enerji tüketir ve enerjiye gereksinim duyar. “Enerji saðlama süreci daima yokuþ yukarý olan eylemin zorluðudur”. Özne eylemlerin zorluðu kolektif alanlý kesikli süreklilik içinde sürüp giden iþlevlerledir.

Fiziki alan zorluðuna kolektif alan içinde öznelerden kaynaklý zorluklar da eklenir. Ýniþ aþaðý enerji giderek adeta yokuþ yukarý etki gibi kendisini sýnýrlayan, kendisini zorlayan, kendisini tüketen dirençle, kendisini frenleyip; kendisini durduran etkilerdir.

Öznenin dýþa doðru olan kendi eðilimlerini karþýlayacak olma yönelimleri her zaman “yokuþ yukarý olan enerji etkisine maruz kalýr”. Yokuþ yukarý olan enerji, “her güçlükle bir kolaylýk vardýr” düþüncesi misali yokuþ aþaðý enerjiyle kolaylýða dönüþmesi her zaman çevrede vardýr.

Yokuþlaþan enerji güçlükse, iniþ aþaðý olan enerji kolaylýktý. Her ikisi de alan etkisiydi. Özne alanýn her iki etkisi ile uyartýlýr. Yani özne de bu zorluðu aþma eðilimiyledir. Öznenin zorluðu aþma isteði özneler arasý bileþimin iniþ aþaðý enerji eðilimiyle ortaya konur



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.