..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Mayýs 2023
Kolektif Alan 45  
Bayram Kaya
Kolektif alan, öznelerle birlikte giderilmesi gereken temel kaygýlarýn karþýlanmasý içinde sinerjini bir durumdu. Sadaka verme iþi köleci paylaþýmlý yansýmaydý. Sadaka verme, lütufta bulunma tarzý köleci alan içine açýlan niþlerdi. Niþlerin içi istendiði gibi eylem, söylem ve düþüncelerle doldurulacaktý. Niþler bu tarz inancý düþünce ve eylemlerin kullaným alanlarýydýlar. Sadaka birçok parça bileþenli düþüncelerdi.


:BJJ:
Kolektif bir alan kiþilerin günlük kaygýlarýný gidericidir. Kolektif bir alan kiþilerin kaygýlarýna denk düþücü bir sinerjin programlama ya da yakýnsama ile de kayýtlýdýrlar. Oysa köleci anlayýþ, köleci alan içindeki kiþilere ürettirdikten sonra; kiþileri kolektif emeðin tüketim ve kullaným tasarrufunda yoksun býrakýrlar.

Köleci anlayýþ içindeki mülk sahibi söylemi, alan içine tuzaklanmýþ söylemdi. Bu tarz söylemler alaný enfekte eden düþüncelerdi. Viral ve yapay düþüncelerdi. Böylece kiþiler yapay tutulmuþ bir aksama içindeydi. Her þey bu aksaklýða göre açýklamaydý.

Yapay aksaða göre olan açýklamalar bulaþýcý bir iman ve inancýn etkisi altýndadýrlar. Viral etki altýndaki kiþinin tutumlarý genel olarak kolektif bilince göre deðildir. Ýman ve inançlar giderilmesi gereken güdüler üzerinde eþletilmekle modüle edilir. Kiþiler itaat ve teslimiyetler içindeki iman inanç gibi modüle edilmiþ izahlarýn etkisiyle yönlendirilirler. Artýk sistem içinde viral sayýklamalar vardý.

Yani kiþiler üzerine, kiþiler etrafýndaki kolektif sinerjini alan üzerine kolektif bilinç yerine inancý bir iman, bilinci konur. Ýnanç ve imanýn etkisi her düþünce ve eylemin koþutunda belirir. Bu belirme kiþiyi kontrol eden baskýdýr. Köleci eylem alaný içindeki kiþilerin yine günlük olarak giderilmesi gereken kaygýlarý vardý. Ortamda seçilmiþ kiþilere mülk kýlýnan kolektif kapasiteyi kullanamamaktan doðan, muhtaçlýklar vardý.

Kiþinin kaygý ve muhtaçlýklarý “rýzkýn sahibi El ve rýzký veren El” gibi büyü sel sözlerle þartlandýrýrlar. Açýklamalar bu koþullanmayý yansýtan söylemlerle kontrol edilirler. Bu izahlar çözülmesi gereken köleci aksamanýn salýnýmlarýný daha da büyütürler.

Kiþiler köleci sistem içinde üretirken kolektif tabanlý giriþmeleri içindedirler. Mülkün sahibi söylemiyle kolektif emekten ve kolektif bilinçten koparýlýrlar. Kiþiler kolektif bilinçten eksiltilen eksiði tamamlayacak kadar inancý imanýn düþünme muhtaçlýklarý içinde tutulurlar. Oysa kolektif alanlar inayet eden yapýlar deðildiler. Kolektif alan kiþilere sadaka gibi yardýmlarda bulunmanýn, dayanýþma etkileþimleri deðildi.

Kolektif alan, öznelerle birlikte giderilmesi gereken temel kaygýlarýn karþýlanmasý içinde sinerjini bir durumdu. Sadaka verme iþi köleci paylaþýmlý yansýmaydý. Sadaka verme, lütufta bulunma tarzý köleci alan içine açýlan niþlerdi. Niþlerin içi istendiði gibi eylem, söylem ve düþüncelerle doldurulacaktý. Niþler bu tarz inancý düþünce ve eylemlerin kullaným alanlarýydýlar. Sadaka birçok parça bileþenli düþüncelerdi.

Sadaka ve ihsanda bulunma vs. kolektif kapasitenin kullaným ve tüketim karþýlanmalarý içinde yapýlan kasýtlý eksiltmelerden doðmuþtu. Sadakanýn diðer parça bileþeni hak gasplarýydý. Haklarý gasp edilen mülksüzlerin mülk sahibine doðru olan öfkesini minnete dönüþtürme amacýndan da sadaka doðmuþtu.

Sadaka boyun eðdirme iþiydi. Kiþinin yarýn yeniden çalýþmasý için ve ölmeyecek kadar hayatta kalmasý için almasý gereken asgari bir enerji miktarý vardýr. Köleci deyimle kölenin asgari bir geçim þartý vardýr. Kölenin asgari geçim þartýndan da bile bile eksiltme yapan mülk sahibi buyurucular; sadaka ile bu eksiltmeyi tamamlamakla; köle gözünde daha da büyümekle, veren ele dönüþürler.

Efendilerin köleye verdiði sadaka, ihsan, lütuf, zekât vs. köleye “bak seni ben doyuruyorum” demeye getirmeydi. Gaspla yapýlan eksiltme içindeki yardýmlaþma, acýma, þefkat, sadaka gibi absürtlükler ilk sel inþanýn kolektif alaný içinde bulunmazlar. Bunlar köleci alan içindeki mülklü, mülksüz oluþla vardýrlar.

Yani ilk inþacý özneler avýndan bir parça et koparýp sadaka niyetine, maðara komþusuna acýyan þefkatle, merhamet ve iyilikle pay vermemiþti. Kolektif inþa temelinde bu tür soyut yardým ve dayanýþma yoktur.

Aksine kolektif paydaþlý özneler sadakaya giden yolun baþýnda; köleci bir mülk sahipliðinin anlayýþý içinde tutulmakla kolektif yoksunluklara muhtaç býrakýlmýþtýlar. Mülk sahipli alan içinde sadaka ve inayetlerle kölenin muhtaçlýklarý kontrol edilmiþti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.